anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwroty towarów

RED
#21 Demiurg#

podaję przykład

Kupuje Kowalski

podaje dane do faktury na firmę Nowaka

wystawiamy dowód zakupu na Firmę Nowaka

wysyłka na adres iksińskiego

odstępuje od umowy Kowalski

piszemy, że nie przyjmujemy zwrotów od firm, że nie zgadza się beneficjent rzeczywisty umowy

allegro twierdzi, że ma prawo odstąpić od umowy

i nakazuje bez wystawienia korekty zwrócić mu wpłatę

grożąc blokadą konta

czy ktoś w allegro rozumie przepisy?

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
62 ODPOWIEDZI 62

Monika__L
#16 Inspirator#

beneficjent rzeczywisty umowy ma coś wspólnego ze zwrotem konsumenckim?

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@Monika__L  Firma nie jest konsumentem

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

tak ja to rozumiem, ale nie wiem czy umiem wytlumaczyc:

czy jesli mówimy o zwrocie towaru, a zarazem o sytuacji gdy zakup jest konsumencki, to co ma do rzeczy beneficjent rzeczywisty? ustawy poza ta o terroryzmie i praniu pieniędzy nie posługują się tym terminem. po co więc by to roztrząsać?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RED a zakup podlega pod UK ?

Art. 7aa. Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b
stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej
działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby
charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej
przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów
o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

A jeśli chodzi Ci o myk z fakturą na inną firmę, znajdź jej numer rachunku w Gov.pl i dokonaj zwrotu zobaczysz co z tego wyjdzie, wcześniej napisz do firmy i uprzedź że dokonujesz zwrotu na konto firmowe 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

ale jesli wpłata przyszła do Ciebie z Twojego subkonta allegro to czemu zwrot musi byc na konto z białej listy?? odsyłasz tą samą metodą którą dostałeś

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@RED  mogę poprosić jednak o konkrety i numer zamówienia? 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

69a25050-6db4-11ee-948c-e3b8932a9b47

przepisy są jasne

Art. 7aa. Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b
stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej
działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby
charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej
przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów
o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Czyli jeżeli warunki są spełnione od umowy może odstąpić tylko osoba fizyczna, właściciel firmy -  a nie ktoś inny

nowa wersja ustawy konsumenckiej tylko dlatego nadaje mu uprawnienia konsumenta, nie może odstąpienia zrobić ktoś na zastępstwo: ciocia, wujek, mąż, żona czy pracownik czy kolega

Tutaj mamy wątpliwości możliwości wystąpienia przesłanek do zwrotu oraz ktoś inny nie właściciel firmy domaga się przyjęcia odstąpienia od umowy.

i do tego osoba pisząca w dyskusji się wręcz do tego przyznaje

artykuł zwracany jest na tyle prosty : kabel do drukarki, że może się znaleźć w każdej firmie i dotyczyć każdej działalności

do tego dochodzi problem, że mamy wykonać zwrot na podstawie oświadczenia kogoś innego niż firma (zupełnie inne imię i nazwisko), nie mamy w żadnym momencie odstąpienia od umowy osoby właściciela firmy

na jakiej podstawie prawnej mamy wykonać zwrot?

dlaczego konsultant wprowadza w błąd kupujących i chce wymusić zwrot?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

cyt @kostas11 

A jeśli chodzi Ci o myk z fakturą na inną firmę, znajdź jej numer rachunku w Gov.pl i dokonaj zwrotu zobaczysz co z tego wyjdzie, wcześniej napisz do firmy i uprzedź że dokonujesz zwrotu na konto firmowe

wszystko fajnie - ale ja nie mam odstąpienia złożonego w terminie przez tą firmę

mam pokazać przy kontroli skarbówce coś co wygenerowało allegro na inną osobę i twierdzić, że jest na inną osobę,twierdząc, że allegro mi tak kazało?

przecież będę musiał wzywać karetkę po kontrolujących bo zejdą na podłodze ze śmiechu

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RED ogólnie to allegro nie jest stroną transakcji, a pakuje się we wszystko i robi bałagan, a jak byś wydrukował zamówienie z prośbą o fakturę na firmę X do papierów, przecież kupujący jest stroną umowy, i on odstępuje i o ile nie łapie się UK Art. 7aa. to tak naprawdę robisz korektę, wszystko spinasz i masz podkładkę 🙂

A swoją drogą napisał bym pytanie do US co w takich sytuacjach trzeba robić, pewnie odpiszą Ci żeby podsyłać im takich delikwentów 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@kostas11 to jest ewidentnie wina allegro, upartości w stosowaniu nieadekwatnych opcji, dlaczego kupujący nie może przy zakupie wybrać "kupuję na firmę" i koniec,

dlaczego allegro generuje za kupującego formularz odstąpienia od umowy na pałę, mimo, że kupujący nabywa towar na firmę?

@kostas11 US, Zus i inspekcja pracy z chęcią zainteresują firmą, dla której pracę wykonują osoby niezatrudnione i postronne

Ale przepisy są z drugiej strony jasne - odstąpić od umowy może właściciel firmy jednoosobowej przy spełnieniu określonych warunków

W takim przypadku powinniśmy otrzymać wystawiony przez właściciela firmy formularz odstąpienia od umowy wraz z uzasadnieniem takiego odstąpienia (czy spełnia wymagania).

Jeżeli takiego odstąpienia nie ma, to nie ma zwrotu - nie rozumiem fikołków allegro - dlaczego w dyskusji nie wyjaśniono tego kupującym?

Czy allegro wspiera szarą strefę?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@RED  "...od umowy może odstąpić tylko osoba fizyczna, właściciel firmy - a nie ktoś inny"

Akurat z tym to się nie zgodzę,  zakupy może robić upoważniony pracownik, więc odstąpić od umowy też może upoważniony pracownik - zaopatrzeniowiec, oczywiście pod warunkiem że są warunki do odstąpienia od umowy - co najmniej zgoda sprzedającego.

Analogicznie jak  ze sprzedażą, przecież umowę sprzedaży też nie musi wykonywać włąsciciel czy prezes zarządu,  wystarczy że wykona to upoważniony sprzedawca.  Kiedyś tak bywało że na fakturze wymagane były podpisy: upoważnionego do wystawienia faktury VAT i upoważnionego do przyjęcia faktury.  Z czasem z tych wymagań zrezygnowano, wystarczy podpis sprzedawcy.

Natomiast niedopuszczalnym jest wypłacenie zwrotu pieniędzy kupującemu, pieniądze wraz z fakturą korygującą powinny  trafić na konto firmy dla której wystawiono fakturę. Gdyby pieniądze dostała osoba kupująca to  automatycznie faktura stała by się lewą fakturą, prosta droga do przestępstw finansowych.

ps.  wydaje mi się że już tutaj o tym pisałem ale chyba moja wypowiedź nie była po myśli moderacji. Szkoda.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@br. w jednym się mylisz, odstąpienie z pkt widzenia ustawy konsumenckiej od umowy może wykonać tylko właściciel jednoosobowej firmy jako osoba fizyczna, gdyż jest traktowana jako konsument.

Ustawa konsumencka nie dotyczy spółek czy innych większych podmiotów

W jednym się z Tobą zgodzę.

W tytule tego wątku pytałem czy allegro łamie polskie prawo - zostało to usunięte - w tym przypadku allegro chce byśmy uczestniczyli w nielegalnym praniu pieniędzy na co się zgodzić nie możemy.

Przekazywanie środków innym osobom, niż podmiotowi kupującemu przy zwrocie jest nielegalne.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

Ale jakim innym? Jak wysyłasz przez allegro finanse to trafiają tam skąd wyszły czyli do tej samej osoby co zapłaciła.

oznacz moderatorów

owady
#11 Animator#

@Monika__L  Prosta sprawa robie zakupy na Allegro dla firmy w której pracuję. płacę. zanoszę fakture do ksiegowosci i otrzymuje zwrot kasy. robie zwrot na Allegro i jestem z kasą do przodu 🙂

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@owady dokładnie, ja mogę sobie wyobrazić co najmniej kilkanaście sytuacji typowo kryminalnych, do których mogę wykorzystać przyzwolenie allegro na takie działania

System zwrotów na allegro jest zły, wprowadzający w błąd, często niezgodny z prawem i kryminogenny - serwis przerzuca odpowiedzialność na sprzedawców.

Często co występuje teraz w dyskusji, allegro zmusza nas do działania niezgodnego z prawem

- do tej pory nikt z allegro nie wytłumaczył Kupującej co zrobiła źle i na co się naraża brnąć nadal w tej dyskusji i teraz najlepsze - allegro pozwoliło przy za kupie na firmę wygenerować oświadczenie o odstąpieniu od umowy na inną osobę, niż beneficjent umowy - pokazałem to w dyskusji i ta osoba twierdzi, że one niczego takiego nie robiła

czekam wciąż na odpowiedź allegro - tutaj, w osobnym zgłoszeniu do allegro i w dyskusji zapadła cisza

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@owady  napisał(a):

Prosta sprawa robie zakupy na Allegro dla firmy w której pracuję. płacę. zanoszę fakture do ksiegowosci i otrzymuje zwrot kasy. robie zwrot na Allegro i jestem z kasą do przodu 🙂

A firma ma taką karę że jak wystąpi z roszczeniem to do końca życia będziesz klął że taki wałek na 50 zł zrobiłeś 😄 o ile nie dasz jej korekty faktury 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

for-sport_pl
#9 Pomysłodawca#

Witam,

Mi właśnie zablokowali możliwość wystawiania nowych ofert z powodu nie wykonania zwrotu klientowi, którego paczka ZAGINĘŁA !!! 🙂

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

bo masz zwrócić pieniądze a paczki szukać sam

oznacz moderatorów

for-sport_pl
#9 Pomysłodawca#

nie nie

Towar jest mój dopiero w momencie jego dotarcia do mnie.
Gdy paczka zaginie to problem KUPUJĄCEGO.
W przypadku zwrotu to KLIENT może tylko złożyć reklamację u przewoźnika.

oznacz moderatorów