Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Wniosków pewnie było wiele ale kolejny. Zmieńcie wreszcie system oceniania, kupujący bezustannie wystawiają według kaprysu negatywne oceny które małemu sprzedawcy rujnują całą sprzedaż. W ogóle nie weryfikujecie ocen, negatywa może wystawić każdy bez powodu bo ma taki kaprys. Nawet jak sprzedawca zrobił wszystko idealnie. Ingerujecie tylko w kilku przypadkach z sufitu których nikt nie prezentuje.
Usunęliście mozliwosc oceniania kupującego, co spowodowalo ze teraz kazdy jest bezkarny i robi na zlosc bo nie ma zadnych konsekwencji.
Co z tego ze pierwszy negatyw nie liczy się do jakości sprzedaży skoro i tak wpływa dalej na % poleceń. Klienci na to patrzą robiąc zakupy, najlepiej mieć w zasadzie min. 98% żeby miało sens.
Dodatkowo traci się SS przy tak minimalnym spadku. Ogólnie sprzedaż pada.
Jak ktoś ma mały sklep lub zaczyna i ma np. 100 ocen to 2 negatywy już niszczą wszystko. Przecież to absurd.
Dodatkowo jeszcze ocena taka wisi ponad rok i nie da się z tego wyjść, jak ktoś chce mieć 100% to musi czekać ponad rok nawet jak ma już wszystkie inne oceny świetne. Wszystko z powodu jednej oceny..
Czy kiedykolwiek zmienicie ten system aby pomóc ludziom czy tylko będziecie ich lekceważyć?
I nie piszcie że wam przykro i że tak wygląda regulamin bo to jeszcze dobitniej pokaże brak szacunku do sprzedawców.
@petinek_pl problem jest taki, ze kupujących jest więcej i w ankietach zaznaczają, że taki system ocen jest ok, więc według ankiet większość użytkowników jest zadowolona i tego nie zmienią🙁
oceny juz nie maja takiego wplywu jak kiedys. Chyba pierwszy raz pochwale allegro za zniesienie tych glupich gwiazdek i wykluczenie jednej oceny na miesiac. To napewno dobra droga. Dla mnie ogolnie oceny to nieporozumienie. Jak cos jest nie tak z transakcja to zalatwia sie to w dyskusji. Ja mam 96.9 pozytywnych ocen i nie rozni sie moja sprzedaz od tej kiedy mialem 98.9 pozytywnych ocen. Obrywam negatywami bo czasami wyzywam sie nie roszczeniowych chamskich klientach - wiem ze nie powinienem tego robic, ale dzieki temu jeszcze nie zwariowalem. Tlumienie negatywnych emocji jest bardzo zle dla ludzkiej psychiki 🙂
Moim zdaniem to nie negatywne oceny są największym problemem - chociaż oczywiście są - ale to że zdecydowana większość kupujących nie wystawia ocen pozytywnych. Bo ludzie wychodzą z założenia że skoro wszystko było ok to znaczy tak być powinno i nie trzeba o tym informować. A jak pojawi się jakiś problem czy nawet ktoś sobie problem wymyśli to negatyw jest od razu. Jak zaczynałam ze sklepem na allegro ponad 2 lata temu to jakieś kilkanaście procent kupujących wystawiało oceny i wydawało mi się to bardzo mało. Dziś to jest poniżej 5%. Wydaje mi się, że oceny wystawiają kupujący którzy pamiętają stare allegro. Pozostali po prostu klikają, kupuja, odbierają paczki i tyle. Trochę się nie dziwię, bo sama kupując dużo online jak widzę te maile - oceń nasz sklep To je kasuje bez czytania. Kto ma na to czas. Jedynym rozwiązaniem jest automatyczny system komentarzy jak na portalu na V.
Dokladnie tak. Oceny - kto ma dzisiaj na to czas.
@Health___Beauty Właśnie w tym jest problem, że pozytywne opinie wystawia 5-10 procent Kupujących a negatywne 100 procent. Generalnie jak transakcja przebiegła normalnie to nikomu się nie chce informować innych o tym fakcie. W związku z tym WSZYSTKIE statystyki Sprzedających są niedowartościowane i nieprawdziwe. Logiczne byłoby wystawianie automatycznie pozytywnego komentarza, po jakimś czasie, przez Allegro, z informacją że opinia jest automatyczna. Wówczas nawet pojedynczy negatywny komentarz nie wpływałby tak bardzo na średnią niż obecnie. Jest to naprawdę bardzo proste do rozwiązania. Poza tym widoczne by było ile dany Sprzedający przeprowadził transakcji, bo do KAŻDEJ byłby taki komentarz wystawiony.
Generalnie jak transakcja przebiegła normalnie to nikomu się nie chce informować innych o tym fakcie.
Dokładnie o tym piszę - wszystko było jak być powinno więc po odebraniu paczki historia zakupu zamknięta.
Logiczne byłoby wystawianie automatycznie pozytywnego komentarza, po jakimś czasie, przez Allegro, z informacją że opinia jest automatyczna.
Wszyscy od dawna o tym wiedzą i mówią tylko Allegro zdaje się tego nie rozumieć. Taki system od lat (przynajmniej odkąd ja korzystam) działa na V. i sprawdza się doskonale. Skoro V. mogło taki system wprowadzić to na pewno mogłoby też Allegro ale tylko z sobie znanego powodu nie chce tego zrobić.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ nie wiem czemu nie mogę edytować posta. Więc jeszcze jedno- do tego kupujący ma kilka miesięcy na ocenę, te negatywy często dostaję właśnie na koniec, bo ktoś sobie przypomni albo przeciwnie i da negatywa bo nie pamieta a jest złosliwy a dodatkowo nagabujecie klientów o oceny a ludzi to wkurza a potem myślą że to sprzedawca i daja negatywa ze złości. To też powinniście zmienić.
system komentarzy to emocjonaly system dzialajacy na szkode sprzedajacych. Kupujacy wykorzystuja go do szantazu w celu uzyskania korzysci - dodatkowych uslug, rabatow.
Po co to komu? handel to wymiana towarow, badz uslug za pieniadze - emocje w transakcjach to nie jest dobra droga.
@kolekcjonerstw emocje w transakcjach występują zawsze😉, ja kiedyś pracowałem w sklepie i klienci przychodzili, po kilku dniach twierdząc, że mają prawo zwrotu towaru, bo maja na to 14 dni 😁, nawet nie masz pojęcia ile było emocji przy takich klientach😋
Emocje emocjami. Patologia Allegro polega na tym, że kupującym się wydaje, że wszystko im wolno. Zawracają używany kosmetyk o ograniczonym prawie do zwrotu, otrzymują odmowę zwrotu - negatyw. Bo przecież jak ja miałam sprawdzić, że mi tusz do rzęs nie pasuje. Zwracają używane perfumy - otrzymują pomniejszony zwrot, negatyw, bo przecież jak ja miałam sprawdzić, że mi zapach nie pasuje. Spółka z o.o chce dokonać zwrotu konsumenckiego - dostaje odmowę, negatyw, bo przecież tu jest Allegro, tu kupujący może wszystko.
@petinek_pl rozumiem Twoje obawy dotyczące systemu oceniania.
Zdajemy sobie sprawę, że każda negatywna ocena może mieć duży wpływ na małych sprzedawców, dlatego staramy się wprowadzać zmiany, które będą korzystne dla całej społeczności. Pozwolę sobie przekazać sugestie do odpowiedniego zespołu.
@petinek_pl @kolekcjonerstw @Health___Beauty @gdvorek było... https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zg%C5%82o%C5%9B-sw%C3%B3j-pomys%C5%82/naprawa-reorganizacja-system...
I co? i z wyjątkiem wykluczenia jednej oceny na 30dni - nic.
I jak zawsze mój "ólóbiony" przykład : Kupujący kupuje łopatę, dostaje ją, wystawia negatyw " nie otrzymałem roweru" , allegro nie ma podstaw do usunięcia bo to przecież zgodne z prawdą.
Miłego dnia 🙂
@pinsplash racja, od 24 kwietnia 2024 roku automatycznie wykluczamy jedną negatywną ocenę co 30 dni, co powinno pomóc w poprawie ogólnej oceny sprzedawców.
Widzimy i słyszymy, jak ważny jest dla Was sprawiedliwy system oceniania – ta zmiana to dowód na to, że działamy.
To może mały krok, ale gwarantuję: pracujemy nad tym, żeby system ocen był naprawdę sprawiedliwy i odpowiedni.
@gdvorek Coś Ci podpowiem....( na ucho aby nikt nie słyszał) - ten post to prawie 3 lata temu został założony......
@gdvorek @Wykluczanie jednej negatywnej oceny w miesiącu przy średnim odsetku 5% wystawianych ocen gdy w waszym systemie oceny jakości polecenia od kupujących stanowią 20% wszystkich punktów możliwych do zdobycia to rzeczywiście „sprawiedliwy i odpowiedni” system ocen.
@Health___Beauty to zdecydowanie nieprawda – to właśnie sprzedawcy budują Allegro i doskonale zdajemy sobie z tego sprawę.
Tak jak pisałem – słyszymy Wasz głos i pracujemy nad zmianami, żeby system oceniania był bardziej sprawiedliwy i odpowiadał realnym sytuacjom.
Wiem, że każdy z nas chciałby widzieć efekty od razu, ale niektóre zmiany wymagają czasu i cierpliwości, żeby były naprawdę dobrze przemyślane i skuteczne.
słyszymy Wasz głos i pracujemy nad zmianami, żeby system oceniania był bardziej sprawiedliwy i odpowiadał realnym sytuacjom
@gdvorek subiektywnie poprawiłeś mi dzisiejszy humor tym wpisem ale obiektywnie nic to nie dało 🙂
Jedna mała prosta decyzja serwisu zmieniła by dużo - komentarze mają opisywać tylko i wyłącznie obiektywny przebieg transakcji bez osobistych wycieczek w stronę sprzedawcy, bo każdy taki wpis będzie kasowany i tyle
jedna zasada komentarz z dopiskami - "omijać szerokim łukiem", "dno dna" i itp - kasujemy
komentarze w w obecnej formie najbardziej szkodzą konsumentom - jako konsument nie chce czytać o problemach zdrowotnych, emocjonalnych i osobistych kupującego tylko o tym jak przebiegła transakcja i czy produkt jest dobry
Na zachodzie w konkurencyjnych portalach nie ma tego całego syfu - potrafią napisać po prostu np: produkt nie jest dobrej jakości, jestem rozczarowany - a nie jak tutaj
(patrz inny wątek) - "dno dna"
Generalnie przy waszej kontroli, moderacji w dyskusjach i itp komentarze (jeżeli sprzedawca nie łamie regulaminu allegro to jest okej) wobec sprzedawców mogłyby ograniczyć się do gwiazdek, a cała siła oceniania powinna być przerzucona na produkty
@RED rozumiem Twoje uwagi i w pełni się z nimi zgadzam – komentarze powinny opisywać tylko przebieg transakcji i jakość produktu, bez osobistych wycieczek.
Mogę przekazywać takie sugestie dalej do odpowiednich zespołów i to właśnie robię. Stoję po stronie sprzedających i zależy mi na tym, by Wasz głos był słyszany i realnie wpływał na zmiany.
@gdvorek to zdecydowanie nieprawda - to jesteś w mniejszości która tak sądzi ( albo oficjalnie twierdzi ze tak sądzi)