Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przypominamy, że od 15 lutego 2024 będziemy pobierać opłaty i prowizje automatycznie na wszystkich kontach firmowych. Tę formę płatności za nasze usługi uruchomimy dla rozliczeń z Allegro na wszystkich rynkach sprzedaży.
O automatycznym pobieraniu należności za nasze usługi z pieniędzy, które macie ze sprzedaży pisaliśmy na Gadane kilka razy np. w tym poście (znajdziecie w nim również filmik Akademii Allegro). Zachęcam też do przejrzenia artykułu oraz zapoznania się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi tej opcji.
prosze o informację co z opłatemi które powstały w terminie od 1 do 14 luty - będzie za nie wystawiona faktura z terminem ?
@party23 nie , fakturę dostaniesz jak zwykle na początku nowego miesiąca , a z wpłat od kupujących oraz dodatniego salda na AF jakie zostanie po 14 luty pobiorą sobie należności , aż do wyzerowania w rozliczeniach z allegro .
ALLEGRO POBIERA ŚRODKI JESZCZE PRZED WYSTAWIENIEM FAKTURY. TOTALNY BAŁAGAN W ROZLICZENIACH. M.A.K.A.B.R.A. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Mam zaksięgowane pozycje na poszczególnych operatorów płatności, będą widniały jako nie rozliczone aż do momentu otrzymania faktury Allegro (każdego dnia będę musiała ręcznie zaksięgować ile z danej transakcji przelał mi operator- trzeba będzie porównać zestawienie Allegro-Moje Allegro-Sprzedaż-Finanse-Środki i historia operacji z wpływami na konto) Ciągle na rachunkach należności będzie widniało wiele pozycji z niedopłatą. Pokryje je dopiero kompensata z fakturą z Allegro. Fakturę za prowizję zapłaciłam.
No właśnie nie będzie, zablokują panu możliwość wypłaty do czasu aż te należności zostaną spłacone ze środków nadchodzących z wpłat klientów lub do czasu kiedy pan tego nie opłaci samodzielnie. Szykuje się niezła bomba i obudzenie się w innym świecie dla wielu.
jest w sumie ok . Pobiera się po każdej sprzedaży i na koniec miesiąca nie trzeba myśleć o dużej spłacie. Mam tylko jedną uwagę : nie powinna być pobierana od razu prowizja od zakupionego przedmiotu który nie został opłacany (płatność rozpoczęta ) zdarza się to nagminnie , trzeba czekać tydzień aż minie termin i dopiero wtedy prowizja jest zwracana
jak będzie wypłacany zwrot prowizji?
zwracany na saldo i do wypłaty czy bezpośrednio na konto?
@Client:117142623 w tej kwestii nic się nie zmienia, zwrot prowizji będzie zwracany na saldo i dopiero potem możesz go wypłacić na swoje konto.
jeszcze jedno pytanie.
klient kupił coś za 100,00zł zamówienie opłacił, ale chwilę potem anulował zakup. Miałem takie przypadki.
Do tej pory od razu zwracałem 100,00zł - kwota nigdy nie była wypłacona na mój rachunek bankowy to nawet nie fakturowałem.
A jak będzie teraz skoro od razu pobierzecie prowizję i w PayU czy P24 zostanie jedynie np. 90,00zł a mam zwrócić 100,00zł. Skąd będzie brane brakujące 10,00zł stanowiące wartość prowizji?
Będzie jakieś subkonto z prowizjami allegro z których możemy zwracać środki do klientów? Ale nie możemy ich sobie wypłacać? Coś na wzór konta Vat- na które trafiają środki przy split payment.
@Client:117142623 Jeżeli masz włączony automatyczny zwrot wpłaty do kupującego, pieniądze te są zarezerwowane z bieżących środków i nie pobieramy ich automatycznie jako opłaty za usługi i prowizje.
Natomiast gdy masz zarezerwowane środki ze sprzedaży na zwroty pieniędzy do kupujących, możemy pobrać pieniądze z tej kwoty. Zawsze próbujemy pobrać całą kwotę Twoich należności wobec Allegro – tak aby Twoje bieżące saldo wyniosło zero złotych.
Pytanie takie. Czy mogę dzisiaj zrobić przelew na kwotę którą zalegamy? Chcę uniknąć sytuacji, że nie będę od Was miała wpłat dopóki nie wyrównacie salda na 0.
@hitshop Co jak co, ale nasze pieniążki Allegro zawsze przyjmie z przyjemnością 🙂 W zakładce "rozliczenia z Allegro" masz od zawsze nawet link do szybkiej wpłaty na wyrównanie salda.
Ja dziś skorzystałem, bo też wolę otrzymywać wpłaty regularnie, a po za tym sprzedaż jest nierównomierna, w tym miesiącu na początku była zdecydowanie większa, więc się spory dług zrobił
@hitshop mam zamiar to samo zrobić wieczorem , chyba łatwiej będzie to ogarnąć po wyzerowaniu salda.
nie wiem czy łatwiej - może być ewentualnie szok- jak dużo z każdej transakcji znika kasy. ja tak na szybko kilka ostatnich transakcji:
205zł - 163,78
220zł- 148,40
85zł-64,33
170zł-133,49
124zł-107,30
130zł-97,72
Podejrzewam, że wiele osób sprzedających na niskiej marży będzie przerażonych 🙂
Nie mam automatycznego zwrotu w obawie o nadużycia klientów.
Zdarzyło się tak, że klient zgłaszał odesłanie 10szt. faktycznie odesłał 5szt. - dostał zwrot za 5szt. i nigdy nikt nie protestował. Być może licząc na nieuwagę sprzedającego albo z niechlujstwa zwrot wszystkiego co zostało i niech sprzedający rozlicza co i jak.
Nie rezerwuję również żadnych środków na nieoprocentowanym rachunku w dobie szalejącej inflacji, a 2 zwrotów mam bardzo mało.
Opisałem konkretny przypadek i zadałem konkretne pytanie na saldzie zostało 90,00zł zwracam 90,00zł a do allegro piszę by brakujące 10,00 z prowizji oddało bezpośrednio kupującemu czy jak? Jak mam zwrócić brakujące 10,00zł którego nie mam na saldzie?
Pozdrawiam
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:117142623 przecież będziesz miał inne wpływy, możesz doładować na poczet zwrotu, a w praktyce zobaczycie że to nie jest tak skomplikowane o ile nie wypłacacie kasy po każdej transakcji 🙂 ja wypłacam raz w miesiącu i wszystko fajnie działa 😄
środki wypłacane są automatycznie raz dziennie - wole żeby leżały na koncie nisko oprocentowanym niż na takim gdzie jest 0%
nie wiesz czy będą inne wypływy - nikt tego nie wie nieraz prawie wszyscy płacą PayU, innym razem P24 jeszcze innym rozkłada się to mniej więcej 50:50
jeśli mam doładować nie widzę problemu - trzeba tylko ustalić warunki kredytowania allegro, sam otrzymuję jakieś propozycje od allegro kredytu odnawialnego - nie interesuje mnie to ale w ciemno będę udzielał na tych samych warunkach co allegro mi proponuje.
w dalszym ciągu czekam jednak na oficjalne wyjaśnienie jak klient ma otrzymać brakujące 10,00zł z opisanego przeze mnie przypadku. Nawet jeśli odpowiedź ma brzmieć :"w takim przypadku masz nam udzielić nieoprocentowanego kredytu" a jak nie pasuje to zakończ sprzedaż na allegro - to też ją chce usłyszeć a raczej przeczytać
spokojnego dnia życzę
@Client:117142623 jak nie masz na saldzie to zlecasz zwrot i czekasz jak wpłynie 24h lub doładowujesz na poczet zwrotu 🙂 pamiętaj że jak nie pasują Ci warunki i ich nie akceptujesz nie musisz tu sprzedawać, allegro, smart itp. nie są obowiązkowe 😄
@kostas11 napisał(a):@Client:117142623 napisał(a): [...] a jak nie pasuje to zakończ sprzedaż na allegro[..]
to właśnie napisałem wystarczy przeczytać 🤣
Działa jak tylko sprzedajesz a jak na koniec miesiąca dowalą ci Ads to masz dług od nowa. Zasada jest prosta faktura, 14 dni , jak nie zaplacisz blokują ci konto i powinno zostać na starych zasadach Jestem ciekawa czy allegro swoje faktury kosztowe też opłaca w ciagu 1 dnia od daty otrzymania faktury. Na pewno nie.... Nic nie dzieje się bez powodu. Allegro ma pewnie straty finansowe i potrzebuje kasy na już a nie czekać na przelewy. Jest to czyste złodziejstwo koniec i kropka. Sami mają problemy to wciągają w to swoich klientów.
zostawiasz kasę przez miesiąc na nieoprocentowanym koncie ? Też tak robiłam przez kilka lat, ale teraz po podwyżce podwyżki i dodatkowych prowizjach od prowizji, zbieram kasę na bieżąco