Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Szanowne Panie oraz Panowie moderatorzy - w dniu dzisiejszym otrzymałem wiadomość meilową takiej treści :
"od 22 września przesyłki, które wysyłasz metodą dostawy Allegro One (Punkt, Box) w ramach Allegro Delivery, będzie odbierać od Ciebie również kurier ORLEN Paczki. Tych przesyłek nie nadasz w automacie paczkowym ani punkcie nadań. "
i dalej piszecie :
" Przesyłki, które wysyłasz metodą Allegro One (Punkt, Box), możesz:
Przesyłki Allegro One (Punkt, Box) nadasz również podczas bezpłatnego podjazdu kuriera ORLEN Paczki. Nie nadasz ich w automacie paczkowym Allegro One Box ani punkcie Allegro One Punkt
Czy Allegro zechciało by doprecyzować których przesyłek już nie nadam w zielonym paczkomacie Allegro oraz paczkomacie Orlenu jak również paczkomacie DHL ??????
Treść meila jest tak zawiła że ciężko zrozumieć co autor miał na myśli ......................
@kakabe_2007nie, automaty Allegro One zostają, tylko będa obsługiwane wyłącznie przez kurierów Allegro One. Allegro pozbywa się innych przewoźników ze swoich automatów. Te przesyłki Allegro One, ktore obsługiwały DPD i UPS trzeba będzie nadawac w jakiś inny sposób. No właśnie, jaki? . DPD można spróbowac nadać w Żabce i liczyć na to że kurier odbierze, ale co z UPS?
@Mido I to jest problem bo kolejny raz Allegro wprowadza zmiany których niedopracowałao. Podejrzewam że 23 września będzie sądny dzień i sporo nerwów będzie to nas kosztowało ...
@Mido nic się nie zmienia, dalej będą obsługiwać DPD i zamiennie za UPS - Orlen, tylko nie nadasz ich w automatach czy punktach, musisz zamawiać podjazd 😞
DPD One Box nie nadasz w Żabkach, zeskanują ale będą leżeć bo kurier nie dostaje zlecenia odbioru 😞
Była informacja na forum że UPS wylatuje z obsługi One Box 😞
@kostas11 Fakt, zapomnialem że UPS wyleciał. Żabka ryzykowna bardzo. Mam JDG, nie mogę siedzieć cały dzień czekając na kuriera. Do tej pory nie było takiej potrzeby, wszystko nadawałem w automatach. Czekanie na kuriera odpada. Jeśli nie da się jakoś tego zorganizowac inaczej pozostaje rezygnacja z Allegro Delivery czyli praktycznie rezygnacja ze sprzedaży.
@mdrogeria napisał(a):Piszesz o DPD , co wobec tego z łonami w ramach UPS ?
UPS wyleciał już z obsługi One Box, była informacja na forum ale nie rozesłali jej na maile 😞
@kostas11 no i Masz Ci los ... , a ja zachodziłem w głowę czego łonoUPS=a niema i nie ma .
@kakabe_2007 W komunikacji, na którą się powołujesz, powinieneś widzieć również informację dotyczącą oznaczenia przesyłek, które będą mogły być nadane jedynie podczas podjazdu kuriera ORLEN Paczki.
W zakładce Zamówienia, sekcji Dane dostawy będzie nazwa opcji dostawy dla danego zamówienia. Nazwy opcji dostawy ORLEN Paczki będą również widoczne w formularzu nadawczym Wysyłam z Allegro:
Informacja będzie się też znajdować na etykiecie nadawczej w lewym dolnym rogu. Przesyłki będą oznaczone dopiskiem: OP > Allegro.
Pamiętaj też, że kurierowi ORLEN Paczki będziesz mógł przekazać przesyłki, które nadajesz metodami Allegro Delivery:
Możesz też przekazać inne przesyłki, które obsługuje ORLEN Paczka oraz te, które nadajesz na umowie własnej z tym przewoźnikiem.
@nat_not Czyli nie da się przesyłek Allegro One Box, Punkt nadać nigdzie stacjonarnie? Nie do pomyślenia. Dla mnie jako JDG oznacza to, że prawdopodobnie będę musiał zrezygnować z Allegro Delivery. Nie mogę siedzieć cały dzień czekając na kuriera po jedną przypadkową przesyłkę . Bo kto wyśle inne?
@Mido @Health___Beauty Będzie można nadawać tak jak dotychczas przesyłki, które nie będą oznaczone jako:
@nat_not Rozumiem. Czyli jak wpadnie jedna paczka OneOrlen to trzeba będzie po nią zamówić kuriera (allegro jak zwykle jest eko - zdaje się że UOKiK już się przygląda temu) a jak kurierzy się nie będą wyrabiać (bo nie będą - co roku jest to samo) to my mamy albo sami siedzieć po godzinach w oczekiwaniu na kuriera albo płacić pracownikom za nadgodziny. Mikołaj w tym roku wcześniej przyszedł 🤣🤣🤣
mamy automat One i Orlen stojące obok siebie doslownie minutę drogi od sklepu (widzę je przez okno) a po odbiór paczki trzeba będzie kuriera zamawiać.
@nat_not Wiem że inne można - mówimy włsnie o Allegro One Box i One Punkt To jakaś kompletna paranoja, wprost nie chce się wierzyć że jakieś mądre głowy w Allegro wymyśliły by pozbawić sprzedawców mozłiwosci wysyłki inną metodą niz kurier, Co oczywiście będzie generowało takie obciążenie kurierów że będzie jeszcze gorzej niż jest.. Jaki sens ekonomiczny ma podjazd kuriera po jedną przesyłke?, pomijając niewygody sprzedających? Czy to w ramach dbania o planetę?
@Mido Paczki Allegro One Box i Allegro One Punkt bez oznaczenia odbioru przez ORLEN Paczka nadal będziesz mógł nadawać jak wcześniej.
@nat_not Czyli o tym w jaki sposób dana paczka ma zostać nadana dowiem się dopiero jak klient złoży zamówienie - czy dobrze rozumiem Pani wypowiedz ????
@kakabe_2007 Lepiej - kupujący też się dowie dopiero jak zapłaci :))
@kakabe_2007 @Health___Beauty @Mido
Widzę, że moje odpowiedzi dotyczące opcji nadania paczek nie zgadzają się z informacją, którą przekazała wcześniej w tym wątku Nicol. Wyjaśniam tę sprawę, ale prawdopodobnie dopiero jutro będę wiedzieć więcej i wtedy wrócę do Was, żeby przekazać konkretne informacje.
Najistotniejsze teraz jest pytanie: czy wszyscy otrzymaliście wiadomość mejlową o zmianach w sposobie nadawania paczek?
@nat_not Ja nie dostałam, na żadnym z kont. Informacje znalazłam na forum.
@nat_not Żadnego maila, dowiedziałem się z forum. Ja obawiam się dwóch rzeczy - po pierwsze, że część paczek Allegro One będzie miał zabrać Orlen, a część One. No chyba że jak przyjedzie Orlen, to mam mu dać też te, co powinien odebrać One. A druga... kiedy mam spakować paczki, jak u mnie to czasochłonne, a ci kurierzy musza dostać wezwanie do podjazdu dosyć wcześnie 😕
@nat_not żaden email nie przyszedł
Ja nie dostałem żadnego maila, dwa znane mi konta również. Dowiedziałem się z forum. Super.
@kakabe_2007 @Mido @kaia-baby @drekenzes @br.
Wracam do Was z informacjami.
Najważniejsza: jeśli nie dostaliście powiadomienia mejlowego o nowych zasadach nadawania przesyłek Allegro One (Punkt, Box) od 22 września, ta zmiana Was nie dotyczy. Nowe zasady zostały wprowadzone jedynie dla wybranej grupy sprzedających, którzy zostali o tym poinformowani mejlowo.
Dostałam również potwierdzenie, że przesyłki, które nie są oznaczone jako "odbiór przez ORLEN Paczka" można nadawać w automatach i punktach, jak pisałam wcześniej. Informacje zawarte w poście Nicol będą edytowane.