Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich,
No i dopadło mnie :) 02.07 22:34, została do mnie zgłoszona, pierwsza reklamacja odkąd prowadzę działalność na Allegro (ok 6 Lat). Do tej pory, głównie czytałem forum i starałem się pomóc. Dziś ja potrzebuję pomocy :) Dlatego, proszę bardzo o pomoc bardziej doświadczonych oraz moderację @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Uprawnienie
reklamacja
Problem
wada wykryta podczas użytkowania
Opis problemu
Telefon działał przez rok bardzo dobrze, w ostatnim tygodniu pojawił się problem z mikrofonem. Bardzo źle mnie słychać. Chciałbym zareklamować telefon, proszę o zwrot pieniędzy, lub wymianę.
Oczekiwane rozwiązanie:
Wymiana na nowy towar
Odpisałem, w kilka minut, z prośbą o podanie aktualnego Nr. Telefonu, w celu wyjaśnienia i zrozumienia problemu. Otrzymałem wiadomość z numerem. Po czym kolejna wiadomość od kupującego
"Szanowni Państwo,
W związku z zakupem telefonu marki Xiaomi Ultra 13 za pośrednictwem Allegro w dniu 1.04.2024 r, składam reklamację z tytułu rękojmi, zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego.
Po około 15 miesiącach użytkowania telefon przestał prawidłowo działać – mikrofon nie funkcjonuje, co uniemożliwia podstawowe korzystanie z urządzenia.
W związku z powyższym żądam wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz, zgodnie z art. 560 §1 KC.
Proszę o informację, w jaki sposób mam przekazać wadliwy produkt – zgodnie z art. 561(2) KC koszt przesyłki ponosi sprzedawca.
Brak odpowiedzi będzie równoznaczny z uznaniem reklamacji (art. 561(5) KC).
Pozdrawiam"
W związku z tym mam kilka pytań do Kolegów z doświadczeniem oraz moderatorów.
1. Kupujący żąda "wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz". Czy jeżeli uznam reklamację, to czy mogę taki przedmiot próbować naprawić, w serwisie i odesłać jego używany egzemplarz, wolny od wad?
2. Jeżeli uznam reklamację, w ciągu 14 dni, to jaki mam czas na naprawę?
3. Z mojego doświadczenia wiem, że mikrofony, nie psują się ot, tak.
Miałem sytuację, gdy kratka od mikrofonu była zalepiona jakąś substancją i wystarczyło przeczyścić, lub, w jednym przypadku pomogła wymiana karty Sim. Czy jeżeli serwis potwierdzi brak usterki i odrzucę reklamację (w ustawowym terminie). To kupujący może starać się o Allegro Protect i Czy mogę zostać obciążony zwrotem AP
4. To już bardziej pytanie do moderacji. Nigdy nie miałem reklamacji, a od 01.07.2025, są zmienione warunki. Najlepszym sposobem na odebranie, dla mnie jest paczkomat InPost. Czy po porozumieniu z kupującym, mogę mu wysłać kod nadania (jeżeli nie ma możliwości wydrukowania), lub jeżeli ma, to wysłać mu etykietę nadawczą, do paczkomatu
5. Czy coś się zmieniło, kiedyś czas na każdą odpowiedź był 24h, teraz widzę coś takiego.
Czas na pierwszą odpowiedź
do 3 lip 2025, 22:34
Czy to znaczy, że nie ma już limitu czasowego (24h) na kolejne odpowiedzi?
6. Co w przypadku uzasadnionego i terminowego odrzucenia reklamacji oraz oznaczenia przez kupującego (który nie będzie zgadzał się, z decyzją). I oznaczy dyskusje jako nierozwiązaną, czy będzie możliwość wykluczenia, takiej dyskusji, z poziomu jakości?
Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie 🙂
Chłopaki pomóżcie, bo sam @az1rael, nie wygra, ze mną 🙂
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Macie wgląd do dyskusji. Widzicie także, że kupujący wywiera wpływ na obsługę Allegro, aby reklamacja została uznana według jego uznania. Czy takich wiadomości nie możemy uznać za próbę interpretacji jego przepisów i próbę nacisków na moje oraz wasze systemy?
ziomek spoko o ile pamiętam czas w dyskusji w weekend nie leci do poniedziałku powinieneś mieć spokój, weź chłopa na przetrzymanie, a nie odpisuj mu co 5 minut @pecela popraw mnie jakby coś bo ja nie sprzedaję to mi dyskusji nikt nie zakładał 😄
@az1rael To prawda, starałem się odpisać na Bieżąco, ale od dziś będę odpowiadał co 10-12 godzin
Tu nie ma znaczenia, że UoPK daje lepszą ochronę niż KC. UoPK wprost wyklucza możliwość powołania się konsumenta na przepisy dotyczące rękojmi zawarte w KC.
@pecela no właśnie to miałem na myśli tylko inaczej ubrałem w słowa bo kojarzyłem chyba ze str uokiku że bierze się do konsumenta przepisy zapewniające lepszą ochronę prawną
Ponieważ nie mogę już edytować, napiszę jeszcze raz poukładanie
Smartfon został naprawiony, przeprowadziłem testy mikrofonu, i było ok.
Zaproponowałem klientowi odkupienie naprawionego smartfona, o dzisiejszej wartości ok 1700-2000zł, za 3000zł (a Hoj, będę stratny i już, ale będzie spokój). Uznał to za żart, podał swoją cenę 3500zł, (kupił ok 1,5 roku temu za 4300zł na allegro, samej prowizji było ok 500zł zł, bo raty i promowane), Ale określił, że mam zapłacić rekompensatę za jego straty wizerunkowe oraz opłaty konsultacji (mam to nagrane)
Stanęło na 3300zł, z bólem, ale się zgodziłem. Zadzwoniem do niego, nie odebrał (myślę sobie, może nie może rozmawiać), dostałem sms
"Dzień dobry, w związku z zaistniała sytuacja i naruszeniem prawa skontaktowałem się z prawnikiem. Proszę o kontakt wyłącznie za pośrednictwem Allegro ? Również w sprawie ewentualnych propozycji rozwiazania sprawy"
No ok to napiszę na Allegro, że zgadzam się na jego propozycję, ale patrze. Dostaję wiadomość od obsługi Allegro, że robię wszystko zgodnie z prawem, a klient prosił o pomoc. Jeżeli mamy dogadane, to po co prosi o pomoc Allegro?
Czas na naprawę i wysyłkę miałem do 15.08, Smartfon został naprawiony 05.08
Napisałem:
Witam Panie Pawle. Jeżeli chodzi o reklamację, smartfon został naprawiony i pozbawiony wad, które Pan zgłaszał. Jeżeli chodzi o naruszenie prawa dotyczącego RODO, zgłosiłem, w dniu wczorajszym tę sytuację do prezesa UODO (w załączniku scan, ze zgłoszenia). Po konsultacji z kancelarią, która mi doradza. Moja propozycja rozwiązania sprawy to:
1. Zwrot, naprawionego smartfona
2. Propozycja odkupienia, naprawionego smartfona za kwotę 3000 zł
Po wybraniu, propozycji nr. 1, proszę o podanie danych adresowych do nadania przesyłki
Po wybraniu, propozycji nr. 2 proszę o dosłanie akcesoriów dołączonych do zestawu, który otrzymał Pan, ze smartfonem
Otrzymałem taką wiadomość:
"Szanowny Panie, Po wczorajszej rozmowie rzeczywiście rozważałem możliwość dojścia do porozumienia i odsprzedania smartfona za ustaloną wcześniej kwotę, jednak po dokładniejszym przeanalizowaniu sytuacji mam poważne wątpliwości co do Pana intencji. Wczoraj kilkukrotnie zwracałem Panu uwagę na problemy z jakością rozmowy – raz było Pana słychać dobrze, innym razem przerywało, co tłumaczył Pan rzekomo złym zasięgiem lub problemami po stronie operatora. Co jednak istotne – wcześniej rozmawialiśmy już wielokrotnie i nigdy nie występowały podobne trudności, co teraz wydaje się co najmniej podejrzane. Dodatkowo obniżył Pan proponowaną kwotę, co jest dla mnie niezrozumiałe, zwłaszcza w sytuacji, w której to ja wykazuję dobrą wolę, chcąc zakończyć sprawę polubownie. Jeśli rzeczywiście zależy Panu na rozwiązaniu sytuacji, to powinien Pan sam wyjść z propozycją rekompensaty, a nie stawiać kolejne warunki. W związku z powyższym proszę o niezwłoczny zwrot telefonu. Proszę o nadanie przesyłki jutro rano do paczkomatu, w lub na adres. W piątek wieczorem wyjeżdżam na dłuższy weekend i chcę mieć możliwość wcześniejszego sprawdzenia urządzenia."
Odpisałem:
"Dziękuję bardzo za wiadomość. Zgodnie z Pana życzeniem, paczka jutro rano zostanie do Pana nadana na adres Kurier Inpost nr. 610999000543122142031285
Napiszę szczerze, że jak dzwoniłem do Pana, chciałem przystać na Pana propozycję. Z bólem, ale chciałem, ponieważ tak jak wspominałem, mam swoje prywatne problemy. Dlaczego z bólem? Ponieważ uważam, że wywiązałem ze swojego obowiązku reklamacji.
a) Złożenie reklamacji 2 Lipca 2025
b) 8 Lipca przedmiot został do mnie wysłany
c) Dostarczeniu paczki 11 Lipca (piątek)
d) Smartfon trafił do serwisu 14 Lipca (poniedziałek)
e) 16 Lipca zgodnie z prawem, uznałem reklamację
f) 24 lipca serwis otrzymał, nie takie mikrofony jakie potrzeba było
g) 4 Sierpnia serwis otrzymał mikrofon
h) 5 Sierpnia Smartfon został mi oddany naprawiony. W serwisie spędził 22 dni kalendarzowe, w tym 16 roboczych. Jak na przymus zamówienia części z zagranicy, nie uważam, aby naprawa przedłużyła się znacząco To, że rozmawialiśmy wielokrotnie bez problemu, to jest to, że jestem świadomy słabego zasięgu Orange/Plusa/Play, u siebie w miejscu zamieszkania, ponieważ mieszkam na 1 piętrze i jestem otoczony drzewami i blokami, dlatego mam w smartfonie włączone WiFI Calling, dla którego nie ma znaczenia słaby sygnał od operatorów komórkowych. Dlatego nasze rozmowy przebiegały poprawnie. Ja się chciałem dogadać, ale zauważyłem, że co z Panem uzgodnię, to kolejnego dnia jest zmiana decyzji (Z pańskiej inicjatywy)."
Wiedziałem jak to się skończy
" Reklamacja – żądanie zwrotu pieniędzy Dzień dobry, Po ponad miesiącu od zgłoszenia reklamacji otrzymałem dziś telefon. Niestety, urządzenie nadal nie działa prawidłowo – podczas rozmów telefonicznych wciąż występują zakłócenia i problemy z mikrofonem. Co prawda mikrofon przy nagrywaniu działa nieco lepiej, jednak to nie rozwiązuje kluczowej wady. Dodatkowo po odesłaniu telefonu stwierdziłem nowe uszkodzenia: Obiektyw aparatu – wewnątrz widoczne są kropelki kleju lub wody (nie jest porysowany). Częściowo odklejona folia żelowa – wcześniej nie była w idealnym stanie, jednak obecny wygląd jest nieakceptowalny. Podsumowując:
1. Telefon został odesłany nienaprawiony, a główna wada nie została usunięta.
2. W trakcie reklamacji powstały nowe uszkodzenia urządzenia.
3. Sprzedający na forum Allegro unikał odpowiedzialności w sposób wysoce nieetyczny.
4. Sprzedający upublicznił moje dane osobowe (nick, imię, nazwisko), naruszając regulamin oraz obowiązujące przepisy prawa.
5. Allegro doprowadziło do dodatkowego upublicznienia moich danych osobowych na swoim forum.
W związku z powyższym, żądam natychmiastowego odstąpienia od umowy i zwrotu pełnej kwoty zapłaconej za telefon. Proszę o niezwłoczne podanie adresu, pod który mam odesłać urządzenie. Zaznaczam, że nie wyrażam zgody na kolejne nieskuteczne naprawy i oczekuję natychmiastowego zwrotu pieniędzy"
Odpisałem:
"Witam Szanownego Pana Pawła,
Smartfon został sprawdzony przeze mnie oraz serwis. Odesłany został, z naprawioną wadą mikrofonu. Posiadam nagrania potwierdzające, skuteczność naprawy. Poproszę Pana o przesłanie próbki dźwięku z problemem mikrofonu Jeżeli chodzi o kropelki, pod szkłem obiektywu. Mogę to reklamować w serwisie, który dokonał naprawy i bezpłatnie pozbyć się tego wizualnego mankamentu. Jeżeli to wpływa na jakość zdjęć filmów, proszę zamieścić je w dyskusji Co do foli, nie jest ona częścią integralną smartfona, ale jak najbardziej mogę Panu, pokryć jej koszty, lub zakupić tej samej firmy i wysłać na Pana dane.
Podsumowując:
1. Telefon został naprawiony, a jego główna wada została usunięta (mam na to dowody, w postaci audio). Oraz potwierdzenie naprawy z serwisu, który wykonywał naprawę
2. Jeżeli powstały nowe uszkodzenia, nie związane, z wadą zgłaszaną, w pierwszej reklamacji a wada nie jest istotna. Według prawa mogę je naprawić. Uprzedzając Pana pytanie, o czas naprawy, według UOKiK, nie jest określona. Obiecuję, jednak że zrobię to najszybciej, jak to możliwe
3. Od kiedy porady, dotyczące obsługi reklamacji, to nieetyczne unikanie odpowiedzialności?
4. jeżeli chodzi o naruszenie regulaminu, to nadal czekam na maila, z działu prawnego Allegro. Do którego wysłalem zapytanie 2 lipca
5. A to już chyba nie do mnie
Reasumując:
Złożył Pan drugą reklamację, w związku z tym proszę o odesłanie przedmiotu do weryfikacji. W załączniku przesyłam list przewozowy. Oraz informuję, że na decyzję reklamacyjną mam czas do 22.08. 2025 14:06 Pozdrawiam Wojciech Marchewka"
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Proszę o usunięcie wiadomości powyżej, aby się nie dublowały
W twoim przypadku, to już chyba tylko prawnik i sąd pozostaje. Kupujący myśli znalazł sobie dojną krowę i teraz będzie chciał kasy za wszystko co sobie wymyśli.
Trzeba było odrzucić roszczenie klienta, powołując się na brak istnienia wady w chwili sprzedaży, co zresztą kupujący sam potwierdził. Także charakter wady wyklucza aby istniała ona w chwili sprzedaży (jak pisałem wcześniej, odpowiadasz tylko za wady istniejące w chwili sprzedaży).
@pecela Pierwsza reklamacja została złożona, z "wada wykryta podczas użytkowania". Więc chyba nie mogłem odrzucić roszczenia?
Chciałem podejść uczciwie, jako sprzedający. Jest wada, to ją naprawię, ale że kupujący chce mieć, nowszy model o większej pamięci, to robi wszystko, aby uzyskać zwrot. Już podczas pierwszej reklamacji podważał sens naprawy, żądając zwrotu całości. Wiedząc, że może skorzystać z Allegro Protect , zastanawiające jest, że nie chce, z tego skorzystać. Czyżby się obawiał, że i tu nic nie wskóra, i wniosek będzie odmowny? No cóż, zobaczymy co przyniesie nowy dzień.
Reklamację zawsze możesz odrzucić, tylko musisz to uzasadnić. A tak to przyznałeś się do sprzedaży telefonu z uszkodzonym mikrofonem.
@wojtekmarchewka ty już nic nie proponuj. Telefon do serwisu a serwis wyda opinię. Nie pisz też że coś ruszasz. Oprócz 2x tej samej wady reszta co zgłasza to są wady nieistotne jakieś estetyczne nie przekładają się na używanie telefonu i nic cię nie obchodzą. Zgłoś je serwisowi. Cała wada główna to wygląda jakby on do mikrofonu nie gadał i go dźwięk nie zbiera.
Taki wiśnie miałem plan, że oddam na ekspertyzę do serwisu, poczekam na ich opinie dotycząca mikrofonu, poproszę o wydanie na papierze i wtedy podejmę decyzję reklamacyjną
@wojtekmarchewka widzę że te screeny z rozmów to są edytowane tam gdzie było imię nazwisko nie wiem kto edytował ty sam czy allegeo? Jak wspominałem janków nowaków w pl to jest wielu sam psudonim plus imię nazwisko to jeazcze nic nie znaczy bo nie pozwala ustalić konkretnej osoby. Co do faktu nadrzędności uk na kpc wspominałem wprawdzie może złożyć oświadczenie woli pt zrzekam się swoich praw wynikających z ustawy konsumenckiej na rzecz praw z kpc ale on sam to musi zrobić wtedy takie oświadczenie zgodnie z jego wolą procedowane jest z kpc od tego momentu i jak pisałem sam się zżekł lepszej ochrony z uk. Chłop definitywnie idzie w mam telefon i na nowy telefon kosztem serwisu jedyne co pilnuj by ci allegro do rachunku doliczyło. Ps podobną sytuacje przedstwiłem wczoraj uokik powinienem mieć do 10dni odpowiedź odnośnie czyj jest zakup po wyplacie protect możemy się wszyscy tęgo zdziwić.
@az1rael screeny edytowało Allegro. Ja nadal czekam na maiła, z działu prawnego Allegro (do którego się zgłosiłem), o to czy naruszyłem regulamin Allegro.
Zaistniałą sytuację, z udostępnionymi danymi zgłosiłem, poprzez formularz do UODO
@wojtekmarchewka już z 1 naprawy powinieneś mieć taką ekspertyzę co oni stwierdzili przy naprawie i czy to był rzeczywiście mikrofon pomocniczy / glówny. Ps na przyszłość w kontakcie z klientem minimalne odpowiedzi na pytania
1 odpisujesz jak pyta i minimum np wysłany do serwisu producenta
2 przewidywana naprawa w serwisie data (jak sie pyta i sewis odpisał)
Nic nie proponujesz poza oprócz wynikających z ustawy rzeczy bo wyjdziesz na dojną krowę sam dajesz przykład wykazując zainteresowanie idące wręcz w wchodzenie w tyłek. Oducz sie tego owszem to 1 reklamacja twoja ale jak masz mieć takie rewelacje co chwilę to osiwiejesz na własne życzenie postawa prokonsumencka to jest dobra we własnym sklepie na własnej sprzedaży internetowej nie przy allegro hegemonie stojącym nad tobą z toporem...