anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dobra zmiana ze Smart?? WŁASNYM OCZOM NIE WIERZĘ!!

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Czy ktoś mnie uszczypnie, czy to real???

received_905570992287254.jpeg

oznacz moderatorów
54 ODPOWIEDZI 54

Butiktalulla
#13 Ambasador

to i ja dam - pierwszy raz 😄  Ale dalej jestem ciekawy - czy będą coś z "tym" robić - jak Klient będzie działał dalej jak działał - pomimo komunikatu ?

oznacz moderatorów

Dreams
#9 Pomysłodawca

@Pupil_Admina Ojojoj... Biedny Troll_Admina...

Masz w życiu lepsze zajęcia? Może jakaś dziewczyna? Może spędzanie czasu z dzieckiem, ewentualnie również z jego matką? Może z wnukami? Może zastanowienie się jak podzielić spadek po sobie, o ile jest co dzielić?

Nie wiem w jakim wieku jesteś, stąd zakładam szeroki wachlarz możliwości, ale na pewno jakieś zajęcie dla siebie znajdziesz. Chociażby miała to być gra w coś w stylu słodycz saga na IOS (nie zakładam innego używanego przez Ciebie systemu po poziomie wypowiedzi). Zaznaczam tutaj iż mówię o wieeelu wypowiedziach, nie o tej jednej.

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#7 Wielbiciel

@Dreams  napisał(a):

@Pupil_Admina Ojojoj... Biedny Troll_Admina...

Masz w życiu lepsze zajęcia? Może jakaś dziewczyna? Może spędzanie czasu z dzieckiem, ewentualnie również z jego matką? Może z wnukami? Może zastanowienie się jak podzielić spadek po sobie, o ile jest co dzielić?

Nie wiem w jakim wieku jesteś, stąd zakładam szeroki wachlarz możliwości, ale na pewno jakieś zajęcie dla siebie znajdziesz. Chociażby miała to być gra w coś w stylu słodycz saga na IOS (nie zakładam innego używanego przez Ciebie systemu po poziomie wypowiedzi). Zaznaczam tutaj iż mówię o wieeelu wypowiedziach, nie o tej jednej.

@Syrena_zT Co powiesz o kulturze Użytkownika @Dreams ? Podoba Ci się taki ton wypowiedzi?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

pierwszy raz muszę się zgodzić z @Pupil_Admina 

każde działanie, które może wywołać u konsumenta

jakieś obawy odnośnie zakupów jest abuzywne - tu musi być pełna jasność

a nie jakiś pkt 10.1 - którego samo allegro nie uznaje.

Zgłoszenia, że kupujący narusza 10.1 serwis w dyskusjach całkowicie ignoruje - mogę sypać przykładami.

Od lat domagam się wpisania odpowiednich obostrzeń w regulaminie smarta podobnych do tych jakie mają sieci komórkowe np: masz prawo do zwrotu ale tracisz promocję na gratisowy zakup przy zwrocie.

Ale musi to być wyraźnie napisane, a tak serwis długo hoduje patologię, a teraz stara się ją ograniczać.

Jeszcze jedna podwyżka opłat smarta dla sprzedawcy i będzie on bez sensu, już teraz sprzedawca dopłaca tutaj równowartość całości zwykłego transportu

Regulamin smarta musi być całkowicie przedefiniowany lub usługa wygaszona.

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador

z założenia jest bez sensu - skoro sprzedawca płaci większość za dostawę - cena towaru musi iść proporcjonalnie w górę. Stąd Allegro jest obecnie - tak drogie. Dlatego uważam ,że konkurent wejdzie jak w masło ....

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@RED Usługa wygaszona? Hmm... Może 2 lata temu nie do pomyślenia, ale teraz... Ponadto - to nie "darmowa" wysyłka jest problemem, ale "darmowe" zwroty. Tak, tak przedefiniować to jestem za. 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador

szczególnie teraz - to co było nie do pomyślenia przez X lat - stanie się możliwe.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

i tu też masz rację - darmowa wysyłka, bez darmowych zwrotów wyeliminowała by też całkowicie ten problem

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#7 Wielbiciel

@RED Problemu z dobieraniem towarów i z niepotrzebnymi zwrotami nie byłoby wcale, gdyby możliwość skorzystania z "darmowej" dostawy nie zależała od wartości transakcji. Klienci nie kupują towarów tylko po to, żeby zaraz je zwrócić. Chcą się cieszyć z dobrych towarów kupionych w dobrej cenie.

Za zeszły rok Allegro osiągnęło 1,5 mld złotych zysku netto i to pomimo darmowych zwrotów robionych przez dobieraczy do Smarta. Łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo spadłaby liczba zwrotów, gdyby nie trzeba było niczego dobierać, a przesyłki były finansowane z i tak już opłaconego abonamentu i z opłat już ponoszonych przez sprzedawców. Ktoś w Allegro błędnie przyjął, że kupujący nie skorzystają z przysługujących im praw i teraz desperacko próbuje wpływać na ich decyzje zakupowe pozaprawnymi groźbami. Zamiast po prostu przyjąć podejście w rodzaju Prime i jeszcze bardziej nakręcić handel w Internecie. Dziwaczne to.

oznacz moderatorów

grafikalin
#11 Animator

Smart jest darem i dobrem wystarczy tylko jeden warunek o którym wie dziecko z przedszkola 

Rozwiązał by raz na wieki wszelkie problemy kasa za wyłudzone smarty była by po części w kasie Allegro reszta u nas.

Wystarczy jedna zasada kupiłeś 3 przedmioty po 15 zł masz Smarta opłata 0 zł

i tu jest wszystko świetnie Smart bardzo nakręca zakupy i tu jedno ale

ZWRACASZ WSZYSTKO PRZESYŁKA ZWROT 0 ZŁ

ZWRACASZ TYLKO 2 SZT SAM PŁACISZ ZA PRZESYŁKĘ

ZWRACASZ 1 SZT SAM PŁACISZ ZA PRZESYŁKĘ

Gwarantuje wymuszone zwroty Smart spadną w ciągu miesiąca o 90%

Dlaczego do zakupu musi być 45 zł

do zwrotu nie ma limitu i tu w ząbek czesani cwaniaki zrobili sobie zakupy za free.

Ten jeden warunek rozwiązuję cały problem.

Po co taki klient do którego dopłaca sprzedawca a allegro generuje straty, niech tacy idą na Jemu

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pupil_Admina smart w obecnej formie nie jest dobry dla konsumentów - dopłaty do niego wymusiły wzrost cen wielu produktów - przecież cenę ponoszonych dopłat jako sprzedawca muszę wliczyć w cenę produktu i dodać koszta nieuczciwych kupujących i itp

Gdyby kupujący bez kombinowania kupować co chce i za ile chce - to by to sobie kupił

W pierwszej fazie smart był rewolucją - kosztów nie ponosili kupujący i sprzedawcy, a serwis zarabiał na prowizji.

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@RED 

dopłaty do niego wymusiły wzrost cen wielu produktów  - przecież cenę ponoszonych dopłat jako sprzedawca muszę wliczyć w cenę produktu

tak, tak, i przez te dopłaty jak wchodzę na stronę internetową danego sklepu to jest drożej albo cena jest taka sama jak na allegro xD i oczywiście jeszcze trzeba dopłacić za przesyłkę. Konkurencja to jednak wspaniała rzecz.

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador

no może się mylę - ale kupowałem pare rzeczy w tym ms - i na stronie producenta - dystrybutora - było taniej. 9 i to sporo -(  jak dla mnie -  np 99zł do 125zł  ) np. rower dla dziecka ,części do pralki , suplementy diety..... Może miałem szczescie ? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM allegro się połapało że jest w plecy na dobieraniu, koszt wysyłki 10 zł a z prowizji jak ktoś zostawi baterię za 5 zł ma 50 groszy więc koszty bolą do tego zwrot wysyłka do sprzedawcy dobranych produktów i mają w plecy, szkoda że w komunikacie piszą o sprzedawcy że ma koszty, jak by się tym przejmowali 😄

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Czyli rozumiem że na dziś dzień, coś takiego jak poniżej, co jeszcze chwilę temu "zlewaliście", dzisiaj jest naruszeniem regulaminu, tak? To tak żebyśmy się dobrze zrozumieli...

Clipboard_03-18-2026_02.jpg

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TechartGSM Możesz oczywiście zgłosić taką sprawę przez formularz kontaktowy. 

W takiej sytuacji możemy wysłać podobny komunikat w przypadku potwierdzonego nadużycia Smart! czyli w momencie kiedy dany użytkownik zamówił niektóre produktu od razu z zamiarem ich zwrotu. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

nortimj
#11 Animator

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Ciężko mi to przyznać bo raczej lubię być w opozycji ale wreszcie jakaś zmiana na lepsze. Jest światełko w tunelu.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@N_Nitka28  czy od grudnia zmienił się regulamin Allegro Smart? Pytam serio, bo nie kupuję na Allegro i nie mam smarta. Po prostu mieliśmy tu w grudniu taką dyskusję gdzie słynny dział bezpieczeństwa stwierdził, że dobieranie do smarta nie jest nadużyciem.

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/jak-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-klientowi...

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Health___Beauty No bo dobieranie do Smarta samo w sobie nie jest nadużyciem. Nie dajmy się zwariować. 😉 Jeśli komuś brakuje do darmowej dostawy np. 10 zł i dobierze produkt za 10-15 zł, i nie robi potem zwrotu, to jest to normalna sytuacja. Lub jak nawet zrobi zwrot, ale jest to sytuacja jednostkowa, to nadal to jest okej. (w moim odczuciu przynajmniej) 

W określonych przypadkach możemy zwrócić uwagę kupującemu, jeśli np. sytuacja się powtarza, lub jasno wskazuje w zamówieniu, że prosi o niewysyłanie jednego produktu. (aby była darmowa dostawa) 

Jeśli macie jakieś wątpliwości co do kupującego lub notorycznie otrzymujecie takie zamówienia, zgłoście takie sytuacje przez formularz. Zgłoszeniami zajmuje się dział bezpieczeństwa, który każdą sprawę weryfikuję. 

Nie ograniczamy prawa do odstąpienia, które posiada kupujący. Wiemy natomiast, że dobieranie dodatkowych produktów tylko w celu uzyskania darmowej dostawy i odsyłanie ich może być dla sprzedawcy kłopotliwe. Dlatego też, kupujący otrzyma od nas wiadomość.

Wysyłamy taką wiadomość mając nadzieję, że wpłynie ona na zmianę kolejnych wyborów zakupowych klientów. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@N_Nitka28  zapoznałaś się ze wklejonym przeze mnie wątkiem?

oznacz moderatorów