anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

bardzo duża dopłata DHL do paczki

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

Witam, 15 listopada nadałem paczkę dziś zerkam w opłaty a tam doliczono dodatkowo 299 zł za to niby że paczka była powyżej 50 kg, zważyłem owe produkty w jedną całość i pokazało mi 18 kg bez pudełka więc max 20 kg wszystko ważyło, paczka nie duża realne wymiary normalnie przeszyły przez formularz 

jaka jest szansa na odzyskanie pieniędzy 

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

fox_paws
#13 Ambasador#

@ElektroTechExtra A jaka była waga gabarytowa?

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

teraz nie podam konkretnych wymiarów chyba że można sprawdzić jakoś na allegro ?  ale :

formularz allegro nie przepuści większej paczki gabarytowo niż 30 kg

aktualnie dziś mam taką samą wysyłkę 

60x40x25 cm 

myśle że tamta nie różniła się bardzo dużo 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz kg ale oni także liczą wagę gabarytowa, wielkość paczki!

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

teraz nie podam konkretnych wymiarów chyba że można sprawdzić jakoś na allegro ?  ale :

formularz allegro nie przepuści większej paczki gabarytowo niż 30 kg

aktualnie dziś mam taką samą wysyłkę 

60x40x25 cm 

myśle że tamta nie różniła się bardzo dużo 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ElektroTechExtra wymiary nadanej przesyłki możesz sprawdzić w szczegółach danej przesyłki w zakładce Zamówione przesyłki. 
Jeśli waga gabarytowa (dla DHL obliczna według wzoru [długość (cm) x szerokość (cm) x wysokość (cm)] / 4000) nie przekracza 50 kg, złóż proszę reklamację, kontaktując się za pomocą formularza
Jeśli po złożeniu reklamacji okaże się, że opłaty zostały błędnie naliczone, przewoźnik prześle do nas korektę. Uwzględnimy ją na Twoim rachunku.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

Widzę teraz faktycznie wpisane wymiary : 40 x 50 x 30 więc waga gabarytowa wychodzi 15 kg, co prawda widzę mój błąd że wagę wpisałem 10 kg musiałem gdzieś kliknąć 1 zamiast 2 bo na innych mam 20 kg wpisane no a wymiary się faktycznie nie różnią wiele od tej dzisiejszej, a piszecie że liczy się waga gabarytowa 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@LEW433 Przecież autor pisze ,paczka nieduża ,realne wymiary .

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

IMG_20241129_100825.jpg

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

Ten sam towar waga dokładna 20,1 kg, mogła się różnic kilka cm w zależności od zastosowanego kartonu, zawsze mierze paczki przed wpisaniem, butelka dla porównania, chyba beton musiał bym tam wysłać by było powyżej 50 kg

oznacz moderatorów

mako_poznan
#10 Popularyzator#

Możliwe że źle ci policzyło przez czarną folię.

Swego czasu czarna folia była powiedzmy, że zakazana w firmach kurierskich ponieważ maszyny skanujące nie widzą takie paczki. W UPS czarna folia była liczona jako niesort. Ponieważ taka paczka była wyrzucana na DWS jako błąd.

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

od zawsze wysyłam w strechu i nigdy problemu nie było, teraz widzę ze tamten zestaw był bez nasadek to jakieś 16 kg ważył 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@ElektroTechExtra Złóż im reklamację ,bo tu już nie jeden pisał że niektóre paczki (chyba losowo) tak "wyróżniają" zwłaszcza jak ktoś dużo wysyła i może tego nie zauważyć.

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

myślisz że jest szansa na odzyskanie tego ?

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Otrzymasz info, że ich waga i sortownia są certyfikowane. Zażądaj legalizacji i certyfikacji, Poproś o wizytę przedstawiciela w Twojej firmie. Oni i tak to odrzucą. 60 dni czekania na finał. Powodzenia. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

stretch jest opakowaniem niestandardowym i tak moze być liczony, bo oni tłumaczą że nie moga suwać jej jak karton po kartonei tylko ją dźwigać

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Monika__L tak tylko wtedy była by dopłata do niestandardowej a jest 50 kg 🙂

@ElektroTechExtra podaj kod dopłaty ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

Kod:

DHL_N25_NAD_50_100

oznacz moderatorów

ElektroTechExtra
#10 Popularyzator#

Kod:

DHL_N25_NAD_50_100

oznacz moderatorów

PIKeRn
#10 Popularyzator#

To nawet nie chodzi o to, że "nie mogą suwać", bo to nieprawda - paczka w streczu spokojnie pojedzie po sorterze bo sorter ma rolki. Rzecz w tym, że folia potrafi się wkręcić w te rolki zatrzymując cały sorter na czas wyciągania folii, albo co gorsza, powodując spiętrzenie paczek w tym miejscu a przez to nawet błędne sortowanie. Dla firmy kurierskiej to koszmar, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. 

Paczki tego typu z definicji są niesortem w każdej firmie, a dopłaty są rzadko tylko dlatego, że zwyczajnie nie ma czasu bawić się w odkładanie tych paczek, fotografowanie, wypełnianie formularzy etc. 

oznacz moderatorów