@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Od 1 lutego wprowadzacie obowiązkowe nadawanie przesyłek Allegro Delivery DPD za pośrednictwem kuriera lub przez nadanie w punkcie Pickup. No i chyba macie problem z podawaniem informacji dotyczących nadanej przesyłki w takim punkcie.
Przykład : zamówienie 0a37e7b0-fb65-11f0-8914-25da6d1aae11
numer listu przewozowego Allegro A003OV5DB0
numer kodu paskowego na przesyłce DPD 1035389412589U
I tu macie problem bo przesyłka została nadana w dniu 28 lutego 2026 o godzinie 06:45:49 i jest widoczna w śledzeniu DPD https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?typ=1&p1=1035389412589U&p2=&p3=&p4=&p5=&p6=&p7=&p8=&p9=&...
Allegro podaje informację że przesyłka w dalszym ciągu "Przesyłka została przygotowana przez nadawcę"
Czy to tak samo będzie działało po 1 lutego ????
@kakabe_2007 Przesyłkę uznajemy za nadaną, kiedy zostanie podjęta przez kuriera i zeskanowana. Przypadek, który zgłaszasz, nie jest błędem.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.
@nat_not Chodzi mi o to że po nadaniu czy to w paczkomacie czy w punkcie Pickup zmieniał się statut na "Nadana" , w tym przypadku statut się nie zmienił i to właśnie mnie niepokoi bo system Allegro nie widzi tej przesyłki
@kakabe_2007 status zmieni się jak kurier wyjmie z automatu paczkowego.
@Client:44052296 Paczka nadana jest w punkcie Pickup i na stronie DPD widnieje informacja że jest nadana ! Wszystkie inne przesyłki nadane czy w paczkomacie czy w punkcie mają zawsze po przekazaniu do paczkomatu czy punktu zmieniany statut na "NADANA" Po podjęciu przez kuriera przesyłki statut zmienia się " W DRODZE"
@kakabe_2007 Jak już pisałam, nie jest to błąd. Status zmienia się w naszym systemie po zeskanowaniu paczki przez kuriera.
@nat_not Nie prawda !!! Proszę spojrzeć na przesyłkę nadaną w dniu dzisiejszym Allegro AD01Q22RO2
@kakabe_2007 Czy otworzyłeś stronę, do której link przesłałam wyżej? Znajdziesz tam opis obowiązujących zasad:
W jakim punkcie nadałeś paczkę AD01Q22RO2?
@nat_not Czy zapoznałaś się a linkami jakie Ci dziś przesłałem ???? Dyskutuję o zupełnie innych sprawach. Ja mówię o tym że system Allegro nie odnotował nadania przesyłki w punkcie Pickup gdy inne przesyłki sa odnotowane w momencie umieszczenia czy to w paczkomacie czy też w punkcie. Ty piszesz mi o statucie przesyłki odebranej przez kuriera - dwie zupełnie inne opcje. Od 1 lutego będzie obowiązek nadawania przesyłek DPD Delivery w takich punktach bądz dzięki podjazdowi kuriera a system nie "widzi" przesyłek to jak będziecie oceniali jakość??? wysyłek
@kakabe_2007 Przesyłkę uznajemy za nadaną w momencie jej zeskanowania przez kuriera. Samo umieszczenie paczki w automacie czy zaniesienie jej do punktu nie wystarczy. Takie są zasady, o czym informujemy również w Pomocy, dlatego przesłałam Ci link i zrzut ekranu z widokiem odpowiednich fragmentów artykułu.
Ponownie proszę o informację gdzie nadałeś paczkę AD01Q22RO2, skoro system w tym przypadku zadziałał inaczej.
@nat_not paczkę AD01Q22RO2 nadałem w maszynie paczkowej DHL - wszystkie paczki tak mają prócz zamówionych podjazdów a paczkę Allegro A003OV5DB0 nadałem w punkcie Pickup w celu sprawdzenia jak działa system Allegro i czy nie będzie problemów po 1 lutego gdy wprowadzicie kolejne "genialne" rozwiązanie .......... zmuszając sprzedawców do kolejnego udziwnienia utrudniającego pracę .
@kakabe_2007 Dziękuję za doprecyzowanie. Sprawę statusu przesyłki nr AD01Q22RO2 konsultuję. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
@nat_not W pierwszym poście opisałem problem ........ czekam na informację a tu kolejna u innego przewoźnika InPost 620999697243150430664228
Też po umieszczeniu w maszynie ma status "NADANA"
@kakabe_2007 Ta przesyłka jest już odebrana przez kuriera z paczkomatu, więc status zmienił się zgodnie z zasadami.
@nat_not A co z przesyłką DPD ???? Dalej Pani nie rozumie o czym piszę ...... Dlaczego system Allegro nie "widzi" mojej przesyłki DPD, która została nadana w punkcie Pickup dokładnie tak jak innych przesyłek choćby tej .... Allegro AD01Q22RO2
@kakabe_2007 Tak, jak napisałam wyżej, sprawę statusu przesyłki AD01Q22RO2 wyjaśniam, ponieważ jeśli nie została jeszcze podjęta przez kuriera z automatu, jej status nie powinien się zmienić na "nadana".
Przesyłki DPD nr A003OV5DB0 kurier jeszcze nie podjął z punktu, czyli status się nie zmienił. Wszystko zadziałało to zgodnie z naszymi zasadami, o których ja i inni użytkownicy informowaliśmy Pana wyżej w tym wątku. Przykład paczki InPost, który Pan podał, również potwierdza te zasady.
@nat_not Przy paczce InPost w historii śledzenia również jest podana informacja "NADANA" o godzinie 06:40 - proszę sprawdzić - zamówienie a81b2c40-fbb9-11f0-b0e2-814b6f4bc2a9 i kliknąć w przycisk "Historia przesyłki" ..........
@kakabe_2007 Jest tak, jak napisał @Client:44052296. Kurier musi podjąć paczkę i zeskanować ją, żeby została uznana za wysłaną.
@kakabe_2007 tak jak pisze moderacja - nie jest to błąd, tylko celowe działanie serwisu
już teraz obowiązuje podwójny system śledzenia dpd - pokazuje, że przesyłka nadana,
a allegro, że jeszcze nie
można to sprawdzić w sposób jaki podajesz
Ja widzę inny problem - ile osób kupujących o tym wie?
My często mamy telefony do oburzonych nabywców w serwisie, że jeszcze nie wysłaliśmy przesyłek, bo allegro tego nie pokazuje
Innym problemem może być złamanie prawa pocztowego przez serwis, które przecież opisuje moment nadania przesyłki
@RED Za kilka dni wprowadzą kolejny "przymus" a widzę że chyba będą problemy ........ Zgłaszam problem jaki występuje a moderacja go lekceważy ....... no cóż za kilka dni może być "ciepło" .........