anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany dotyczące zagranicznej sprzedaży - 01.07.2025

MAMY ROZWIĄZANIE!
elawydmuch
#8 Zapaleniec#

Witam, 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu od 1 lipca zmieniacie obecne warunki sprzedaży na allegro cz? Działamy jako outlet, mamy produkty nowe, powystawowe, używane, od jakiegoś czasu sprzedajemy również w Czechach. Kliencie z Czech kupują u nas produkty w każdym stanie, kupują nawet więcej powystawowych niż nowych. Dostajemy same pozytywne opinie, nie mamy żadnego negatywa z Czech. Dlaczego od 1 lipca blokujecie nam sprzedaż połowy asortymentu na tym rynku? Wasze tłumaczenie z maila "Dzięki tej zmianie oferta na Allegro będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla lokalnych kupujących.", jak ta zmiana ma sprawić, że oferta będzie atrakcyjniejsza, jak na to wpłynie blokada sprzedaży produktów innych niż ze stanem nowy? Chyba czas przenieść się na inne platformy, bo już naprawdę brak nam sił na te wasze coraz to głupsze wymysły.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
123 ODPOWIEDZI 123
zangel-pl
#10 Popularyzator#

To dlaczego koledzy sprzedawcy piszą, że opcję promowania dla używanych rzeczy są wyłączone? To nie jest działanie wypierające, ale wykluczające...

oznacz moderatorów
Lizindron
#8 Zapaleniec#

Wyróżnienia to jedno ale drugie to raty na allegro również nie dostępne dla używanych przedmiotów.

oznacz moderatorów
Filip2831
#8 Zapaleniec#

Czcigodny Moderatorze, trzymamy Was za słowo, i mamy ogromną nadzieję że nie będzie z Waszymi obietnicami tak jak z obietnicami Polskiego rządu, na zasadzie "cóż szkodzi obiecać". Zaznaczam że z mojej strony to nie jest tzw. hejt w kierunku allegro i pracowników allegro, ale po prostu już wam nikt nie wierzy, i niestety allegro swoją polityką samo sobie na to zapracowało, (pamiętacie jak zlikwidowaliście listę ofert, zostawiając tylko listę produktów??? A sprzedawcom mydliliście oczy w odpowiedziach że to tylko testy są), mam nadzieję że może dotrze to do jakiegoś waszego decyzyjnego prezesa. I pamiętajcie!!!!! Liczą się nie tylko kupujący, ale i sprzedający. ZACZNIJCIE SZANOWAĆ SPRZEDAWCÓW BO TO DZIĘKI NIM GŁÓWNIE ZARABIACIE PIENIĄDZE NA ŻYCIE!!!

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i wyjaśnienia dotyczące zapowiedzianych zmian w zasadach udostępniania ofert na rynkach zagranicznych.

Chciałbym jednak odnieść się do tej decyzji z perspektywy aktywnego sprzedawcy prowadzącego outlet, którego duża część obrotu (około 50%) generowana jest właśnie na platformach zagranicznych Allegro.

Rozumiem, że rozwój rynków zagranicznych wymaga ostrożnych kroków, jednak sposób, w jaki została podjęta ta decyzja, budzi istotne wątpliwości – zarówno merytoryczne, jak i strategiczne.

1. Nielogiczność podejścia do rozwoju recommerce

Z jednej strony Allegro deklaruje intensywny rozwój recommerce i zwiększenie jego widoczności, z drugiej — całkowicie blokuje ten segment na rynkach zagranicznych, zamiast szukać rozwiązań jakościowych, jak:

• wprowadzenie działu outlet i jego wyraźne oznaczenie, np. jak produkty z "super cena"

• filtry ułatwiające klientom szybki wybór,

Wyłączenie całego typu oferty – zamiast jego udoskonalenia – nie rozwiązuje problemu, a ogranicza konkurencyjność Allegro na tle takich platform jak **piiip**, **piiip** czy nawet **piiip** lokalnych rynków.

2. Brak dialogu z segmentem, którego to dotyczy

Zmiana wprost uderza w sprzedawców outletowych i second-handowych, a mimo to nie poprzedziła jej żadna forma konsultacji. Tymczasem sprzedawcy tacy jak ja mogliby wspólnie z zespołem Allegro wypracować realne, praktyczne rozwiązania dla poprawy jakości obsługi recommerce w wersji cross-border.

3. Brak przejściowych możliwości lub wyjątków

Wprowadzenie zmian bez jakichkolwiek wyjątków (np. dla sprzedawców z niskim odsetkiem zwrotów, wysoką oceną jakości sprzedaży) jest bardzo rygorystycznym podejściem. Czy nie byłoby możliwe stworzenie programu pilotażowego lub testowej współpracy z wybranymi partnerami recommerce? Chętnie podjąłbym się takiej formy testu.

4. Kontekst środowiskowy i trend konsumencki

Recommerce to silny trend nie tylko ekonomiczny, ale też ekologiczny. Blokowanie dostępu do tańszych, dobrych jakościowo rzeczy z drugiej ręki może być postrzegane jako krok wstecz w kontekście zrównoważonego rozwoju. Tymczasem klienci zagraniczni również kupują używane — potrzebują tylko jasnej informacji i rzetelnych opisów.

W związku z powyższym mam kilka konkretnych pytań:

• Czy Allegro planuje konsultacje lub program pilotażowy dla doświadczonych sprzedawców recommerce z zagraniczną sprzedażą?

• Czy rozważane są jakiekolwiek wyjątki dla sprzedawców z potwierdzoną jakością obsługi?

• Czy można poznać przybliżony harmonogram „weryfikacji” tej decyzji i ewentualnego przywrócenia recommerce za granicą?

• Czy jako sprzedawca mogę wyrazić gotowość do udziału w pracach lub testach przyszłego systemu sprzedaży produktów używanych na rynkach zagranicznych?

Zależy mi na rozwoju sprzedaży w zgodzie z oczekiwaniami klientów, ale też na racjonalnym podejściu do zmian, które mają wpływ na setki firm. Mam nadzieję, że Allegro nie zamknie się na głosy praktyków i pozwoli współtworzyć lepsze, bardziej dopasowane rozwiązania.

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Lepiej nie dało się tego ująć. Brawo!

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

@HouseDecorPoland 

Dobrze napisane. Warto było załączyć moderację do wglądu, co ja zrobię.

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

@matt_rose 

Dzięki za szczegółową odpowiedź, jednak musisz zrozumieć, że jesteśmy sceptycznie nastawieni do takiej wypowiedzi.

Poniżej kilka punktów, które nie korespondują zbytnio z Twoją wypowiedzią:

• Skoro zmiana jest tymczasowa, dlaczego nie zostało to uwzględnione w mailu, który dostaliśmy?
  • Dlaczego zostaliśmy poinformowani o tym w osobnym mailu, a nie w standardowej formule ze zmianami i nowościami, którą rozsyłacie w takich wypadkach? Może to szczegół, ale wygląda na to, że ta zmiana jest dość nagła.
  • Kolega @zangel-pl  poniżej słusznie porusza kwestię braku możliwości promowania ofert innych niż nowe, a ta zmiana trwa już chwilę. To nie pasuje do rozwoju opcji sprzedaży używanych rzeczy.
  • Pytałem kupujących z Czech i Słowacji, czy dostali informację, że od lipca mogą kupować tylko nowe produkty, i otrzymałem odpowiedź, że nie. Czy to prawda, że ich nie informowaliście?
  • Na to zapewne nie odpowiesz, jednak wygląda na to, że chcecie, żeby sprzedający nie szukali od razu innych platform, gdyż jeszcze jakieś pieniądze są do zarobienia. A to, że wasza polityka zmieni się nagle i będzie miesiąc na szukanie innych miejsc, raczej będzie na rękę Allegro - zanim kupujący się zorientują, że trzeba szukać gdzie indziej, inne platformy nie zyskają.

@matt_rose  proszę również, zapoznaj się z zapisem @HouseDecorPoland, w poście powyżej zapomniałem Ciebie tam dodać
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

Nic naprawdę nic nie pomoże nam.... Nikt Ci sensownej i szczegółowej odpowiedzi nie udzieli. I tak się wysilili. :))))

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

Dziękujemy za każdy głos i konstruktywną opinię. Przekazaliśmy je dalej do osób odpowiedzialnych za ten obszar. Planujemy w przyszłości przywrócić możliwość sprzedaży produktów ze stanem inny niż nowy na rynkach zagranicznych - biorąc pod uwagę potrzeby zarówno klientów jak i sprzedawców.

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

bajbajbajbaj

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Nie bardzo rozumiem po co zawieszać sprzedaż produktów ze stanem innym niż nowy i potem go odwieszać? Nie lepiej wprowadzić zmiany, które pomogą kupującym w sposób jasny odróżnić produkty nowe od innych? Nie za bardzo logiczne są te wytłumaczenia moderatorów. Takimi działaniami podkopujecie zaufanie sprzedających do allegro. Ja osobiście traktowałem allegro jako mój główny rynek ale od tej akcji wprowadzam dywersyfikację i allegro będzie tylko rynkiem pomocniczym. Stawiam na rozwój sprzedaży na innych platformach skoro allegro nie potrafi w sposób partnerski współpracować ze sprzedającymi.

oznacz moderatorów
tylkouniegobis
#9 Pomysłodawca#

Wygląda na ściemę niestety:( chodzi o to abyśmy się zamknęli bo przecież będzie dobrze....a potem sprawa się rozmyje i koniec.....

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

Dokładnie. Ściema pierwsza klasa. Rynek używanych rzeczy moim zdaniem zostanie zamknięty na allegro definitywnie i według mnie nie tylko na rynkach zagranicznych ale również polskim.

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

@Sa_nova 

Dzięki za odpowiedź, wybacz jednak napisałaś dokładnie to co już w tym wątku się pojawiło tylko w paru lakonicznych słowach. Czy mogła byś się odnieść do moich pytań które zadałem @matt_rose  parę linijek powyżej bądź spowodować że sam ich adresat się do nich odniesie?

oznacz moderatorów
tylkouniegobis
#9 Pomysłodawca#

I zgodnie z planem temat zdechł był....:(

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

hahaha bo tylko o to im chodziło. Wszyscy się wyżalili, sprzedali jakąś niekonkretną bajkę o tym, że kiedys może jeszcze wrócą do tematu, że może będzie znowu lepiej.... a potem i tak wam zabronią na wszystkich kierunkach sprzedaży używanych rzeczy. Zapewne usłyszymy, że czasy i trendy się zmieniły i to dla naszego dobra.... Najważniejsze, że wszyscy już sobie pogadali o oni mają spokój. Gorzka ale prawda.

oznacz moderatorów
KORALEKOLORU
#9 Pomysłodawca#

tak patrząc na swoja sprzedaż od 3 tygodni jest zerowa ,próbowałam znaleźć swoja ofertę nie ma jej, dopiero szczegółowo zacznie sie szukac w tym dziele co jest wystawiona pojawia się a nie jest to rzecz której sa setki ,dziwnie sie dzieje a podobno tak w sieci reklamowane jest danie drugiego życia produktom ale czy na pewno ..........................

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

a możesz przesłać numer takiej oferty ?

oznacz moderatorów
KORALEKOLORU
#9 Pomysłodawca#

cos jest nie tak z wyszukiwarka dziś szukałam konkretnego  irygatora wyskoczyła mi  jedna oferta ale przez google wynalazło mi i to kilka sztuk ciekawe 

oznacz moderatorów
KORALEKOLORU
#9 Pomysłodawca#

oczywiście uzywanych

oznacz moderatorów