Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ja wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale w maju nagle pojawiło mi się masę dopłat do odbiorów, dokładnie ok 20, czyli praktycznie codziennie. W poprzednim okresie nie było ich zupełnie. dopłaty dotyczą ponoć podjazdu po 3 lub mniej paczek dpd pickup, bo żadna nie jest kurierska na adres. Jak to dokładnie jest z tymi kosztami podjazdów, bo nie rozumiem, że przez lata nie ma dopłat i nagle w maju mam ich 20 ??
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dodatkowo zauważyłem, że dopłaty są dublowane z tych samych dni. Czyli np. 13.05 mam opłatę za podjazd w rozliczeniach allegro policzoną 2-krotnie, podobnie jest 14.05. O co w tym chodzi ? do każdej paczki ktoś doliczał dopłatę związaną z odbiorem ?
@mikeza sprawdź losowe paczki po śledzeniu, były opisywane przypadki że w punktach, pierw robił skan kurier a potem punkt i paczki były liczone jako odebrane przez kuriera a nie nadane w punkcie 😞
A zamawiałeś kuriera ? czy nadawałeś w punktach ?
Zgodnie z cennikiem odbiór paczek jest płatny, nie ważne czy zlecony czy przy okazji 😞
Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu) |
DPD_N1_PODJAZD
|
4,99zł
|
@kostas11 u mnie przyjeżdża po paczki kurier codziennie na stałe zlecenie, ale do tej pory kontrolowałem głównie ilość paczek wysyłanych na adres, żeby było ich minimum 4 i było wszystko ok. Ale teraz widzę, że zaczęli doliczać opłaty za paczki do punktów pickup, fakt, że mogło się zdarzyć raz, czy dwa, że tych paczek mogło być mniej niż 4, ale dlaczego opłaty są zdublowane ? i to nagle się zaczęło od 7-8 maja. Wcześniej zero dopłat. Tego nie rozumiem.
@kostas11 allegro niestety nie sumuje tych paczek, musi być minimum 4 na adres i minimum 4 do punktu. Wygląda to tak ,ze jak będzie 7, ale 4+3, to opłata będzie doliczona. u mnie i tak się to nie zgadza.
@mikeza ostatnio był podobny wątek też związany z allegro dpd pickup opłaty dodatkowe może allegro rozróżnia allegro kurier dpd allegro pickup dpd jako dwóch różnych przewoźników.
U nas było dokładnie tak samo.
13 maja miałam łącznie 11 paczek DPD – różne typy: Allegro One Box, Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup, Allegro Kurier DPD. Mimo to, do jednej z paczek została doliczona opłata 4,99 zł właśnie za ten dzień.
Wiem, że dopłaty są naliczane, gdy jest mniej niż 4 paczki danego dnia, ale jak widać – w moim przypadku to nie zadziałało.
Chyba że – jak wspomniał Client:44052296 – Allegro traktuje te wszystkie formy dostawy jako osobnych przewoźników.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @HolaOla
Może któraś z Was się wypowie?
Czy Allegro traktuje jako jednego przewoźnika:
Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup
Allegro Kurier DPD
Allegro One Box, DPD
Allegro One Punkt, DPD
...czy jako czterech różnych?
Przykład: jednego dnia mam po jednej paczce z każdej z tych opcji – łącznie 4 przesyłki, ale z różnych wariantów dostawy DPD.
Czy w takiej sytuacji liczy się to jako jeden podjazd, czy jako dwa oddzielne podjazdy bezpłatne?
I jeśli np. tylko dwa warianty dostawy mają 4 przesyłki, a pozostałe mniej, to czy za te "niedobite" zostanie doliczona opłata? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@AlleMakijazPL jako dwóch 😞
Oddzielnie
Allegro Kurier DPD
Oddzielnie
Allegro One Box, DPD
Allegro One Punkt, DPD
@kostas11 i tu się mylisz, bo allegro osobno liczy paczki allegro kurier DPD i osobno allegro kurier dpd Pick up, czyli musi być 4+4. to jest taki konkretny wał z ich strony niestety. Wiem, bo miałem swojego czasu pojedyncze dopłaty do allegro dpd, pomimo nadawania np. 20 pickup, a 2 dpd kurier jednorazowo.
@mikeza w regulaminie mają jako jedno 😞
a. Usługa Dostawy, o której mowa w Załączniku 16 do Regulaminu realizowana przy udziale Dostawcy DPD Polska Sp. z o.o., który świadczy Usługi w ramach następujących metod dostawy:
Allegro Kurier DPD
Allegro Kurier DPD pobranie
Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup pobranie
Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu) |
DPD_N1_PODJAZD
|
4,99zł
|
@AlleMakijazPL do tej pory było tak, że liczyły się tylko paczka na adres, czyli musiało być minimum 4 paczki kurierskie, dpd pickup nie liczył się do tego limitu. Jak jest z paczkami dpd do allegro boxów nie wiem, kiedyś pytałem na forum i moderatorzy nie znali odpowiedzi. ewidentnie coś się zmieniło, nie może być tak, że od stycznia nie miałem ani jednej dopłaty, a nagle w maju ma 20, a wysyłam cały czas tyle samo paczek. Ktoś robi sobie z nas jaja jak zwykle.
@mikeza a ile przekazywałeś w danym dniu. cztery i więcej?
właśnie to analizuję na jednym z kont. Na tą chwilę mam tam 6 dopłat w okresie od 8.05-14.05. Wcześniej przez pół roku nie było ani jednej. Dopłaty dotyczą tylko nadań do pickup, ani jednej do paczki kurierskiej. Np. 12.05 kurier odebrał 5 przesyłek pickup, pomimo tego jest policzona dopłata za odbiór. !3.05 są policzone 2 dopłaty za ten sam dzień, 14.05 są policzone również 2 opłaty za ten sam dzień. O co w tym chodzi, rozumiem, że opłata dotyczy podjazdu, dlaczego w takiej sytuacji liczona jest więcej niż raz danego dnia ??
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
proszę o wyjaśnienie sytuacji, na moim głównym koncie mam wielokrotnie zdublowane dopłaty za podjazd. 13.05 jest policzona taka opłata 5 krotnie ?? do 5 różnych przesyłek pomimo, że wysłanych było ponad 4 paczki pickup. Kolejnego dnia jest to samo. 14.05 mam wysłanych 4 paczki i do każdej doliczona opłata za podjazd ? co to za nowa polityka ?
Cześć @mikeza, widzę że skontaktowałeś się z nami w sprawie 52028118.
Zweryfikujemy opłaty o których wspominasz i odpowiemy mailowo w konwersacji.
@matt_rose dobrze by było, bo jak na razie dostałem sugestię, żeby składać reklamację do każdej dopłaty. Siedzę już godzinę i to robię przy jednym koncie. To jest gra nie warta świeczki. Jeśli sprawa się nie wyjaśni z automatu usuwam kuriera DPD ze swoich cenników. nie mam czasu i ochoty na czasochłonne weryfikowanie błędnych naliczeń. A na tą chwilę wygląda to tak, że jednego dnia mam dopłaty policzone 4 razy, drugiego 5, pomimo, że limity darmowe podjazdu zostały spełnione.
ja od wczoraj się z nimi kopie
niestety kazali złozyć reklamacje
proporosiłam o złozenie w moim imoenoi bo ja noe mam na to czasu
dla mnie chamstwem jest to ze doliczają ci do rachunku opłatę ściągają ode razu
a w razie sytuacji jak te , nie ma winnych
to allegro ściąga opłaty i ja np. oczekuje zwrotu pieniędzy z
@AlleMakijazPL niestety u mnie tak samo, proszę złożyć reklamację. Czyli do 16 paczek ma składać osobno, dla mnie to czas i fatyga. A ewidentnie jest to błąd systemu lub jakiś wałek, skoro mam naliczane 5 opłat w tym samym dniu za jeden podjazd 🙂
poprosić aby zgłoszono za ciebie
ja tak zrobiłam i mam reklamacje złożona
dzięki za podpowiedź, następnym razem tak zrobię 🙂