anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro w bezpodstawnie otwartej dyskusjiwypisuje BZDURY i wprowadza w błąd klienta????

TechartGSM
#10 Popularyzator#

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Co ma znaczyć zdanie napisane przez Waszego doradcę w dyskusji: "Widzę, że prawidłowo wypełnił Pan formularz zwrotny, sprzedająca w przypadka odstąpienia od umowy zwraca koszt zamówienia i przesyłki, oraz najniższy dostępny w ofercie koszt przesyłki zwrotnej."

Stan faktyczny brzmi: Sprzedający zwraca koszt przedmiotu i koszt NAJTAŃSZEJ dostępnej w ofercie formy wysyłki, dodatkowo KUPUJĄCY ponosi koszt zwrotu NIEODEBRANEJ przesyłki do nadawcy.

W tym konkretnym przypadku to KUPUJĄCY musi zwrócił nam bodajże 1,52zł, a nie MY cokolwiek KUPUJĄCEMU.

Pisałem już z 5 razy żeby zamknąć bezpodstawnie otwartą dyskusję to nie dość że przestaliście odpowiadać na moje zgłoszenie, nie dość że w tym zgłoszeniu odpowiadacie mi bzdury, to jeszcze bzdury piszecie w dyskusji z kupującym.

Zamówienie: 0fcd5960-d421-11ef-b059-f7e3cc877e8f

Ticket: 48898061

Może tutaj ktoś odpowie merytorycznie i ZGODNIE Z PRAWEM...

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

LEW433
#21 Demiurg#

Czyli co, kupujący nie odebrał przesyłki, wróciła do was, kupujący odstąpił od umowy zakupu- kiedy, w jakim momencie. Zakup w Smarcie czy bez?

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Przesyłka wraca do nas, kupujący ODMÓWIŁ odbioru. Przesyłka DPD pickup bez smarta koszt zwrotu do nadawcy 14,99. Kupujący odstąpił od zakupu gdy przesyłka była w drodze do DPD pickup (zresztą nie ma to żadnego znaczenia kiedy). Wartość przedmiotu 8,99. Najtańsza dostawa w ofercie 4,49. Koszt wysyłki DPD Pickup 11,99. Łatwo policzyć.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Niestety ma znaczenie kiedy odstąpił od umowy zakupu. Kupujący odmówił odebrania więc można uznać w tej sposób odstąpił od umowy zakupu, oczywiście koszty odesłania ponosi kupujący.

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

Błąd w rozumowaniu - jak kupujący odmówił odebrania przesyłki, to po prostu nie wywiązał się z zawartej umowy. Do odstąpienia od zawartej umowy jest konieczne odstąpienie od zawartej umowy jednoznacznie wyrażone przez kupującego w sposób wskazany przez obowiązujące prawo.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@LEW433  A po co ci to wszystko wiedzieć ?  Główka cię rozboli od nadmiaru informacji.

Przecież  piszący wyraźnie zwraca się do przedstawicielek Allegro, a nie do ciebie.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Martw się o swoją.🤕

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM w przypadku odstąpienia od umowy i zwrotu towaru, koszty odesłania przedmiotu do sprzedającego ponosi kupujący (chyba że wcześniej sprzedający zgodzi się je ponieść lub nie poinformuje kupującego o konieczności poniesienia tych kosztów).
Sprzedający powinien natomiast zwrócić kupującemu – wraz z pieniędzmi za przedmiot – koszt przesyłki w pierwszą stronę w wysokości równej najtańszej przesyłce w ofercie (czyli w tym przypadku 4,49 zł). 
Przewoźnik nie doliczył jeszcze kosztu przesyłki zwrotnej do Twoich rozliczeń, przekazałam wszystkie informacje i poprosiłam o wypowiedź pracownika Allegro w dyskusji, aby wszystko było jasne dla obu stron. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

@la_nika 

Nie doliczył, bo jeszcze nie wróciła przesyłka. Wystarczy spojrzeć na cennik usług w tej dostawie i będzie ślicznie widać że zostanie to zrobione w momencie gdy do nas wróci.

Proszę odnieś się jeszcze może do tej bzdury, którą napisał Wasz pracownik.

"Widzę, że prawidłowo wypełnił Pan formularz zwrotny, sprzedająca w przypadka odstąpienia od umowy zwraca koszt zamówienia i przesyłki, oraz najniższy dostępny w ofercie koszt przesyłki zwrotnej."

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@la_nika przesyłka DPD pickup , koszt powrotu zostanie doliczony ... na pewno , cyt autora wątku ,,Przesyłka wraca do nas ,, czyli jeszcze nie pora na naliczenie .

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM odniosłam się do tego w mojej odpowiedzi, poprosiłam o sprostowanie tej wiadomości w dyskusji. Nie twierdzę, że nie doliczy, tylko że jeszcze tego nie zrobił.
Poczekaj proszę na wiadomość w dyskusji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Hahahahahaha jest coraz lepiej:

Kolejny wpis od Allegro w dyskusji:

Client:xxxxxxxx złożył Pan prawidłowo odstąpienie od umowy przed nadaniem paczki przez sprzedawcę. TechartGSM proszę zwrócić pieniądze i dołączyć do dyskusji potwierdzenie ich zwrotu. Nie powinni Państwo wysyłać paczki po złożeniu odstąpienia przez kupującego. W tej sytuacji kwota zwrotu, również nie może zostać pomniejszona. Po otrzymaniu przesyłki zwrotnej, proszę o zwrot pieniędzy poprzez Allegro Finanse. Jeżeli zwrot zostanie wykonany poza Allegro Finanse, proszę o wysłanie potwierdzenia w dyskusji.

Podstawę prawną poproszę.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@TechartGSM  to kiedy on odstąpił od umowy, po nadaniu paczki, czy przed🤔 , bo jeśli odstąpił przed nadaniem, to nie musiał jej odbierać, bo to wasza paczka

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@TechartGSM nie myl anulowania z odstąpieniem od umowy , nie ma żadnego zapisu obligującego sprzedawcę do przerwania procesu realizacji zamówienia w przypadku zgłoszenia zwrotu przez konsumenta

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Tam pewnie ze 30 minut było, przesyłka spakowana oklejona, na dnie kartonu w drodze do DPD Pickup. Dokładnie, odstąpienie to nie anulowanie, niech jakiś inteligent z Allegro powie mi (pomijając że czekam cały czas na podanie podstawy prawnej) skąd osoba pakująca przesyłki i odpowiedzialna za ich nadanie ma wiedzieć że ktoś odstąpił od umowy PO zapończeniu etapu przygotowywania przesyłki do wysłania. Następnie co znaczy "nie powinni państwo wysyłać" Prawo albo coś nakazuje, albo zakazuje, co to ma być za radosna twórczość?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

poprawka , mój ostatni wpis jest kierowany do @KOGIEL_T ,  @TechartGSM  jeśli byłoby to anulowanie to jak najbardziej byłbyś zobligowany do wstrzymania wysyłki , ale kupujący miał jasną informację i skorzystał z opcji ,, zwróć zakup ,, biorąc tym samym na siebie wszystkie skutki finansowe określone w UK.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Przy anulowaniu raz że mam włączone automatyczne zwroty, bo po co czas marnować, a dwa OSOBA PAKUJĄCA ZAMÓWIENIE takowy fakt widzi. Skoro nie można wg Allegro nadać przesyłki po zgłoszeniu zwrotu towaru, to dlaczego można to fizycznie zrobić? P.S. Allegro odpowiedziało znów to samo, ale za podstawą prawną każą dalej czekać. 🙂

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@TechartGSM

A jak Allegro ma uniemożliwić fizyczne nadanie przesyłki? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@pecela normalnie, na pakowalni powinien stać ochroniarz z Allegro i zatrzymywać osoby które pakują złe paczki😁

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@TechartGSM   To skąd osoba pakująca ma się dowiedzieć o anulowaniu przesyłki lub o zwrocie to już problem pakującego i sprzedawcy, nie kupującego. To częściowo problem Allegro ale jak obserwuję to komunikaty Allegro docierają szybko, można powiedzieć błyskawicznie.

Podstawa prawna to ustawa "konsumencka", kupujący ma prawo rozwiązać umowę w każdej chwili nie później niż  w ciągu 14 dni od zakupu.

Co tu jeszcze można udowadniać?

oznacz moderatorów