Witam
21 sierpnia pojawiła mi się kilkanaście opłat dodatkowych z kuriera dpd, sam pakuję paczki więc wiem ile ważą i nagle 2 proszki po 10 kg plus karton może 1 kg czyli 21 kg a tu według dpd dopłata do przesyłki powyżej 25 kg i jest kilkanaście takich dopłat rekord to 2 opakowania na hamburgery które ważą 5 kg z opakowaniem a według dpd ważą ponad 15 kg. Waga gabarytowa odpada jako wskazanie bo wpisuję nawet większe wymiary, wygląda mi to na wyłudzenie z strony dpd , kolega który też sprzedaje na allegro ma to samo tylko już duzo więcej takich dopłat . Sprawdzaliscie czy na waszym koncie 21 sierpnia pojawiły się takie opłaty dodatkowe?
Wysyłamy takie same paczki wagowo i gabarytowo DPD przez Allegro ( Smart) oraz przez tzw brokerów , i dziwne ... właśnie te dodatkowe opłaty ( naciągane ) o których wspomniano pojawiają się tylko na Allegro. Weryfikacje paczek i dopłaty jakie ściąga Allegro bez poparcia faktów, gdzie paczki mieszczą się w normach . Czyste naciąganie . Owszem DPD tu króluje . Niestety Allegro nie udowodni Nam czy faktycznie te dopłaty są od nich pobierane. Nie wierzę w to iż potentat Allegro który ma umowę na milionową ilość paczek nie narzuca własnych reguł firmom kurierskim a na zakładanie reklamacji i prowadzenie tych spraw za pośrednictwem Allegro to trzeba mieć cierpliwość i mnóstwo czasu ... I jeszcze jedno, przeanalizowałem iż wiele paczek wysyłanych ze Smart , koszty pokrywamy my Sprzedawcy w całości , doliczając różne dodatkowe dopłaty które są w różnych pozycjach rozliczeń, dlatego żebyśmy mieli jakikolwiek zysk na wszystkie produkty Smart musimy podnosić ceny.