Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
prosiłbym o poradę.
Pierwszy raz nam się dzisiaj zdarzyło, że allegro wypłaciło klientowi po reklamacji pieniądze z allegro protect i jednocześnie nam pobrało środki.
Czy moglibyście napisać co mogło pójść u nas nie tak, czy to jakiś błąd allegro i zwróci nam środki?
Odrzuciliśmy reklamację jako niezasadną z powodu braku odsyłki produktu przez klienta - udostępniając klientowi kod zwrotu do odsyłki przesyłki.
Odpowiedź terminowa na reklamację.
@republicbikes z tego co pamiętam, to miałeś czas do niedzieli, więc tym bardziej dziwne, że wypłacili już teraz, chyba, że miałeś opóźnienia w odpowiedzi przekraczające 24h🤔
Cześć,
dzięki za info - jest to inna sprawa.
Ta sprawa zgłoszona przez klienta 3 listopad o godzinie 17:41.
Prośba od nas o odsyłkę i podesłanie kodu zwrotu.
Zero reakcji po stronie klienta, wiadomości, itp..
17 listopada o godzinie 18:47 oficjalnie przez nas odrzucona (w dyskusji wyraźnie widoczna informacja od allegro, że decyzja ma zapaść do 23:59 17 listopada).
Jeszcze do niedawna faktycznie musielibyśmy do godz.: 17:41 (takie informacje były podane zawsze w dyskusji), ale po wprowadzeniu nowego systemu reklamacji niedawno, allegro informuje o odpowiedzi do godziny 23:59
W załączniku screen z nowego zgłoszenia, gdzie zawsze obecnie pokazuje godzinę 23:59
@republicbikes nie widzimy jeszcze Twoich obrazków, bo musza zatwierdzić, ale to pewnie kolejny błąd botów Allegro, bo te informujące liczą czas dobami, natomiast te blokujące minutami, wystarczy, że spóźnisz się 2s i po ptokach😔
Chyba wiem o co chodzi - w drugim temacie jest tutaj na forum dyskusja o powiadomieniu mailowym od allegro "Reklamacja - przekroczony termin na decyzję" - z tego wynika, że podana w dyskusji informacja od allegro: "CZAS NA DECYZJĘ do 1 gru 2025, 23:59" jest błędna i z treści maila wynika, że dotyczy tylko reklamacji odrzuconych na podstawie: niedopełnienia przez klienta formalności albo braku odsyłki, treść tego maila: "
Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji nr 933976/2025, zgłoszonej 3 listopada 2025, przez .....
Wydaj decyzję reklamacyjną. Możesz ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów formalnych po stronie kupującego (np. kupujący nie uzupełnił informacji lub nie odesłał towaru).
Ze względu na przekroczony termin na odpowiedź na reklamację, kupujący może wnioskować o zwrot pieniędzy z Allegro Protect."
Przy czym my akurat odrzuciliśmy terminowo, a i tak allegro nas skasowało i wypłaciło pieniądze klientowi.
Poczekam na odpowiedź pracownika allegro, ale i tak przeraża nas ilość błędów po stronie allegro jak i w takim razie błędne informacje umieszczane w dyskusjach przez allegro o godzinie 23:59 (w przypadku gdy chciałoby się odrzucić reklamację po dopełnieniu formalności przez klienta - nigdzie nie jest to zaznaczone przez allegro w dyskusji, można się dowiedzieć o tym dopiero z powyższego maila).
@republicbikes Myślę, ale może się mylę, że chodzi o godziny odrzucenia reklamacji. Reklamacja zgłoszona 3.11.2025 17:41, Ty odrzuciłeś 17.11.2025 18:47 ( ok 14 dni i 1h, po złożeniu reklamacji). Mimo że allegro pokazuje datę i godzinę do 23:59, to uważam, że jest to błąd Allegro i możesz złożyć odwołanie. Już, w innym Twoim temacie @az1rael pisał Ci, abyś nie wierzył, w odliczanie zgodne z punktem prawa, a regulaminem Allegro. Tylko tutaj dochodzi wprowadzenie w błąd przez obsługę Allegro (więc może coś uzyskasz).
Ja także mam reklamację, na którą kupująca nie odpowiada, zgłosiła ją 13.11.2025 10:05, czas na podjęcie decyzji rozpatrzenia miałem do 16.11.2025 10:05
Dlatego, myślę, że ta informacja o godzinie granicznej 23.59 (Uznania/Odrzucenia) Reklamacji, jest wprowadzeniem w błąd, bo ja także mam taką podaną, w swojej reklamacji.
Może coś moderacja @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ podpowie i pomoże, jak to zinterpretować?
Cześć,
dzięki za info.
Tak, też to interpretuję jako błąd.
Ale z treści maila wynika - że akurat w naszym przypadku jest to terminowe, gdyż powód odrzucenia reklamacji to jest brak odsyłki.
@republicbikes Nie nie jest terminowe, według Allegro, Przekroczyłeś godzinę Decyzji reklamacyjnej o ponad 1h. Dni kalendarzowe się zgadzają jednak godzina nie. Jeżeli nie masz odsyłki, także obowiązuje Cię bezwzględne 14 dni na podjęcie decyzji o "Decyzji reklamacyjnej" i dla własnego bezpieczeństwa było to zrobić dzień wcześniej, lub przed graniczną godziną zgłoszenia, czyli przed 17:41
Według allegro jest terminowe - według treści maila:
"Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji nr 933976/2025, zgłoszonej 3 listopada 2025, przez wiecio1908.
Wydaj decyzję reklamacyjną. Możesz ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów formalnych po stronie kupującego (np. kupujący nie uzupełnił informacji lub nie odesłał towaru)."
Taką wiadomość otrzymałbyś od allegro, gdybyś przekroczył o minutę 14 dni.
@republicbikes Tak, Taką wiadomość bym otrzymał i Ty taką otrzymałeś "Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji" i na tej podstawie ściągnęli z Ciebie, złotówki. Zadziałał automat, teraz musisz się prosić i wykłócić o swoje!
Dzięki za porady.
W drugim wątku na forum doczytałem, że chyba również te maile są błędem - także chyba czas 23:59 w dyskusji jest błędem jak i te maile również. Dziwne te błędy.
@wojtekmarchewka Proszę, podaj numer zamówienia, o które chodzi, ponieważ nie mogę zlokalizować dyskusji.
Dzień dobry, to chyba nas miało dotyczyć zapytanie. Nr reklamacji: 39004278-1de5-4a02-91d0-0daa3b58b08a
@w_kiwi To nie chodzi, o mnie 😁, A o @republicbikes Nr reklamacji: 39004278-1de5-4a02-91d0-0daa3b58b08a