anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy sposób wyłudzenia danych, Podejrzane zapytania o sprzedany przedmiot

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Około miesiąc temu sprzedałem przez allegro lokalnie telefon iPhone. Gdy wchodzi się na stronę aukcji, która zakończyła się sprzedażą nie ma możliwości zadania pytania sprzedającemu o ten konkretny przedmiot - guzik napisz do sprzedającego, jest szary. Mimo to od około tygodnia dostaję regularnie wiadomości o tego iPhona z pytaniami, czy kosiarka jest aktualna, czy dalej mam na sprzedaż zagęszczarkę, bosha i bóg wie co jeszcze. W 95% przypadków odpisuję na te pytania po dosłownie 1 minucie, ale większość z tych osób nie odpowiada (są regularnie aktywni na allegro ale nawet nie wyświetlają). Tylko jedna z tych osób odpowiedziała, że chciała kupić jakiś traktorek ale wiadomość przekierowana została do mnie. Poprosiłem o link do tego traktorka, bo pomyślałem, że zgłoszę to do allegro, żeby mieć spokój. Otrzymałem podejrzany link, podobny do tego w allegro lokalnie ale nie nie było w nim "...allegro.pl" tylko jakieś liczby, cyfry,znaki. Dalej link wyglądał normalnie. Oczywiście po zgłoszeniu allegro uznało to za phising, próbę wyłudzenia danych. Przed chwilą sytuacja się powtórzyła. Zgłosiłem już sprawę do allegro kilkukrotnie ale zero kontaktu. Wracając do podejrzanego linku, jego dalsza część wyglądała tak: "traktorek-kosiarka-jonsered-husqvarna-briggs-stratton-18km-2cylindry-5afdc5". Więc pomyślałem, że łatwo będzie znaleźć tą aukcję i znalazłem - ale nie na allegro tylko na innym serwisie z ogłoszeniami lokalnymi w dodatku już ogłoszenie było zakończone (do mnie nadal słane były zapytania o ten traktorek). Myślałem, że ktoś wystawił po prostu jakiś traktorek na allegro i numer oferty nadany został tej aukcji taki sam jak w przypadku tej mojej z iPhonem, ale rozbieżność przedmiotów jakie ci ludzie chcą kupić lub nawet twierdzą ŻE ZAPŁACILI ZA NIEGO, wskazuje że jest to nowy sposób oszustwa i wyłudzenia danych. Sprawa powinna być potraktowana jako BARDZO PILNA.

Podaję również link do mojej aukcji (zakończonej) z iPhonem: IPhone XR 64GB 79% | Wrocław | Kup teraz na Allegro Lokalnie

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro nie bardzo ma możliwość ścigania takich oszustów zwłaszcza że oferty umieszczają na  dziwnych serwerach niekoniecznie w Polsce.

Takie sprawy powinno się zgłaszać do CERT, mail cert@cert.pl

A jeśli chodzi o Allegro to jeszcze potem Allegro obniża statystyki za brak odpowiedzi oszustowi,   albo za zbyt późną odpowiedź.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

To może być tak, że na jakimś facebooku oszuści oferuja jakieś poszukiwane towary w atrakcyjnych cenach i po kontakcie podsyłają linki do podrobionych stron allegro lokalnie. Na podrobionych stronach zostały użyte Twoje dane - czyli jest "Sprzedaje Aleksander (sztywnywariacik)". 

oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Przeprowadziłem wnikliwe śledztwo w tej sprawie. Polega to na tym, że oszust kradnie ludziom konta na facebook. Następnie z tych kont wystawia tanie towary na facebook marketplace. Chętnych na zakup przekierowuje poprzez lewe linki np. "allegrolokalnie.5282747.icu" na fałszywą aukcję z danym przedmiotem np. zestaw elektronarzędzi. Kupujący wchodzi na aukcję, płaci za nią a następnie aukcja zamienia się w tą moją, wcześniej wspomnianą, zakończoną z iPhonem. To trochę skomplikowane więc pomoc techniczna allegro, z którą jestem w kontakcie, nie do końca sobie radzi odpisując trochę nie na temat i bez większego zaangażowania. Teraz jestem też w kontakcie z dwoma osobami oszukanymi i wiem, że sprawy będą zgłaszane organom ścigania a ja nie chcę być w to wplątany. Zrobiono ze mnie kozła ofiarnego i jaką otrzymuję pomoc od allegro? Taką, że w wiadomości e-mail stwierdzają, że "moja aukcja z iPhonem już jest zakończona". Jakbym tego nie wiedział... Sprawa ma głębsze dno. Potrzebuję pomocy wykwalifikowanego pracownika allegro. Co radzicie?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sztywnywariacik  Allegro nic na to nie poradzi, bo tak jak wspomniał @br.  , oszustom nie chce się pisać nowych stron, więc kopiują źródło strony z prawdziwego Allegro i wrzucają na zagraniczne serwery, podmieniają jednie link do płatności, a reszta linków ze skopiowanej strony prowadzi do prawdziwego Allegro , zwyczajnie masz pecha, że akurat Twoją aukcje skopiowali

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka Allegro Gadane

@sztywnywariacik wszystkie zgłoszenia związane z niebezpiecznymi linkami, kierujemy do działu, który zgłasza i blokuje tego typu działania - tyle możemy zrobić.
Jednak niezbędne są konkretne linki. Jeśli posiadasz więcej informacji, możesz je dokładnie opisać i skierować na adres: phishing@allegro.pl.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

To w ogóle nie jest rozwiązanie mojego problemu. Mnie nie interesuje, że ktoś otrzymuje lewy link do podstrony allegro i tam sobie płaci oszustowi bo to nie jest w moim interesie. Zależy mi tylko na tym, żebym nie otrzymywał w przyszłości zapytań o kolejne towary. Jestem regularnie nękany zapytaniami o tokarki, odkurzacze, narzędzia, traktory, kosiarki i inne. Sam linków nie otrzymuje, chyba że uda mi się kogoś doprosić ale co mi po takim linku? Skoro taka podstrona istnieje przez około 10minut, żeby potencjalna ofiara zdążyła tylko zapłacić oszustowi. Potem ta strona to już jest moja aukcja z telefonem i wina na kogo spada? Wielokrotne próby kontaktu z allegro w dalszym ciągu nie przyniosły oczekiwanego efektu. Dzisiaj obiecane mi było, że "wszystko już jest załatwione, nie będzie Pan otrzymywał już zapytań, dział techniczny wszystko załatwił". Tymczasem w ciągu ostatniej godziny kolejne pytania...

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@sztywnywariacik Widzę, że napisałeś do nas ponownie. Ja niestety nie mam jak pomóc Ci na forum. 😞 Poczekaj proszę na odpowiedź. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Do dziś sprawa nie została wyjaśniona. Liczba osób jaka do mnie pisała już koło setki. Osób oszukanych jakoś połowa tego. Dostaję wiadomości, w których oszukane osoby grożą mi że tak powiem wyższymi instancjami (organami ścigania). Próbuje pomóc tym ludziom, pisze im żeby nie kupowali niczego, nie wchodzili w podejrzane linki to jeszcze allegro robi mi pod górkę BLOKUJĄC WIADOMOŚCI, W KTÓRYCH PRÓBUJĘ RATOWAĆ TYCH LUDZI PRZED UTRATĄ PIENIĘDZY... Już kilkukrotnie miała miejsce taka sytuacja. Od razu automatyczny link z wiadomością, że niby użyłem wulgaryzmów w wiadomości co w ogóle nie miało miejsca. Prosiłem kilkukrotnie dział pomocy technicznej o  "zablokowanie możliwości pisania do mnie pod tamtą aukcję" ale niestety polegli. Jedyne co potrafili zrobić to całkowite wykasowanie tej aukcji (teraz wchodząc pod moją aukcję pojawia się ups nie możemy odnaleźć strony czy jakoś tak). Ale to niczego nie zmieniło. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A nie mogą Ci usunąć tych zakończonych ofert? Nigdy tego nie robiłam ale sporo osób tu pisało o pousuwanie choć nie z powodu oszustów tylko by ludzie nie pytali o zakończone oferty i wiem, że usuwali....

Dziewczyny?  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Tą jedną usunęli, mimo że i tak była zakończona (sprzedana).

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @sztywnywariacik, czy masz możliwość podania, przez które zakończone oferty kontaktują się z Tobą kupujący? Przekaże je do usunięcia.

Tak jak wspomniał nasz konsultant w zgłoszeniu 53589492, niestety nie mamy wpływu na powstawanie linków phishingowych poza serwisem, możemy jedynie przekierować je do usunięcia po podaniu ich adresu.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sztywnywariacik zgłasza większą aferę,

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

zainteresować się, zlikwidować problem - działacie tutaj w imieniu Allegro

serwis ma zapewniać bezpieczeństwo transakcji

oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Mam ale tak jak napisałem dwukrotnie, wyżej - ta oferta jest już całkowicie skasowana. Nawet ją polubiłem wcześniej, żeby mieć zapisany link do niej w razie co. Wchodząc na tą ofertę nie ma już nagłówka o zakończeniu aukcji. Teraz pojawia się napis "Ups tu nic nie ma". Wiem, że nie macie wpływu na powstanie linków, ale cały serwis allegro należy do was więc istnieje możliwość ZABLOKOWANIA PISANIA WIADOMOŚCI POD TĄ JEDNĄ OFERTĘ. 

oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Jeszcze proszę spojrzeć jeśli macie wgląd na wiadomości, które otrzymuję, bo co do tego się nie wypowiedzieliście. Zobaczcie jakie groźby otrzymuję. Ile osób już mi groziło policją. Albo zobaczcie co ja im odpisuję - żeby nie wchodzili w podejrzane linki, lepiej sprawdzali strony, nie kupowali nic, zgłosili sprawę na policję. Ja nie używam w tych wiadomościach wulgaryzmów a i tak co niektóre moje "dobre rady" są blokowane przez was z powodem "Treść Twojej wiadomości wysłanej do (nick kupującego) zawierała wyrażenia powszechnie uznane za obelżywe, wulgarne lub niecenzuralne, dlatego nie mogliśmy dostarczyć jej do odbiorcy.

Tam było tak, że facet mnie przeprosił. Napisał tak: "Niezauważyłem, że odnośnik "napisz wiadomość " przeniósł na inną aukcję. Przepraszam."

A ja mu odpisałem: "W porządku. A sprawdzał pan w ogóle ten link, który wysłał panu oszust na facebooku czy w ogóle ta jego strona jest prawdziwą stroną allegro? Ja bym radził oduczyć się klikania w każdy link jaki tylko pan dostanie bo to może się kiedyś fatalnie skończyć."

To tylko przykład z wczoraj, ale podobna sytuacja miała miejsce już kilka razy. Dlaczego na ten temat się nie wypowiecie?

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Dziękuje @sztywnywariacik, zebrałem wszelkie informacje na ten temat i przekazałem do odpowiedniego działu. Jeśli otrzymam odpowiedź zwrotną, wrócę do Ciebie z aktualizacją.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Rozumiem, że przez tydzień nie odpisali? spoko

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @sztywnywariacik, przepraszam za długi czas odpowiedzi.

Skonsultowałem sprawę z odpowiednimi zespołami technicznymi i przykro mi, niestety nie mamy możliwości zablokowania wysyłki wiadomości oraz możliwości kontaktu przez kupujących. Oszuści podszywają się pod prawdziwe oferty, co jest poza wpływem Allegro.

W przypadku blokad wiadomości, które mogłeś doświadczyć, system wykrywa użycie niedozwolonych słów (prawdopodobnie były to słowa odnoszące się do linku czy Facebook).

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@matt_rose @sztywnywariacik  w tej odpowiedzi chodziło o słowo oszust , boty wyłapały te słowo i stwierdziły, że jest brzydkie 😉 

alll.png

oznacz moderatorów

sztywnywariacik
#8 Zapaleniec

Wczoraj otrzymałem wezwanie do stawienia się na komisariacie w mojej rodzinnej miejscowości w charakterze świadka. Nie mając nic z tym wspólnego zostałem wmieszany w aferę kryminalną. Kto mnie podał na świadka i udostępnił moje dane osobowe? - nie wiem. Na tyle długo jestem na allegro, że wiem jedno - osoba pisząca do mnie na chacie i nie kupująca u mnie niczego widzi jedynie moje imię i nick "sztywnywariacik". Czas wynosić się z allegro.

oznacz moderatorów