anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany dotyczące zagranicznej sprzedaży - 01.07.2025

MAMY ROZWIĄZANIE!
elawydmuch
#8 Zapaleniec#

Witam, 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu od 1 lipca zmieniacie obecne warunki sprzedaży na allegro cz? Działamy jako outlet, mamy produkty nowe, powystawowe, używane, od jakiegoś czasu sprzedajemy również w Czechach. Kliencie z Czech kupują u nas produkty w każdym stanie, kupują nawet więcej powystawowych niż nowych. Dostajemy same pozytywne opinie, nie mamy żadnego negatywa z Czech. Dlaczego od 1 lipca blokujecie nam sprzedaż połowy asortymentu na tym rynku? Wasze tłumaczenie z maila "Dzięki tej zmianie oferta na Allegro będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla lokalnych kupujących.", jak ta zmiana ma sprawić, że oferta będzie atrakcyjniejsza, jak na to wpłynie blokada sprzedaży produktów innych niż ze stanem nowy? Chyba czas przenieść się na inne platformy, bo już naprawdę brak nam sił na te wasze coraz to głupsze wymysły.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
94 ODPOWIEDZI 94
Lizindron
#8 Zapaleniec#

A pogłoski chodzą że od 2026 na polskim allegro będzie podobnie, tylko nowe w sprzedaży.

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Skąd te pogłoski?

oznacz moderatorów
Lizindron
#8 Zapaleniec#

Na forum czytałem o tym w kwietniu że zaczną to ograniczać

wklejam wątek 

21 Kwi 2025 21:26
Erbit
Poziom 37  

Z pewnych źródeł wiem, że Allegro zabrało się za likwidację handlu używanymi przedmiotami nawet jeśli sprzedawcą jest firma.

Oznacza to, że już niedługo nie kupimy używanego laptopa czy innych używanych elementów (w tym części, etc). Na wystosowaną petycję Allegro oficjalnie przyznaje, że sprzedaż używanych elementów "sprawia im najwięcej kłopotów" (reklamacje, spory, etc) a ponieważ sprzedaż używanych rzeczy, to niewielki odsetek, to postanowiono to zlikwidować by "Allegro nie było kojarzone z tym co jest na **piiip**".

Znajomy, który mi o tym opowiedział robi spore obroty dzięki Allegro. Niestety jest zmuszony poszukać innego rynku zbytu, a my w niedługim czasie nie kupimy już używanych rzeczy na Allegro. Ponoć już teraz w wyszukiwarce Allegro używane przedmioty pojawiają się dużo rzadziej niż do niedawna. Należy tylko mieć nadzieję, że handel przeniesie się na inne serwisy, bo osobiście czasem z tego korzystam.

nie wiem ile w tym prawdy, nie jest to moja wypowiedź tylko osoby trzeciej 
oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie 

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

No a problem leży nie w tym, co sprzedajemy, tylko w tym, o czym mówiłem- Allegro sponsoruje patologię, zwracając im pieniądze i podważając decyzję sprzedawców co do zwrotów i reklamacji. A wystarczy się wycofać z Allegro Protect albo ograniczyc zasięg ochrony. Nie dziwię się, że mają problem. Wystarczyłoby, żeby się nie wtrącali, jak było kiedyś. Uczciwy sprzedawca da radę  to ogarnąć, nieuczciwy popłynie - komentarze w poprzedniej wersji były wystarczające, aby wiedzieć, czy chcesz, u kogoś kupić czy nie. 

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Ja im od wielu lat już podpowiadałem jak to ogarnąć, wystarczyłoby zrobić allegro outlet, lub oznaczenie sprzedawców którzy sprzedają przedmioty używane.

oznacz moderatorów
tylkouniego
#10 Popularyzator#

My tu sobie gadu gadu a allegro milczy.....

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

trzeba wywołać pana moderatora do tablicy 😉

oznacz moderatorów
Lizindron
#8 Zapaleniec#

Nie musisz 🙂 łap odpowiedz "Na ten moment nie ma takich rozmów, na bieżąco będziemy was informować o zmianach" 😄 

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @HouseDecorPoland@tylkouniego. Proszę o jeszcze chwilkę cierpliwości. Wrócimy z odpowiedzią na Wasze pytania, gdy tylko otrzymamy szczegółowe informacje! 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

W takim razie czekamy na informacje co w związku z tym i czy dotyczy to wszystkich kategorii w tym również motoryzacji (choć z informacji tak właśnie wynika) oraz czy podobne zmiany jak pisze kolega planujecie wprowadzić na allegro.pl. Jeśli tak to kiedy?

oznacz moderatorów
RetroBroker
#9 Pomysłodawca#

Możemy się nie doczekać 🙂

oznacz moderatorów
Nova-Komp
#7 Wielbiciel#

Widać ze bardzo ciężki temat do ustalenia, w końcu trzeba przekazać ze wszyscy sprzedający używane rzeczy maja spadać z allegro

oznacz moderatorów
tylkouniego
#10 Popularyzator#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Również podbijam - czy oprócz zakazu sprzedawanych rzeczy za granicę allegro ma również zamiar docelowo zlikwidować handel rzeczami używanymi na allegro.pl ?

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

Tak

ale mnie zastanawia to że moderacja musi iść coś konsultować - nie znają odpowiedzi 

Ich też zaskoczyło?

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Dzień dobry, kiedy możemy się spodziewać odpowiedzi, tj.jasnego stanowiska Allegro w sprawie wyrzucania z portalu użytkowników sprzedających używane rzeczy?

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

nadal czekamy Pani moderator....

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Minęło już pięć dni od Pani ostatniej wiadomości, czujemy się olani....czy to jest oficjalne stanowisko Allegro? Unikanie odpowiedzi i ignorowanie użytkowników? Chyba trzeba zająć się nagłaśnianiem tematu na X i innych portalach, bo ręce opadają.

oznacz moderatorów
ploma
#11 Animator#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Ile to dla Allegro "chwilka"? Bo od "chwilki" mija 5 dzień. 

oznacz moderatorów
RetroBroker
#9 Pomysłodawca#

Można się już godzić z tym że decyzja jest ostateczna, a otrzymamy tylko informację że decyzja jest motywowana zadowoleniem klientów 🙂 

oznacz moderatorów