anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o formularz POK

Violcia77
#8 Zapaleniec

Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:

dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618

W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.

Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.

Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !

Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!

Proszę Moderatorów o reakcję!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
112 ODPOWIEDZI 112

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Violcia77

Twoją sprawą powinien zająć się sąd, a nie POK. Tylko sąd może rozstrzygnąć twój spór ze sprzedawcą o pomniejszenie zwrotu.

Jeżeli chodzi o przepisy, to zgłaszając odstąpienie od umowy z automatu oświadcza się, że towar w chwili otrzymania nie miał żadnych widocznych wad i był w pełni zgody z umową. I teraz jeżeli sprzedający otrzymał z powrotem towar, który ma wadę, to oznacza to, że powstała ona u kupującego lub w drodze od kupującego i zgodnie z art 34 ust 4 ustawy o prawach konsumenta, ma on prawo do pomniejszenia zwracanych środków. Co ważne, oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest ostateczne i nieodwoływalne.

Popełniłaś błąd robiąc zwrot i niestety pewnie będziesz musiała ponieść tego koszty. Jak mówi znana maksyma Ignorantia iuris nocet.

Ps. Osobiście uważam, że potrącenie 100% w tym przypadku, to zbyt duże potrącenia. 

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

pecela

A tak poważnie to co zmieniłaby reklamacja w tym przypadku?

Skoro sprzedawca może ją odrzucić i nikt jego zdania nie zmieni.

Idę dzisiaj do Rzecznika Konsumentów po poradę i teraz mam pytanie do osób które korzystały z tej instytucji.

Co powinna zabrać z sobą? Czy te dokumenty, które miałam na Policji?

Wydruki całego zakupu, dyskusji, wiadomości od Allegro?

Czy coś jeszcze?

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

no zmieniła by dużo bo właśnie nawet w sadzie można byłoby dochodzić roszczenia ze zgłoszonej reklamacji Odstąpienie jest niestety wiążące nawet jesli wcześniej składałaś pisemnie informacyjnie ze Tv nie ma folii itd. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Violcia77 poprosiłam o odpowiedź dla Ciebie w korespondencji dotyczącej wniosku o rekompensatę. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

la_nika

Dziękuję

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Bardzo proszę o interwencję w mojej sprawie do POK.

Od prawie 2 dni cisza...

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@Violcia77 Czy wysłałaś dokumenty od policji? Niestety nigdzie nie widzę wiadomości. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

Tak wysłane były 27. 01.

Dałam odpowiedz, zachowując ciągłość korespondencji, otrzymałam wiadomość zwrotną "dziękujemy bla bla bla..."

Ale wysłałam ponownie.

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

N_Nitka28

Czy teraz doszło?

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  co Ci powiedział rzecznik?

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

Health___Beauty

Bardzo ciekawe rzeczy, napiszę jak zakończę tą sprawę z Allegro.

Ale bardzo pomógł i cieszę się, ze poszłam.

Polecam chodzić i szukać porad.

Może innym się przyda, na chwilę obecną to "tajemnica".

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

tajemnica ? serio ? prawo jest jednolite dla każdego, wiec nie może być inne niż te co jest dla wszystkich . 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  to miło, że jak potrzebujesz rady i pomocy to piszesz na publicznym forum i co chwilę prosisz moderację o interwencję ale tym co Ci poradził rzecznik już się nie podzielisz, bo "tajemnica".

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

NAPISZĘ jak skonczę ten temat, przecież wyraźnie to napisałam.

W tym momencie nie będę wykonywała pracy Allegro i podstawiała Im pod nos gotowe rozwiązania.

Bez obaw na pewno wszystko opiszę ze szczegółami.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  przecież to w Twoim interesie jest, żeby Allegro rozwiązało problem? I chyba, żeby kolejnych kupujących uchronić przed podobnymi problemami? 

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

Health___Beauty

Oczywiście i wszystko innym użytkownikom opiszę i przedstawię w stosownym czasie.

Na chwilę obecną każdemu będącemu w mojej sytuacji polecam wizytę u Rzecznika.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Health___Beauty spokojnie, za kilka dni allegro odrzuci POKa i wtedy wszystkiego się dowiesz ^^

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

daj spokój chyba już połączyłaś kropki 🙂 

oznacz moderatorów

Violcia77
#8 Zapaleniec

AlleMakijazPL

Człowieku zejdź ze mnie, bo mi duszno!

Prosiłam X razy nie udzielaj sie jak nie znasz sprawy.

A skoro prawo jest dla wszystkich takie samo to sobie idź do Rzecznika i uzyskaj poradę!

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@Violcia77 Tak 😉 Proszę Cię teraz o cierpliwość. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów