Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupy do godziny 10 mamy ustawione wysyłki tego samego dnia. Nadajemy zgodnie z deklaracją ( nie wysyłamy nigdy paczek kupionych po 10) jeszcze wczoraj wszystko było prawidłowo. Dzis już kolejne zamówienie zrobione po godzinie 10 wskakuje z wysyłką na dziś. Nawet nie mamy możliwości tego nadać bo kurier DPD juz odebrał paczki
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ co sie dzeje ? ktoś znów coś grzebie w systemie ??????
Tak czy inaczej nie mamy możliwości wysłania zakupów zrobionych po godz 10 !!!!!!!
@_Likos_ Tak, jak napisała, na zrzucie widać wskaźnik terminowych wysyłek. Jak zjedziesz niżej na stronie to zobaczysz szybkie wysyłki.
Dajmy na to, że do godziny granicznej masz 2 zamówienia i żadnego nie wysyłasz tego samego dnia, a po godzinie granicznej masz 98 zamówień i każde z nich wysyłasz w terminie, bo możesz to zrobić do końca kolejnego dnia roboczego - co daje nam 0% dla szybkich wysyłek i 98% dla wysyłki w terminie - właśnie stąd ta różnica.
@w_kiwi ale szybkie wysyłki nie mają tu nic do rzeczy. Poniżej zalączam trzy obrazki. Na wszystkich trzech jest zapis wysyłki w terminie ( wysyłki zgodnej z deklaracją godzinową) i własnie on nas interesuje.
Na dwóch obrazkach jest zapis 98-99% a na jednym ( najważniejszym) 93% wszystkie dotyczą tego samego parametru wysyłki w terminie czyli zgodnie z deklaracją a nie szybkości wysyłki.( która oczywiście u nas jest niższa )
W ustawieniach pokazywanych klientowi nie jest pokazywana szybka wysyłka lecz wysyłka w terminie a tutaj statystyki sie różnią i nie wiem dlaczego.
Nawet komunikaty są tożsame: " wysyłasz zgodnie z deklaracją 99% przesyłek" a na ustwieniach wysyłki" wysyłasz tylko 93% przesyłek zgodnie z ustawionym czasem" statystyka dotyczy tego samego parametru a wartości są różne
Wysyłka inpost
Wysyłka w terminie ogólna
Wysyłka w terminie w ustawieniach dostawy
@_Likos_ System "wyliczania" godzin granicznych działa trochę inaczej niż się spodziewasz. Co prawda z takim problemem jak Twój nie miałem styczności ale zgaduję, że komunikat "wysyłasz tylko 93% przesyłek zgodnie z ustawionym czasem wysyłki ..." pojawia się przy każdej metodzie dostawy.
Tam wliczane są tylko te przesyłki które sprzedały przed godziną graniczną i deklaracją wysyłki tego samego dnia.
To samo jeśli ma się mniej zamówień i jest komunikat o nie wysłaniu 10 przesyłek zgodnie z deklaracją, trzeba mieć nadane 10 przesyłek wysłanych tego samego dnia ale koniecznie zamówienie przed godziną graniczną - przewoźnik nie ma żadnego znaczenia.
Żeby sobie ten procent samemu wyliczyć musisz pobrać raport i zliczyć tylko zamówienia z "Deklarowany czas wysyłki" -> "wysyłka tego samego dnia"
@sl-aw-ek Nie pojawia sie przy każdej metodzie ( np orlen i dpd pokazuje prawidłowo - dpd widać na zdjeciu)
Problemem jest to że w statystykach wysyłek(szybkość dostawy) : wysyłka w termnie ( czyli zgodnie z deklarowaną godziną) dla inpost jest 99% natomiast w ustawieniach dostawy ten sam parametr ( wysyłka inpost zgodnie z deklarowaną godziną to 93%) dlatego zrobiłem zdjecie a nie screen bo musiałem najechać myszką aby komunikat był widoczny aby pokazać ze to dokładnie ta sama statystyka ( przynajmniej tak powinno być)
A co najlepsze mimo że dalej w ustawieniach jest parametr 93% to dziś w pzeciwieństwie do dnia wczorajszego sprzedaż po godzinie 10 już u nas w zamówieniach pokazuje prawidłowo - tzn wysyłki na jutro.
@_Likos_ - ze to dokładnie ta sama statystyka ( przynajmniej tak powinno być)
Jak pisałem wyżej to na pewno jest inna statystyka i musisz sobie sprawdzić raport ale jeżeli jest to liczone osobno dla każdego przewoźnika trzeba przeliczyć paczki InPost z deklarowanym czasem wysyłki tego samego dnia i sprawdzić ile jest nie nadanych w terminie.
Jeżeli masz 20% paczek wysyłanych "szybko" (jakość sprzedaży -> szybka wysyłka)
To z 490 przesyłek do czasu wysyłki biorą tylko ok 100 przesyłek (deklaracja wysyłki tego samego dnia), 7 wysłanych nie w terminie i ... mamy 93 %.
"A co najlepsze mimo że dalej w ustawieniach jest parametr 93% to dziś w pzeciwieństwie do dnia wczorajszego sprzedaż po godzinie 10 już u nas w zamówieniach pokazuje prawidłowo - tzn wysyłki na jutro." - automatycznie wyliczana godzina graniczna działa dokładnie LOSOWO. Nawet nie staram się tego zrozumieć.
Jeśli da się coś skomplikować Allegro to zrobi 😠
@sl-aw-ek no ale nadal nie rozumiem co tu ma do rzeczy szybka wysyłka?
Statystyka inpost screen 1 - Komunikat na dole: "99% paczek wysyłasz zgodnie z deklaracją" ( czyli z ustawionym czasem i godziną graniczną) nieistotne czy paczki są z tego samego dnia z przed godziny granicznej czy też z poprzednioego po godzinie granicznej
statystyka inpost zdjęcie 3 - 93% wysyłasz zgodnie z ustawionym czasem ( czyli zgodnie z deklaracją)- takze nie istotne czy są to zakupy z poprzedniego dnia po 10 czy też z bieżącego przed 10 - wazne jest aby pojechały zgodnie z ustawioną godziną graniczną
No to skoro otrzymuje defacto taki sam komunikat to czemu % sie różni ???????
@_Likos_ no bo to różne statystyki ^^, patrz ja Ci zmienię nawias.
"99% paczek wysyłasz zgodnie z deklaracją"
"93% wysyłasz zgodnie z ustawionym czasem (WYSYŁKI TEGO SAMEGO DNIA)"
Paczki które nie mają wysyłki tego samego dnia nie są brane pod uwagę w tej statystyce niezależnie od tego czy są wysłane tego samego dnia czy następnego (co jest zgodne z pierwszą statystyką)
(moja teoria o prawidłowym wyliczeniu jest poprawna jeśli wszystkie przesyłki nie wysłane zgodnie z deklaracją były jednocześnie przesyłkami z deklaracją wysyłki tego samego dnia - zakup przed godziną graniczną).
@sl-aw-ek ehh może masz racje. Wówczas miałoby to sens tylko że komunikaty zupełnie niczytelne. O dwóch dni na to patrze i dopiero Twoja zmiana nawiasu pomogła.
@w_kiwi już zrozumiałem niemniej sugeruje zmiane komunikatu (dymka) w ustawieniach godzin wysyłki tak aby było jasne iż te 93% dotyczy tylko zakupów z danego dnia. Komunikat napisany przez @sl-aw-ek zrozumiałem w kilka sekund Wówczas wszystko przynajmniej dla mnie byłoby jasne od początku.
@_Likos_ ale dla pewności sprawdź jeszcze raport - bo tam możesz odnaleźć cuda (ostatnio mi przesyłki Poczty ... https://spolecznosc.allegro.pl/t5/allegro-delivery/nadanie-w-terminie/m-p/1049590 uznało, za nie nadane w terminie mimo, że były nadane w terminie).
W kwestii komunikatów od lat stosuję zasadę sprawdzania jak coś działa zamiast czytania opisów 🤣
@_Likos_ Ja to wszystko rozumiem, ale kupujący niestety nie i miałam już sporo skarg z tego powodu i mieli to gdzieś że to "wina Allegro". Dlatego ja wolę wyłaczyć i mam spokój 🙂
ja mam pytanie gdzie kupujący widzi godziny graniczne ustawione przez sprzedającego?
Kolejne zamówienie (8cb1f080-6d23-11f0-9491-056d2e166421) realizowane metodą Allegro Kurier DPD spełnia już warunki godziny granicznej, ponieważ 100% zamówień które klienci złożyli i opłacili do podanej przez Ciebie godziny w ciągu ostatnich 28 dni, udało Ci się wysłać tego samego dnia. Czas na wysyłkę tego zamówienia to 31 lipca.
i co z tego jeżeli jak pisze @_Likos_ allegro pokazuje co innego
@RED "ja mam pytanie gdzie kupujący widzi godziny graniczne ustawione przez sprzedającego?"
zdaje sie że dwóch miejscach
1) po rozwinieciu cennika dostaw ma komunikat "kup do 10 dostawa jutro/pojutrze ( w zależności od metody dostawy)" ( gdzie 10 jest godziną graniczną)
2) Oraz zdaje sie po złożeniu zamówienia ma także komunikat o przewidywanym czasie dostawy wyliczany na podstawie ustaionych godzin granicznych
@_Likos_ czyli tego nie widzi, może tylko domniemywać, że sprzedawca coś sobie ustawił,
a allegro to interpretuje po swojemu i tak wyświetla
@RED już pomijam wszystko . Chodzi tylko o to że dokłądnie ta sama statystyka w różnych miejscach ma różny wskaźnik. A jeśli system zniży wskaźnik w statystych ustawień wysyłki to nie pokaże ofert w wyszukiwaniu - najszybciej od....
Dlatego mnie to wkurza.
Bo wysyłke po prostu i tak robie dla zakupów zrobionych do 10 danego dnia
@_Likos_ tu mamy podobne odczucia
ten cały system kupy się nie trzyma
i brak mu logiki
ja pakuję tak towar, że allegro uniemożliwia mi nadanie np: allegro DHL
tego samego dnia - a dzisiaj ich genialny serwis twierdzi, że tak zrobię
okłamując przy tym kupującego
Czy coś nas ominęło? W zamówieniach dla Allegro Automat ORLEN Paczka zniknął przewidywany czas wysyłki i dostawy. Niby to pierwsze zamówienie dzisiaj. To już tak na stałe?
Bo w DPD z wczoraj jest wyświetlane normalnie kiedy wysłać i kiedy dostarczą
@AutoEra_pl nie, nic się nie zmieniło i w systemie widzę dla tego zamówienia informację o czasie na wysłanie (07.08.2025) oraz przewidywanym czasie dostawy (08.08.2025).
Czy możesz podesłać na adres spolecznosc@allegro.pl pełen zrzut jak to u Ciebie wygląda?
Fałszywy alarm. Już się pojawiło. Pewnie jakaś za wiecha na łączach.