anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Finance jako operator usług płatniczych

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

Wielu z Was zauważyło już tę zmianę w zakładce Środki i historia operacji. Na Allegro mamy 3 operatorów płatności: PayU, Przelewy24, Allegro Finance. Do tej pory wpłaty, wypłaty i zwroty pieniędzy na Allegro obsługiwali wyłącznie operatorzy PayU i Przelewy24. Teraz Allegro Finance stopniowo przejmuje obsługę wpłat, wypłat i zwrotów pieniędzy na Allegro.

Co te zmiany oznaczają 

Jeśli macie zweryfikowane dane w Allegro Finance, zobaczycie pieniądze ze sprzedaży w zakładce Środki i historia operacji na saldzie u operatora:

1. Allegro Finance pod nazwą:
    • PayU – Allegro Finance, jeśli przy wpłacie pośredniczył operator PayU
    • Przelewy24 – Allegro Finance, jeśli przy wpłacie pośredniczył operator Przelewy24
  2. PayU
  3. Przelewy24

Jeżeli otrzymujecie pieniądze za przesyłki za pobraniem, w Wysyłam z Allegro zobaczycie nazwę operatora Allegro Finance w sekcji Ustawienia wypłat PLN za przesyłki pobraniowe Allegro Standard.

W zakładce Środki i historia operacji sprawdzicie historię operacji i wygenerujecie zestawienie dla operatora Allegro Finance pod nazwą: 

• PayU – Allegro Finance

lub 

• Przelewy24 – Allegro Finance.

Sprzedający, którzy nie mają jeszcze zweryfikowanych danych w Allegro Finance, zobaczą pieniądze ze sprzedaży tak jak dotychczas - na saldzie u operatora PayU i Przelewy24. 

Jeśli do 31 stycznia nie udało Wam się samodzielnie zweryfikować swoich danych w Allegro Finance, poprosimy Was o ponowną weryfikację danych firmowych.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

pkgroup
#8 Zapaleniec#

Nowy dzień - nowy debilizm odkryty na allegro. Możecie wyjaśnić po co jest rozbite PayU i Przelewy24 na dwa nowe twory? Żebyśmy trzymali u was jeszcze więcej zamrożonych pieniędzy w formie rezerwacji na ewentualne zwroty? A i tak potem się okaże, że jak ktoś wpłacił przez PayU to nie ma z czego dokonać zwrotu wpłaty, bo allegro radośnie pobiera sobie z salda PayU opłaty, nie zważając na kwotę zarezerwowaną.

pkgroup_0-1744118615444.png

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

Nowe wpłaty pójdą już na PayU − Allegro Finance oraz Przelewy24 − Allegro Finance. Póki nie wypłacisz pieniędzy, będą jeszcze widoczne środki na Payu i Przelewy24.

pkgroup
#8 Zapaleniec#

super, to jak mam teraz wypłacić klientowi zwrot z PayU, na którym nie mam środków i z tego co mówisz to mieć już nie będę?

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@pkgroup Zrobić pełną nadpłatę z górką na konto. Ale Allegro z tej nadpłaty będzie też pobierało inne należności z automatu.... Albo zrobić zwrot bezpośrednio na konto podane przez Kupującego.

pkgroup
#8 Zapaleniec#

Udało się inaczej, przy dokonywaniu zwrotu jest opcja wpłaty blikiem na poczet zwrotu. Tak czy siak dzięki za odpowiedź

oznacz moderatorów

FishBeat
#12 Orędownik#

Podepnę się pod temat. Teraz jest 4 operatorów płatniczych,

• PayU – Allegro Finance, jeśli przy wpłacie pośredniczył operator PayU
    • Przelewy24 – Allegro Finance, jeśli przy wpłacie pośredniczył operator Przelewy24
  1. PayU
  2. Przelewy24

Czyli jak rozumiem nowe wpłaty na PayU już nie przychodzą tylko na PayU - Allegro Finance, tak?

Czyli mogę przenieść kwotę zarezerwowaną z PayU na PayU – Allegro Finance bez obawy, że ktoś dokona tam wpłaty? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@FishBeat tak, od teraz pieniądze ze sprzedaży będą wpływać jedynie na saldo operatora Allegro Finance.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

FishBeat
#12 Orędownik#

Czy w takim wypadku jest jakaś możliwość przetransferowania wpłat zarezerwowanych np, z PayU ma PayU - AF? i podobnie z P24 na p24 - AF? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @FishBeat. Jeśli nie masz środków na P24/PayU, to masz dwie możliwości - możesz zrobić wpłatę tytułem zwrotu albo poczekać na wpłatę od innego kupującego. 

(edytowano)

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

FishBeat
#12 Orędownik#

No niestety ale to tak nie działa jak piszesz. Mam  środki na P24 

Przelewy24

286,92 

Przelewy24 − Allegro Finance

2,00 zł

wpłata Przelewy24 - Allegro Finance

cc9952c7-0ef2-11f0-bcb7-45222c1d762e

77,89 zł - nie mogę zwrócić tej wpłaty już kolejny dzień. Więc podejrzewam, iż jest jak zwykle na allegro, że coś co ma działać - nie działa. Proszę o pomoc jak mam to rozwiązać żeby środki z P24 przeksięgowało na P24 - AF. Transakcja jest z innego konta niż tego co piszę.

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@FishBeat aby można było zweryfikować sprawę, niezbędny jest kontakt z konta, którego ona dotyczy. Możesz napisać przez formularz

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

FishBeat
#12 Orędownik#

Odpisali, że nie ma takiej możliwości więc już nic nie rozumiem. Jedni piszą tak, wy co innego. To jak jest z tym naprawdę?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@FishBeat przepraszam za wprowadzenie w błąd, edytowałam już wcześniejszą informację w tym wątku. 
Przeksięgowanie może odbyć się z salda AF_P24 na saldo P24, nie na odwrót.
W tym wypadku, aby zwrócić wpłatę kupującemu przez Allegro Finanse, jedynym rozwiązaniem (o ile nie spodziewasz się wpłaty od innego kupującego na saldo AF_P24) jest zasilenie salda kwotą potrzebną do zwrotu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów