anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paczkomaty - jak zmienić/zresetować domyślne ustawienie?

Idź do rozwiązania
aussie_2007
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry.
Mąż mój zamówił niegdyś dostawę zakupów do paczkomatu. Zarówno wybór tej formy dostawy, jak i lokalizacji paczkomatu był kwestią absolutnie jednorazową - zamawiał towar potrzebny mu do pracy, w miejscowości, w której akurat wtedy wykonywał zlecenie.
Od tamtej pory jednak, po każdym zakupie małżonek mój się zżyma, bo system zaptaszkowuje mu domyślnie tę właśnie opcję dostawy i lokalizację - nieszczęsny paczkomat w Kamiennej Górze. Da się to zresetować jakoś? Pewnie najprościej byłoby zmienić lokalizację, zamawiając dostawę do innego paczkomatu, ale to nie rozwiązuje problemu - z paczkomatów po prostu nie korzystamy, wolimy dostawę do domu. A dom od Kamiennej Góry dzieli prawie sto kilometrów.
Pomóżcie proszę, zanim mi chłopina z nerw zejdzie, a ja razem z nim. 😉
Dzięki.

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33
pogotowie-it
#13 Ambasador#

@aussie_2007 

Musi dodać nowy paczkomat podczas zamówienia, a potem tamten skasować.

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

 @aussie_2007  Tak jak napisał Piotrek chyba nie da rady inaczej. ale spróbujmy się spytać 😎 :

@nat_not@cloudcloud- da się "wyzerować" adres paczkomatu aby nie było żadnego ( jak się raz już kupiło)?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
pogotowie-it
#13 Ambasador#

@pinsplash 

Moim zdaniem nie.

Trzeba coś kupić i dodać paczkomat, a przy jeszcze kolejnym zakupie już ten nowy będzie jako domyślny. A tamten usunąć. Ale to rozłoży się w czasie

oznacz moderatorów
SzymonL8
#8 Zapaleniec#

Kupowałem na nowym a nadal domyślnie wstawia mi inny, całkiem nie po drodze bo wg ich systemu jest bliżej domu.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@aussie_2007 Przecież masz możliwość zmiany paczkomatu, lista z których korzystałaś jest dostępna, możesz także wprowadzić nowy, zapamiętuje ostatni.

oznacz moderatorów
SzymonL8
#8 Zapaleniec#

O jakiej liście mówisz i gdzie się ona znajduje?
Sprawdziłem teraz na kompie, i odbiór na poczcie i paczkomat inny adres niż ostatnio kupowałem, w aplikacji pocztę pokazuje dobrą ale paczkomat błędny.
Nawet po ustawieniu paczkomatu który chcę, jeśli wyjdę z koszyka i wejdę ponownie znowu wpieprza ten stary błędny adres.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@SzymonL8 Masz przed płatnością, oferty i sposób dostawy, następnie odbiór w pkt albo dostawa na adres, wybieram Paczkomat InPost i zmień punkt, wyświetla się mapa i ustawiam żądany.

oznacz moderatorów
SzymonL8
#8 Zapaleniec#

No właśnie tam zmieniałem już ze trzy razy przy poprzednich zakupach wybierając za każdym razem ten sam paczkomat, a nadal wstawia mi domyślnie jakiś inny do którego nic nigdy nie zamawiałem. Tak samo robi z adresem poczty.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@SzymonL8 U mnie zostaje ostatni.

oznacz moderatorów
aussie_2007
#9 Pomysłodawca#

@LEW433 , Dzięki.
OK, spróbuję wyjaśnić jeszcze raz, bo chyba poprzednio nie zrobiłam tego dobrze: mnie by się marzyło, żeby można sobie było wybrać inną, najbardziej korzystną dla siebie opcję przesyłki i zapisać ją w ustawieniach konta jako domyślną. I żeby, gdy już raz z tego paczkomatu byliśmy zmuszeni skorzystać, serwis nie zmuszał nas, byśmy już do końca świata mieli tam zaptaszkowany paczkomat i przy każdej kolejnej transakcji musieli pamiętać, żeby tę opcję zmienić, bo inaczej będzie trzeba dymać po towar z Wrocka do Kamiennej Góry. 
Mąż skorzystał z paczkomatu raz. Jeden, jedyny i więcej nie chcemy, ponieważ z uwagi na specyfikę naszej pracy, nie jest to dla nas optymalna opcja dostawy.
Konto w serwisie powinno umożliwiać zapisanie domyślnych ustawień najbardziej optymalnych dla użytkownika, a nie dla serwisu. W cywilizowanym świecie cywilizowane serwisy nie narzucają użytkownikom swojej woli w tak podstawowej kwestii. 



oznacz moderatorów
aussie_2007
#9 Pomysłodawca#

Dzięki za odpowiedzi, @pogotowie-it i @pinsplash . Też podejrzewamy, że co najwyżej można zmienić lokalizację, ale wymiksować się z tych paczkomatów już nie da.
No cudnie, cudnie.
Trzeba się będzie pilnować teraz, żeby nie kliknąć potwierdzenia, zanim się nie zmieni domyślnie zaznaczonej opcji dostawy na właściwą. Bo przyjdzie wysuwać po przesyłkę do blaszanej szafy w Kamiennej Górze. 🤣

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

@aussie_2007Ciesz się że wąż nie był na delegacji w Gołdapii 🙂

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
pogotowie-it
#13 Ambasador#

@aussie_2007 

Paczkomaty to super sprawa. Korzystam cały czas 🙂

oznacz moderatorów
aussie_2007
#9 Pomysłodawca#

Wierzę, Piotruś, że dla Ciebie i dla wielu innych użytkowników to najlepsza opcja.  Ale nam wygodniej jest, jak do domu przywiozą. Nie byłoby więc źle, gdyby każdy mógł dopasować domyślną formę dostawy do swoich potrzeb. I móc to zmienić w każdej chwili, bo przecież potrzeby też się z czasem zmieniają. 🙂

 

oznacz moderatorów
pogotowie-it
#13 Ambasador#

@aussie_2007 

Ja patrzę z ekonomicznego punktu widzenia. Żeby zapłaci mniej za przesyłkę.

Poza tym pamięta paczkomat go ostatnio go wybrałaś u kogoś. Jeśli kupisz u kogoś innego będzie miał inne formy wysyłki, ale tak czy siak jeśli przy którymś zakupie nie zminesz paczkomatu na inny to będzie ten poprzednio wybrany.

I nie będzie to domyślna forma wysyłki. Tylko osatnio wybrany paczkomat.

oznacz moderatorów
Lord_Bebech
#2 Obserwator#

Mam ten sam problem, jestem przekonany że przy zamówieniu wybieram właściwy paczkomat, a i tak i tak, ląduje w domyślnym który ustawiłem ileś miesięcy temu w jeszcze starym miejscu zamieszkania. Usunąłem z konta allegro poprzedni adres...paczki i tak na stare miejsce przyjeżdżają ...tyle dobrze że to jedyne 2km dalej a nie jak u koleżanki 100km.

oznacz moderatorów
mr_oma
Moderatorka
Moderatorka

@Lord_Bebech, sam mechanizm działa w ten sposób, że zaznaczana jest najtańsza i najkorzystniejsza dla Kupującego w danym momencie metoda dostawy. Dla pozostałych metod sugerowane są najbliższe punkty (uwzględniające wskazany adres dostaw).

Kupujący zawsze może zmienić adres punktu. Podczas składania zamówienia obok adresu dostępny jest przycisk "zmień". Należy pamiętać, że w przypadku odświeżenia strony/cofnięcia się np. do koszyka, dane są resetowane i należy raz jeszcze je zmienić.

Przy najbliższych zakupach sprawdź, jaki adres został domyślnie podstawiony. Jeśli jest nieaktualny, spróbuj go zmienić. Mogę Cię również prosić o wykonanie zrzutów ekranu z tych poszczególnych kroków? Dzięki temu, jeśli sytuacja się powtórzy, będę dysponowała odpowiednimi materiałami, aby zgłosić Twoją sprawę do działu technicznego. 🙂

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, daj proszę znać. 🙂

   Maja
   Moderatorka


   _____________
   Daj znać, co myślisz o Allegro Gadane i wypełnij ankietę! 🙂
oznacz moderatorów
SzymonL8
#8 Zapaleniec#

Najbliższe punkty, ale w linii prostej, przez pola i lasy, bo według drogi mam dwa inne punkty bliżej.
Pięć tygodni temu zgłaszałem  to razem ze sprawdzaniem w innych przeglądarkach, dołączyłem screeny  na waszą prośbę i od tego czasu cisza.

oznacz moderatorów
Mouseman77
#7 Wielbiciel#

Od zawsze korzystalem z jednego czy dwoch, a teraz podstawia mi automatycznie paczkomat 250 km ode mnie, ktory raz tam kiedys wybralem. Chce ten daleki paczkomat skasowac z listy bo nie mam jak odbierac tych paczek, a automatycznie sie poraz kolejny wybrał.

 

oznacz moderatorów