anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucona reklamacja

MAMY ROZWIĄZANIE!
konto zamknięte
Nie dotyczy

Witam

Opisze krótko.Zareklamowałam towar ponieważ sprzedający na stronie podał date gwarancji pazdziernik 2025 ,a po sprawdzeniu numerów seryjnych ,ze jest do czerwca 2025.Była długa dyskusja i cały czas miałam wsparcie allegro,ze oczywiście mam rację i ,ze wszystko jest zgodne z regulaminem.Wystarczyło,ze sprzedawca (prywatny)napisał iż odmawia reklamacji i allegro umywa ręce ,że już nic nie mogą zrobić.Jest to droższa rzecz więc zależy mi bardzo .

oznacz moderatorów
88 ODPOWIEDZI 88
az1rael
#21 Demiurg#

@_Likos_ gwarncja producenta wymaga dowodu zakupu a tego nie dostała od sprzedawcy prywatnego 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@az1rael  nie zgodze sie.

Zakup z reguły nie musi być w autoryzowanym punkcie czy sklepie . Jeśli jest karta gwarancyjna dowodem zakupu może byc potwierdzenie transakcji z allegro ( żaden producent nie pisze że ma to być FV lub paragon ze sklepu). Wiec potwierdzenia zawarcia transakcji internetowej jest ważnym dowodem zakupu przedmiotu

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@_Likos_ @komis-bell pisał w poprzednim wątku o tym bez tej gwarancji z pudełka serwis producenta nie ruszy tego na naprawę to raz a dwa tam bylo coś z gwarancją w ofercie skopane że miała być 24miesiące w ofercie w realu była skrócona i babka najpierw reklamowała to że skrócenie jest niezgodne z ofertą co nic nie dało a teraz okazuje się że termomix nie działa. Dam ci screenshooty. https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/odrzucona-reklamacja/td-p/677584

Screenshot_20231123_094055_Chrome.jpg

Screenshot_20231123_094105_Chrome.jpg

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@az1rael  tak czytałem tylkko zdaje sie że tam była gwarancja w pudełku z tym że krótsza o te trzy miesiące niż deklarował sprzedawca. Wiec jesli mamy gwarancje producenta z pudełka + dowód zakupu z allegro - to nie powinno być problemów .

Nie wiem tylko czemu @konto zamknięte nie chce tego reklamować w ten sposób

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@_Likos_ Serwis gwarancyjny Vorverk nie tknie sprzętu bez oryginalnego dowodu zakupu urządzenia - tego które wystawia firma Vorverk przy zakupie z ich dystrybucji.  Dowód zakupu z Allegro nic tu nie da. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@komis-bell ale to nie jest nigdzie napisane w karcie gwarancyjnej którą wklejałeś. Tam jest tylko mowa o dowodzie zakupu produktu. NIe jest napisane że to ma być dowód zakupu od firmy Vorverk

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@_Likos_ wyżej masz napisane "Sprzedający Vorwerk Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. we Wrocławiu (dalej: Vorwerk Polska) udziela gwarancji na urządzenie Thermomix® TM6, zakupione od Vorwerk Polska." 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek Otóż to. Dopytałem właśnie moją kuzynkę - jest przedstawicielką. Do realizacji gwarancji wymagany jest oryginalny dowód zakupu urządzenia. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Reklamowałam, ale ona odrzuciła jak to ujął doradca .. nie przedstawiając  merytorycznie  odmowy

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Bo mi nie przyjmą bez dowodu

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Jeszcze dopiszę,że to właśnie  mój radca prawny nakłonił mnie to tego,abym dalej próbowała się polubownie dogadac z pomocą serwisu.Ale jak to mówią  im dalej w las tym ciemniej...i tak właśnie  jest w tym przypadku.Aaa słabe jest to co zasugerowałaś. Hm widocznie znasz takie myki bo mi są zupełnie obce ,nieznane. A nawet jakby mi to przeszło  przez myśl  coś tam zaświtało  to najzupełniej  w świecie  bałabym się  zrobić cokolwiek idąc  tokiem myślenia.

oznacz moderatorów
terazauto
#13 Ambasador#

"mój radca prawny" 🙂 szopka 🙂

Wczoraj co innego, dzisiaj co innego....

Sprawa jest taka - Sprzedający jako osoba prywatna ma prawo odrzucić reklamację. Musi ją rozpatrzyć, i odrzucając, to właśnie zrobił. Możesz pisać nawet 40 tych samych wątków i nic to nie zmieni. Od pisania na Allegro Gadane prawo nie ulega modyfikacji. Kupując używany, podjęłaś ryzyko. Efekt już znasz. Pocieszające jest o, że prawdopodobnie źle to podłączasz, i na tym się skup, bo jak dla mnie sprawa jest ewidentną próbą "wymiksowania" się z nieprzemyślanego zakupu. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Żadna szopka bo od momentu wykrycia tej niezgodnosci w gwarancji  konsultowałam się z radcą.A nie kupiłam sprzętu używanego tylko jako nowy i nie połakomiłam się na cenę okazyjną  bo była taka jaka oferują przedstawiciele.Chciałam zakupić bez zbędnych prezentacji,szybko.Moim błędem było to,że nie zauwazylam ,że to sprzedawca prywatny  .Założyłam  ,że przedstawiciele i byłam przekona ,że   mogą sprzedawać wszędzie  co okazało się błędnym myśleniem.To jest nielegalnego i niezgodne z polityką firmy,ale dopiero teraz jestem taka,, mądra,, 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Tak źle wkładam do kontaktu bo taka ze mnie ciemna  baba, a może Bambik.Nie mam na to wpływy, że tak się stało wolałabym odstąpić co sprzedawca teraz proponuje (ciekawe dlaczego)niż się użerać. Ale o tym już wcześniej pisalam

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

No tak mówisz o takich sprzętach można powiedzieć  zwykłych.Wiesz jak wygląda thermomix .Tam nakłada się tylko misę i to tyle tam nie ma czego źle założyć.(wiem bo siostra ma )

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@konto zamknięte Jak rozumiem zakupu dokonałaś w tym roku? Składałaś reklamację na podstawie gwarancji tak?  
Jeśli tak to napisz sprzedającemu (najlepiej w dyskusji) że składasz reklamację na podstawie niezgodności towaru z umową. 

Napisz dokładnie co się zepsuło, jakie są Twoje oczekiwania i czekaj na decyzję sprzedającego.

Na rozpatrzenie reklamacji sprzedający ma 14 dni i może on oczekiwać odesłania towaru w celu rozpatrzenia tej reklamacji. 

Pokaż link do oferty w której dokonałaś zakupu jeśli to nie problem. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Wszystko ładnie pieknie,ale opisałam z jakiego powodu jest reklamacja .Nic się nie zepsulo

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@konto zamknięte Ok źle zrozumiałem. 
Reklamacje możesz składać na podstawie „niezgodności towaru z umową” (dawniej rękojmia).

Dwa lata od daty zakupu. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Niestety odrzuciła i właśnie o to idzie wystarczyło, że napisała w dyskusji ,że odrzuca i pozamiatane allegro się wypina

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Mogę dobrze to brzmi  ico mi to dało. 

oznacz moderatorów