anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chińscy sprzedawcy

korean-cosmetics
#8 Zapaleniec

Witajcie i ratujcie.

sprzedaję na allegro od ponad trzech lat w kategorii uroda (pielęgnacja), od dłuższego czasu borykam się z problemem setek chińskich sprzedawców. 

zgłaszałem tą sprawę wielokrotnie, ale jest to walka z wiatrakami. Allegro blokuje konta nieuczciwych sprzedawców, ale oczywiście po czasie, bo muszą być dowody a i tak na ich miejsce wchodzą kolejni. Temat ogólnie znany, nie muszę dodatkowo go opisywać. 

Natomiast jak to się dzieje, że allegro promuje tych nieuczciwych chińskich sprzedawców dając im top oferty tylko na podstawie najniższej ceny? 

Jeśli klient wierzy, że kupując towar za 20% ceny producenta dostanie oryginalny produkt to ma problem, ale jeśli to platforma allegro podpowiada mu taki zakup to nie można winić kogoś za naiwność.

Otrzymałem kiedyś “rozwiązanie” pod tytułem: filtr kraju wysyłki. 

W tym momencie Chińczycy wysyłają towar albo z magazynu allegro albo z innych centrów logistycznych w Polsce. 

Czy naprawdę jako uczciwy sprzedawca,  nie mogę liczyć na systemowe rozwiązanie tego problemu? 

Czy algorytm nie może weryfikować danych sprzedawcy i nie promować chińskich sprzedawców? 

Czy allegro nie potrafi liczyć i nie rozumie, że promując Chińczyka zarabia mniejszą prowizję i dodatkowo potrzebuje więcej siły roboczej do włączania się w dyskusje i reagowania z allegro protect? 

Myślę, że na te pytania nie trzeba odpowiadać, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. 

Problem opisywany jest tutaj i nie tylko po wielokroć. Nie rozumiem podejścia allegro, największej platformy w Polsce, która za niedługo może stracić zaufanie. 

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Moderatorzy, proszę Was o działanie i zgłoszenie tego tematu do kogokolwiek, kto ma szacunek do pracodawcy i chce, żeby platforma nie zamieniła się w Szopi czy inne tego typu scamy. Już teraz na tiktoku można spotkać filmiki gdzie porównuje się “produkt oryginalny” do “produktu z allegro”. O czymś to świadczy. 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@korean-cosmetics Jeśli chdzi o promowanie ofert, wszystkich sprzedawców na Allegro obowiązują takie same zasady niezależnie od tego z jakiego kraju prowadzą sprzedaż. Top oferta nie jest wybierana jedynie na podstawie ceny. Zachęcam do zapoznania się z wszystkimi warunkami, które wymieniliśmy tutaj.

W przypadku podejrzenia, że sprzedający naruszają nasze zasady, konieczna jest weryfikacja działań na koncie. Tylko w przypadku, gdy potwierdzi ona nieprawidłowości, możemy podjąć odpowiednie kroki. Również tutaj dzieje się to niezależnie od kraju pochodzenia sprzedającego.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

korean-cosmetics
#8 Zapaleniec

Proszę: https://allegro.pl/oferta/skin1004-madagascar-centella-travel-kit-mini-zestaw-17668153889

nie wiem ile potrzebujecie negatywnych opinii, ale w ciągu miesiąca ten chiński sprzedający ma sześć, wszystkie w kontekście nieoryginalności produktów. 

To, że obowiązują takie same zasady wszyscy wiemy, ale być może najwyższy czas to zmienić i prosiłem abyście wzięli to pod rozwagę, bo nieświadomy klient - a takich sporo - doda do koszyka top ofertę i należy postawić sprawę jasno - to allegro i jego algorytm naraża klienta na stratę. 

oznacz moderatorów

nat_not

@korean-cosmetics Żeby przekazać tę ofertę do weryfikacji, skorzystaj z odnośnika "Zgłoś naruszenie" dostępnego u dołu strony. Odpowiedni zespół zweryfikuje zgłoszenie.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

korean-cosmetics
#8 Zapaleniec

Na innych listingach mam +\- 400 chińskich kont. Rozumiem, że polecasz mi zgłaszać każde z osobna? 

oznacz moderatorów

korean-cosmetics
#8 Zapaleniec

Tak bardzo nie tylko cena wpływa na top ofertę, że jest nią nawet aukcja błędnie powiązana z produktem. Pozostaje pozazdrościć algorytmu. 

IMG_8248.png

oznacz moderatorów

nat_not

@korean-cosmetics Jeśli uważasz, że oferta jest błędnie powiązana z produktem, możesz ją również zgłosić przez odnośnik dostępny u dołu strony.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not Ustalmy fakty. WASZ katalog jest do niczego. NIE PANUJECIE nad nim. Zwalacie całą robotę na Sprzedawców. Chcecie aby zgłaszać tysiące aukcji ręcznie? ( ps nawet zgłaszanie nic nie daje bo wasi studenci na 1/8 etatu nie mają o tym pojęcia). Proszę cię bardzo : https://allegro.pl/kategoria/kolekcje-odznaki-3970?miejsce-wysylki=chiny  WSZYSTKIE aukcje są w złych kategoriach. @msniezek i @k_owczarek1 pomijają to.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

nat_not

@pinsplash Nie weryfikujemy ofert na podstawie zgłoszenia list wyników wyszukiwania. Większą liczbę ofert możesz zgłosić przez ten formularz (jednorazowo do 1000 ofert). Wyczerpująco uzasadnij swoje zgłoszenie. Zweryfikujemy je i jeśli trzeba, podejmiemy odpowiednie działania.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not Przypominam, że to jest WASZ katalog...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak , i każdy powinien po sobie sprzątać .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pinsplash wiesz czemu allegro ciśnie na zgłaszanie przez "zgłoś" bo większość weryfikują to boty oparte na AI 😞 przestałem już zgłaszać bo żadna a to żadna oferta tak zgłoszona nie została odpięta, jak pisałem maila co nie pasuje itp. to dostawałem odpowiedź że trzeba zgłaszać przez "zgłoś" więc szkoda czasu, nie wspomnę że katalog w wielu ofertach łamie prawo wprowadzając konsumentów z błąd opiniami o produkcje należącymi do innego produktu 😞

@nat_not szkoda że Allegro nie widzi problemu, powinni bardziej to weryfikować i dać coś od siebie, a nie zgłaszanie co nic i tam nie daje, sprzedawcy uciekną na inne portale a za nimi kupujący 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

korean-cosmetics
#8 Zapaleniec

Wy nie weryfikujecie, wy nie sprawdźcie, wy musicie mieć zgłoszenie. Wy chcecie, żeby sprzedawcy wykonywali za was prace, której i tak nie kończycie, bo nie macie “wystarczających dowodów” 

I wiecie co jest najgorsze w tej historii? To że z Waszej strony nie ma jakiejkolwiek chęci pomocy i załatwienia tematu, który jest poważny, bardzo poważny. Wy w końcu doprowadzicie do tego, że klienci odejdą od allegro, bo będzie się im kojarzyło ze stadionem dziesięciolecia 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@korean-cosmetics @pinsplash @nat_not Klienci wkurzeni an podmienianie dostaw, klienci wkurzeni na brak wyboru kuriera, klienci wkurzeni na wyszukiwarkę do tego katalog z wprowadzającymi w błąd opiniami i parametrami to musi kiedyś wyjść Allegro bokiem 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów