anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o formularz POK

Violcia77
#7 Wielbiciel

Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:

dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618

W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.

Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.

Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !

Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!

Proszę Moderatorów o reakcję!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
84 ODPOWIEDZI 84

Violcia77
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o interwencję do POK w mojej sprawie bo ja tutaj odchodzę od zmysłów, wysłałam Im co chcieli i cisza...

Dziękuję

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

a MOŻE tak więcej cierpliwości? jeszcze kilka godzin temu nie wiedziałaś co na policji zrobić a teraz już mają ci klepnąć 15 k 🙂 daj czas aby ktoś to rozpatrzył 15 k to nie 15 zł

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

AlleMakijaz

Nie znasz sprawy więc sie nie wypowiadaj....

Czekałam cierpliwie już 14 dni i byłam zapewniana, ze "spokojnie o nic się nie martw itd..."

Wysłałam co chcieli i cisza.....

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

masz racje nic znam całej sprawy ale ty pisząc tu publicznie oczekujesz przyklasku na podstawie czego ? Zgłoszenie na policje zrobiłaś kilka h temu a juz oczekujesz przelewu ? myślisz ze kwota 15 k to 15 zł oni to musza sprawdzić czy czasem nie wyłudzasz bo skąd mogą wiedzieć jak jest naprawdę a my co wiemy tylko tyle ze mąz ma zwał a ty zaraz oszalejesz 

trochę wyhamuj emocje i cierpliwie poczekaj 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

Piszę tutaj z oznaczaniem Moderatorów.

Nie nie szukam poklasku, a pomocy od Nich.

Ja wszystko rozumiem, ale niech cokolwiek odpiszą "czekaj, odwal się itp" ale nie cisza.

Jakbyś był/ była w mojej sytuacji zapewne byłby spokój i opanowanie po 3 tygodniach walki.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

skoro trwa to 3 tygodnie to znaczy ze coś nie jest oczywiste .... po prostu wyluzuj i poczekaj na odp 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

AlleMakijaz

Ja serio próbuję, ale postaw się na moim miejscu.....

Czekam bo co mi pozostało.

Tak czy owak dzieki za udział w temacie.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Violcia77

Po pierwsze, to na rozpatrzenie reklamacji dotyczącej uszkodzenia przesyłki w transporcie jest 30, a nie 14 dni. Jest to uregulowane w par 9 ust 1 Rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej.

Po drugie. Czy przesyłka w chwili doręczenia miała widoczne jakiekolwiek ślady uszkodzenia. Jest to kluczowe w kwestii odszkodowania od przewoźnika.

Po trzecie, jaka firma doreczała przesyłkę. Przykładowo Allegro DPD i Allegro Delivery Kurier DPD to dwie różne firmy kurierskie. 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

pecela

Tutaj nie chodzi o uszkodzenie przesyłki. Był zwrot konsumencki, który sprzedawca odrzucił i wskazał kwotę 0 do zwrotu.

Allegro naciskało na wyliczenie tego 0 i olał to.

Odpisał tylko, że podtrzymuje swoją decyzję 0

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Violcia77

Ogólnie to sprzedawca ma obowiązek uzasadnić dlaczego pomniejszył kwotę zwrotu. A potrącenie 100% kwoty, sugeruje, że przedmiot uległ całkowitemu zniszczeniu i kupującego lub w czasie przewozu od klienta do sprzedawcy, a za to odpowiedzialność niestety ponosi kupujący (to kupujacy ponosi wyłączną odpowiedzialność za to, w jakim stanie wróci do sprzedawcy zwracany przedmiot).

I teraz jeżeli chodzi o sam zwrot konsumencki, to zwrot nie jest tym samym co reklamacja. Jeżeli zrobi się zwrot, to znaczy że uszkodzenia nie było w chwili doręczenia i albo powstało już u nabywcy, albo w drodze od nabywcy do sprzedawcy. Co ważne oświadczenie o odstąpieniu jest jednocześnie oświadczeniem, że otrzymany towar był zgodny z ofertą (bo jak nie było zgłoszenia, że coś jest nie tak, to znaczy że wszystko było ok). Co ważne, po zgłoszeniu zwrotu, nie można już składać reklamacji do sprzedawcy bo umowa sprzedaży wygasa z chwilą sprzedaży, a nie z chwilą zgłoszenia zwrotu. Do tego odstąpienie od umowy (czyli potocznie zwrot) jest ostateczny i nieodwoływalny, ustawa o prawach konsumenta nie przewiduje możliwości wycofania się z odstępienia od umowy.

I teraz, jeżeli przedmiot dotarł do sprzedawcy uszkodzony (ale sama przesyłka nie miała śladów uszkodzenia), to masz 7 dni na zgłoszenie tego do przewoźnika. Jest to termin ustawowy i nieprzekraczalny (po upływie tego terminu roszczenie wygasa, więc lepiej zgłosić niekompletny wniosek i go potem uzupełnić, niż przegapić termin). 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Violcia77 poprosiłam zespół Allegro Ochrony Kupujących o kontakt z Tobą w tej sprawie. Otrzymasz od nich wiadomość z informacją, jakich dokumentów z policji potrzebujemy. Rozumiem zdenerwowanie, ale muszę poprosić Cię jeszcze o cierpliwość. Nie zostawimy Cię bez pomocy, ale może to trochę potrwać, ponieważ musimy to zweryfikować, wciąż czekamy też na odpowiedź sprzedającego w dyskusji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

la_nika

Dziękuję, jestem po rozmowie telefonicznej i dostałam kolejne instrukcje.

Jutro kolejna wizyta na Komisariacie.

Dziękuję

oznacz moderatorów

la_nika

@Violcia77 jeśli będę mogła jakoś pomóc, daj proszę znać. 
Spokojnego wieczoru!

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 co za instrukcje dostałaś?

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

az1rael

Muszę na Policji złożyć zawiadomienie o Art. 286 § 1 KK i uzyskać potwierdzenie złożenie takiego zawiadomienia.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

ale czy faktycznie doszło do tego oszustwa ? jesli przedmiot jest zepsuty  z winy kuriera to nie ma oszustwa sprzedającego 

Policja musi wykazać ze faktycznie do oszustwa dożo a nie ze ty tak uważasz  

oznacz moderatorów

la_nika

@AlleMakijaz @az1rael czy możecie proszę nie utrudniać tej sytuacji kupującej. 
Myślę, że jest dla niej wystarczająco stresująca, informacje o tym jak powinna postępować w tej sprawie otrzymuje od nas, podważanie tego jest niepotrzebne.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

ale w czym my przeszkadzamy nie bardzo rozumiem bez przesady 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 ale to jest wpierniczenie się przez ciebie na minę konsultanta chyba pogięło. Po kolei:

Art.  286. [Oszustwo]
§  1.  Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§  2.  Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§  3.  W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§  4.  Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-286

jak sprzedawca niby doprowadził cie podstępem do niekorzystnego rozporzadzenia mieniem? przewoźnik rozwalił tv? zdaje się z zwrotem jaki wykonałaś? Opisz mi dokładnie co się stało to zanalizuję tą sytuację prawnie. Ale doprowadzenie do zniszczenia towaru to na pewno odpowiedzialnośc cywilno prawna z postępowania w sądzie cywilnym.

Art.  233. [Fałszywe zeznania]
§  1.  Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683

Art.  234. [Fałszywe oskarżenie]
 Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art.  238. [Fałszywe zawiadomienie o przestępstwie]
Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

Allegro właśnie próbuje cię wrobić w odpowiedzialność karną minimum z art 238kk, a jak policja odpali postępowanie  i przesłucha strony i będzie proces to w całą resztę a pracownik allegro to jakiś niepodpisany random. Czyli powiesz tak zrobiłam to co mi jakiś pracownik allegro kazał... przecież to się nadaje do tv i yt i Jaworowicz dla fame'u... 
@AlleMakijaz jak nie wiesz w czym przeszkadzamy w kreatywnym naginaniu kodeksu karnego

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 policjant cię ma obowiązek pouczyć o odpowiedzialności karnej więc dopytaj

oznacz moderatorów