anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto tu winien Allegro Sprzedawca DPD czy Kupujący naciągacz

grafikalin
#11 Animator

[edycja] wystawił negatywa ze śledzenia przesyłki wynika że je odebrał, prawidłowo dostarczona proszę o pomoc nie chcemy by dobre imię naszej firmy było szargane. Co mamy zrobić w tej sytuacji. zwrócić wpłatę po mimo prawidłowej wysyłki wysłać ponownie proszę o rozwiązanie sprawy
zamówienie
91920620-00db-11f1-a64c-45b29e86bc3d
link do przesyłki
https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?p1=13429337734044historia przesyłki.pngnegatyw.png

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

Client:28769449
#9 Pomysłodawca
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

rozumem, że to było allegro delivery

Otrzymałeś bardzo ładny komentarz

kupujący mógł napisać, że to Twoja wina, że wybrał np: syfne wysyłki allegro

lub prowadzić dyskusję gdzie allegro jak ognia unikałoby odpowiedzialności za swoje działania wysyłkowe

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@grafikalin Czy kontaktowałeś się już z klientem w sprawie wyjaśnienia tej sytuacji? Jako sprzedawca odpowiadasz za towar do momentu jego dostarczenia. Jeśli klient twierdzi, że nie otrzymał przesyłki, to sugeruję, abyś skontaktował się z przewoźnikiem. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@w_kiwi przypominam, że towar został dostarczony

sprzedawca ma to dowód i go podał

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#12 Orędownik

@RED  napisał(a):

@w_kiwi przypominam, że towar został dostarczony

sprzedawca ma to dowód i go podał

Według serwisu Allegro tracking nie jest dowodem dostawy, podobnie jak zamówienie podjazdu nie gwarantuje podjazdu. Bareja ciągle żywy 😂

Poniżej wklejam jak mantrę : 

"W ramach Allegro Delivery odpowiadamy za cały proces dostawy i kompleksowo dbamy o jej szybkość oraz jakość. Ty nie ponosisz odpowiedzialności za transport przesyłki ani konsekwencji jej ewentualnego zagubienia lub zniszczenia. Pozwoli Ci to skoncentrować się na jakości sprzedawanych produktów, właściwym zapakowaniu przesyłki oraz przekazaniu jej kurierowi. Dla przesyłek przewożonych metodami Allegro Delivery bierzemy również odpowiedzialność za obsługę klienta."

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@budowlaniec2019 

To ja sobie pozwolę powyższy tekst przetłumaczyć na język polski

"W ramach Allegro Delivery odpowiadamy za cały proces dostawy i kompleksowo dbamy o jej szybkość oraz jakość. Ty nie ponosisz odpowiedzialności za transport przesyłki ani konsekwencji jej ewentualnego zagubienia lub zniszczenia. Pozwoli Ci to skoncentrować się na jakości sprzedawanych produktów, właściwym zapakowaniu przesyłki oraz przekazaniu jej kurierowi. Dla przesyłek przewożonych metodami Allegro Delivery bierzemy również odpowiedzialność za obsługę klienta."

Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@budowlaniec2019 allegro już zapomniało, że takie coś deklarowało

regulamin usługi mówi coś innego

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#12 Orędownik

Niedługo za wklejenie tego tekstu będzie ban. Mój post gdzie podlinkowałem stronę Allegro z nowym cennikiem dla sprzedawców z którego wynika, że za przesyłki Inpost jest pobierana opłata prawie 30% wyższa w porównaniu z własnymi metodami dostaw szybko zniknął a ja dostałem wiadomość, że naruszyłem zasady społeczności. Już to co jest jawne jest zakazane. Jestem w tym wieku, że pamiętam cenzurę i miałem złudną nadzieję o bezstronności tego forum. To już ostatni mój post. Męczcie się dalej 😉 Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@budowlaniec2019

To nie jest Allegro Delivery. W przypadku Allegro Delivery przewoźnikiem zawsze jest Allegro. Przesyłek Allegro Delivery nie można śledzić na stronach podwykonawców, bo dla nich to przesyłki obce. To ważne w Delivery, Allegro nie jest ani nadawcę, ani zleceniodawcą, tylko operatorem pocztowym (czyli potocznie cześć przewoźnikiem).

Allegro Delivery Kurier DPD i Allegro DPD to dwie różne firmy kurierskie.

@grafikalin

Zgłoś reklamację i poproś o przesłanie potwierdzenia odbioru (takiego z podpisem odbiorcy). Śledzenie na stronie przewoźnika nie ma wartości dowodowej, lecz wyłącznie informacyjną.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@w_kiwi czy widziałaś statusy przesyłki ? 🙂 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grafikalin Zwykle za wszystko odpowiada sprzedawca ,jest upominany lub karany i nie ma prawa do odwołania . Regulamin jest tak stworzony by nie szukać winnych tylko wszystko zrzucać na jednego -sprzedającego.

oznacz moderatorów

grafikalin
#11 Animator

ciąg dalszy czyli PATOLOGIA 2026

PRZESYLKA ODEBRANA ALE NIE ODEBRANA I NEGATYW

zamówienie  e0077ab0-013f-11f1-84d6-ebb7c42f6935

kupujący  [edycja]

Nadanie

środa, 4 lutego

W drodze

Doręczona

Odebrana
piątek, 6 lutego
15:01
przesyłka.png

Numer przesyłki

30168964805

KOMENTARZ

KOMENTARZ.png

Bardzo proszę dodawać do tego tematu podobne sytuacje.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grafikalin

Jak pisałem wcześniej. Śledzenie przesyłki na stronie internetowej przewoźnika, nie ma wartości dowodowej, lecz informacyjną. W takim przypadku należy zgłosić reklamację i poprosić o potwierdzenie doręczenia. Przesyłki kurierskie, to przesyłki rejestrowane, czyli przyjmowana i wydawane za pokwitowaniem. To ta sama kategoria, co list polecony (te same zasady doręczania). 

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador

No cóż. Wszystko zależy od tego , kto na to patrzy. Allegro ustala wszelkie wskaźniki właśnie według danych dostarczanych przez przewoźników - odbiory, dostarczenia, dostarczenia zwrotów, oceny sprzedających. Często są one mylne, lecz Allegro tak je zalicza, szczególnie w przypadkach przesyłek "Allegro Delivery" - wtedy nawet oceny kupujących są niezaliczane do ocen sprzedających - powód: "wina należała do przewoźnika".

oznacz moderatorów

grafikalin
#11 Animator

ciąg dalszy czyli PATOLOGIA 2026

PRZESYLKA ODEBRANA ALE NIE ODEBRANA I NEGATYW

zamówienie  d0d14510-d28e-11f0-a419-795633f1c8b3

kupujący [edycja]

Nadanie 6.12.2025

Przesyłka nr 620999566076220437365166

8 Gru 2025, 14:30

grafikalin_0-1772182183843.jpeg

Doręczona

Podróż przesyłki od Nadawcy do Odbiorcy zakończyła się, ale nie musi to oznaczać końca naszej znajomości 🙂 Jeśli lubisz InPost, odwiedź nasz fanpage na Facebooku. Dziękujemy!

8 Gru 2025, 14:03

Gotowa do odbioru

8 Gru 2025, 8:58

Wydana do doręczenia

8 Gru 2025, 8:24

Przyjęta w Centrum Logistycznym

7 Gru 2025, 1:00

W trasie

6 Gru 2025, 19:25

Przyjęta w Centrum Logistycznym

6 Gru 2025, 14:51

Odebrana przez Kuriera

6 Gru 2025, 11:35

Zakup i dostawa Grudzień 2025

Nikt nie zgłaszał problemu 

26.02.2026 komentarz

teraz już codziennie widzimy taką sytuację raz może być przypadek ale zaczyna sie lawina znikających paczek .18 lat na allegro nigdy czegoś takiego nie było .

Będziemy zamieszczać w tym temacie kolejne takie sytuacje

Proszę w tym temacie zamieszczać podobne zgłoszenia.

Nie piszcie bezwartościowych nie związanych z tematem odpowiedzi!

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

Witaj, @grafikalin.

To bardzo uprzejme ze strony moderacji społeczności, że pozwalają Ci zamieszczać tutaj dane osobowe (loginy) kupujących, szczegóły transakcji i wysyłek oraz komentarze razem z loginami wystawiających. Normalnie nie moglibyśmy tego zobaczyć, bo RODO...

oznacz moderatorów

grafikalin
#11 Animator

Komentarze w raz z loginem kupującego są publiczne na stronie allegro każdy może zobaczyć, nie zawierają danych wrażliwych.

Jednak tak jak myślałem wypowiedzi tu nie sa merytoryczne.

raczej czemu Basia nie ma zębów bo ma w............

w temacie chciałem podzielić się problemem który narasta .

Odebranie przesyłki i zgłoszenie do POK ze nie odebrane to wyłudzenie .

Zgłaszana reklamacja do allegro że paczka zagineła i kupujacy jej nie otrzymał każdorazowo jest rozpatrywana negatywnie allegro odpowiedź przesyłka została dostarczona prawidłowo.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grafikalin

U mnie kurier Inpostu potrafi zostawić paczki na chodniku pod blokiem (każdy może ją sobie wziąść), albo wywieść do punktu EPaki. A w śledzeniu jest że przesyłka odebrana i szukaj sobie samemu. I rodziców w innej części kraju, też doręczenie polega na wyrzuceniu paczki z auta i wbiciu doręczono. Oczywiście zero info gdzie jest przesyłka.

Ps. Najdłuższe to tydzień szukałem gdzie kurier zostawił mi przesyłkę. Znalazła się, ale musiałem ją prawie 2 km do domu targać autobusami, tramwajem i jeszcze z buta. 

oznacz moderatorów

grafikalin
#11 Animator

podany problem dotyczy paczkomatów i innych automatów.

oznacz moderatorów