Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Kupujący zgłosił reklamację, ale ja, prywatny Sprzedawca, nie dostałem takiej informacji, albo jej nie widzę. Ponadto Kupujący otworzył dyskusję i chce zwrotu pieniędzy z przed prawie roku, twierdzi, że to wada fabryczna. To elektryczna rozpalarka do węgli. Zaproponowałem, żeby odesłał nam produkt do sprawdzenia, co sie wydarzyło. Jednak Kupujący uważa, że produkt powinienem sam sobie odebrać - nie mam takiej możliwości, w przypadku obejrzenia produktu, oraz uznania reklamacji za zasadną mogę oddać mu koszty przesyłki i produktu. Czy ma takie prawo by nie odesłać mi przedmiotu? Bez obejrzenia sprzętu, jak niby mam uznać jego roszczenia?
i gdzie znajeźć formularz reklamacyjny, gdzie jest ta jego reklamacja?
Proszę o pomoc
@bulut przepis prawny brzmi tak
. 5612. [Obowiązek dostarczenia wadliwej rzeczy na koszt sprzedawcy do miejsca oznaczonego w umowie]
§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie - do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11-dz-2
On nie jest konsumentem a ty jesteś sprzedawcą prywatnym więc nic nie musisz odbierać ale ponosisz koszt wysłania do ciebie reklamacji. Wezwij go do odesłania napisz że kwotę wysylki oddasz na podstawie dokumentu potwierdzającego poniesienie kosztu wysyłki nie odeśle odrzuć reklamację 14dnia od złożenia.
@bulut możesz też wysłać oplaconą etykietę nadawczą
@bulut taniej może być dla Ciebie jest wysłać do klienta opłaconą etykietę. Klient może sobie to wysłać jakimś drogim przewoźnikiem i będziesz musiał mu to zwrócić.
Etykietę możesz kupić u brokerów typu epaka, furgonetka czy apaczka, tak na wszelkie wypadek piszę. Nie wszyscy wiedzą.
Jeszcze prościej będzie wysłać kupującemu kod nadania wygenerowany np. w aplikacji INPOST. Nie trzeba nic drukować itp.
@bulut kupujący zgłosił reklamację poprzez dyskusję zaznaczając w niej powód "wada wykryta podczas używania" oraz określając jako oczekiwania zwrot pieniędzy.
Kupujący powinien odesłać do Ciebie reklamowany przedmiot, abyś mógł zapoznać się z wadą towaru.
Poinformuj kupującego, że nie jesteś przedsiębiorcą i nie masz obowiązku odbioru reklamowanego towaru na swój koszt (to dotyczy wyłącznie przedsiębiorców). Oczywiście w razie uznania reklamacji powinieneś zwrócić koszt przesyłki na podstawie przedstawionego rachunku lub faktury.