anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawdź, co zmienimy w panelu Jakość mojej sprzedaży

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

27 lipca 2026 r. wprowadzimy zmiany w panelu Jakość mojej sprzedaży. Zyskacie większą kontrolę nad tym, co wpływa na Wasze wyniki. Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.

Co zmienimy

• Zmniejszymy maksymalną liczbę punktów, które można dostać – z 500 do 400.
  • Usuniemy miary: Polecenia od kupujących, Nierozwiązane Dyskusje i Średni czas odpowiedzi.
  • Dodamy dwie nowe miary:
    Czas rozpatrzenia reklamacji – będziemy w niej sprawdzać, jak szybko uznajecie lub odrzucacie reklamacje od klientów
    Nierozwiązane sprawy klientów – będziemy w niej porównywać liczbę rekompensat z Allegro Ochrony Kupujących z ogólną liczbą Dyskusji i reklamacji od klientów.
  • Wprowadzimy też zmiany w pozostałych miarach, poza miarą Szybka wysyłka.

Szczegółowe informacje o zapowiadanych zmianach znajdziecie tutaj.

Wykorzystajcie nadchodzący czas, by przygotować się do zmian
Już teraz możecie sprawdzić, jak nowe zasady wpłyną na Wasze wyniki. W panelu Jakość mojej sprzedaży dodaliśmy zakładkę Nowe wyniki. Zobaczycie w niej, jak wyglądałby Wasz poziom jakości sprzedaży, gdyby już obowiązywały planowane zmiany. Do 27 lipca macie czas, by jak najlepiej się do nich przygotować.

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
109 ODPOWIEDZI 109

Puzonix
#13 Ambasador

obecnawersja.jpgnowawersja.jpg

Proszę bardzo.
Być może czegoś nie widzę, być może coś przeoczyłem. Dlatego dopytuję. Jedna wersja pokazuje MAX druga -95 i nie mogę się doszukać pytania, na które odpowiedź nie została udzielona w terminie.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Puzonix dzięki za zrzut! konsultuję co tu się zadziało i dam znać, gdy usatlę szczegóły. Prośba o uzbrojenie się w cierpliwość, ponieważ może to być po weekendzie. 😊

Sandra
oznacz moderatorów

Puzonix
#13 Ambasador

@Sa_nova W tej chwili wynik ten nie wpływa na naszą jakość sprzedaży więc czekam cierpliwie.

Dziękuję.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Puzonix wracam z informacją! W nowej wersji uwzględniamy również odpowiedzi na pytania, które klienci zadają przez opcję "zapytaj o zakup" w szczegółach zamówienia.

W aktualnych warunkach, uwzględniamy jedynie wiadomości w dyskusjach oraz tych zadanych przez "zadaj pytanie" na stronie oferty - i tutaj masz 100% terminowych odpowiedzi.

W nowej wersji masz 9 wiadomości, z czego 2 są po terminie i one wpływają negatywnie na wynik. Mam nadzieję, że moje wytłumaczenie jest pomocne i rozwiewa wątpliwości. 😊

Sandra
oznacz moderatorów

Puzonix
#13 Ambasador

@Sa_nova Mógłbym prosić o informację, o które konkretnie wiadomości chodzi?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Puzonix obecnie nie mamy możliwości sprawdzenia, na które konkretnie wiadomości nie odpisałeś. Możesz to zweryfikować samodzielnie w Centrum wiadomości. 
Gdy zmiany zostaną wprowadzone, będziemy mogli to sprawdzić i podać konkretne informacje.  

Monika
oznacz moderatorów

Client:91122274
#8 Zapaleniec

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Od jakiegoś czasu śledzę zmiany dotyczące jakości sprzedaży, ale to co Allegro wymyśliło tym razem zakrawa o absurd.

1. Zaczęło się od statystyki średni czas odpowiedzi, za którą można otrzymać 100 pkt, która to statystyka przy braku pytań od klientów zmienia się w statystykę "brak pytań od klientów" zmniejszając maksymalną możliwą do zdobycia liczbę punktów do 40. Rozumiem, że celem Allegro jest ukaranie sprzedawców, których oferty są jasne, precyzyjne i nie wymagają wyjaśnień? Jeśli tak to wam się udało.
  2. Następna na liście absurdów jest kategoria "szybka wysyłka". Samo istnienie tej kategorii jest sensowne, ale dlaczego punkty przyznawane są tylko dla zamówień, których czas wysyłki jest ustawiony na 1 dzień? Rozumiem, że jeśli nadam tego samego dnia przesyłkę, dla której deklaruje czas wysyłki 2 dni to bardzo źle i powinienem zostać za to ukarany? Przecież to ograniczenie to żart i to taki z gatunku mało zabawnych.
  3. Oraz nowe zmiany. Tak. Przeprowadźmy proste wnioskowanie: reklamacja oznacza, że produkt jest niezgodny z umową. Brak reklamacji oznacza, że wszystkie produkty są zgodne z umową. Wysyłka produktów niezgodnych z umową jest zła. Wysyłka produktów zgodnych z umową jest dobra. Za pierwszy scenariusz Allegro przewiduje 50 pkt. Za drugi 25 pkt. Rozumiem, że jest to kara dla sprzedawców, którzy rzetelnie i prawidłowo wykonują umowy?

W starym systemie jako firma mieliśmy max punktów za wszystkie kategorie oraz 0 pkt w kategorii "szybka wysyłka", bo mimo że większość przesyłek wysyłaliśmy tego samego lub następnego dnia to dla pełnej uczciwości deklarowaliśmy czas wysyłki 2 dni. W nowym systemie nie będziemy mieli statusu "super sprzedawcy", bo tak. Stracimy też 25 pkt, ponieważ nie mamy reklamacji (przy ponad 200 zamówieniach miesięcznie). 
Bardzo mi przykro, że Allegro ma w Polsce pozycję monopolisty i może realizować takie zmiany.
Będę wdzięczny, jeśli ktoś z Moderacji wyjaśni mi co w tej sytuacji zrobić.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:91122274 rozumiem Twoją perspektywę - z punktu widzenia sprzedawcy, który dba o precyzyjne opisy i oferuje produkty wysokiej jakości, zmiany w systemie mogą wydawać się niekorzystne. Jednak celem nie musi być zdobycie maksymalnej liczby punktów w każdej pojedynczej mierze. System jest zaprojektowany tak, aby sumaryczny wynik odzwierciedlał różne aspekty pracy, a mniejszą liczbę punktów w jednej kategorii (np. z powodu braku reklamacji) można było zrekompensować w innych obszarach.

1. W mierze Terminowe odpowiedzi od 27 lipca zmienią się zasady. Wciąż za brak pytań sprzedający otrzymają punkty (25 pkt), natomiast można otrzymać w niej od 50 do -285 punktów. Przyznajemy 10 punktów za każdy 1% powyżej 95% terminowych odpowiedzi. 
Tutaj podobnie jak w przypadku miary Czas rozpatrzenia reklamacji więcej punktów otrzymają sprzedający, którzy szybko odpisują na wiadomości kupujących oraz szybko rozwiązują reklamacje, ale aby otrzymać maksymalną liczbę punktów muszą to zrobić w określonym czasie, sprzedający bez pytań i bez reklamacji otrzymuje automatycznie, bez dodatkowych działań łącznie 50 punktów.

2. Tak, jednym z warunków otrzymania punktów w mierze Szybka wysyłka jest deklaracja czasu wysyłki w ciągu 24h, jeśli ten warunek nie jest spełniony, nawet jeśli nadasz zamówienie tego samego dnia, nie otrzymasz punktów. Chcemy, żeby przewidywany czas dostawy był realny, jeśli nadajesz przesyłki tego samego dnia, powinieneś zmienić czas wysyłki i ustawić godziny wysyłki tego samego dnia.

3. Reklamacja nie musi oznaczać, że produkt jest niezgodny z umową, to jeden z możliwych powodów zgłoszenia reklamacji. Aby sprzedający otrzymał w tej mierze maksymalną liczbę punktów, musi wydać decyzję reklamacyjną w ciągu 3 dni od zgłoszenia, sprzedający, który nie ma żadnej reklamacji otrzymuje 25 punktów, czyli prawie tyle, ile sprzedający z reklamacją, który wyda decyzję w czasie krótszym, niż 9 dni i więcej od sprzedającego, który wydał decyzję w ciągu 10 dni. 

W tej sytuacji najlepsze rozwiązanie to przeanalizować Wasze dostawy i tam, gdzie jesteście w stanie nadać przesyłki w dniu złożenia zamówienia oferować wysyłkę w ciągu 24h. Klient częściej wybierze ofertę z deklaracją „24h” niż „2 dni”, nawet jeśli w obu przypadkach towar dotrze tak samo szybko. Zmiana deklaracji na 24h przy zachowaniu dotychczasowej sprawności pozwoli Ci odzyskać punkty. Pamiętaj proszę ustawić też godziny wysyłki tego samego dnia i  wysyłać zgodnie z ustawionymi terminami. 

Monika
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Przykro mi, ale dalej nie otrzymałem logicznego wytłumaczenia dlaczego w kategorii „szybka wysyłka” zamówienie wysłane przed czasem (czyli chyba szybko) nie jest uznawane tylko dlatego, że deklarowany czas to dwa dni. Są branże, a nawet jeśli nie branże to firmy (szczególnie niewielcy producenci lub rzemieślnicy), w których przypadku ustawienie czasu wysyłki 1 dzień nie jest możliwe. Dla przykładu szybkie case study:

Pan Roman wytwarza krzesła ręcznie. Sprzedaje je na Allegro z czasem wysyłki 2 dni, ponieważ każde krzesło składa z przygotowanych podzespołów przed wysyłką. Inaczej nie może, ponieważ jako mały przedsiębiorca i rzemieślnik nie dysponuje ogromnym magazynem. Pan Roman jest wzorowym sprzedawcą na Allegro, posiada max punktów we wszystkich kategoriach z wyjątkiem szybkiej wysyłki – wysyła swoje krzesła w terminie i nie ma reklamacji. W obecnym systemie pan Roman ma 340 pkt – daje mu to tytuł Super Sprzedawca wraz z wyższym pozycjonowaniem w wynikach wyszukiwania. Czasami co prawda któryś z synów pana Romana musi zadać mu pytanie o któreś krzesło, ponieważ w przeciwnym razie z powodu braku pytań straciłby tytuł Super Sprzedawcy.

Allegro wpada na nowy genialny pomysł – zmiana sposobu naliczania punktów. Pan Roman nie jest zainteresowany skalowaniem biznesu – dobrze mu się pracuje samemu i godnie zarabia. W związku z tym traci tytuł Super Sprzedawcy i pozycje w wynikach wyszukiwania. Jego sprzedaż spada. Trudniej mu jest dotrzeć do nowych klientów.

Kto w takim razie zyskał? Ano importer tanich krzeseł z Chin, który ma kilkunastu pracowników, ma dużo reklamacji, bo krzesła są fatalnej jakości, ale szybko je rozwiązuje. I deklaruje wysyłkę w 24 godziny.

Miałem tutaj dodać jakieś podsumowanie, ale chyba nie trzeba.

Żeby nikt nie zarzucił mi  narzekania - proponuje zmniejszenie punktów w kategorii „szybka wysyła” do 100 i przypisanie zabranych 60 pkt do kategorii „wysyłka w terminie”, zmiana taka pozwoli małym producentom i rzemieślnikom utrzymać status Super Sprzedawcy i lepsze pozycjonowanie. A jeśli Allegro bardzo upiera się na zachowaniu swojego systemu to proponuję pozostawienie Super Sprzedawcy jako ozdoby profilu i wyłączenie wszystkich benefitów.

Nic z powyższych raczej się nie wydarzy, ponieważ zaprzeczyłoby głównemu celowi tych zmian, czyli ograniczeniu przyznawania tytułu Super Sprzedawcy jedynie dla największych (a nie najlepszych) podmiotów.

W kwestii prawnej to w mojej ocenie Allegro w tej sytuacji wykorzystuje swoją pozycję dominującą i przez takie różnicowanie sytuacji podmiotów może naruszać art. 9 ust. 2 pkt. 3 lub 7 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Ale na ocenę tego przez urząd pewnie przyjdzie jeszcze poczekać.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:91122274 dziękuję, że podzieliłeś się case study, rozumiem Twój punkt widzenia. Na bieżąco przekazujemy Wasze opinie na temat wprowadzanych zmian zespołowi, który za nie odpowiada. Przekazałam również Twój wpis i Twoją sugestię. 

Monika
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@Client:91122274 logicznego wyjaśnienia nie otrzymasz. Wątek ma 5 stron i dalej pracownicy Allegro nie odpowiedzieli, dlaczego sprzedawca z reklamacjami, które są przez niego szybko rozpatrywane do 3 dni + szybko zwraca pieniądze za zwrócone produkty generując dodatkowe koszta logistyczne, jest lepiej traktowany od sprzedawcy, który w ogóle nie ma reklamacji ani zwrotów

oznacz moderatorów

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

Niestety miara "terminowe odpowiedzi" ma się nijak do jakości sprzedaży. Większość sprzedających (i znów mam na myśli tych "większych") ma ustawiony autoresponder. Zadając pytanie, otrzymuję odpowiedź "Dziękujemy za kontakt. Odpowiemy najszybciej jak to możliwe..." i faktyczną odpowiedź na moje pytanie, otrzymuję najczęściej na drugi dzień.

Ja, jako mały sprzedawca mam mało pytań - w sumie to wcale, a to dlatego, że staram się opisać przedmiot jak należy. I według systemu, mniej zasługuje w tej mierze na punkty, niż Ci co odpowiadają z automatu.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@ORLOWSKA_design  terminowe odpowiedzi to jest problematyczna kwestia. Z jednej strony autorespondery są wkurzające ale z drugiej uwierz mi - ludzie potrafią zadawać "pytania o zakup" o godzinie 23, 3 w nocy i 5 nad ranem. I są to "pytania" typu: "pieniążki przelane BLIKiem", "dziękuję za zakup, czekam na przesyłkę", "kiedy będzie wysłane" - to są autentyczne wiadomości w moim sklepie zadane jako "pytanie o zakup". Każdy nieco większy sklep bez autorespondera daleko nie zajedzie. Bo raz, że trzeba by pracować 24/dobę a dwa - co odpowiadać na takie "pytania". A tak to autoresponder wyśle formułkę i po problemie. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

W takim razie po co kategoria "średni czas odpowiedzi" jest w jakości sprzedaży? Przecież to jest podręcznikowy przykład rozwiązywania problemów, które najpierw się sztucznie stworzyło. Usuńmy ją, albo zakażmy autoresponderów. Najlepiej jedno i drugie, bo nie ma nic bardziej irytującego niż automatycznie wysłany bełkot.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Client:91122274  nie wiem, moim zdaniem jest bez sensu i powinna być usunięta tak samo jak polecenia od kupujących. 

oznacz moderatorów

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

@Health___Beauty 

Oj wierzę 😉 też spotkałam się z tego typu pytaniami, jeżeli chodzi o zakup... Odniosłam się bardziej do "zadaj pytanie" - o ile się nie mylę, w tej chwili tylko takie liczą się do jakości (później ma się to zmienić). Wystarczy, że w miesiącu nikt nie zada mi pytania i już mój poziom spada na DOBRY. 

oznacz moderatorów

GreTrans
#10 Popularyzator

Witam

Poniżej zamieszczam screeny jakości sprzedaży "terminowe odpowiedzi". Proszę moderatorów o wyjaśnienie mi tych różnic, ponieważ nie przypominam sobie, żeby w całej karierze naszego konta chociaż raz został przekroczony 24 godzinny termin na udzielenie odpowiedzi na pytanie, w dyskusji, w reklamacji...GDZIEKOLWIEK. 

Z waszymi konsultantami temat jest wałkowany od dwóch dni. Konsultanci udzielają odpowiedzi na niezadane pytania, szukają problemów tam, gdzie ich zwyczajnie nie ma (np. nierozwiązane dyskusje) i tak dalej...

Proszę o konkretną odpowiedź - skąd jest taka różnica między starą a nową miarą?

Profil GreTrans

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

ScreenShot1082.jpgScreenShot1083.jpg

oznacz moderatorów

ogryz7
#13 Ambasador

@GreTrans U nas dokładnie identyczna sytuacja: wszystkie odpowiedzi mamy w terminie, a i tak w nowych statystykach pojawia się ta jedna nieterminowa i cała punktacja leci na łeb, na szyję, do ujemnych wartości. 

oznacz moderatorów

Puzonix
#13 Ambasador

@ogryz7 @GreTrans Niczego się tutaj nie dowiecie, tak samo jak od konsultantów. System odejmuje punkty na podstawie jakichś nieistniejących danych. Gdyby takie dane istniały to zostałyby tutaj podane, a tymczasem konsultanci i moderatorzy piszą to samo cytuję:

"obecnie nie mamy możliwości sprawdzenia, na które konkretnie wiadomości nie odpisałeś".

Czyli nie ma możliwości sprawdzenia chociaż sztuczna (pseudo)inteligencja to sprawdziła. Zgodnie z sugestią moderatorki sprawdziłem wiadomości w centrum wiadomość i NIE MA tam żadnej wiadomości, na którą odpowiedź została udzielona po terminie (24h).

Nowa wersja panelu jakości ma jeden główny cel - przerzucenie kolejnych kosztów na sprzedawców. Za dużo firm miało wysoką jakość sprzedaży dlatego zostaje to nam odebrane. Jeżeli będziemy balansować na granicy spadku to odechce nam się mieć własne zdanie. Klient ma zawsze rację, koniec dyskusji. Kupił rower, odesłał stare wrotki - oddaj kasę i nie marudź, bo dostaniesz -100 punktów i będzie po sprzedaży. Brak słów.

oznacz moderatorów

GreTrans
#10 Popularyzator

Też mi się tak wydaje. I nawet tutaj nie potrafią odpowiedzieć. Założyłem osobny temat...to jakiś mądry go podczepił tutaj, bo jest szansa że w tłumie to pytanie zaginie. Konsultanci jakieś brednie wypisują o dyskusjach, w których kupujący dwa tygodnie temu wysępił zwrot z alegro protekta... Śmiech na sali po prostu.

A jak poprzednio w tym wątku właśnie chciałem się czegoś dowiedzieć, to dostałem bana na tydzień. Takimi to "partnerami" są dla aledrogo sprzdawcy XDD

oznacz moderatorów