Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Szanowne Panie oraz Panowie moderatorzy - w dniu dzisiejszym otrzymałem wiadomość meilową takiej treści :
"od 22 września przesyłki, które wysyłasz metodą dostawy Allegro One (Punkt, Box) w ramach Allegro Delivery, będzie odbierać od Ciebie również kurier ORLEN Paczki. Tych przesyłek nie nadasz w automacie paczkowym ani punkcie nadań. "
i dalej piszecie :
" Przesyłki, które wysyłasz metodą Allegro One (Punkt, Box), możesz:
Przesyłki Allegro One (Punkt, Box) nadasz również podczas bezpłatnego podjazdu kuriera ORLEN Paczki. Nie nadasz ich w automacie paczkowym Allegro One Box ani punkcie Allegro One Punkt
Czy Allegro zechciało by doprecyzować których przesyłek już nie nadam w zielonym paczkomacie Allegro oraz paczkomacie Orlenu jak również paczkomacie DHL ??????
Treść meila jest tak zawiła że ciężko zrozumieć co autor miał na myśli ......................
@nat_not czyli jak rozumiem , wszyscy z poza grupy ,, wybrańców ,, łonoOrleny nadajemy w automatach lub Smart Pointach , opcją ew. jest podjazd ...?
@nat_not Czym zasłużyłem sobie na takie "wyróżnienie" ????
Jestem drobnym sprzedawcą - to kilka zamówień dziennie za kilkadziesiąt złotych .........
Czy jest możliwość wykluczenia mnie z tej "uprzywilejowanej" grupy ???
@nat_not Dziękujemy z wyjaśnienie sprawy. Ciekawe, czemu ci poinformowani mailem zostali tymi "wybrańcami"? Ale mnie i znajomych ten problem jak widać nie będzie dotyczył (ufff), choć ....przy tym bałąganie na Allegro niczego nie można już być pewnym
@nat_not Czyli o tym w jaki sposób dana paczka ma zostać nadana dowiem się dopiero jak klient złoży zamówienie - czy dobrze rozumiem Pani wypowiedz ???? W takim razie czy można będzie wyłączyć wszystkie przesyłki tak aby klient nie mógł złożyć zamówienia z opcją nadania przesyłki przez kuriera ???
@kakabe_2007 Można ale wtedy nie będziesz Smart 🤦♀️
@Health___Beauty No i chyba o to chodzi Allegro żeby sprzedawcy zrezygnowali ze smarta bo to chyba dla nich spore obciążenie ...........🤔
@kakabe_2007 Pewnie tak. Stare powiedzenie głosi: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
@kakabe_2007 Nie może Pan decydować które paczki Allegro One będą dostarczane przez kuriera ORLEN Paczki. Informacje na ten temat znajdze Pan w zakładce Zamówienia i w narzędziu Wysyłam z Allegro, o czym już wcześniej pisałam.
@nat_not Chodzi mi o to kiedy dowiem się że muszę zamówić kuriera - przed złożeniem zamówienia przez klienta czy dopiero po złożeniu zamówienia ????? Czy będzie się to odbywało w taki sam sposób że Allegro będzie losowało przesyłki które ma odebrać kurier tak jak w przypadku One Box - DPD czy UPS ????
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
22 września wprowadzicie spore utrudnienia dla małych sprzedawców ograniczając możliwość nadawania przesyłek Allegro Delivery w paczkomatach .
W związku z tym mam kilka pytań na które proszę o merytoryczną odpowiedz :
Kto lub co będzie decydowało że dana przesyłka Allegro One (Punkt,Box) będzie wymagała odbioru przez kuriera Orlen Paczka – czy to będzie takie samo losowane jak przy poprzedniej wersji gdy przesyłki odbierali kurierzy DPD i UPS ?
Które przesyłki Allegro One (Punkt, Box) będą mogły być nadane tak jak do tej pory w zielonym paczkomacie. Proszę nie pisać że te które nie mają oznaczenia że odbierze je Kurier bo to już wiemy. Konkretnie które, jaki parametr będzie o tym decydował.
Czy klient składając zamówienie będzie świadomy jaką metodą jego paczka będzie transportowana i czy będzie mógł dokonać swobodnego wyboru ?
W sytuacji takiej – trzy zlecenia Allegro One – dwa do paczkomatu jedno odbiera kurier – czy te dwa muszę zawieść do paczkomatu czy kurier odbierze wszystkie ?
Czy przesyłki zgłoszone do odbioru przez kuriera a nie odebrane w terminie będziecie automatycznie wykluczali z jakości sprzedaży ?
Czy negatywy od klientów za opóźnienia Waszej metody dostaw będą automatycznie wykluczane ?
I jeszcze jedno pytanie - zamówienia z dnia 21 września będzie można nadać w paczkomacie w dniu 22 września czy już trzeba zamawiać kuriera ???
Zadaję te pytania bo podejrzewam że ten nowy pomysł Allegro będzie generował małym sprzedawcą bardzo dużo problemów i konfliktów z kupującymi.
@kakabe_2007 @Mido @kaia-baby @drekenzes czyli wszystkie delivery po staremu nadajemy taj jak do tej pory , a do łonów w ramach Orlen zamawiamy kuriera i rzucamy w kąt , aż ktoś łaskawie po nie się pofatyguje . Wiadomo jak kurierzy podjeżdżają po 1 czy 2 paczki więc skutecznie zasypujemy Gadane wątkami o interwencję w sprawie podjazdu oraz w sprawie wykluczenia , żeby zagęścić proponuję 2 wątki do każdej problemowej przesyłki -1. interwencja , 2 . wykluczenie .
Spokojnie czekamy na efekt .
@kakabe_2007 Twoje dzisiejsze pytania przekazałam do osób odpowiedzialnych za ten obszar. Kiedy dostanę od nich odpowiedzi, zamieszczę je tutaj.
@kakabe_2007 Wracam z odpowiedziami na Twoje pytania.
Na odpowiedź w sprawie nadania 22 września zamówień z 21 września jeszcze czekam.
@nat_not Dziękuję i czekam na dalsze informacje.
Z jakiego powodu "dostąpiłem zaszczytu" bycia uczestnikiem tego "eksperymentu" ??? Jestem drobnym sprzedawcą sprzedającym drobnicę kosztującą kilka złotych......... i nie rozumiem dlaczego Allegro próbuje utrudnić mi działalność ............. Czy można w jakiś sposób zrezygnować z uczestnictwa w tym "eksperymencie" ??? Podejrzewam że będą bardzo duże problemy z odbiorami tych przesyłek przez kuriera ....😒
Wszystkie takie paczki będziesz mógł nadać w ramach jednego podjazdu kuriera.
Znaczy kurier One zabierze paczki i one, i orlen?
@Health___Beauty Chyba nie - Kurier Orlen zabierze paczki Orlen ....... chyba 🤔 dalej nie wiem o co z tym wszystkim chodzi ....... Czy to chodzi o przesyłki Orlen ( skoro kurier Orlen)
Wszystkie przesyłki w nazwie mają Allegro One Delivery .... ale o które chodzi dowiemy się jak klient złoży zamówienie ...... Pozostaje kwestia jakiego i w jaki sposób zamówić kuriera ..... nigdy nie korzystałem z tego "dobrodziejstwa" mając paczkomaty pod "nosem" ..... Obliczyłem że przez ostatnie 169 dni miałem zamówień Orlen 131 szt..... czyli średnio 0,77 paczki / dzień
Na pewno kurier "błyskawicznie" przyjedzie po tą jedną paczkę ....... Dziś od rana czekałem na kuriera ze zwrotną przesyłką - pojawił się o 16:23 ..... cały dzień stracony
@kakabe_2007 cóż. Współczuję bycia w grupie testowej ale znając życie za parę miesięcy wszystkich nas tym uszczęśliwią.
@Health___Beauty Dziękuję za dobre słowo i odrobinę otuchy ...........
@Health___Beauty To nie są testy !
Allegro dzwoniło do mnie kilka chwil temu i poinformowałi mnie że wszyscy sprzedawcy zostaną objęci tym programem.
Bez wyjątku !!!
Usługa włączana jest sukcesywnie rejonami Polski.
Orlen-kurierowi można dać wszystkie "łany", ale One-kurierowi... no właśnie
>Pamiętaj też, że kurierowi ORLEN Paczki będziesz mógł przekazać przesyłki, które nadajesz metodami Allegro Delivery:
Allegro One (Box, Punkt) poza przesyłkami DPD
Allegro Odbiór w Punkcie ORLEN Paczka
Allegro Automat ORLEN Paczka.
Możesz też przekazać inne przesyłki, które obsługuje ORLEN Paczka oraz te, które nadajesz na umowie własnej z tym przewoźnikiem.