Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
podaję przykład
Kupuje Kowalski
podaje dane do faktury na firmę Nowaka
wystawiamy dowód zakupu na Firmę Nowaka
wysyłka na adres iksińskiego
odstępuje od umowy Kowalski
piszemy, że nie przyjmujemy zwrotów od firm, że nie zgadza się beneficjent rzeczywisty umowy
allegro twierdzi, że ma prawo odstąpić od umowy
i nakazuje bez wystawienia korekty zwrócić mu wpłatę
grożąc blokadą konta
czy ktoś w allegro rozumie przepisy?
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
nie
jesli klient wysle ci dowod ze nadal, to w 14 dniu od otzrymania odstąpienia masz oddać pieniądze.
paczki szukasz sam
Szanowna Pani składała kiedyś taką reklamację?
Proszę spróbować
nie miałam przyjenosci skłądac, ale obsługiwać
@for-sport_pl tak, tak "Towar jest mój dopiero w momencie jego dotarcia do mnie" - i to samo dotyczy Twojego klienta. Ponieważ towar do niego nie dotarł, wciąż jest Twój, i Ty masz go szukać.
Właśnie chodzi o to, że towar dotarł do klienta. Zaginął na etapie zwrotu od niego do mnie. Czyli ostatnią osobą, która była w jego posiadaniu był klient, nie ja.
nadal - art 32
@for-sport_pl OK, wcześniej z tego nie wynikało 🙂
Wszystko pięknie ale moim skromnym zdaniem skoro towar do mnie nie dotarł to odesłanie nie nastąpiło. Nastąpiła co najwyżej próba, nieskuteczna - btw
@for-sport_pl nastąpiło jeśli przesłał ci nr nadania uwaga nr zwrotu allegro nie jest nr nadania bo nie można go śledzić na trackingu
Nr przesyłki nie jest dowodem nadania, bo nie wynika z niego, co zostało wysłane, ani do kogo.
Dowodem nadania jest np. kopia listu przewozowego podstemplowana i podpisana przez przewoźnika lub osobę przez niego upoważnioną, czy też stosowne potwierdzenie wystawione przez przewoźnika lub punkt partnerski (mają obowiązek wystawić, jak nadawca o to prosi).
@for-sport_pl a kto był nadawcą allegro w smarcie czy ty na umowie własnej?
A co jeśli Kowalski stwierdzi, że to Nowak, do którego należy firma na fv, kupił z jego konta? Lub po prostu Kowalski kupił w imieniu Nowaka, bo ten go o to poprosil, w momencie płatności przyszedł Nowak i opłacił. Danych kupującego na Nowaka nie zmieniał, bo nie ma to znaczenia, zwłaszcza w przypadku paczkomatow.
@vonNogay to nie jest problem sprzedawcy, gdy kupujący zatrudnia ludzi na czarno lub pierze pieniądze czy robi jakieś dziwne dile lub przekręty
sprawdź co to jest oświadczenie woli
Kodeks Cywilny, Ustawa konsumencka, ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, kodeks handlowy czy ustawa o vat wyraźnie definiuje reprezentacje osobową.
Firma może odstąpić od umowy w trybie konsumenckim - jeżeli zrobi to jej właściciel pod określonymi warunkami
@vonNogay wysyłasz ciocię czy wujka do sądu czy urzędu skarbowego za siebie, do banku po kredyt?
Brak odpowiedzi z Allegro - "nabrali wody w gębę" i zastanawiają się, jak rozgryźć problem.
Miałem kiedyś podobny przypadek. Reklamacje składała osoba, która była odbiorcą przesyłki, ale nie była kupującą i nie zawierała umowy. A piała z e-maila kupującego. Odasłała do reklamacji zniszczony przez nią fizycznie przedmiot. I wszystko byłoby OK., gdybym zbyt długo nie zastanawiał się co z tym zrobić (zajęło mi to ponad 14 dni) i od razu rozpatrzył reklamację negatywnie. A skończyło się na tym, że musiałem wysłać osobie, która nie zawierała ze mną umowy nowy przedmiot za 100 zł pod groźbą blokady konta.
Tutaj widać kolejne wymuszanie zachowania na sprzedawcy przed Allegro. Reklamację zgłoszoną przez osobę nieuprawnioną powinno pozostawić się bez rozpatrzenia, a zgłaszającego poinformować, że reklamację może zgłosić kupujący. Ewentualnie reklamujący może dosłać stosowne pełnomocnictwo do reprezentowania nabywcy.
A jak chcecie sprawdzać osoby uprawnione? Przecież osoba kupująca mogła przedmiot dalej odsprzedać.
przychodzi pismo z reklamacja, sprawdzacie czy zakup był na tę osobę? Jest przedmiot, paragon , roszczenie to trzeba się tym zająć tym bardziej że Allegro dopuściło inny adres dostawy niż właściciela konta. Sama kupuję dużo na allegro z wysyłką do mojego 78 letniego ojca. Jakby coś się miało zepsuć to by spakowal, zaniósł na pocztę i wysłał do naprawy a wy byście żądali pełnomocnictw?? Bez jaj.,
@Monika__L Żadne "bez jaj"
Każdy kupuje coś dla innych, dla dzieci, dla ojca lub dla sąsiadki. Ale jeśli ojciec zapakuje paczkę i zaniesie na pocztę to zwrot firmujesz Ty, bo ty jesteś kupującą, twoje dane są w dokumentach sprzedaży i tylko ty możesz zgłosić zwrot lub reklamację.
Sama sprzedajesz i wiesz że jeśli przyjdzie dziwna paczka od osoby dla której niczego nie sprzedawałaś to masz problem co zrobić z tym fantem.
Nie
jesli ma w paczce dokumenty zakupowe pochodzące ode mnie to się tym zajmuje
Oczywiście, mnie też nie interesuje kto zawijał w paczce folie lub kto zanosił do paczkomatu.
Ale kupujący jest jasno określony i to on firmuje swoim nazwiskiem czy nickiem całe postępowanie.
I jeszcze słowo do poprzedniego wpisu, jeśli kupujący odsprzedał przedmiot to nowy kupujący nie ma prawa kontaktować się z tobą w razie zwrotu czy reklamacji ale z tym od kogo kupił.