Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Od kilku dni zauważyłem znaczący spadek sprzedaży. Zdaję sobie sprawę, że czasem trafiają się lepsze i gorsze dni, jednak obecnie ten spadek jest szczególnie widoczny. Dodatkowo zastanawia mnie fakt, że od kilku dni liczba wizyt na aukcjach pozostaje bez zmian. Czy to normalne, że nie ma żadnych kliknięć? Zastanawiam się, czy Sales Center może działać nieprawidłowo i nie pokazuje właściwych danych.
U konkurencji nie zauważyłem zmniejszonej sprzedaży, czy dostałem od allegro jakąś karę o której nie jestem świadomy?
Dodatkowo, po uruchomieniu reklamy graficznej, byłem zaskoczony wysokością minimalnego dziennego budżetu – dla 4 przedmiotów wynosi on ponad 150 zł. Pamiętam, że kiedyś można było ustawić ten budżet już od 30 zł. Czy taka zmiana jest możliwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienia i pomoc w rozwiązaniu tych kwestii. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Ja kupuje na allegro jeszcze tylko dlatego, że mam smarta opłaconego do marca, skończy się smart to "adios" allegro całkowicie - dla mnie ten portal z dniem 1 października się skończył. Gdyby zwracali za niewykorzystanego smarta to już bym tu nie zaglądał nawet.
Niestety, zaczęła się totalna padaczka na Allegro.Przez ponad 2 tygodnie sprzedane 2 przedmioty.Ilość wejść na 125 ofert 60 w ciągu tygodnia.Z 10 lat temu w ciągu tygodnia było około 500 wejść na jedną ofertę.Rok do roku spadek sprzedaży o 3/4 ale po tym miesiącu myślę że będzie bliskie zeru.Jedynym pocieszeniem jest to, że Allegro nie jest jedynym źródłem mojego dochodu.
czyli jednak allegro manipuluje wyświetleniami, zastanawia mnie dlaczego allegro promuje jedne firmy a inne ukrywa .
@Hadwao_net Oczywiście że manipuluje.Porównując wykresy wejść na oferty z dwóch tygodni są one praktycznie kropka w kropkę co do dnia z małymi wahnięciami.Nie wierzę w to, że akurat zainteresowani wchodzą częściej wyłącznie w poniedziałki, środy czy też piątki, a nie w inne dni.Niestety, sama ilość wejść na oferty jest niepokojąca.Co takie działanie "fachowców" z Allegro ma na celu? Nie znam żadnej firmy, która rezygnuje z prowizji jaka by nie była.
tylko jaki jest w tym cel, jedni mają sprzedawać więcej kosztem innych?
@Hadwao_net jaki jest cel ? oj przeciez to proste
1) łatwiej i taniej jest obsłużyć 50 tys sprzedawców niz 150 tys - wiec 100 tys najgorszych trzeba sie pozbyć
2) jeśli sprzedawca chce aby jego oferta była widoczna - musi wykupic reklame - wyróżnienie lub ads . A do tej pory wystarczyło miec atrakcyjną cene . Wiec zysk allegro rośnie bo to już nie tylko prowizja ale także zyski z reklam
3) jeśli allegro samo sprzedaje na swoim portalu pod różnymi kontami - bardzo łatwo jest zwiększyć sprzedaż na wlasnych kontach ( oczywiście kosztem innych sprzedających) co de facto zwiekszy zyski całego allegro.
Jest jeszcze kilka innych powodów ale nie są ona aż tak oczywiste wiec zostawiam je na boku...
1) łatwiej i taniej jest obsłużyć 50 tys sprzedawców niz 150 tys - wiec 100 tys najgorszych trzeba sie pozbyć. Dokładnie, nadużycia dot reklamy i wyświetleń to jedna sprawa, ale temu też między innymi służy blokowanie naszych środków na kontach firmowych allegro. Zgodnie z regulaminem można je wypłacić ale pod warunkiem zlikwidowania konta. Środki są blokowane pod byle jakim pretekstem. Tytułem dygresji w tym wątku: w moim przypadku allegro stwierdziło, że nie mogę wypłacić moich legalnie uzyskanych środków gdy mam nieaktywną działalność firmową. Na moje pytanie co to ma do rzeczy / monity i reklamacje z prośbą o podanie precyzyjnej podstawy prawnej CISZA. W końcu po kilkunastu ponagleniach odpisali że mogą wypłacić po okazaniu umowy z bankiem. Przekazałem kopię umowy z pytaniem o podstawę prawną, dalej CISZA. W przypadku firm pozostaje niestety droga powództwa prywatnego lub zgłoszenie sprawy na Policję. Ogólnie rzecz biorąc klienci prywatni powinni zgłaszać allegro do UOKIK ze względu na nieuczciwe postępowanie. To że allegro wycina stąd konkurencję to jest działanie na szkodę klientów gdyż brak konkurencji wywinduje ceny dla kupujących. Inna sprawa że firma która udostępnia platformę sprzedażową (allegro) nie powinna jednocześnie posiadać własnej sieci sprzedaży bo tutaj dochodzi do kolizji interesów i więcej jak pewne że dojdzie do nieuczciwych praktyk. Inne firmy sprzedażowe są tutaj na przegranej pozycji, bo UOKIK nie zajmie się ich sprawami, natomiast jako userzy prywatni możemy zgłaszać takie sprawy do tego urzędu. Zanim oczywiście będzie za późno i ludzie przestaną tutaj kupować...
No to jak nie wypłacą to nie wysyłasz towaru i sprawa jest prosta ) W takim modelu sprzedażowym to de facto klient kupuje od Allegro bo płaci im a dopiero potem kasa jest przesyłana do sprzedawcy. Kasa nie może zalegać na koncie pośrednika bo nie ma on żadnych uprawnień czy kompetencji do blokowania wypłaty. Od tego są sądy które mogą wyjaśniać czy doszło do oszustwa. Polskie prawo dopuszcza tzw. "interwencje obywatelską" ale wymaga to natychmiastowego zgloszenia na policje. Niestety duże koncerny przejmują kompetencje organów państwowych i tworzą swoje "prawo".