Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Hej,
klient zwrócił towar, który wrócił do mnie w stanie gorszym niż go wysłałam. Był nienależycie niechlujnie zapakowany, wrzucony w karton bez dodatkowego zabezpieczenia. Do klienta paczka dotarła bez żadnych wad o czym sam poinformował w formularzu zwrotowym. Jest to radio samochodowe z ekranem, więc powinno być "przynajmniej" w folii bąbelkowej - niestety było źle zabezpieczone do wysyłki. W wyniku czego, produkt podsiada liczne zarysowania, skazy i nie nadaje się do ponownej odsprzedaży. Odmówiłam zwrotu środków. Klient założył dyskusję z reklamacą żądając ponownego rozpatrzenia sprawy (numer reklamacji 462437/2025). Co mogę jeszcze w tym przypadku zrobić?
Pozdrawiam, ChemixClean
@ChemixClean Jako przedsiębiorca nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu od konsumenta, po odstąpieniu od umowy towar należy do Ciebie bez względu na to w jakim stanie go otrzymałeś , reszta zawarta jest w UK
Czyli rozumiem, że jestem zobowiązana zwrócić środki? Ewentualnie pomniejszyć je o wartość uszkodzeń?
@ChemixClean BRAWO TY !!
@ChemixClean musisz mu zwrócić tyle ile jest warte w tym momencie, bo za jakąś kwotę na pewno da się go jeszcze sprzedać
@ChemixClean w niektórych sytuacjach możesz pomniejszyć kwotę zwrotu – na przykład jeśli zwrócony produkt został uszkodzony w transporcie lub nosi wyraźne ślady użytkowania.
W przypadku dyskusji, przedstaw w niej swoje stanowisko w tej sprawie.
@RaBarbar_ka pokaż przepisy potwierdzające twoją teorię, bo wg mnie sprzedawca ma prawo w każdej sytuacji wykraczającej poza zwykłe zapoznanie się z towarem pomniejszyć kwotę zwrotu, szczególnie wtedy gdy produkt jest zniszczony podczas zwrotu przez przewoźnika,
to kupujący może w niektórych przypadkach dochodzić reklamacji od przewoźnika
i sądy w podobnych sprawach różnie stwierdzały odnośnie wartości takiego towaru
co w sytuacji, gdy zwracany towar nadaje się tylko do utylizacji, kto ponosi jej koszt?