Witam
21 sierpnia pojawiła mi się kilkanaście opłat dodatkowych z kuriera dpd, sam pakuję paczki więc wiem ile ważą i nagle 2 proszki po 10 kg plus karton może 1 kg czyli 21 kg a tu według dpd dopłata do przesyłki powyżej 25 kg i jest kilkanaście takich dopłat rekord to 2 opakowania na hamburgery które ważą 5 kg z opakowaniem a według dpd ważą ponad 15 kg. Waga gabarytowa odpada jako wskazanie bo wpisuję nawet większe wymiary, wygląda mi to na wyłudzenie z strony dpd , kolega który też sprzedaje na allegro ma to samo tylko już duzo więcej takich dopłat . Sprawdzaliscie czy na waszym koncie 21 sierpnia pojawiły się takie opłaty dodatkowe?
Wysyłamy takie same paczki wagowo i gabarytowo DPD przez Allegro ( Smart) oraz przez tzw brokerów , i dziwne ... właśnie te dodatkowe opłaty ( naciągane ) o których wspomniano pojawiają się tylko na Allegro. Weryfikacje paczek i dopłaty jakie ściąga Allegro bez poparcia faktów, gdzie paczki mieszczą się w normach . Czyste naciąganie . Owszem DPD tu króluje . Niestety Allegro nie udowodni Nam czy faktycznie te dopłaty są od nich pobierane. Nie wierzę w to iż potentat Allegro który ma umowę na milionową ilość paczek nie narzuca własnych reguł firmom kurierskim a na zakładanie reklamacji i prowadzenie tych spraw za pośrednictwem Allegro to trzeba mieć cierpliwość i mnóstwo czasu ... I jeszcze jedno, przeanalizowałem iż wiele paczek wysyłanych ze Smart , koszty pokrywamy my Sprzedawcy w całości , doliczając różne dodatkowe dopłaty które są w różnych pozycjach rozliczeń, dlatego żebyśmy mieli jakikolwiek zysk na wszystkie produkty Smart musimy podnosić ceny.
drogie allegro. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ czy nie możecie zrobić porządku z dopłatami od DPD. U mnie co chwilę wraca problem. DPD losowo co 4 paczkę wbija mi jako niestandard. Macie z tym niezły bałagan. A dpd robi was w ciula. rozmawiałem już z kilkoma osobami i dpd ma taki przykaz aby dodawać wyrywkowo co jakiś czas te dopłaty żeby poprawić swoją rentownośc. A u was jedyne co to złożenie reklamacji gdzie na odpowiedz czeka się miesiącami. To wkońcu jaką wy macie umowę z tym dpd. partnerską czy jaką. Jak zadzwoniłem na ifolinie dpd to sami mówią że to już jest wina allegro i allegro tak ma że sobie dolicza na niektóre paczki dopłaty.
Tu najważniejsze pytanie. Dotyczy to przesyłek Allegro DPD czy Allegro Delivery DPD. To jest dwóch różnych przewoźników (fizycznie odbiera jedego kurier, ale prawnie to dwóch różnych przewoźników).
@kid_worldnie jestem w stanie zweryfikować z kim rozmawiałeś oraz jakie informacje te osoby Ci przekazały. Informacje o dopłacie otrzymujemy od przewoźnika, jeśli Twoim zdaniem jest to niesłuszne, konieczne jest złożenie reklamacji i wyjaśnienie tego w ten sposób.
Oczywiście reklamacja odrzucona.
1. opłata za podjazd kuriera 4,99 DPD sobie doliczyło. Po weryfikacji na kamerach 19 paczek odebrał kurier DPD reklamacja odrzucona dpd twierdzi że opłata zgodna z cennikiem. "jednocześnie informujemy, iż opłata za „Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek)” została naliczona na zasadach zdefiniowanych w warunkach współpracy Państwa z Allegro.pl Sp z o.o. (a nie pomiędzy Państwem a DPD Polska)"
2. opłata za przesyłkę niestandardową 19,99zł ( paczka spakowana w karton o wymiarach 82x82x8cm ) DPD nalicza sobie taką opłatę. reklamacja odrzucona powód opłata zgodna z cennikiem ze względu na kształt paczki. (weryfikacja na kamerach kształt paczki ok. ( może ktoś na magazynie sobie zniekształcił i sobie doliczyli dopłate. Co robicie jako serwis reklamacja odrzucona. Czy dpd może jakoś udowodnić ten zmieniiony kształt. nie. Dla mnie kuriozum z tymi dopłątami. Straciłem czas. Mam nadzieję że zbierze się kilka osób i wreszcie ktoś porządnie ukara to DPD. Bo znalezli sobie sposób na łatwe pieniądze. szkoda że wy nic z tym nie robicie...