anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto ponosi koszty zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
konto zamknięte
Nie dotyczy

Kupiłem przedmiot, tulejkę miedzianą  , która jednak nie pasowała do urządzenia zwróciłem tulejkę sprzedawcy koszt tulejki 3.49zł + wysyłka 9.99zł nadana przez allegro delivery przez Orlen paczka. Sprzedawca w odpowiedzi odpisał , że zwróci mi tylko 3.49zł. Posiadam allegro smart i sprzedawca też. Dlaczego nie chce mi zwrócić całej sumy czyli 13.48zł?

Numer zamówienia

785f4a20-bfa3-11ef-8006-c70ce14825cb.
Allegro
AD006LAJ99
oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamknięte hahahah, załóż sobie sobie własne forum to będziesz ustalał kto i co może na nim pisać...

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Po to servis Allegro umożliwił tu zadawanie pytań i przedstawienie swojego problemu, by móc otrzymywać RADY ZGODNE Z REGULAMINEM   kupna / sprzedaży na Allegro a nie jakieś wymysły i osobiste przemyślenia.  Nie potrzebuję twoich bredni na temat mojego zapytania tym bardziej , że już otrzymałem odpowiedz zgodną z regulaminem a nie twoich osobistych przemyśleń lub rad nie związanych z ustaleniami Allegro. Chcesz ustalać nowe zasady sprzedaży na Allegro ....to może się u nich zatrudnij i zaproponuj zmiany w regulaminie Allegro

oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamkniętePoziom twoich wypowiedzi jest coraz niższy, więc wybacz ale nie dam się wciągać w twoje bagienko. Skoro otrzymałeś zadowalającą odpowiedź to ją oznacz jako rozwiązanie i zakończ tą swoją g*wnoburzę nie pisząc już więcej w temacie.  Nie ma takiego zapisu w regulaminie Allegro, który zabrania komukolwiek mieć tu inne zdanie niż ty i prowadzić dalej tą dyskusję. Walcz sobie o to swoje 9,99 tylko nie próbuj nikogo przy tym obrażać bo możesz się spotkać z taką samą reakcją...

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1  Zamiast dalej bredzić nie na temat to skończ tą bezsensowną dysputę. To czy mam zakończyć ten temat czy nie to moja sprawa. Pytający tutaj i przedstawiający swój problem liczą na KONKRETNE , RZECZOWE  odpowiedzi zgodne z regulaminem Allegro  dotyczące kupna i sprzedaży. Nie możesz mieć innego zdania w kwestii objętych zasadami i regulaminem Allegro. Możesz mieć oczywiście własne zdanie , ale kogo interesują twoje OSOBISTE przemyślenia i sugestie stojące w sprzeczności z regulaminem Allegro. Gdybym potrzebował prywatnych rad , sugestii, przemyśleń , opinii na temat zasad obowiązujących na portalu Allegro czy są one dobre czy złe  to nie umieszczałbym tutaj pytania.
oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamknięteWiem, że tego nie ogarniesz ale mogę mieć inne zdanie w każdej kwestii. I mam to gdzieś czy cię to obchodzi czy nie. Mnie również nie obchodzi twoja chora fascynacja regulaminem.

Bo jest regulamin i jest przyzwoitość. Ty masz tylko regulamin... 🙂

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1 ty nie masz ani tego ani tego. Sprzedawaj i kupuj na ulicznym bazarze tam możesz to robić według swoich zasad hahaha
oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamknięte hahaha

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1  hahaha
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@konto zamknięte Wg prawa zwrot to koszt kupującego, jeżeli zwrot ze Smartem się odbył to za niego się nie płaci, skoro zapłaciłeś tzn. ze wysłałeś an własny koszt. Ale jak towar był niezgodny z opisem, to reklamacja a nie zwrot a tu już koszt albo odbiór jest po stronie sprzedającego, jak tak było to wyjaśnij sprawę z nim, otwórz dyskusję, masz pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Nie chodzi mi kto płaci za zwrot. Mam allegro smart i przesyłkę zwróciłem za darmo , chodzi o to , ze sprzedawca chce mi zwrócić kasę tylko za przedmiot a nie całą sumę czyli koszt towaru i przesyłki. Jest w regulaminie Allegro o zwrotach i można zwrócić towar nawet bez podania przyczyny w ciągu 14 dni i z tego skorzystalem

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#10 Popularyzator#

Witam.

Można towar zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 14-tu dni od odebrania przesyłki, to po pierwsze. Jeżeli stan zwracanego przedmiotu nie budzi kontrowersji, to sprzedawca powinien zwrócić całość za towar, oraz koszt najtańszej przesyłki udostępnionej w danej ofercie, to po drugie. Tak stanowi prawo i to nie powinno budzić najmniejszych kontrowersji.

Problemem jest interpretacja przepisów gdy strony transakcji próbują coś "ugrać" w związku ze smartem.

Czasem sprzedający kombinują i nie chcą zwracać kosztów dostawy, gdy w ofercie była dostępna opcja smart, a czasem to "cwani i obeznani z przepisami" nabywcy kombinują i oczkują zwrotu za przesyłkę w kwocie najtańszej przesyłki podanej w ofercie, pomimo że dostawa była ze smart... Ale to jak dla mnie co najmniej "naciąganie prawa".

Nie znam wszystkich szczegółów zakupu i zwrotu, ale w Pańskiej historii zastanawia mnie jedna rzecz - może czegoś nie wiem, może to była jakaś promocja, ale chciałbym wiedzieć jakim cudem miał Pan DARMOWY ZWROT SMART przy kwocie zakupu wartości 3,49 złotego?

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

MOJEGRATY5  Mam wykupiony smart....sprzedawca też ma smart. W opcjach jego oferty była możliwość zwrotów, więc skorzystałem z takiej opcji. Otrzymałem kod zwrotu od serwisu Allegro i towar zwróciłem. Być może miałem możliwość zwrotu ze smartem ponieważ wybrałem opcję wysyłki Allegro Delivery dającej możliwość zwrotu za darmo.(Allegro Delivery to partnerski program dostaw dostępny już dla klientów Allegro. W jego ramach możesz wybierać wygodne dla Ciebie dostawy do automatów paczkowych, punktów i na adres mając pewność, że Allegro bierze odpowiedzialność za Twoją paczkę na każdym etapie jej podroży, w tym również za reklamację czy zwrot".   Nic z mojej strony nie chciałem "ugrać" . Zakupiona tulejka mimo, że w opisie posiadała wymiary to jednak  nie pasowała do otworu , była za ciasna , być może wymiary tulejki były za mało precyzyjne.  Skoro była możliwość zwrotu więc ją zwróciłem , jeżeli nie byłoby takiej możliwości to na pewno servis allegro nie podałby mi kodu zwrotu.
oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#10 Popularyzator#

Witam.

Dzięki za odpowiedź. Człowiek się całe życie ponoć uczy... Zawsze mi się wydawało, że darmowy zwrot ze SMART jest tylko wtedy, gdy zakup jest ze SMART. Ale widać byłem w błędzie.

Co do prób "ugrania" czegoś na smarcie to niczego nie sugerowałem pod Pańskim adresem. Wspomniałem tylko, że są takie przypadki i że dotyczą one obu stron transakcji.

A w tym konkretnym przypadku to być może właśnie sprzedawca próbuje naginać rzeczywistość i odmawia zwrotu za przesyłkę, bo być może w/g niego najtańsza dostępna opcja wysyłki była darmowa bo była ze smart i dla niego nie ma znaczenia, że trudno smart uznać za "zwykłą przesyłkę"...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

Wymiary w opisie były błędne?

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

MOJEGRATY5 Poczytałem o tym:  "smart" zapewnia  sprzedawcy darmową wysyłkę oraz kupującemu darmową przesyłkę, jeżeli zakup wynosi powyżej 45zł.  Jednakże sprawa zwrotu nie przewiduje  limitów. Jeżeli sprzedawca oferuje darmowe zwroty to umieszcza taką informację w swojej ofercie, a kupujący ma taką możliwość bez względu na cenę zakupionego towaru. Tak to chyba wygląda.
oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

MOJEGRATY5 Jest jednak mały haczyk w tych darmowych zwrotach i na to trzeba uważać. Jeżeli od tego samego sprzedawcy kupujemy np. kilka przedmiotów to możemy dokonać tylko jednorazowego zwrotu w całości lub w części, czyli np. jeżeli już raz coś zwróciliśmy i otrzymaliśmy kod zwrotu to nie mamy już później możliwości dokonania kolejnego zwrotu  rzeczy  zawartej w tej samej ofercie.
oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@konto zamknięte A czy to wina sprzedawcy że tulejka nie pasowała ? Zawsze warto przed zakupem dopytać sprzedawcy jaka do danego urządzenia pasuje. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Człowieku o czym ty bredzisz? Miałem prawo dp zwrotu więc zwróciłem . Jeżeli nie masz nic innego do powiedzenia to nie pidsz

oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamknięteJak na razie to ty bredzisz coraz bardziej. Bardzo proszę nie decyduj kto może tu pisać a kto nie. To jest forum i każdy ma prawo do swojego zdania. Czy ci się to podoba czy nie!

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1  nadal bredzisz nie na temat  i to pod moim postem... nie ja prosiłem ciebie o pomoc a jak już piszesz to na temat i z sensem a już na pewno zgodnie z regulaminem Allegro a nie ze swoimi przemyśleniami 
oznacz moderatorów