anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana metod nadawania przesyłek DELIVERY

MAMY ROZWIĄZANIE!
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Szanowne Panie oraz Panowie moderatorzy - w dniu dzisiejszym otrzymałem wiadomość meilową takiej treści :

"od 22 września przesyłki, które wysyłasz metodą dostawy Allegro One (Punkt, Box) w ramach Allegro Delivery, będzie odbierać od Ciebie również kurier ORLEN Paczki. Tych przesyłek nie nadasz w automacie paczkowym ani punkcie nadań. "

i dalej piszecie :

" Przesyłki, które wysyłasz metodą Allegro One (Punkt, Box), możesz:

• nadać w automacie paczkowym Allegro One Box
  • nadać w punkcie Allegro One Punkt
  • przekazać kurierowi DPD podczas bezpłatnego podjazdu.i dalej :
    Co się dla Ciebie zmieni od 22 września

Przesyłki Allegro One (Punkt, Box) nadasz również podczas bezpłatnego podjazdu kuriera ORLEN Paczki. Nie nadasz ich w automacie paczkowym Allegro One Box ani punkcie Allegro One Punkt

Czy Allegro zechciało by doprecyzować których przesyłek już nie nadam w zielonym paczkomacie Allegro oraz paczkomacie Orlenu jak również paczkomacie DHL ??????

Treść meila jest tak zawiła że ciężko zrozumieć co autor miał na myśli ......................

oznacz moderatorów
68 ODPOWIEDZI 68
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not czyli jak rozumiem , wszyscy z poza grupy ,, wybrańców ,, łonoOrleny nadajemy w automatach lub Smart Pointach , opcją ew. jest podjazd ...?

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@nat_not  Czym zasłużyłem sobie na takie "wyróżnienie" ????

Jestem drobnym sprzedawcą - to kilka zamówień dziennie za kilkadziesiąt złotych .........

Czy jest możliwość wykluczenia mnie z tej "uprzywilejowanej" grupy ???

oznacz moderatorów
Mido
#12 Orędownik

@nat_not  Dziękujemy z wyjaśnienie sprawy. Ciekawe, czemu ci poinformowani mailem zostali tymi "wybrańcami"?  Ale  mnie i znajomych ten problem jak widać nie będzie dotyczył  (ufff), choć ....przy tym bałąganie na Allegro niczego nie można już być pewnym

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@nat_not  Czyli o tym w jaki sposób dana paczka ma zostać nadana dowiem się dopiero jak klient złoży zamówienie - czy dobrze rozumiem Pani wypowiedz ???? W takim razie czy można będzie wyłączyć wszystkie przesyłki tak aby klient nie mógł złożyć zamówienia z opcją nadania przesyłki przez kuriera ???

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@kakabe_2007  Można ale wtedy nie będziesz Smart 🤦‍♀️

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Health___Beauty  No i chyba o to chodzi Allegro żeby sprzedawcy zrezygnowali ze smarta bo to chyba dla nich spore obciążenie ...........🤔

oznacz moderatorów
Mido
#12 Orędownik

@kakabe_2007 Pewnie tak. Stare powiedzenie głosi: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Nie może Pan decydować które paczki Allegro One będą dostarczane przez kuriera ORLEN Paczki. Informacje na ten temat znajdze Pan w zakładce Zamówienia i w narzędziu Wysyłam z Allegro, o czym już wcześniej pisałam.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@nat_not  Chodzi mi o to kiedy dowiem się że muszę zamówić kuriera - przed złożeniem zamówienia przez klienta czy dopiero po złożeniu zamówienia ????? Czy będzie się to odbywało w taki sam sposób że Allegro będzie losowało przesyłki które ma odebrać kurier tak jak w przypadku One Box - DPD czy UPS ????

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

22 września wprowadzicie spore utrudnienia dla małych sprzedawców ograniczając możliwość nadawania przesyłek Allegro Delivery w paczkomatach .

W związku z tym mam kilka pytań na które proszę o merytoryczną odpowiedz :

1. Kto lub co będzie decydowało że dana przesyłka Allegro One (Punkt,Box) będzie wymagała odbioru przez kuriera Orlen Paczka – czy to będzie takie samo losowane jak przy poprzedniej wersji gdy przesyłki odbierali kurierzy DPD i UPS ?

2. Które przesyłki Allegro One (Punkt, Box) będą mogły być nadane tak jak do tej pory w zielonym paczkomacie. Proszę nie pisać że te które nie mają oznaczenia że odbierze je Kurier bo to już wiemy. Konkretnie które, jaki parametr będzie o tym decydował.

3. Czy klient składając zamówienie będzie świadomy jaką metodą jego paczka będzie transportowana i czy będzie mógł dokonać swobodnego wyboru ?

4. W sytuacji takiej – trzy zlecenia Allegro One – dwa do paczkomatu jedno odbiera kurier – czy te dwa muszę zawieść do paczkomatu czy kurier odbierze wszystkie ?

5. Czy przesyłki zgłoszone do odbioru przez kuriera a nie odebrane w terminie będziecie automatycznie wykluczali z jakości sprzedaży ?

6. Czy negatywy od klientów za opóźnienia Waszej metody dostaw będą automatycznie wykluczane ?

I jeszcze jedno pytanie - zamówienia z dnia 21 września będzie można nadać w paczkomacie w dniu 22 września czy już trzeba zamawiać kuriera ???

Zadaję te pytania bo podejrzewam że ten nowy pomysł Allegro będzie generował małym sprzedawcą bardzo dużo problemów i konfliktów z kupującymi.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kakabe_2007 @Mido @kaia-baby @drekenzes czyli wszystkie delivery po staremu nadajemy taj jak do tej pory , a do łonów w ramach Orlen zamawiamy kuriera i rzucamy w kąt , aż ktoś łaskawie po nie się pofatyguje . Wiadomo jak kurierzy podjeżdżają po 1 czy 2 paczki więc skutecznie zasypujemy Gadane wątkami o interwencję w sprawie podjazdu oraz w sprawie wykluczenia , żeby zagęścić proponuję 2 wątki do każdej problemowej przesyłki -1. interwencja , 2 . wykluczenie .

Spokojnie czekamy na efekt .

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Twoje dzisiejsze pytania przekazałam do osób odpowiedzialnych za ten obszar. Kiedy dostanę od nich odpowiedzi, zamieszczę je tutaj.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Wracam z odpowiedziami na Twoje pytania.

1. Wybierając przewoźnika do obsługi konkretnego zamówienia bierzemy pod uwagę szereg parametrów. Kluczowe są np. godziny graniczne danego przewoźnika czy czas otrzymania paczki przez kupującego, bo chcemy, żeby paczka dotarła jak najszybciej.
  2. Paczki, które nadal mogą być nadane w maszynie to przesyłki transportowane przez przewoźnika DPD oraz w całości przez Allegro One Kuriera. Paczki, których metoda dostawy to Allegro One Box, odbiór przez ORLEN Paczka lub Allegro One Punkt, odbiór przez ORLEN Paczka mogą być nadane wyłacznie przez podjazd kuriera.
  3. Klient podczas składania zamówienia i wyboru dostawy do Allegro One Box lub Allegro One Punkt nie wybiera przewoźnika, wybiera jedynie punkt, do którego przesyłka ma trafić. Klient widzi informację, że przesyłkę doręczy Allegro.
  4. Wszystkie takie paczki będziesz mógł nadać w ramach jednego podjazdu kuriera.
  5. Wykluczenia z jakości sprzedaży obecnie realizujemy po zgłoszeniu prośby przez formularz kontaktowy.
  6. Mamy możliwość automatycznego wykluczenia komentarza, jeśli np. doszło do opoźnienia w dostawie, a paczka została nadana na czas. Zależy to jednak od treści samego komentarza.

Na odpowiedź w sprawie nadania 22 września zamówień z 21 września jeszcze czekam.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@nat_not Dziękuję i czekam na dalsze informacje.

Z jakiego powodu "dostąpiłem zaszczytu" bycia uczestnikiem tego "eksperymentu" ??? Jestem drobnym sprzedawcą sprzedającym drobnicę kosztującą kilka złotych......... i nie rozumiem dlaczego Allegro próbuje utrudnić mi działalność ............. Czy można w jakiś sposób zrezygnować z uczestnictwa w tym "eksperymencie" ??? Podejrzewam że będą bardzo duże problemy z odbiorami tych przesyłek przez kuriera ....😒

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

Wszystkie takie paczki będziesz mógł nadać w ramach jednego podjazdu kuriera.

Znaczy kurier One zabierze paczki i one, i orlen?

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Health___Beauty Chyba nie - Kurier Orlen zabierze paczki Orlen ....... chyba 🤔 dalej nie wiem o co z tym wszystkim chodzi ....... Czy to chodzi o przesyłki Orlen ( skoro kurier Orlen)

Wszystkie przesyłki w nazwie mają Allegro One Delivery .... ale o które chodzi dowiemy się jak klient złoży zamówienie ...... Pozostaje kwestia jakiego i w jaki sposób zamówić kuriera ..... nigdy nie korzystałem z tego "dobrodziejstwa" mając paczkomaty pod "nosem" ..... Obliczyłem że przez ostatnie 169 dni miałem zamówień Orlen 131 szt..... czyli średnio 0,77 paczki / dzień 

Na pewno kurier "błyskawicznie" przyjedzie po tą jedną paczkę ....... Dziś od rana czekałem na kuriera ze zwrotną przesyłką - pojawił się o 16:23 ..... cały dzień stracony

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@kakabe_2007  cóż. Współczuję bycia w grupie testowej ale znając życie za parę miesięcy wszystkich nas tym uszczęśliwią.

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Health___Beauty  Dziękuję za dobre słowo i odrobinę otuchy ...........

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Health___Beauty To nie są testy !

Allegro dzwoniło do mnie kilka chwil temu i poinformowałi mnie że wszyscy sprzedawcy zostaną objęci tym programem.

Bez wyjątku !!!

Usługa włączana jest sukcesywnie rejonami Polski.

oznacz moderatorów
iosveglio
#9 Pomysłodawca

Orlen-kurierowi można dać wszystkie "łany", ale One-kurierowi... no właśnie

>Pamiętaj też, że kurierowi ORLEN Paczki będziesz mógł przekazać przesyłki, które nadajesz metodami Allegro Delivery:

Allegro One (Box, Punkt) poza przesyłkami DPD
Allegro Odbiór w Punkcie ORLEN Paczka
Allegro Automat ORLEN Paczka.
Możesz też przekazać inne przesyłki, które obsługuje ORLEN Paczka oraz te, które nadajesz na umowie własnej z tym przewoźnikiem.

oznacz moderatorów