Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Dlaczego nie ma zbiorczej informacji, ile wynoszą dopłaty sprzedawcy do smarta w skali miesiąca?
Czy możecie wyszczególnić taką pozycję w podsumowaniu opłat?
W rozliczeniach nie da się odfiltrować samych dopłat smart po typie operacji, bo są one ujęte razem z przesyłkami opłacanymi w całości przez kupującego.
A może się da? 🤔
@ja_Nitka Po mojemu, to dopłaty do Smarta są wyszczególnione w pozycji "Dostawa", nawet z rozbiciem na poszczególnych przewoźników. Przesyłki opłacone przez kupującego są zsumowane razem pod "Wartość sprzedaży i dostawy", a tam jest takie małe kółeczko. Po najechaniu na nie 🐭 pokazuje się rozbicie na wartość sprzedaży i wartość dostawy (tu właśnie są opłaty wniesione przez kupujących)
@SpeedyGonzalezz No nie. To niestety jest tak ukryte, że trzeba liczyć ręcznie.
@ja_Nitka Tylko z InPostem jest jasne, bo cała kwota w wierszu Allegro Paczkomaty InPost w sekcji Dostawa to dopłaty do Smarta. Sporo, prawda?
W pozostałych wierszach przewoźników kwoty są sumą dopłat oraz opłat za przesyłki poza Smart.
@fox_paws no dokładnie, trzeba się gimnastykować, żeby to wyliczyć ręcznie,
w rozliczeniach z allegro też nie da się odfiltrować samych dopłat smart...
@ja_Nitka Ogólnie rzecz biorąc Smart to ok. 60% sumy kwoty z sekcji "Dostawa"
co do przesyłek opłaconych przez kupujących, to się zgadza, są ujęte jako 'wartość dostawy' widoczna po najechaniu na to kółeczko - tam są dostawy wszystkich przewoźników opłacone przez kupujących
ALE w pozycji "Dostawa" w rozbiciu na przewoźników NIE SĄ same dopłaty do Smarta,
tam są te dopłaty RAZEM z przesyłkami opłaconymi przez kupujących, ale te które wysyłasz przez WzA,
nie ma tam np. opłaconych przesyłek InPost wysyłanych przez Managera Paczek (jak nie masz własnej umowy z InPost),
czyli, jak wysyłasz InPost przez ich stronę, to finalnie nie wiadomo ile wynoszą same dopłaty do Smart, bo te pozycje się nie sumują.
Nie wiem jak jest z innymi przesyłkami kurierskimi, które nie są wysyłane przez WzA (bo nie korzystam), ale może być podobnie, jak przy InPost.
W pozycji dostawa, w rozbiciu na przewoźników przydałoby się wyszczególnienie, ile wynoszą same dopłaty do Smart.
@ja_Nitka Można obliczyć ręcznie, jeśli nie udostępniasz zbyt dużo rodzajów przesyłek i nie masz zbyt duzo zamówień. Wystarczy policzyć ile jest pełnopłatnych przesyłek. Najłatwiej One i Orlen, bo są po 9,99 zł, a potem odejmujesz to od podanych kwot.
@fox_paws wiem, że można policzyć ręcznie, ale Allegro ma te dane i skoro wprowadza co chwila nowe "cuda na kiju" to chyba mogłoby dodać jedno użyteczne podsumowanie opłat.
@ja_Nitka Najwyraźniej to jest niewygodny temat.
@fox_paws @ja_Nitka OK, teraz jasne. Zawsze byłem przekonany, że pod pozycją dostawa są same dopłaty do Smarta. Fakt, że na pewno nie ma tam tych, które są wysyłane przez Menedżera Paczek InPost oraz przez Elektronicznego Nadawcę PP. Czyli u mnie zostają tylko te badziewia z Allegro One (ja akurat innych przez WzA nie wysyłam). Tych opłaconych nie jest dużo, więc w razie potrzeby można łatwo policzyć - ale jak ktoś używa innych kurierów przez WzA, to faktycznie nie ma lekko 🐭
@SpeedyGonzalezz @ja_Nitka U mnie do tej pory średnia dopłata do paczki Smart to było ok. 3,20 zł. Od marca byłoby to 4 zł. Po przeliczeniu zamówień styczniowych po nowych stawkach wychodzi kilkaset złotych więcej dopłat.
@fox_paws A mnie się już nawet nie chce tego obliczać. Jedyne co liczę, to dni do końca mojej sprzedaży tutaj 😋
@TomBanknoter Teraz Shoper ma dużą promocję na pierwszy rok 😉
@fox_paws Ja już tam mam sklep od roku, ale jak ostatnio rozmawiałem z nimi, to mówili że w ostatnich tygodniach bardzo wzrosły zapytania od sprzedających na Allegro 😎
@ja_Nitka poruszałem ten problem https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zg%C5%82o%C5%9B-sw%C3%B3j-pomys%C5%82/podsumowanie-koszt%C3%B3w-b%...