Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam serdecznie
Zmusiłem się do zadania pytania tutaj gdyż próbowałem już kilka razy zgłaszać sprawę ale bezskutecznie. Używałem do tego celu formularza, podawałem numery ofert i nic. Pisząc na Chat ciągle dostaję informacje, że mam zgłosić oferty, robię to i nic to nie daje. Moja konkurencja nadal nieuczciwie gra i jest nie do ruszenia. Straciłem już wszelką nadzieję na jakąkolwiek uczciwość. Allegro mi wysyła propozycje brania udziału w webinarach i szkoleniach ale co mi z tego jeśli na starcie nie mam szans z nieczysto postępującą konkurencją ?
Ale do rzeczy. Jestem sprzedawcą przedmiotów cyfrowych. Z tego co wiem i kilkukrotnie mi potwierdzano na chat w rozmowach z pracownikami Allegro to niedozwolone jest stosowanie w nazwie oferty słowa AUTOMAT. Generalnie dotyczy ono automatycznej wysyłki przedmiotów cyfrowych. Moja konkurencja w prawie każdej swojej ofercie ma w tytule taki zapis. Jest to swoisty "cios poniżej pasa" bo klient szukając danego przedmiotu i widząc w tytule "AUTOMAT" wybiera od razu ofertę mojej konkurencji a nie inną gdyż powiedzmy sobie szczerze, że ludzie nie lubią czytać opisów aukcji, szukać w zakładkach jaka jest forma dostawy i czy automatyczna. Tak więc lubią mieć podane informacje od razu. Widząc wpis AUTOMAT wiedzą od razu, że zakupiony kod doładowujący zostanie wysłany przez AUTOMAT wysyłkowy.
Może mi ktoś poradzi co mam zrobić z tą całą sytuacją ? Naprawdę nie jestem jakimś donosicielem czy też kablem ale sorry ile można znosić coś takiego ? A Allegro z tym nic nie robi mimo moich zgłoszeń i zapewnień, że oferty zostaną sprawdzone i zweryfikowane pod kątem naruszeń.
@grzeg0rz-82 w sumie, to pierwszy raz słyszę, aby słowo automat było zakazane, ale może dziewczyny się wypowiedzą na ten temat🤔
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Za każdym kiedy pytałem na chat w rozmowach z pracownikami Allegro to otrzymywałem informacje, że nie można używać słowa określającego sposób dostawy w tytule oferty. Może coś się zmieniło w tej kwestii ?
@grzeg0rz-82 Czy możesz wskazać przykład takiej oferty?
Ubiegłeś mnie ale dziękuję bardzo 🙂
Cześć @grzeg0rz-82, i @KOGIEL_T, konsultuję zgłoszenie z odpowiednim zespołem.
Dziękuję. Mam nadzieję, że tym razem to przyniesie jakiś efekt.
@grzeg0rz-82 Podjęliśmy odpowiednie działania wobec podanych wyżej sprzedających, dziękuje za Wasze zgłoszenia.
Dziękuję bardzo ale chciałbym zapytać w jaki sposób zgłaszać tego typu incydenty skoro oficjalny suport nie zrobił nic przez prawie rok ? Jak teraz sprawdziłem to zgłaszałem to chyba 3 razy w przeciągu roku. Co prawda z mojego drugiego konta Allegro. Rezultat był żaden. Suport na Chat mnie spławiał za każdym razem mówiąc, że to nie należy do ich kompetencji i żeby zrobić zgłoszenie w którym podaje się oferty. Robiłem tak i nic, nawet nie otrzymywałem odpowiedzi jaki jest rezultat sprawdzenia.
No niestety minął jeden dzień, mija drugi i oferty z "AUTOMAT" jak były dostępne tak dalej są i sprzedający mają je wystawione. Tak było też przy poprzednich moich zgłoszeniach. Konsultant Allegro instruował, żeby zrobić zgłoszenie z linkami do ofert i że na pewno ktoś tym się zajmie. Robiłem zgłoszenie, dostawałem odpowiedź, że będzie rozpatrzone ale nie otrzymam dalszych odpowiedzi ze względu na dużą ilość zgłoszeń. Mijał czas i nic się nie działo po tygodniu, miesiącu. Bardzo bym prosił o jakieś konkretne informacje bo może ja tutaj jednak się mylę lub otrzymywałem sprzeczne ustalenia i fraza "AUTOMAT" jest dozwolona w tytule oferty ? Bo innego wytłumaczenia nie jestem w stanie zrozumieć. Z drugiej strony dziwi mnie ogromny kontrast bo dla przykładu kilka dni temu otrzymałem maila od Allegro, że w jednej z moich ofert a konkretnie w treści znajduje się link do strony www i przez to moja oferta może zostać usunięta. Istotnie był to link ale z informacją dystrybutora na temat warunków produktu, nie była to informacja handlowa i nie kierowała do żadnej oferty z poza Allegro. Ale mimo tego dla świętego spokoju skasowałem ten link. I dziwi mnie sytuacja, że system Allegro potrafi wykryć coś takiego ale już frazy "AUTOMAT" w nazwie oferty już nie. Dlaczego tak jest ?? Żeby też była jasność to nie zależy mi na usuwaniu czyichś ofert. Niech ten ktoś sobie nadal sprzedaje ale myślę, że powinien zostać poinstruowany przez support Allegro podobnie jak ja, że ma niedozwolony zapis w tytule oferty i powinien to zmienić. Szanse powinny być równe. Nie wiem, może odpowiednim rozwiązaniem będzie zgłoszenie sprawy do UOKiK ??
@grzeg0rz-82 przykro mi, ale jeśli oferty, które zgłaszasz nie należą do Ciebie nie możemy przekazać Ci informacji jakie działania podjęliśmy w ofercie, którą zgłaszasz. Natomiast mogę Cię zapewnić, że w dwóch z wpisu powyżej, po raz kolejny już zadziałaliśmy.
Dobrze ale mam teraz swoiste de ja vu bo jak to zgłaszałem przez suport to również nikt nie chciał mi udzielić odpowiedzi na to jakie działania zostały podjęte i czy moje zgłoszenie było zasadne - z tych samych względów. A oferty nadal wisiały i wiszą do teraz. To przepraszam ale jakie działania zostały podjęte skoro sprzedawcy nadal mają wystawione oferty, które naruszają regulamin Allegro ? Napisała Pani: "po raz kolejny już zadziałaliśmy" ? Przepraszam bardzo ale nie widać skuteczności tych działań. Sprzedawca sprzedaje w najlepsze. Oto link do oferty: https://allegro.pl/oferta/roblox-800-robux-rs-kod-klucz-aktywacyjny-karta-podarunkowa-automat-174043...
Może proszę o prostą odpowiedź. Czy oferty naruszają regulamin czy nie ? Bo nadal nie uzyskałem konkretnej odpowedzi.
Witam ponownie i proszę kolejny raz bo sprawa znów zaczyna mieć ten sam obrót co przy moich zgłoszeniach przez formularz. Konsultant Allegro stwierdził, że nie można używać słowa "AUTOMAT" w tytule oferty, że działania zostały podjęte ale nie może mi powiedzieć jakie bo to nie moje oferty i efekt taki, że oferty z "AUTOMAT" w nazwie nadal są aktywne.
Dlatego proszę kolejny raz o określenie czy można tego słowa używać w nazwie aukcji. Rozumiem, że nie możecie mi podać informacji o podjętych działaniach ale skoro oferty nadal są aktywne to oznacza to, że są zgodne z regulaminem Allegro. W takim razie sam sobie ustawię w treści słowo "AUTOMAT". Dlaczego mam być gorszy ? Skoro tamci sprzedawcy mogą i nie ponoszą z tego tytułu żadnych konsekwencji ? Bo ciężko uwierzyć w to, że gdyby łamali notorycznie zasady to nadal by sprzedawali. Dlatego coś tu grubo jest nie tak i proszę o wyjaśnienie tego a jeśli nie możecie tutaj tego wyjaśnić to proszę mnie skierować do kogoś kto może lub wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi. Przykro mi, że sprzedawca z takim stażem jak ja (prawie od początku istnienia Allegro) musi pisać na forum żeby walczyć o sprawiedliwość. Jest to nie do pomyślenia dla mnie. Na moje pytania już nikt nie odpowiada. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Cześć, @grzeg0rz-82. Zgadza się, taki zapis nie jest dozwolony.
Nie każde z naszych działań jest widoczne dla innych. Podjęliśmy odpowiednie kroki i skontaktowaliśmy się ze sprzedającym ponownie. Proszę o chwilę cierpliwości.
Przepraszam ale to trwa już prawie rok. Wcześniej też mnie zapewniano, że podjęto działania a oferty jak były tak są. Przecież jestem od lat na Allegro i wiem jak to działa. Otrzymuje się ostrzeżenie czy tam upomnienie lub oferty są usuwane. Jak się nie stosujesz to konto jest blokowane. A tu sprzedawca robi to co robi od co najmniej roku i nikt nie reaguje bo jakby reagował to nie byłoby ofert. Ale ok. Poczekam jeszcze kilka dni na efekty. Codziennie sprawdzam czy oferty z "AUTOMAT" są nadal dostępne.
Dzień dobry. Poczekałem 3 dni. Dzisiaj kolejny raz sprawdziłem i oferty z "AUTOMAT" w nazwie nadal są wystawione w najlepsze. Naprawdę proszę o informacje co tutaj się dzieje ? Bo nie mogę tego zrozumieć. Skoro twierdzicie, że podjęliście odpowiednie kroki to dlaczego nie widać żadnych efektów tych kroków ? Czy tutaj są jakieś podwójne standardy ? A może sprzedawca ma jakieś oddzielne pozwolenie na używanie tego magicznego słowa w nazwie aukcji ? Bo innego wytłumaczenia już nie znajduję. Naprawdę znam mechanizm działania ostrzeżeń i upomnień Allegro. W normalnej sytuacji już dawno te oferty byłyby zakończone i być może sprzedawca miałby blokadę za wielokrotne łamanie regulaminu. Czy tutaj jest wykorzystywany jakiś "kruczek prawny" lub jakieś inne oferty skoro twierdzicie, że nie można używać takiego sformułowania w nazwie oferty a mimo tego ktoś nadal tak sprzedaje.
Rozumiem, że chciałbyć widzieć efekty wobec sprzedajacego "od razu". Natomiast my nie możemy działać pod wpływem emocji a biorąc pod uwagę nasze wewnętrzne zasady i zapisy regulaminu.
Proszę o cierpliwość, podjeliśmy odpowiednie kroki o których ze względu na zasady prywatności nie będziemy Ciebie informować.
Jakich emocji ? O czym tu jest w ogóle mowa ? Przecież to trwa już prawie rok !! Pisałem, że zgłaszałem tą sytuację już kilka razy. Te wszystkie odpowiedzi wyglądają na swoiste "zbywanie" zgłaszającego. Mało tego. Znalazłem na społeczności Allegro co najmniej kilka podobnych przypadków. Czyli brak reakcji na zgłoszenia. Dlaczego jeden sprzedawca jest traktowany tak a drugi zupełnie inaczej ??
Tutaj identyczna sytuacja i nawet ci sami moderatorzy biorą w tym udział:
I mam idealnie te same odczucia jak osoba, która w tamtym temacie napisała to:
"Temat jest dla mnie istotny, ponieważ od dłuższego czasu nie otrzymuję żadnej realnej reakcji na zgłoszenia dotyczące niezgodności ofert z regulaminem. Dotyczy to zarówno opisów, zdjęć, jak i samych warunków sprzedaży. Mam wrażenie, że reakcje na tego typu zgłoszenia są losowe, a naruszenia są ignorowane – mimo że są oczywiste i masowe.
W tej konkretnej sytuacji pokazujecie Państwo, że system moderacji po prostu nie działa. Zasady obowiązują jedynie w jedną stronę – wobec sprzedających, natomiast w drugą stronę już niekoniecznie. Mam wrażenie, że lojalni sprzedający są przez Allegro coraz częściej traktowani jako nieważni partnerzy, a ich głos i zgłoszenia są pomijane.
Proszę o konkretną i merytoryczną odpowiedź, nie kolejne ogólniki."
@gdvorek Usuwacie oferty, gdzie miniaturka jest nie do końca na białym tle w 5min, za to oferty zawierające w tytule - jak sami przyznajecie - niedozwolone słowo już nie.
Kolejne pytanie - co według Ciebie mają wspólnego jasne i przeklarowne zapisy Waszego regulaminu, z sugerowanymi przez Ciebie "emocjami"? Mam rozumieć że regulamin jest interpretowany emocjonalnie? Zrobiłeś mi dzień 🤣🤣🤣