anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obsługa Reklamacji

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

Witam wszystkich,

No i dopadło mnie :) 02.07 22:34, została do mnie zgłoszona, pierwsza reklamacja odkąd prowadzę działalność na Allegro (ok 6 Lat). Do tej pory, głównie czytałem forum i starałem się pomóc. Dziś ja potrzebuję pomocy :Dlatego, proszę bardzo o pomoc bardziej doświadczonych oraz moderację  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Uprawnienie
reklamacja
Problem
wada wykryta podczas użytkowania
Opis problemu
Telefon działał przez rok bardzo dobrze, w ostatnim tygodniu pojawił się problem z mikrofonem. Bardzo źle mnie słychać. Chciałbym zareklamować telefon, proszę o zwrot pieniędzy, lub wymianę.
Oczekiwane rozwiązanie:
Wymiana na nowy towar

Odpisałem, w kilka minut, z prośbą o podanie aktualnego Nr. Telefonu, w celu wyjaśnienia i zrozumienia problemu. Otrzymałem wiadomość z numerem. Po czym kolejna wiadomość od kupującego

"Szanowni Państwo,

W związku z zakupem telefonu marki Xiaomi Ultra 13 za pośrednictwem Allegro w dniu 1.04.2024 r, składam reklamację z tytułu rękojmi, zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego.

Po około 15 miesiącach użytkowania telefon przestał prawidłowo działać – mikrofon nie funkcjonuje, co uniemożliwia podstawowe korzystanie z urządzenia.

W związku z powyższym żądam wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz, zgodnie z art. 560 §1 KC.

Proszę o informację, w jaki sposób mam przekazać wadliwy produkt – zgodnie z art. 561(2) KC koszt przesyłki ponosi sprzedawca.

Brak odpowiedzi będzie równoznaczny z uznaniem reklamacji (art. 561(5) KC).
Pozdrawiam"

W związku z tym mam kilka pytań do Kolegów z doświadczeniem oraz moderatorów.

1. Kupujący żąda "wymiany towaru na nowy, wolny od wad egzemplarz". Czy jeżeli uznam reklamację, to czy mogę taki przedmiot próbować naprawić, w serwisie i odesłać jego używany egzemplarz, wolny od wad?

2. Jeżeli uznam reklamację, w ciągu 14 dni, to jaki mam czas na naprawę?

3. Z mojego doświadczenia wiem, że mikrofony, nie psują się ot, tak.
Miałem sytuację, gdy kratka od mikrofonu była zalepiona jakąś substancją i wystarczyło przeczyścić, lub, w jednym przypadku pomogła wymiana karty Sim. Czy jeżeli serwis potwierdzi brak usterki i odrzucę reklamację (w ustawowym terminie). To kupujący może starać się o Allegro Protect i Czy mogę zostać obciążony zwrotem AP

4. To już bardziej pytanie do moderacji. Nigdy nie miałem reklamacji, a od 01.07.2025, są zmienione warunki. Najlepszym sposobem na odebranie, dla mnie jest paczkomat InPost. Czy po porozumieniu z kupującym, mogę mu wysłać kod nadania (jeżeli nie ma możliwości wydrukowania), lub jeżeli ma, to wysłać mu etykietę nadawczą, do paczkomatu

5. Czy coś się zmieniło, kiedyś czas na każdą odpowiedź był 24h, teraz widzę coś takiego.

Czas na pierwszą odpowiedź
do 3 lip 2025, 22:34

Czy to znaczy, że nie ma już limitu czasowego (24h) na kolejne odpowiedzi?

6. Co w przypadku uzasadnionego i terminowego odrzucenia reklamacji oraz oznaczenia przez kupującego (który nie będzie zgadzał się, z decyzją). I oznaczy dyskusje jako nierozwiązaną, czy będzie możliwość wykluczenia, takiej dyskusji, z poziomu jakości?

Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie 🙂

oznacz moderatorów
104 ODPOWIEDZI 104

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   proszę ponownie o usunięcie wiadomości powyżej lub całkowitej edycji, aby się nie dublowały 

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   chodz mi o pierwszą wiadomość z wczoraj 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojtekmarchewka mieszasz i sam się pogrążasz - tak nikt nie robi

chcesz dać palec stracisz całą rękę

dlaczego chcesz odkupić produkt? po co?

właśnie pokazałeś kupującemu podstawy do pozwu, gdyż może zobaczyć, że uznałeś reklamację

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@RED @Masz rację, namieszałem

Propozycja odkupienie (już naprawionego)smartfona padło wpierw od kupującego, z informacją, że to zakończy wszelkie jego roszczenia, związane także z ujawnieniem imienia i nazwiska w screenach. Więc podałem konkretną cenę (dla świętego spokoju), która została odrzucona

@RED @az1rael @pecela. czy dobrze rozumie? Po odebraniu naprawianego smartfona, kupujący użył sformułowania "Reklamacja". Uznaje to jako drugą reklamacje i ponownie mam 14 dni na decyzję. Jeżeli serwis wykluczy wadę mikrofonu, to mogę odrzucić reklamację?

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

Dziękuję wszystkim @RED @pecela @KOGIEL_T @Client:44052296 , i w szczególności @az1rael za zaangażowanie i pomoc

Sprawa na dzień dzisiejszy (bo czuje, że to jednak nie będzie koniec), zakończyła się w taki sposób, że odrzuciłem drugą reklamację, podpartą ekspertyzą, z serwisu oraz rozbudowanym wyjaśnieniem.

Allegro przyznało Protect-a kupującemu na kwotę 2 579 zł (zakup za 4300zł) bez obciążania mnie. Z czym oczywiście kupujący się nie zgadzał, po pierwsze z kwotą, jaką uzyskał, oraz tym, że Allegro mnie nie obciążyło. W wiadomościach pisał wielokrotnie, że został potraktowany przez ze mnie oraz Allegro bez szacunku. Jego żądaniem było, abym zwrócił mu pełną kwotę, za zakup (w zamian mogę zatrzymać przedmiot) oraz ingerencji i "odwrócenia" (jakkolwiek dziwnie to brzmi) decyzji Allegro Protect.

W tej chwili kupujący ma zwrot na kwotę 2 579 zł oraz sprawny sprzęt. Czuję, jednak że to nie koniec, ponieważ do samego końca groził konsekwencjami, dla mnie jak i Allegro

oznacz moderatorów