anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty sprzedawcy do przesyłek Smart - gdzie podsumowanie opłat?

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Dlaczego nie ma zbiorczej informacji, ile wynoszą dopłaty sprzedawcy do smarta w skali miesiąca?
Czy możecie wyszczególnić taką pozycję w podsumowaniu opłat?

W rozliczeniach nie da się odfiltrować samych dopłat smart po typie operacji,  bo są one ujęte razem z przesyłkami opłacanymi w całości przez kupującego.
A może się da? 🤔

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@ja_Nitka Po mojemu, to dopłaty do Smarta są wyszczególnione w pozycji "Dostawa", nawet z rozbiciem na poszczególnych przewoźników. Przesyłki opłacone przez kupującego są zsumowane razem pod "Wartość sprzedaży i dostawy", a tam jest takie małe kółeczko. Po najechaniu na nie  🐭 pokazuje się rozbicie na wartość sprzedaży i wartość dostawy (tu właśnie są opłaty wniesione przez kupujących)

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@SpeedyGonzalezz No nie. To niestety jest tak ukryte, że trzeba liczyć ręcznie.

@ja_Nitka  Tylko z InPostem jest jasne, bo cała kwota w wierszu Allegro Paczkomaty InPost w sekcji Dostawa to dopłaty do Smarta. Sporo, prawda?
W pozostałych wierszach przewoźników kwoty są sumą dopłat oraz opłat za przesyłki poza Smart.

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@fox_paws  no dokładnie, trzeba się gimnastykować, żeby to wyliczyć ręcznie,
w rozliczeniach z allegro też nie da się odfiltrować samych dopłat smart...

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@ja_Nitka Ogólnie rzecz biorąc Smart to ok. 60% sumy kwoty z sekcji "Dostawa"

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@SpeedyGonzalezz

co do przesyłek opłaconych przez kupujących, to się zgadza, są ujęte jako 'wartość dostawy' widoczna po najechaniu na to kółeczko - tam są dostawy wszystkich przewoźników opłacone przez kupujących

ALE w pozycji "Dostawa" w rozbiciu na przewoźników NIE SĄ same dopłaty do Smarta,
tam są te dopłaty RAZEM z przesyłkami opłaconymi przez kupujących, ale te które wysyłasz przez WzA,
nie ma tam np. opłaconych przesyłek InPost wysyłanych przez Managera Paczek (jak nie masz własnej umowy z InPost),
czyli, jak wysyłasz InPost przez ich stronę, to finalnie nie wiadomo ile wynoszą same dopłaty do Smart, bo te pozycje się nie sumują.

Nie wiem jak jest z innymi przesyłkami kurierskimi, które nie są wysyłane przez WzA (bo nie korzystam), ale może być podobnie, jak przy InPost.

W pozycji dostawa, w rozbiciu na przewoźników przydałoby się wyszczególnienie, ile wynoszą same dopłaty do Smart.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@ja_Nitka Można obliczyć ręcznie, jeśli nie udostępniasz zbyt dużo rodzajów przesyłek i nie masz zbyt duzo zamówień. Wystarczy policzyć ile jest pełnopłatnych przesyłek. Najłatwiej One i Orlen, bo są po 9,99 zł, a potem odejmujesz to od podanych kwot.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@fox_paws wiem, że można policzyć ręcznie, ale Allegro ma te dane i skoro wprowadza co chwila nowe "cuda na kiju" to chyba mogłoby dodać jedno użyteczne podsumowanie opłat.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@ja_Nitka Najwyraźniej to jest niewygodny temat.

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@fox_paws @ja_Nitka OK, teraz jasne. Zawsze byłem przekonany, że pod pozycją dostawa są same dopłaty do Smarta. Fakt, że na pewno nie ma tam tych, które są wysyłane przez Menedżera Paczek InPost oraz przez Elektronicznego Nadawcę PP. Czyli u mnie zostają tylko te badziewia z Allegro One (ja akurat innych przez WzA nie wysyłam). Tych opłaconych nie jest dużo, więc w razie potrzeby można łatwo policzyć - ale jak ktoś używa innych kurierów przez WzA, to faktycznie nie ma lekko 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@SpeedyGonzalezz @ja_Nitka  U mnie do tej pory średnia dopłata do paczki Smart to było ok. 3,20 zł. Od marca byłoby to 4 zł. Po przeliczeniu zamówień styczniowych po nowych stawkach wychodzi kilkaset złotych więcej dopłat.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@fox_paws A mnie się już nawet nie chce tego obliczać. Jedyne co liczę, to dni do końca mojej sprzedaży tutaj 😋

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@TomBanknoter Teraz Shoper ma dużą promocję na pierwszy rok 😉

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@fox_paws Ja już tam mam sklep od roku, ale jak ostatnio rozmawiałem z nimi, to mówili że w ostatnich tygodniach bardzo wzrosły zapytania od sprzedających na Allegro 😎

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów