anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwroty towarów

RED
#21 Demiurg#

podaję przykład

Kupuje Kowalski

podaje dane do faktury na firmę Nowaka

wystawiamy dowód zakupu na Firmę Nowaka

wysyłka na adres iksińskiego

odstępuje od umowy Kowalski

piszemy, że nie przyjmujemy zwrotów od firm, że nie zgadza się beneficjent rzeczywisty umowy

allegro twierdzi, że ma prawo odstąpić od umowy

i nakazuje bez wystawienia korekty zwrócić mu wpłatę

grożąc blokadą konta

czy ktoś w allegro rozumie przepisy?

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
62 ODPOWIEDZI 62

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@RED nie gadamy o urzędach albo umowach kredytowych, tylko o zwykłych zakupach. Oczywiście, że czasem poproszę np. kolegę, ktory akurat jest w pobliżu jakiegoś sklepu, aby coś dla mnie kupił i ten kolega może wziąć dla mnie fakturę, bo to jest zakup dla mnie i do mojej działalności. Nie jest to żaden przekręt ani pranie kasy. Oby było jak najmniej takich sprzedawców, którzy kombinują jak tu odmowic zwrotu albo nie rozpatrzyć reklamacji.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@vonNogay ale tu nie chodzi że wyślesz kolegę po zakup z fakturą na twój nip tylko że odstąpienia może dokonać podmiot na którego wystawiono fakturę a nie ten co kupił z prywatnego konta na allegro, czyli odstąpienie powinno odbyć się poza allegro pomiędzy stronami umowy firmami o ile przepisy i dobra wola sprzedawcy pozwala

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@vonNogay mechanizm jaki opisałeś powyżej jest nielegalny, możesz tak zrobić o ile się nie przyznasz, że tak zrobiłeś, a us przymknie na to oko.

Oficjalnie zakupu dokonała firma, osoba kupująca nie istnieje, ale niech spróbuje ona podpisać fakturę to dopiera się zacznie 🙂

Sugerowanie, że przypadkowy kolega ma umocowanie prawne w firmie to już wyższy level proszenia się o kłopoty.

Głupota opisanej przeze mnie sytuacji polega na tym, że Kupujący powinni mi dziękować, że zwracam im uwagę, że tak nie można, że to karalne, a nie kręcić aferę i brnąć w to dalej.

To samo powinno robić allegro - uświadamiać, że to jest złe.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED co komu za to grozi? Powiedzmy żr allegro i klient przymusi cię byś zrobił trn zwrot co grozi tobie co klientowi?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@az1rael proszę bardzo

- zgodnie z ustawą o vat, każda korekta musi mieć podstawy faktyczne, nie może być na żądanie lub sejmowo "bez żadnego trybu" - w wystawianej korekcie jest nawet pole "powód"

- przedsiębiorca odpowiada za wystawione dokumenty i kontakty z kontrahentem - przy przekrętach z vat obrywali nieświadomi sprzedawcy - obowiązuje biała księga podatników

- w 99.99% sytuacji firmy kupujące nie księgują korekt bo patrz pkt wyżej, przedsiębiorca nie przyzna się nawet do zakupu

- jpk od razu automatycznie wychwytuje korekty bez zaksięgowanych faktur zakupu

- sprzedawca musi udowodnić przy kontroli zasadność korekty - w naszym przypadku nie mamy nawet kontaktu z firmą

- pomijam już inne ustawy : o praniu brudnych pieniędzy czy jakieś inne sprawy związane z terroryzmem i itp

- my do czasu wprowadzenia ksef - mamy kasy online i każda taka transakcja od razu trafia do repozytorium dokumentów

- kontrola z 5 lat sprzedaży - nam przy ostatniej kontroli pokazano wszystkie takie dziwne przypadki i musieliśmy je wyjaśniać

- zarzuty prowadzania nierzetelnej księgowości

Co grozi kupującemu:

- kontrola finansowa środków pieniężnych - kto opłacił ten zakup i dlaczego nie z pieniędzy firmy?

- kontrola wszystkich faktur kosztowych - skąd się wziął zakaz wystawiania faktur do paragonów? - bo przedsiębiorcy zbierali lewe faktury kosztowe od takich "przyjaciół"

- kontrola z zus w sprawie stosunku pracy i zatrudniania na czarno - w naszym wypadku ktoś próbuje występować w imieniu firmy

- zarzuty prowadzania nierzetelnej księgowości

- bezpośrednio właścicielowi konta: zarzut potwierdzenia nieprawdy, powoływanie się na wpływy, fałszowanie dokumentów i oszustwo - zarzuty karne które tutaj można mnożyć.

Dostałem przed chwilą jakąś bzdurną wypowiedź pracownika allegro, że takie odstąpienie jest prawidłowe bo faktura nie ma znaczenia. Kodeks cywilny, Ustawa konsumencka także na allegro nie obowiązują. Wbijcie sobie do głowy szanowni moderatorzy - konsument prowadzący firmę ma prawo osobiście odstąpić w formie jednoznacznego oświadczenia od umowy jeżeli zakup nie ma dla niego charakteru zawodowego - tylko i wyłącznie w takim przypadku

Serwis ewidentnie naraża kupujących i sprzedawców na w/w sankcje, czy myślicie, że w sprawach z us czy zus instytucje przyjmą powód "bo allegro kazało"?

Niech ktoś sobie wbije do głowy fundamentalny przepis z kodeksu cywilnego: art nr 6

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Gdy Kupujący firma przesłał oświadczenie o spełnieniu warunków z ustawy konsumenckiej wraz z pismem, że o odstąpieniu od umowy to by nie było żadnych problemów w tym przypadku.

Niech allegro sobie wbije do głowy oczywisty fakt - ustawa konsumencka jest co prawda listą wyjątków i nadrzędna w stosunku do kodeksu cywilnego - ale oba dokumenty należy traktować łącznie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED czy ty w tym przypadku jesteś wstanie się zabezpieczyć od tych konsekwencji a kupującego skarbówka rozjedzie?

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@az1rael Skarbówka poprosili delikwenta o dowody, że dostał od firmy pieniądze na ten zakup (tak, to kupujący ma dostarczyć dowody, że kasa była firmowa). Prawdziwe kłopoty będzie miał, gdy nie jest pracownikiem firmy. 

az1rael
#21 Demiurg#

@drekenzes czyli allegro doprowadza do działania na szkodę kupującego bo mu skarbówka zrobi z zadu jesień średniowiecza?

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@az1rael Nie, to jest następstwo kombinatorstwa kupujących, którzy swoimi pomysłami, które przynoszą im krótkotrwałe korzyści, szkodą sobie i innym. Świetnym przykładem na Allegro jak kupujący ukarali samych siebie jest chociażby usuniecie allegro Family czy też znaczne ograniczenie monet na aukcjach i zero pakietów monet dla sprzedawców za friko. 

Będą kombinowali ze Smartem, to przy kolejnych zakupach będą mieli podwyżki za towar, ot taka oszczędność.

az1rael
#21 Demiurg#

@drekenzes czyli 95% normalnych kupujących dostanie po zadzie za 5% patologii

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@az1rael Tak, niestety za patologiczne zachowania kilku % płacimy my wszyscy bez wyjątku. Natomiast z moich obserwacji najwięcej patologii tworzą inne firmy/pseudo firmy/osoby co miały firmę lub ich rodziny. A to rodzinne zbieranie faktur kosztowych to niektórzy tak mają we krwi, że biorą je nawet w momencie gdy firma już została zamknięta.

A największe halo z rodzinnym zbieraniem faktur jest w momencie, gdy np sprzęt się zepsuje.... a oni chcą mieć pełne prawa konsumenta, bo jak to....

Temat rzeka.

RED
#21 Demiurg#

@az1rael czy ty w tym przypadku jesteś wstanie się zabezpieczyć od tych konsekwencji a kupującego skarbówka rozjedzie?

No właśnie, sensowne pytanie - należy stanowczo się sprzeciwiać głupocie podpowiedzi moderatorów - przepisy są jasne i trzeba je stosować.

Serwis już od dawna nie wspiera sprzedawców - widać to obsłudze w dyskusjach, w regulaminie czy też w tekstach do kupujących, a poziom obsługi to dno.

26 letnie doświadczenie w prowadzeniu firmy nauczyło mnie jednego, czasami lepiej iść pod prąd i kopać się z koniem, niż ryzykować problemy gdy zmieni się lub zaostrzy interpretacja przepisów.

@drekenzes masz w pełni rację - to co wyprawiają małe firmy  woła o pomstę do nieba, a na allegro mogą więcej.

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

pokażcie, że się mylę - udowodnijcie, że ktoś inny może odstąpić od umowy w tym przypadku niż traktowany jako konsument właściciel małej firmy, pokażcie na to wyrok sądowy czy interpretacje prawną,

opublikujcie tutaj interpretację przepisów, że wygenerowane przez allegro odstąpienie od umowy bez wiedzy tej osoby jest skuteczne, wobec dowodu zakupu wystawionego na firmę innych właścicieli.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Odstąpić od umowy może "właściciel" więc raczej nie ma problemu, chyba żeby miał upoważnienie, np właściciel konta który to kupił!🤗

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

To w takim razie dlaczego nie chce w tym przypadku przedstawic takiego dokumentu a allegro forsuje bubel prawny?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

więc raczej nie ma problemu, chyba żeby miał upoważnienie, np właściciel konta który to kupił!

@LEW433 niestety mylisz się, wróć do podstaw, tego nie ma w przepisach

definicja konsumenta nie mówi nic o osobie upoważnionej

art 22 kc

za konsumenta uważa się osobę fizyczną zawierającą umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą

@az1rael allegro **piiip**zieliło sprawę i dobrze o tym wie - zobacz projektowane zmiany w sprzedaży na obce rynki - kto wg allegro będzie mógł otrzymać fakturę

Dlaczego mamy przyjmować jakiś dokument odstąpienia, pół roku później niż nastąpił zakup?

Zdefiniowany w ustawie konsument ma wykonać czynność w czasie jakim jest on przewidziany - nie zrobił tego to jego problem.

W trakcie procedowania zmian definicji konsumenta zwracano uwagę, że są jednoosobowe firmy zatrudniające nawet ponad tysiąc pracowników, zignorowano ten problem - jak właściciel chce wykonywać osobiście pewne czynności niech to robi

Hipokryzją jest fakt, że serwis stosuje podwójne standardy - inne wobec siebie i inne wobec nas. Spróbuj w opisany powyżej sposób założyć konto na allegro lub z niego zrezygnować. Niech ciocia, wujek dokona takich czynności.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ktoś jest odpowiedzialny w danym przedsiębiorstwie za różne rzeczy, przecież właściciel nie musi fizycznie tego robić, odstępuje nabywca a zajmuje się tym ktoś upoważniony przecież to normalne.😊

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@LEW433 nie twórz własnego prawa i nie wydziwiaj

pokaż przepisy i sposób ich interpretacji

bo wprowadzasz w błąd - ja Ci cytuję przepisy, a ty co robisz?

https://wojciechrudzki.pl/kim-jest-konsument/

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED niekoniecznie bo upoważniony może mieć pełnomocnictwo notarialne do czynności prawnych w imieniu właściciela no ale bądźmy rozsądni nikt takiego ważnego dokumentu nie podpisuje by sobie parę rzeczy na allegro kupić

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@az1rael

Jeżeli Ty lub ktoś inny łamie przepisy to nie znaczy, że ja to robię.

Powtórzę banał "Nieznajomość prawa nie zwalnia danej osoby z obowiązku jego stosowania."

To do Kupującego należy zadbanie by jego działania były zgodne z prawem i regulaminem allegro

Regulamin allegro pkt: 10.1 mówi

10.1.

Wszelkie działania podejmowane przez Użytkownika w ramach Allegro powinny być zgodne z Regulaminem, dobrymi obyczajami oraz obowiązującymi przepisami prawa, w tym dotyczącymi ochrony praw konsumenta.

Poinformowałem

-  o prawach konsumenta przed zakupem w ofercie

- kupujących o nieskuteczności złożonego odstąpienia od umowy, jeszcze przed odesłaniem przez nich towaru i 14 dniowym terminem na odstąpienie

- wyjaśniłem w dyskusji co zrobili źle

- poinformowałem allegro o fakcie łamania prawa - dlaczego ten użytkownik nie ma jeszcze zawieszonego konta?

- założyłem wątek w dyskusji

co zrobiłem źle? nie będę łamał przepisów prawa bo allegro tak każe

@az1rael zobacz - allegro tutaj milczy

oznacz moderatorów