Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."
Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?
Na szczęście allegro nie ustala prawa.
Sąd to obśmieje jak i komornika.
Przedmiot sprzedany, nie wysłany ,transakcja nie zakończona bo osobnik płaci allegro, a allegro blokuje przepływ pieniądza, tak że pieniądze nie trafią do sprzedawcy.
Brak zapłaty za towar brak wysyłki? gdzie tu jest coś niezgodnego z kodeksem? allegro to pośrednik a prowizję pobierze i tu jest ok? Sąd by ścigał pośrednika a nie sprzedawce.
Allegro wyłudza PESEL pod pręgierzem blokady wypłat a gdzie RODO? ochrona danych?
Dobrą sobie stworzą bazę danych łącznie z zdjęciami dowodów.
A co w sytuacji jak ktoś ma zastrzeżony PESEL?
Nie chodzi mi o US chodzi mi o pazerność allegro ,że straszą - nie podam pesel to środki zablokują? to może ja na nich komornika w takim przypadku? że wyślę towar a nie otrzymam zapłaty bo to w kk przywłaszczenie.
Przeginają od pewnego czasu jak np. opłata ta stała 1zł tytułem czego?
Prowizje ok ale ciągle coraz większe , kategoria pozostałe 20% ok...
Prowizje od kosztów wysyłki? tu jest temat na UOKIK
Dobra a jak konto zablokują to mogę kupować? to sami sobie w kolano strzelają bo uciekną im sprzedawcy okazjonalni i kupcy przy okazji jak będą blokować.
Niech zablokują konto jak nie podam pesel a nie blokują środki.
FISKUS najpierw na celownik weźmie firmy tych co mają obroty w mln PLN i kręcą lody przy tym że zgłaszają połowe do US, bo tu mają płatnika i mogą sprawdzić rzetelność jego rozliczeń i tu DAC zrobi robotę.
Sprawdzenie wstecz ? jakim prawem? prawo nie działa wstecz a dyrektywa jest od 1 lipca 2024 a nie 2023 nie moja wina że państwo Polskie zwlekało z jej wprowadzeniem.
A ludzie na wszystko się zgadzają....
Cześć! Przybywam do Was w wyjaśnieniem. Rzeczywiście błędnie wysłaliśmy do części z Was wiadomość o przekroczeniu limitu kwoty transakcji objętych procedurą związaną z dyrektywą DAC7. Osoby, które otrzymały tę wiadomość, choć nie powinny, to użytkownicy, których sprzedaż przekroczyła kwotę 2000 PLN, a nie EUR. Oczywiście wszyscy sprzedający, których dotyczy ten błąd otrzymają od nas stosowne sprostowanie tego maila.
Bardzo przepraszam Was za tę sytuację.
Allegro chce mieć pesel wszystkich użytkowników i bezpiecznie je przechowywać a macie problem z przeczytanie dyrektywy DAC7 ze zrozumieniem? i wysłaliście "n" e-maili do "n" osób błędnie bo ktoś pomylił limit EURO ze złotówką? co przed chwilą Pani potwierdziła?
Jakiś czas temu w kraju było wielkie HALOO o podanie przed wyborami nr. PESEL wyborców poczcie z okazji wyborów kopertowych ( jakieś komisje etc z tego tytułu) a teraz ludzie podadzą swój pesel ALLEGRO ciekawe ile to będzie numerów z 8 mln?
Jaką mamy gwarancje, że podane przez nas numery pesel nie wypłyną od was na zewnątrz? w końcu duże państwowe instytucje mają problem z przechowywaniem danych wrażliwych i atakami hakerskimi a PESEL to nie byle jaka dana...
Demonizujecie te pesele. Co mają powiedzieć przedsiębiorcy, zarządy spółek handlowych, których pesele są publicznie dostępne w wyszukiwarkach KRS i CEIGD.
Dziękujęmy za informację. Tak przypuszczałam, że to pomyłka. Nie przekroczyłam żadnych limitów. Tylko 2 transakcje zrealizowane więc się mocno zdziwiłam kiedy zobaczyłam maila od Allegro o przekroczeniu limitów sprzedaży ....
Witam czyli jak to w końcu jest? To 2000 zł jeśli sie nie przekroczy czy eur? I czy jesli ktos nie przekroczył tych 30 tranzacji to nie bedzie wysyłane powiadomienie o podaniu danych?
Dlaczego dostałem maila z informacją o uzupelnienie danych skoro mam 28 wpłat od kupujących nie przekraczających tych 2000eur? Dlaczego transakcje niezrealizowane są wliczone? To moja wina, że pozwalalacie wszystkim kupującym klikać "kup teraz" bez wpłaty pieniędzy?
@Drufii Nie jest to Twoja, ale przepisy zobowiązują nas do liczenia wszystkich transakcji na danym koncie, więc nie odliczamy tych nieopłaconych, czy anulowanych.
Witam,
w 2023 roku miałem 22 transakcje na łączną kwotę 1755zł to dlaczego ja dostałem info o konieczności uzupełnienia danych?
@22MAREQ sprawdziliśmy Twoje konto i w 2023 roku miałeś dokładnie 30 transakcji, ale w Twoim przypadku kluczowe jest to, że w przypadku zakupów łączonych zakup w każdej ofercie jest liczony jako osobna transakcja w serwisie. Dlatego też mimo, że miałeś 22 zamówienia, w ramach raportowania transakcji było ich 30, bo kilka osób kupiło jednocześnie w kilku ofertach.
Muszę podawać dane gdy ilość transakcji przekroczyła 30 w ciągu 12 mc a nie przekroczyłem kwoty 2000euro?
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@ko_alka@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Muszę podawać dane gdy ilość transakcji przekroczyła 30 w ciągu roku a nie przekroczyłem kwoty 2000 euro?
@JanZur tak, bo jest 30 czynności lub 2000 euro 🙂
Tak musisz. Raportowaniu będą podlegali sprzedawcy, którzy na danej platformie w ciągu roku przynajmniej 30 razy dokonają wymienionych czynności lub ich dochód z tego tytułu przekroczy 2 000 euro
Otrzymałem od Allegro e-maila dotyczące uzupełnienia danych podatkowych DAC7 . Dlaczego nie otrzymałem takiego powiadomienia w specjalnym komunikacie w zakładkach Moje Allegro.?
Jak damy Ci znać, że musisz uzupełnić dane:
wyślemy dwukrotnie mejla na Twój adres powiązany z kontem Allegro
jeśli masz konto zwykłe, wyświetlimy też specjalny komunikat w zakładkach Moje Allegro. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
A skąd to 2000zł skoro kwota wolna od podatku to 30 000 zł,
Ok, fajnie. A co z tymi co mają dwa konto, jedno prywatne, drugie służbowe/firmowe? Na prywatnym sprzedałem kilka gratów z swojej szafy, na kwotę łączną pewnie coś koło 500 zł, i może to było z 5 transakcji. Czyli nijak nie przebiły one 30 transakcji ani 2000 eur a poza tym tylko na nim kupuję. Natomiast na firmowym prowadzę regularną sprzedaż. Natomiast meile dostałem dwa, na konto firmowe i prywatne. Na firmowym podałem dane do DAC-7, nip etc, wiadomo. Ale na prywatnym nie, i wystosowałem meila do allegro OCB.
Dostałem odpowiedź, że oni moje konta traktują, uwaga, ŁĄCZNIE, i jak nie podam danych dla konta prywatnego to zablokują mi wypłaty z OBYDWU KONT. Z tego co wiem to jako przedsiębiorca nadal jestem obywatelem i mam prawo sprzedawać swoje prywatne rzeczy jak każdy. Tymczasem te prywatne transakcje, zostaną teraz przesłane do US, jeżeli podam na prywatnym koncie NIP lub będę mieć zablokowane obydwa konta...