- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dzień dobry, ja z zapytaniem o wystawianie ofert na allegro teraz dostępna jest nowa opcja że DODAJ ZDJĘCIA I OPIS Z KATALOGU ALLEGRO, czy jeżeli to zrobię dodam to wszystko czy nic z tego tytułu nie będę miała ,znaczy żadnych konsekwencji. Ostatnio allegro mnie upomniało o nielegalnie ściągnięte zdjęcia i teraz się obawiam . Czytam po parę razy komunikat ale jednak się boję. Proszę o odpowiedź bo jeżeli można to super ułatwienie.
W Katalogu znajdziesz treści, w tym zdjęcia i opisy, które możesz wykorzystać zgodnie z Regulaminem Allegro. Pamiętaj, o ograniczeniach wynikających z Regulaminu Allegro oraz, że to Ty odpowiadasz za treść swojej oferty. Zadbaj o to, żeby treści, które zamieszczasz w ofercie były prawdziwe i rzetelne, jak również nie naruszały Regulaminu Allegro oraz praw osób trzecich. Jeżeli masz uzupełniony opis w ofercie, zastąpimy go danymi z Katalogu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Instinct41 Możesz korzystać z tej opcji bez obaw pod warunkiem, że oferujesz towar odpowiadający produktom z katalogu. Jeśli oferowane produkty są inne, należy wypełniać formularz sprzedaży samodzielnie.
Moderatorka
Jak dostawa na czas - to Allegro!
Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Super !!! To wspaniale ,dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, zawsze można na Was liczyć .
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Instinct41 Nie możesz korzystać z tej funkcji bez obaw. Po zaciągnięciu zdjęć i opisu z katalogu możesz dostać od allegro ostrzeżenie, którego nie usuną, przykład tutaj: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/upomnienie-od-allego-za-wykorzystanie-nowe...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Petarda 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A już się cieszyłam, jednak trzeba być ostrożnym . W takim razie nie rozumiem po co to , chyba żeby kusiło że jest na gotowe a później Cię mają . Szkoda słów. Dziękuję za ostrzeżenie .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Bywa , że oprócz danych z katalogu zaciągniesz obce teksty mające sie do produktu jak pięść do nosa.
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/katalog-produktów/komu-to-zgłaszać-lub-gdzie/m-p/548236#M4456
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak to w końcu jest z tymi zdjęciami i opisem z katalogu? Gdzie mogę to korzystam a dziś dostałam wiadomość od innego użytkownika Allegro:
Prosimy o nie używanie naszych zdjęć w swojej aukcji zgodnie z art 116, upomnienie dotyczy aukcji nr xxx. Prosimy ustosunkowanie się do naszej prośby, w przeciwnym wypadku aukcja zostania zgłoszona do administracji portalu i na dalszą drogę jeśli zajdzie taka konieczność. W przypadku braku interwencji z Państwa strony, od dnia wysłania zgłoszenia i za każdy kolejny dzień korzystania i czerpania korzyści majątkowych z naszych zdjęć zostanie wyegzekwowana sądownie odpowiednia zapłata odszkodowania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A nie lepiej się trochę poświecić i samemu zrobić/ napisać tekst - ewentualnie zdjęcia ze strony producenta czy coś jak nie ma opcji.
Po co masz się "hamrać" z kimś jeśli rzeczywiście zamierza podać Cię do sądu to pytanie czy jest to warte. Nie ważne kto ma rację 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dodaje bardzo dużo produktów do katalogu Allegro i tam gdzie mogę sobie ułatwić prace i pobrać dane z katalogu to to robię. Myślałam, ze legalnie. Wiec dla mnie to ważne kto ma racje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Widać, że rozwiązanie problemu zależy od tego, jaka to jest firma.
W przypadku "małego sprzedawcy" - Allegro po prostu spuszcza go razem z wodą w klozecie.
Nagle spadła mi sprzedaż pewnych produktów, sporo czasu spędziłem na ich zdjęciach (nie były dostępne w internecie). Patrzę, a tu wiele ofert z moimi zdjęciami i opisami. Piszę do Allegro, a oni mi odpisują, że zgodnie z ich regulaminem, dodając produkt do katalogu - przenoszę na nich prawa autorskie i wszyscy mogą wykorzystywać te zdjęcia.
U mnie sprzedaż ustała, konkurencja wystawiła oferty z moimi zdjęciami z niższą ceną.
A teraz widzę, że to jest jakoś inaczej. Od czego to zależy. Od wielkości firmy? Od uznania jakiegoś pracownika Allegro? - to odnośnie wątku: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/upomnienie-od-allego-za-wykorzystanie-nowe...
Niestety - serwisowi Allegro zależy na jak największej ilości aukcji, na ich jak najszybszym i jak najłatwiejszym wystawianiu.
Jedni sprzedawcy produkują się przy opisach towaru i zdjęciach, a inni z tego korzystają.
Allegro zabrania stosowania stosowania swoich zabezpieczeń na zdjęciach w postaci jakichkolwiek oznaczeń, znaków, logo itp. - bo oni mają swoje zabezpieczenia cyfrowe (czysta fikcja). Ale to jest jedyne zabezpieczenie swojego zdjęcia na Allegro.
Przykłady (nieuczciwe):
- Ekspansja pseudo-chińskich firm na Allegro - setki tysięcy aukcji powystawianych przez firmy zarejestrowane w Chinach - wysyłka niby z Chin, ale dostawa 2 dni robocze. Ale reklamacje do Chin trzeba wysyłać. Ceny x2 lub x3, trochę "jeleni się trafi" , potem konto zamknięte po negatywach, w jego miejsce są 2 następne. Dla Allegro to frajda, więcej sprzedawców, więcej ofert. Wszystkie opisy i zdjęcia - pochodzą z katalogu produktów.
- Jest w TV taki program - "Aukcja w ciemno" - jacyś ustawieni kupujący kupuja na licytacji palety z towarem. Potem są bardzo szczęśliwi, że w Allegro wpisują tylko np. kod EAN i mogą wystawić towar. To nic, że ktoś wyprodukował się ze zdjęciami, z opisem itp. Ważne, że oni mogą za pomocą kilku kliknięć wystawić towar. I o to właśnie serwisowi Allegro chodzi. Nie ma żadnego znaczenia, kto zamieścił zdjęcia, opisy itp. Liczy się tylko kasa...
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nadal nie rozumiem czy to legalne, czy nie. W korespondencji pracownik Allegro mi pisze, ze nie mam się czego obawiać, bo zgodnie z regulaminem tworząc produkt użytkownik udziela zgody na wykorzystanie zdjęć/opisu, za chwile dostaje automatycznego maila, ze użytkownik zgłosił wykorzystanie jego zdjęcia bez praw, a opisy i zdjecia należy tworzyć samodzielnie (sic!).
dodam tylko, ze chodzi o zdjęcie szamponu - to nie jest żadne szczegółowe ani artystyczne zdjęcie, wyglada jak zdjęcie z katalogu producenta. Po prostu ten konkretny szampon sprzedaje tylko tamten sprzedawca i ja - on za 79,99 ja za 59,99. Do niedawna miał go tylko on, odkąd ja go wstawiłam chyba mu sprzedaż spadła stad takie zagrywki.
zdjecie zmieniłam ale chce wiedzieć na przyszłość czy mogę bez obaw korzystać z katalogu Allegro czy nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Legalne czy nie pewności do końca nie ma ale na pewno jest to mało uczciwe względem tych co się narobili wprowadzając materiał do katalogu i nie ma się co dziwić że jak ktoś to wykorzystuje jeszcze w taki sposób by im zrujnować sprzedaż że będą próbować to prawnie załatwić . Regulamin to tylko zasady ustalone przez serwis i do zasad prawa bywa im daleko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Z mojej perspektywy wyglada to tak, ze jak produktu nie ma w katalogu to go dodaje i do głowy by mi nie przyszło żeby później komuś pisać, ze to moje i straszyć sądem. Jak są dane w katalogu to z nich korzystam - czasem zmieniam, czasem nie. Myślałam, ze zgodnie z regulaminem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie zagłębiałem się w tym temacie bo póki co nie muszę .Sprzedaję w kategorii kolekcje i sztuka -antyki a tam ten katalog nie jest jeszcze potrzebny (i dobrze zresztą) . Tu każdy przedmiot jest inny (nawet jak są takie same to i tak zawsze się czymś różnią) i muszę każdego osobno przygotować i wystawić . Jest to kupa roboty i też bym osobiście nie był zadowolony jakby ktoś wykorzystywał moją pracę by mnie zrujnować a samemu zająć pozycję mojego sklepu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No tak ale jeśli sprzedasz załóżmy 200 przedmiotów - 100 dodajesz do katalogu i korzystają z nich inni, a 100 Ty bierzesz od innych? To ok czy nie? Ja mówię o kosmetykach - to nie są jakieś indywidualnie robione produkty. Te opisy i tak są na bazie danych od producenta, nikt tu nie wymyśli nie wiadomo czego. Poza tym regulamin jest jasny - tworzysz produkt, zezwalasz na jego wykorzystanie. Nie pasuje? Sprzedawaj gdzie indziej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Oto czego się dowiedziałam od Allegro - można korzystać ze zdjęć i opisów z katalogu ale jak ktoś się zgłosi i powie, ze ma do nich prawa to nie można :))))
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Health___Beauty jak robisz zdjęcia to zapisuj je w aparacie w wersji RAW (lub odpowiednikach wg producenta), jest to plik bez kompresji ze zrzutem z matrycy. Dzięki temu masz dowód że to ty jesteś autorem zdjęcia (ale takie zdjęcia zajmują sporo miejsca, jak dobrze pamiętam po 20-25 MB). Bo ci co kopiują będą już mieli zdjęcia po kompresji, przerabiane itd.
Przed upadkiem idzie pycha; a przed ruiną wyniosłość ducha.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Health___Beauty to jest tak jak kiedyś z serwisami z torrentami, warezem itp. - tam też użytkownik wrzucając pliki potwierdzał, że ma do nich prawa 🙂 To nie oznacza, że jak się ściągnie stamtąd Windowsa to można legalnie korzystać 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Health___Beauty niby wszystko fajnie, tylko jak ja dodaję nowy produkt do katalogu to kosztuje mnie to masę czasu i pracy, i nie mówię tu o zdjęciu, ale o profesjonalnej treści oferty. Dlatego jak ktoś jednym kliknięciem przejmuje moją pracę to mam prawo się wnerwić. Szkoda, że allegro ma to głęboko gdzieś.
Dobra rada zaczyna się od milczenia
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »