Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich,
No i dopadło mnie :) 02.07 22:34, została do mnie zgłoszona, pierwsza reklamacja odkąd prowadzę działalność na Allegro (ok 6 Lat). Do tej pory, głównie czytałem forum i starałem się pomóc. Dziś ja potrzebuję pomocy :) Dlatego, proszę bardzo o pomoc bardziej doświadczonych oraz moderację @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Uprawnienie
reklamacja
Problem
wada wykryta podczas użytkowania
Opis problemu
Telefon działał przez rok bardzo dobrze, w ostatnim tygodniu pojawił się problem z mikrofonem. Bardzo źle mnie słychać. Chciałbym zareklamować telefon, proszę o zwrot pieniędzy, lub wymianę.
Oczekiwane rozwiązanie:
Wymiana na nowy towar
Odpisałem, w kilka minut, z prośbą o podanie aktualnego Nr. Telefonu, w celu wyjaśnienia i zrozumienia problemu. Otrzymałem wiadomość z numerem. Po czym kolejna wiadomość od kupującego
"Szanowni Państwo,
W związku z zakupem telefonu marki Xiaomi Ultra 13 za pośrednictwem Allegro w dniu 1.04.2024 r, składam reklamację z tytułu rękojmi, zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego.
Po około 15 miesiącach użytkowania telefon przestał prawidłowo działać – mikrofon nie funkcjonuje, co uniemożliwia podstawowe korzystanie z urządzenia.
W związku z powyższym żądam wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz, zgodnie z art. 560 §1 KC.
Proszę o informację, w jaki sposób mam przekazać wadliwy produkt – zgodnie z art. 561(2) KC koszt przesyłki ponosi sprzedawca.
Brak odpowiedzi będzie równoznaczny z uznaniem reklamacji (art. 561(5) KC).
Pozdrawiam"
W związku z tym mam kilka pytań do Kolegów z doświadczeniem oraz moderatorów.
1. Kupujący żąda "wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz". Czy jeżeli uznam reklamację, to czy mogę taki przedmiot próbować naprawić, w serwisie i odesłać jego używany egzemplarz, wolny od wad?
2. Jeżeli uznam reklamację, w ciągu 14 dni, to jaki mam czas na naprawę?
3. Z mojego doświadczenia wiem, że mikrofony, nie psują się ot, tak.
Miałem sytuację, gdy kratka od mikrofonu była zalepiona jakąś substancją i wystarczyło przeczyścić, lub, w jednym przypadku pomogła wymiana karty Sim. Czy jeżeli serwis potwierdzi brak usterki i odrzucę reklamację (w ustawowym terminie). To kupujący może starać się o Allegro Protect i Czy mogę zostać obciążony zwrotem AP
4. To już bardziej pytanie do moderacji. Nigdy nie miałem reklamacji, a od 01.07.2025, są zmienione warunki. Najlepszym sposobem na odebranie, dla mnie jest paczkomat InPost. Czy po porozumieniu z kupującym, mogę mu wysłać kod nadania (jeżeli nie ma możliwości wydrukowania), lub jeżeli ma, to wysłać mu etykietę nadawczą, do paczkomatu
5. Czy coś się zmieniło, kiedyś czas na każdą odpowiedź był 24h, teraz widzę coś takiego.
Czas na pierwszą odpowiedź
do 3 lip 2025, 22:34
Czy to znaczy, że nie ma już limitu czasowego (24h) na kolejne odpowiedzi?
6. Co w przypadku uzasadnionego i terminowego odrzucenia reklamacji oraz oznaczenia przez kupującego (który nie będzie zgadzał się, z decyzją). I oznaczy dyskusje jako nierozwiązaną, czy będzie możliwość wykluczenia, takiej dyskusji, z poziomu jakości?
Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie 🙂
@wojtekmarchewka ba powiem ci tak że skoro allegro przystąpiło do długu to spłaciło go za ciebie, bez obciążania cię to zgodnie z ich regulaminem to teraz ich telefon a to znaczy że jak się ten telefon 2 raz skopie i gość wniesie reklamację 2 raz do ciebie to ty już za ten telefon nie odpowiadasz ba możesz złożyć zawiadomieni o oszustwie
Zgodnie z prawdą jesli jest tak jak pisałeś najpierw zalożył dyskusję potem ci napisał że chce reklamować z 560kc zgodnie z regulaminem dokonał oświadczenia woli reklamacji z tytułu niezgodności z umową i taka jest procedowana nie może składać naraz dwóch reklamacji z 2 różnych aktów prawnych.
@az1rael Dziś także przeprowadziłem miłą rozmowę z Lubelskim oddziałem UOKiK. Nie wiele mógł powiedzieć, ponieważ reprezentuje, drugą stronę.
Ale przyznał, że mamy burdel w Polsce I KC miesza się z UK. Mamy burdel także, że ustawowo, że reklamacja silnika do samolotu, jest tak samo procedowana jak buty 😂. Dzięki Twojej wiedzy, jedynie podpowiedział mi, że dobrze to zaczynam interpretować. Za co Ci dziękuję 😊
@az1rael Ok, będę kontynuował wątek, a kupujący, który złożył reklamacje, może czytać i interpretować sobie, wiadomości pod swoją stronę. Zapraszam także do wypowiedzi się tutaj i przedstawienia swojego stanowiska
Wczoraj nieintencjonalnie, oraz bez umyślnego działania dołączyłem screen z widocznym loginem, imieniem i nazwiskiem. Dziś po nie udanej próbie negocjacji rozwiązania reklamacji, przez telefon ze strony kupującego przed godziną 8, straszeniem wszelkimi instytucjami oraz odpowiedzialnością finansową. Dostał informacje na FB (prawdopodobnie) o tym temacie, teraz jestem straszony kolejnymi instytucjami oraz nowymi paragrafami od strony Rodo. Oczywiście dostałem kolejną propozycję załatwienia polubownie reklamacji, bo jak nie to pożałuję. Ok trzeba będzie ponieść odpowiedzialność za błąd z ujawnieniem danych, to zrobię to.
Ale kłamanie w dyskusji, jakoby tu był spisek, aby Pana dojechać i interpretować na swój sposób pytania o poradę, że niby chcę uniknąć odpowiedzialności, za uszkodzony przedmiot, to jest to już kolejne z Pana kłamstwo
Nie pozwolę się zastraszać, w celu zmiany decyzji reklamacyjnej Panie Pawle
@wojtekmarchewka pomijając fakt że wkleiłeś dane osobowe nie wiem gdzie bo nie zauważyłem ich / ewentualnie moderacja takie rzeczy usuwa i tu sobie nagrabiłeś to @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ pytanie do moderacji ile jeszcze będzie przez allegro tolerowane łamanie regulaminu przez kupującego? Sam wasz regulamin co przytaczałem mówi że założenie dyskusji = reklamacja z tytułu niezgodności z umową (wklejałem jego treść), sprzedawca twierdzi że najpierw zalożył kupujacy dyskusję i w niej podał roszczenie i opis usterki. Następnie skontaktował się w celu powolania na art 560 kc o rękojmii zgodnie z prawem zakładając dyskusję złożył oświadczenie woli o reklamacji z tytułu niezgodności z umową wg waszego regulaminu i taki tryb procedowania reklamacji jest procedowany. Sprzedawca nie uchyla się od naprawy zaakceptował reklamację i ją proceduje by naprawy dokonać. Za złamanie regulaminu możecie mu zawiesić konto / sprzedaż więc się stosuje do niego dlaczego nie wyciągacie konsekwencji względem kupującego który ewidentnie zakładając konto musiał zaakceptować regulamin a nie stosuje się do jego zapisów tj zakłada dyskusję co jest równoznaczne z rozpatrzeniem reklamacji z uk a wymusza zmianę złożonego oswiadczenia wpli na kpc? Do tego grozi sprzedawcy wyciąganiem konsekwencji jeśli ten nie zmieni podjętej decyzji reklamacyjnej? Dodam podjętej kierując się zasadami waszego regulaminu. @wojtekmarchewka czy allegro wyplaciło protecta na swój koszt / zadeklarowało wyplatę? Bo jesli tak to tu już wchodzi kk proba doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem i szantaż podjęciem dalszych czynności prawnych. Przypomnę wam kochane allegro że dla was jak sprzedawca informuje kupującego że wejdzie na drogę sądową to wy traktujecie to jako zastraszanie kupującego więc proszę zgodnie z waszą etyką zawodową odnieść się do sprawy w ten sam sposób.
@msniezek może się wypowie główny moderator na ten temat? Łamany jest wasz regulamin dotyczący dyskusji od dawna twierdziłem że ma luki prawne wielkości tytanica i wyszło na moje. Doprowadził do sytuacji gdzie zmuszacie kupującego do skladania reklamacji w wybranym przez was trybie a nie zgodnie z własną wolą.
@az1rael Nie,protecta nie ma, bo kupujący nie chce wnioskować, o czym, że ma takie prawo, informowało go Allegro oraz ja przy rozmowie telefonicznej.
Allegro, z reklamacją stoi po mojej stronie
No to masz odpowiedź @wojtekmarchewka co do danych osobowych tez na screeneie przeoczyłem ale nie tylko ja bo moderacja allegro powinna screena nie puścić czyli też babola walnęli. Samo imię i nazwisko wg ustawy niekoniecznie jest daną osobową bo musi identyfikować daną osobę a to zdaje się powszechne dane osobowe tego kupującego. To samo nick allegro nic nikomu nie mówi nie jest to jakiś psudonim znanego youtubera. Na ustawie rodo się nie znam ale opinie prawne mowią że zlamanie ustawy odnosi sie do ujawnienia takich danych po których idzie konkretną osobę przypisać do tych danych.
@wojtekmarchewka ps jak już wklejasz czyjeś odpowiedzi to rób to z głową. Podałem ci zapisy uk i kpc i odpowiedzi do roszczenia dla obu przypadków a ty odpisując mu zrobiłeś fuzję i wyszedł bajzel prawny. Należało mu albo odpisywać z uk na roszczenie albo z kpc a nie naraz bo tak to nie wiadomo do czegoś się za bardzo odniósł. Owszem wg regulaminu złożył reklamację z uk i należalo mu przytoczyć regulamin i napisać że wg allegro to reklamacja z uk i ty i on sprzedając / kupując akceptujecie regulamin i jesteścoe zobligowani go przestrzegać i ponieważ za lamanie go grożą obu stroną sankcje ty jesteś zobligowany do rozpatrywania reklamacji wg uk zgodnie z regulaminem bo takie oświadczenie woli złożył zakładając dyskusję. Jeśli chciał reklamować z rękojmi to należało napisać wiadomośc prywatną że reklamacja jest z rękojmi 560kpc wtedy zobligowany byłbyś procedować z kpc od strony prawnej bo jego 1 oświadczenie woli dotyczyłoby kpc.
Podałem ci też treśc zapisów prawnych z kpc i jak jego roszczenie nie wypełnia przesłanek prawnych by być umocowane prawnie jak pilnowałeś terminow to odrzuciłeś je terminowo i nie ma opcji. Na użytek sądu będzie się liczyło 1 regulamin allegro (oni mają pilnować żeby był zgodny z prawem nie ty za allegro) oraz dara godzina wniesienia dyskusji i opświadczenia woli z art 560kpc z tego co rozumiem najpierw założył dsykusję potem powolał się na pkc więc oświadczenie woli padło wg uk zresztą życzył spbie naprawy. Podobnie w sądzie będzie musiał udowodnić istotność wady co ci też napisalem kiedy jest a kiedy nie jest istotna i to że zapoznal się z regulaminem allegro a musiał kliknąć akceptuj by móc kupować i nie ważne że nikt nie czyta regulaminów bo zaakceptował i on będzie miał problem wykazać że nie wiedział że dyskusja to równoznaczna z wniesieniem reklamacji z uk. Wątpię by do sądu poszedł to raz, dwa powództwo cywilne odbywa się z kpc w miejscu zamieszkania pozwanego jak znasz adres to sobie zadaj pytanue czy on przyjedzie do twojego sądu rejonowego na 1 rozprawę bo wątpię by mu się chciało jak pół Polski będzie musiał zrobić. O kosztach założenia procesu nie wspomnę. Jak zaloży sprawę w sądzie konsumenckim to jesteś kryty bo wszystko zgodnie z zapisami ustawy robiłeś jak przypilnowałeś terminu zresztą wnioskował o naprawę / wymianę zhodniez uk wybierasz ty co zrobisz więc tu nie ma się do czego doczepić plus zadeklarowałeś naprawe i uznaleś reklamację o terminie naprawy nic mowy w uk nie ma jak pisałem gdyby telefon mu był do pracy potrzebny bo firmę prowadzi to musiałoby być szybko na 1 nodze ale sie nie powoływał na taką okoliczność albo nie wspominałeś.
@az1rael Starałem się to robić z głową, i wynikało to ztego żę odpisywałem z UK, ale gdyby upierał się przy KC, to także jego roszczenie nie wypełnia przesłanek prawnych, abym Zmienił zdanie na temat obsługi reklamacji.
Dodatkowo jestem w kontakcie z kancelarią prawną, która po przeanalizowaniu, wiadomości podaje, że można zastosować Art. 191. KK, wobec kupującego
@wojtekmarchewka problem w tym że ty mu w 1 wiadomości odpisałeś z uk potem z kpc a na koniec z regulaminu i wyszedł burdel prawny. Należało zacząć po ieważ regulamin allegro mówi tak i tak to oznacza że oswiadczenie woli zlożone wg regulaminu przewiduje zastosowanie wyłącznie zapisów uk co uczyniłem zgodnie z prawem i regulaminem i stosując je prpceduje reklamacje wg art xx. Na zarzut o tym że mu ograniczasz zlożenie reklamacji z kpc nalezalo odpisac że nic takiego nie mialo miejsca zgodnie z regulaminem allegro ktory obie strony powinny znać zlożył reklamacje z uk za niezgodność z umową. Jeśli ma obiekcje prawne w tym zakresie niech kontaktuje się z allegro bo to ich regulamin i ty jako sprzedawca pod groźbą sankcji ze strony allegro musisz się stosować do ich zasad a to ich system składania reklamacji i ich regulamin ergo jedynie allegro mogło go pozbawić możliwości złożenia oświadczenia woli zgodnie z jego wolą i niech wniesie do nich reklamację na zapisy regulaminu.
@wojtekmarchewka w skrócie twoje oświadczenie woli wygląda tak wg tego co napisałeś cyt uznaje reklamację z uk i naprawiam wg oświadczenia woli zgodnego z zalożoną dyskusją ale jak się już iparłeś stosować pkc ktore nie ma tu zastosowania bo złożyleś reklamację z uk zakladając dyskusję to je odrzucam bo liczy sie to co zlożyles pierwsze a wada nie jest istotna, a tak w ogóle to zapisy regulaminu tu masz o trza czytać co sie klika akceptuj... też bym się wnerwił jakbym coś takiego dostał a gość kumaty zna przyanjmniej podstawy jak działa system.
Tak też sobie przeczytałem ten art 191kk i można z jego wypowiedzi taką konkluzję wysnuć że naciska w zawoalowany sposób na celową zmianę twojego oświadczenia woli.
@az1rael Tak masz rację, ponieważ tak jak wspominałem, to moja pierwsza reklamacja (6 lat) odkąd prowadzę działalność, i robię po omacku. Dlatego także napisałem tutaj na forum po pomoc. Co przez Kupującego zostało zinterpretowane jako uchylanie się od obowiązku oraz próbą "dojechania" go. Co Absolutnie, według mnie nie miało tu miejsca.
Mam nagrania rozmów, z oczywistych względów nie będę tu umieszczał plików.
Przed godziną 8 miałem telefon, w sprawie polubownego rozpatrzenia reklamacji. "Jeżeli nie to, zostanę obciążony kosztami działalności, ze względu na utrudnienie pracy (brak smarfona)"
"Wie Pan co ma Pan czas do końca dnia (chodzi o lepszą propozycję lub uznanie zwrotu, w reklamacji), albo będzie ciągany po sądach" to jest tekst kupującego, po informacji, że jego dane są na Allegro Gadane
@wojtekmarchewka no cwaniak on to czyta. Jakby byl kumaty to by się powołał na odpowiedni art kpc od razu i podal przyczynę tylko że jakby go potrzebowal do pracy to by przyznał że jest jdg i nie przysluguje mu wcale ani ochrpna konsumencka ani rękojmia z kpc. Więc nie może ci podnieść zarzutu bo ja na tym telefonie pracuję co najwyżej np jadę za 2 tyg na wakcje zagranicę i musze mieć tel naprawiony wtedy to jest okoliczność wymuszająca odstąpienie.
@wojtekmarchewka wrzucałeś kupującego na google po imieniu / nazwisku i adresie może ma rzeczywiście jdg/firmę
@az1rael byłem w stanie zgodzić się na wymianę bezpłatnie na nowszy model i z większą ilością pamięci. Ale nie mogę zgodzić się na zastraszanie mnie, wszystkimi dostępnymi formami nacisku
Tak po wpisaniu Imienia/Nazwiska jest dostępny na [edytowano]. O czym zostałem także poinformowany, w dyskusji Allegro
To utrzymaj postanowienie reklamacyjne, napraw mu do 15stego i odeślij. Wyslij mu to przez manager paczek allegro a jak sie nie da to w wiadomości prywatnej / dyskusji podaj mu nr paczki. Nagraj pakowanie i zabezpiecz jak cegłę by ci nie zarzucił że rozwalony przyszedł. Jak nie odbierze i wróci poinformuj go że naliczasz dziennie x zł za bezumowne magazynowanie i ma przyslać opłaconą etykietę nadawczą lub kuriera po odbiór paczki w miejscu i godzinach pracy. Fakturę nieoplaconą za magazynowanie można dać do esądu po nakaz zapłaty i potem komornik. Chyba @RED zna sie tu na tym lepiej bo zdaje się pisał czasem o tym
Nie ma konfliktu pomiędzy przepisami KC a ustawy o prawach konsumenta. Art 43a ustawy o prawach konsumenta znosi ten konflikt, wprost stwierdzając, że w przypadku transakcji konsumenckich przepisów KC dotyczących rękojmi nie stosuje się.
@pecela no cały czas to pisałem że do konsumenta stosuje się zapisy uk dlatego że daje lepszą ochronę niż kpc