Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:
dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618
W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.
Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.
Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !
Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!
Proszę Moderatorów o reakcję!
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Twoją sprawą powinien zająć się sąd, a nie POK. Tylko sąd może rozstrzygnąć twój spór ze sprzedawcą o pomniejszenie zwrotu.
Jeżeli chodzi o przepisy, to zgłaszając odstąpienie od umowy z automatu oświadcza się, że towar w chwili otrzymania nie miał żadnych widocznych wad i był w pełni zgody z umową. I teraz jeżeli sprzedający otrzymał z powrotem towar, który ma wadę, to oznacza to, że powstała ona u kupującego lub w drodze od kupującego i zgodnie z art 34 ust 4 ustawy o prawach konsumenta, ma on prawo do pomniejszenia zwracanych środków. Co ważne, oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest ostateczne i nieodwoływalne.
Popełniłaś błąd robiąc zwrot i niestety pewnie będziesz musiała ponieść tego koszty. Jak mówi znana maksyma Ignorantia iuris nocet.
Ps. Osobiście uważam, że potrącenie 100% w tym przypadku, to zbyt duże potrącenia.
pecela
A tak poważnie to co zmieniłaby reklamacja w tym przypadku?
Skoro sprzedawca może ją odrzucić i nikt jego zdania nie zmieni.
Idę dzisiaj do Rzecznika Konsumentów po poradę i teraz mam pytanie do osób które korzystały z tej instytucji.
Co powinna zabrać z sobą? Czy te dokumenty, które miałam na Policji?
Wydruki całego zakupu, dyskusji, wiadomości od Allegro?
Czy coś jeszcze?
no zmieniła by dużo bo właśnie nawet w sadzie można byłoby dochodzić roszczenia ze zgłoszonej reklamacji Odstąpienie jest niestety wiążące nawet jesli wcześniej składałaś pisemnie informacyjnie ze Tv nie ma folii itd.
@Violcia77 poprosiłam o odpowiedź dla Ciebie w korespondencji dotyczącej wniosku o rekompensatę.
Dziękuję
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Bardzo proszę o interwencję w mojej sprawie do POK.
Od prawie 2 dni cisza...
@Violcia77 Czy wysłałaś dokumenty od policji? Niestety nigdzie nie widzę wiadomości.
Tak wysłane były 27. 01.
Dałam odpowiedz, zachowując ciągłość korespondencji, otrzymałam wiadomość zwrotną "dziękujemy bla bla bla..."
Ale wysłałam ponownie.
Czy teraz doszło?
@Violcia77 co Ci powiedział rzecznik?
Health___Beauty
Bardzo ciekawe rzeczy, napiszę jak zakończę tą sprawę z Allegro.
Ale bardzo pomógł i cieszę się, ze poszłam.
Polecam chodzić i szukać porad.
Może innym się przyda, na chwilę obecną to "tajemnica".
tajemnica ? serio ? prawo jest jednolite dla każdego, wiec nie może być inne niż te co jest dla wszystkich .
@Violcia77 to miło, że jak potrzebujesz rady i pomocy to piszesz na publicznym forum i co chwilę prosisz moderację o interwencję ale tym co Ci poradził rzecznik już się nie podzielisz, bo "tajemnica".
NAPISZĘ jak skonczę ten temat, przecież wyraźnie to napisałam.
W tym momencie nie będę wykonywała pracy Allegro i podstawiała Im pod nos gotowe rozwiązania.
Bez obaw na pewno wszystko opiszę ze szczegółami.
@Violcia77 przecież to w Twoim interesie jest, żeby Allegro rozwiązało problem? I chyba, żeby kolejnych kupujących uchronić przed podobnymi problemami?
Health___Beauty
Oczywiście i wszystko innym użytkownikom opiszę i przedstawię w stosownym czasie.
Na chwilę obecną każdemu będącemu w mojej sytuacji polecam wizytę u Rzecznika.
@Health___Beauty spokojnie, za kilka dni allegro odrzuci POKa i wtedy wszystkiego się dowiesz ^^
daj spokój chyba już połączyłaś kropki 🙂
AlleMakijazPL
Człowieku zejdź ze mnie, bo mi duszno!
Prosiłam X razy nie udzielaj sie jak nie znasz sprawy.
A skoro prawo jest dla wszystkich takie samo to sobie idź do Rzecznika i uzyskaj poradę!
@Violcia77 Tak 😉 Proszę Cię teraz o cierpliwość.