Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Jestem jedną z "uszczęśliwionych" osób która przechodzi jakieś nonsensowne testy w których allegro narzuca przewoznika w przesyłkach smart. We wszystkich ofertach jest podany kurier dpd smart którego nie mogę dodać. Absurd goni absurd. Nie po to płacę allegro smart żeby nie moc wybrac przewoznika. Nie chcę kurierów pocztex, ups czy innych którzy mnie zawiedli. Chcę wybrac przewoznika dpd z którym nie mam problemów, paczki przywozi na czas itd. Mimo że płacę za smarta odebraliście mi wybór. Zakończcie te durne testy i pozwólcie ludziom wybrac to co im odpowiada.
Wychodzi na to że ja przez 5 tygodni nie zrobię zakupów na allegro. Poczekam na zakończenie testów.
Jeszcze jedno pytanie do twórców ów godnego pożałowania pomysłu... jak zbadacie zadowolenie klientów że swojego testu? Na jakiej podstawie uznacie że test się powiódł czy to była porażka? Bo chciałabym wyrazić swoją opinię na ten temat w ankiecie dotyczącej właśnie tego. Patrząc na niezadowolenie innych klientów wasz test nie zdał egzaminu. I chyba będę wnosić o zwrot kosztów smart za te 5 tygodni testów gdzie nie mogę wybrac przewoznika.
Nie mają pani odpowiedzi i co pani im zrobisz? 🙂
Dopóki nie wymyślimy sposobu jak (nie obciążając sprzedawców) uderzyć A po kieszeni to będą sobie w najlepsze "testować" dalej. Metoda na anulowanie niestety też przynosi im zyski (obracają naszą kasą przez tydzień) – a przesyłki za pobraniem nie są w smarcie.
Ja wymyśliłem, żeby zamiast anulowania kilka razy "do momentu właściwego kuriera" i zostawiania A kasy na kilka dni, to po prostu kupić kilka razy i nadmiarowe zakupy anulować w ramach Smart ale dopiero po tym gdy sprzedawca wyśle (czyli gdy mamy przesyłkę "w drodze"). Gdy dotrze niewłaściwym kurierem oczywiście nie odbieramy, bo przecież zrezygnowaliśmy. Tylko w tym przypadku sprzedawca nie poniesie kosztów zwrotu (poniesie je A, mam nadzieję). Niestety nie liczę na jakiś masowy ruch w tym kierunku, bo skomplikowane i trzeba się pilnować.
Jeśli ktoś ma lepszy pomysł na to, żeby A zaczęło dopłacać do "testowania" bez czasowego obciążania dla kupujących i finansowego dla sprzedających, niech się wpisze.
P.S. Taki kwiatek:
Sprzedawca nadał we wtorek o godzinie 13:40, Powiadomienie brzmi tak:
Twoja paczka właśnie ruszyła w drogę. Obserwuj ją w aplikacji mobilnej Allegro lub zakładce Szczegóły zakupu.
Przewidywana dostawa
pt. 10 sty u Ciebie
Przewoźnik i nr przesyłki
DHL xxxxxxxxxxx
Nadane we wtorek, DHL planuje dostarczyć na PIĄTEK!
I jak zwykle dwa razy kurierzy nie dowiozą bo "brak miejsca". W ostatnim dniu, czyli w przyszłą środę jakiś nieszczęśnik zrobi 50km w jedną stronę i w końcu dowiezie. Tak jak parę tygodni temu.
Sprzedawca poniesie dopłaty do smart, których bez wysyłki by nie poniósł, doliczają je do rozliczeń po wysyłce. Poniesie również koszty pakowania, a nie są one takie małe oraz czasu potrzebnego pracownikom na zapakowanie i rozpakowanie towaru. Razem i tak wyjdzie gorzej niż Allegro. Poniesie również koszty uszkodzeń nie potrzebnie podróżujących towarów. Większość reklamacji w tym kraju dostawcy odrzucają...
@AnnaG-Antyki Dziękuję pani Anno. Rzeczywiście, koszty przygotowania i pakowania A nie obciążą. O tym że "dopłaty" wam nie zwrócą nie wiedziałem. Czyli pomysł zły, odpada.
@gargulce2 [zakup poza A] Ja też małych sprzedawców wyszukuję i dzwonię "obok", szczególnie jeśli ma dobre opinie a towar >100zł żeby wysyłka "obok" była dla sprzedawcy opłacalna. Ale z dużymi hurtowniami chińszczyzny nie bardzo tak się da.
@-Sainkho-Dzięki, jest to jakieś obejście. Kartą wygodniej, ale przeżyję płatność do każdej transakcji przez bank.
Co do tego "która firma kurierska lepsza" to jest to kwestia człowieka na miejscu, szczególnie u mnie na wsi. Plus kwestia tego gdzie jest centrum dystrybucyjne. U mnie DPD ma centrum ok 8-10km a jeżdżą kurierzy pochodzący z okolicznych wsi. Inne firmy wożą z daleka. Na PP nie narzekam bo listonosz wiejski od 30 lat ten sam. Problemy bywają tylko "na zastępstwach", z rzadka. Wiem że w innych rejonach inne firmy kurierskie też tak funkcjonują, tu akurat nie. Dlatego cały ten "test" z losowaniem jest absolutnie bez sensu.
PS. dziękuję modce za telefon do DHL w sprawie dostawy, informuję że jednak "udało im się dziś a nie w piątek" 🙂
@ohir Dzięki, jest to jakieś obejście. Kartą wygodniej, ale przeżyję płatność do każdej transakcji przez bank.
Po przejściu do nieopłaconego zamówienia można wybrać inną metodę płatności niż pierwotnie zaznaczona.
@ohir twój pomysł jest o tyle do kitu że obciąży sprzedawców ciągłymi wysyłkami a allegro wprowadzi nowe testy i zablokują ci w ten sposób zwrot kasy też na kilka dni. Zauważyłam że jak sprzedawca ma rozpiskę kurierów to allegro wybiera tego co jest na górze. Jeśli na szczycie jest dpd to wybierze dpd, jesli inpost to wybierze inpost. Nie mam 100% pewności ale to zauważalne. Dzisiaj zamawiałam paczkę i na pierwszym miejscu był dpd i tego wybralo. Na szczęście.
Ja zazwyczaj dzwonie u pytam jak to u nich z wysyłką i czy można kupić bezpośrednio. W poważaniu mam żallegro... a teraz najczęściej to albo empxx albo bezpośrednio u sprzedawcy 😉
Na jedną przesyłkę one czekam już ho ho i trochę. Miała być u mnie 03.01 😉
@gargulce2 System nie wybiera pierwszego kuriera od góry. U mnie, jeśli dostępny jest Pocztex, wybiera zawsze Pocztex, pewnie dlatego, że jest przeważnie najtańszy. Termin dostawy nie ma znaczenia, wiadomo, że Pocztex nie jest najszybszy. Spośród "normalnych" kurierów DPD trafia mi się najrzadziej.
@ohir Od jakiegoś czasu nie trzeba już opłacać zamówienia, żeby zobaczyć, jakiego przewoźnika wybrał system. Można wybrać przelew, potwierdzić zakup i nie logować się do banku. Potem sprawdzić w "Moich zakupach" i anulować zakup, jeśli kurier nam nie odpowiada lub opłacić zamówienie dowolną metodą, jeśli jest ok.
Ponowny zakup w tej samej ofercie nic nie zmienia, przynajmniej mi się nie udało uniknąć w ten sposób nieszczęsnego Pocztexu.
Pocztex to zależy od rejonu. Ja narzekam na wysyłki u nich, wysłać paczkę to zmarnowane pół godziny z życia i masa śmiesznych problemów. Ale nigdy nie narzekałam na dostawy. Tak ze 2-3 paczki w miesiącu nimi mi się nie trafiają i nie pamiętam przypadku, żeby dotarły później niż następnego dnia po wysyłce. Raz w połowie grudnia to tuż przed 19stą dostarczył ale dotarł... To zależy od listonosza. Jak jest stary, wyszkolony w "lepszych czasach" to jest OK. Jak przyjdzie młody na zastępstwo, to potrafi nawet rachunki za prąd 4 różnych osób wrzucić do jednej skrzynki i żeby chociaż byli z tego samego budynku (jeden mieszkała 200m dalej, a jeden do tej pory nie wiem gdzie xD).
Znowuż w inpoście jest np odwrotnie. Te młode chłopaki czasem nie wyrabiają ale się starają. Jak nie daj Boże zatrudnia kogoś starszego to grób-mogiła. Zawsze cos mu nie gra. A szczytem chamstwa było przed Świętami " Do tego paczkomatu nie wolno wkładać paczek - do wysyłania jest ten i ten -oddalony tylko o 1.5km). Jak to mówili starzy ludzie "koń by się uśmiał".
U mnie Pocztex = automatyczne awizo. Przesyłki w ogóle nie są wydawane do doręczenia.
A ja mam listonosza po 50 -tce i zawsze dostarcza. Fakt daleko nie mam, bo mieszkam na przeciwko poczty. Ale np do mamy ma 5km i też zero problemu. A za to DPD z Allegro to masakra. Zresztą w sumie poczta też nie od parady pisze na paczkach "Partner B", jaka płaca taka praca...
@AnnaG-Antyki w każdym rewirze jest inaczej. Zależy od człowieka.
U mnie allegro one - dramat. Zawsze, ale to zawsze zostawiają paczki pod drzwiami, uszkodzone, pogniecione, jedna zaginęła w przestworzach, zazwyczaj docierają po 5-7 dniach.
Inpost, ups, gls - dramat. Do kuriera się nie dodzwonisz, a jak już cudem odbierze to się albo nie dogadasz bo nie umie po polsku albo dostaniesz odpowiedź "między 10 a 19..." i musisz siedzieć do wieczora... o uprzejmości nawet nie wspomnę.
Dhl chociaż odbiera telefony ale też jest między 10 a 15 i ruszyć się nie można.
Pocztex - nawet się nie wyowiadam bo albo awizo albo paczka po miesiącu
Dpd tu jest mój ulubiony kurier. Nigdy nie mam problemu. Zawsze odbiera telefon. Zawsze jest u mnie 11-12. Paczka jest zawsze na drugi dzień i zawsze cała. A jak mnie nie ma to mi przywiezie do pracy albo mężowi do pracy podwiezie mimo że to nie jego rewir. Przemiły człowiek.
I tu jest ten problem, że każdy z nas ma inne doświadczenia z kurierami i każdy powinien wybrać takiego który mu odpowiada. Bo allegro NIE WIE co dla nas najlepsze!!!