Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
1. Macie Nowość "Marżę Allegro" czy jeżeli uzupełnię dane o Vat i cenie zakupu netto to czy te wyliczenia zostają na stałe?
2. Czy jest możliwość pobraniu pliku wraz z wyliczoną marża sprzedanych produktów?
3. Czy jest możliwość wyliczenia marży dla 1 produktu, a nie dla okresu np 10-30dni sprzedaży tego produktu?
Pozdrawiam
1. Tak, bo będą stanowić podstawę do obliczenia marży.
2. W tej chwili nie. Być może w przyszłości się to zmieni.
3. Nie, marża jest przedstawiona w zakładkach dla danego zakresu czasowego:
@goldenkeg @nat_not To naprawdę jest nowość, bardzo śmiałe podejście, nazwałbym rewolucyjne.
Dotychczas to sprzedajacy określał sobie wysokość marży, oczywiście płacił do Allegro prowizję, ewentualnie inne opłaty.
Teraz marże wylicza sobie Allegro, co więc zostaje sprzedającemu???
Chyba się nie da odpowiedzieć na to pytanie, należałoby użyć słów niecenzuralnych
@br. alez to proste . Sprzedający nałoży swoją marże a allegro swoją i wyjdzie cena koncowa.
Problem jest gdzieś indziej. W takim systemie to nie sprzedający bedzie decydował o tym po ile sprzedaje produkt lecz będzie to robiło allegro. Wystarczy że narzuci mniejszą lub większą swoją marże i sprzedający nawet nie bedzie wiedział czy jego oferta jest atrakcyjna cenowo czy też nie.
Wiec podsumujmy
1) allegro juz decyduje która oferta jest top ( która jest pokazywana)
2) decyduje za kupującego którym kurierem otrzyma przesyłke
3) zabiera aktywny głos w dyskusjach częęsto rozsądzając kto ma racje , wypłacając AP i obciążając sprzedających
4) teraz jeszcze w pełni bedzi kontrolować ceny ( swoją marżą)
Pewnie jeszcze coś pominąłem ale wsród tylu "nowości"i " udogodnień" nic dziwnego
Wiec chciałbym zapytać. Co sie porobiło z ALLEGRO które wszyscy znamy ???????
Czy sprzedający i kupujący to w ogóle są jeszcze allegro potrzebni ???????
Czy nikt nie wyciągnął wniosku z poprzedniej słusznie minionej epoki gdzie Państwo centralnie chciało wszystkim sterowac??????
Czy to sie czasem nie skonczy tak jak poprzednia epoka ? po prostu buntem społeczeństwa.
Gospodarka centralnie planowana póki co nigdzie dobrze sie nie skonczyła. Nawet Chinom zaczyną sie czkawką odbijać.
Zobaczymy ........
@_Likos_ Nie to nie jest proste. Marżę nalicza producent, sprzedawca. Allegro przejmując nazwę "marża" ustawia się w roli sprzedawcy, oni decydują o cenie końcowej a to jest najważniejsze w procesie sprzedazy. Sam zresztą to opisałeś.
Pozostaje tylko pytanie kim w takim systemie pozostają dotychczasowi sprzedawcy? Czy robotnikami wynajętymi do pakowania i wysyłek?
@br. No nie tylko odpowiadają za pakowanie ,na ich barki i plecy spadają wszelkie roszczenia klientów oraz ich opinie.
@kolekcjoner608 "plecy spadają wszelkie roszczenia klientów" no właśnie nie. Jeśli to allegro byłoby faktycznym sprzedawcą koncowym to wszelkia odpowiedzialnosć spada na allegro. dopiero potem ewentualnie allegro moze dochodzić roszczeń od wystawiającego na drodze cywilnej.
@_Likos_ akurat..., nie licz na to że Allegro weźmie na siebie jakąkolwiek odpowiedzialność. Może ogłosi tylko że odpowiada i będzie tak jak z Protect.
Allegro odpowiada ty płacisz.
To tylko teoria a jak wiesz na allegro tak ona jak i logika nie są mile widziane.
@br. sam już sie nad tym zastanawiałem . Czy w takiej sytuacji to właśnie allegro nie będzie koncowym sprzedawcą. Co by zdejmowało ze sprzedawców wiele obowiązków chćby rękojmie, odpowiedzialnośc za przesyłke itp. Ale na to to chyba allegro nie pójdzie.
Z drugiej strony to będzie mnóstwo problemów bo
1Sprzedający wystawi oferte za 10 zł
2) allegro doliczy marże +2zł
3) kupujacy wpłaci 12zł
4) kto i na ile bedzie wystawiał paragon /FV ?????????
Jedynym wyjściem z tej sytuacji byłoby aby to allegro wystawiało systemowo do zamówienia dokument sprzedaży natomiast raz w miesiącu sprzedawcy wystawiali by dla allegro FV za sprzedawne produkty.
Ale pojawia sie kolejny problem. Co ze sprzedażą z poza Polski ? przecież to bedzie import. W tym z Chin. Przy takiej skali wszystkie opłaty celno-skarbowe z pewnoscią będą doliczone.
No chyba że marża nie będzie "marżą" lecz jak na innym portalu np "opłatą za bezpieczeństwo" którą kupujący bedzie miał doliczana do ceny koncowej zamówienia.
Wówczas częśc zysków allegro pokryje sprzedający ( prowizja) a częśc zysków pokryje dodatkowo kupujący ( właśnie ta marza czy jak tam inaczej zostanie nazwana)
@br. nie decydujemy za Was o wysokości marż w Waszych ofertach, bo kalkulator ma pełnić dla Was przede wszystkim funkcję pomocniczą. Dzięki niemu możecie na bieżąco monitorować poziom marży w danej ofercie co pozwoli podejmować kluczowe decyzje dotyczące sprzedaży, typu:
@_HolaOla_ Ja to wiem, zawsze są szlachetne zamiary a potem jest jak kazdy widzi. Przecież mogła zostać stara prawdziwa nazwa "prowizja" komu to przeszkadzało?
Zawłaszczenie sobie nazwy "marża" ma jakiś cel, można się na razie domyslać czemu to ma służyć. To ładnie że starasz się wytłumaczyć, ale przecież nie ty o tym decydujesz, tak samo jak my, również ty możesz się tylko domyślać jakie plany mają zarządzający.
Więc się domyślajmy...
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Możecie mi dać link do tej nowości ?
@_Likos_ a to nie jest tak że po wprowadzeniu ceny zakupu po prostu allegro chce pokazywać ile zarobiłeś ? + wiedzieć jak wysoko może podnieć prowizję żeby chociaż na miskę ryżu sprzedawcy zostało 😄
@kostas11 kalkulator marży w podstawowej wersji jest dostępny w zakładce Finanse - Podsumowanie kosztów oferty.
@_HolaOla_ dzięki już mam i sprawdziłem 😄
@_Likos_ przecież to zwykły kalkulator marży + informacja dla allegro ile zarabiamy, osobiście nie mam zamiaru z tego korzystać bo można se to samemu wyliczyć zbiorczo 🙂
@br. czy Ty jesteś sprzedawcą ? bo zamiast sprawdzić co i jak 😄
@kostas11 też tego nie znalazłem ale jeśłi cos ma sie nazywać "marża allegro" to dla mnie jest dość przecyzyjnym określeniem. Marża allegro to nie to samo co marża sprzedawcy.
A jeśłi allegro chciałoby w ten sposób poznać ceny zakupu i moja marżę to niestety na to mojej zgody nie ma.
Mało tego. Jełsi takie ceny zakupu sprzedawcy zaczna wprowadzać to myśłe że producenci zaczną sie buntować i zabraniać sprzedaży swoich produktów na allegro pod grożbą zabrania rabatów.
Handel hurtowy jest dość skomplikowany i bardzo często różni klienci mają różne warunki u danego producenta. Do tego dochodzą jeszcze zatowarowania, promocje , sezonowość, fv marketingowe, oferty specjalne da klienta itd itp. Zaden z liczących sie producentów z którymi współpracuje nie będzi zadowolony z powodu ujawniania cen zakupu.
To może powinien wiedzieć tylko - sprzedający, kupujacy, księgowa i urząd skarbowy
@TomBanknoter zdziwił byś się stawiam że z 70 % sprzedawców, szczególnie świeżych, autor wątku już to pouzupełniał 😄
@kostas11 Być może. W sklepie Shopera też masz podobną funkcję, tzn. wpisanie w kartę towaru ceny zakupu. Ale to jest w zasadzie dla Twojej informacji, bo platforma nie zarabia na Twoim obrocie
@TomBanknoter Zawsze na początku nic nie jest obowiązkowe. Nazwijmy ze to tylko test...