anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak wyboru kuriera w smart!!!

MAMY ROZWIĄZANIE!
gargulce2
#11 Animator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Jestem jedną z "uszczęśliwionych" osób która przechodzi jakieś nonsensowne testy w których allegro narzuca przewoznika w przesyłkach smart. We wszystkich ofertach jest podany kurier dpd smart którego nie mogę dodać. Absurd goni absurd. Nie po to płacę allegro smart żeby nie moc wybrac przewoznika. Nie chcę kurierów pocztex, ups czy innych którzy mnie zawiedli. Chcę wybrac przewoznika dpd z którym nie mam problemów, paczki przywozi na czas itd. Mimo że płacę za smarta odebraliście mi wybór. Zakończcie te durne testy i pozwólcie ludziom wybrac to co im odpowiada. 

Wychodzi na to że ja przez 5 tygodni nie zrobię zakupów na allegro. Poczekam na zakończenie testów. 

Jeszcze jedno pytanie do twórców ów godnego pożałowania pomysłu... jak zbadacie zadowolenie klientów że swojego testu? Na jakiej podstawie uznacie że test się powiódł czy to była porażka? Bo chciałabym wyrazić swoją opinię na ten temat w ankiecie dotyczącej właśnie tego. Patrząc na niezadowolenie innych klientów wasz test nie zdał egzaminu. I chyba będę wnosić o zwrot kosztów smart za te 5 tygodni testów gdzie nie mogę wybrac przewoznika. 

oznacz moderatorów
480 ODPOWIEDZI 480
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@MiMary 

Pierwsza zmiana, o której Allegro informowało w styczniu, nie wykluczała możliwości wyboru dostawcy przez kupującego.

Kolejna zmiana, o której pierwsze doniesienia pojawiły się na forum w kwietniu, jest wprowadzana stopniowo na kontach kolejnych użytkowników bez żadnej zapowiedzi, a polega na tym, że Allegro narzuca kupującemu dostawcę, jednocześnie ukrywając informację o tym, jaki to dostawca. Dopiero po zawarciu umowy i opłaceniu zamówienia kupujący dowiaduje się, jakiego kuriera wybrał system.

Zawarcie umowy bez pełnej świadomości co do jej warunków, zarówno po stronie konsumenta, jak i sprzedawcy, czyni transakcję ryzykowną. Kupujący może być zmuszony do odstąpienia od umowy lub zaakceptowania niekorzystnej dla siebie metody dostawy.

Allegro uniemożliwia sprzedającym spełnienie obowiązku informacyjnego wynikającego z art. 12. ust. 1 pkt 8 ustawy o prawach konsumenta. Najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową na odległość przedsiębiorca ma obowiązek poinformować konsumenta w sposób jasny i zrozumiały o sposobie spełnienia świadczenia, tj. o warunkach dostarczenia towarów. Zgodnie z art. 22 UoPK informacja na ten temat stanowi integralną część umowy zawieranej na odległość i może być zmieniona jedynie za wyraźnym porozumieniem stron.

Całokształt działań Allegro związanych z wprowadzoną zmianą (określaną dla niepoznaki jako "testy") nosi znamiona nieuczciwej praktyki rynkowej, o której mowa w art. 6 ust. 1 oraz ust. 3 pkt 1 w zw. z art. 4 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym
oraz praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów.

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@MiMary Dodam, że prowadzone przez nas testy zmian są zgodne z naszym regulaminem, a szczegółowy zapis na ten temat znajdziesz w tym miejscu

Zapisy regulaminu serwisu odnośnie testów dotyczą podstawowych usług Allegro, które dla kupujących są bezpłatne.

Zgodnie z regulaminem Allegro:
12.1. "Spółka może świadczyć Użytkownikom inne usługi, wspomagające główną działalność Spółki lub ułatwiające Użytkownikom korzystanie z usług Spółki, [...] na zasadach określonych w regulaminach takich usług".

"Allegro Smart!" jest usługą płatną, świadczoną na podstawie odrębnego regulaminu.

Regulamin usługi Smart (dla kupujących) nie został załączony do regulaminu serwisu i nie stanowi jego części.

Co wiecej, regulamin serwisu w ogóle nie przewiduje usług płatnych dla kupujących (9.1. "Usługi świadczone przez Spółkę w ramach Allegro są odpłatne. Wszystkimi opłatami i prowizjami obciążany jest Sprzedający").

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@MiMary 

Ze względu na charakter umowy (usługa opłacona z góry na wybrany okres rozliczeniowy) zastrzeżenie w regulaminie możliwości "testowania" zmian byłyby niedozwolonym postanowieniem umownym, w sposób rażący naruszającym interesy konsumenta. De facto oznaczałoby, że Allegro przyznaje sobie prawo do zmiany warunków świadczenia usługi w sposób dowolny (co do zakresu zmian i czasu ich trwania), jednostronny (bez konieczności uzyskania zgody nabywcy) oraz niejawny (bez konieczności zmiany regulaminu oraz informowania konsumenta o zmianach). UOKiK nie zostawiłby suchej nitki na takim pseudoregulaminie.

Art. 3851. § 1 kodeksu cywilnego: "Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nieuzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne)".

"Art. 3853. W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności: [...]
4) przewidują postanowienia, z którymi konsument nie miał możliwości zapoznać się przed zawarciem umowy; [...]
10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej przyczyny wskazanej w tej umowie; [...]
19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie do zmiany, bez ważnych przyczyn, istotnych cech świadczenia [...]."

oznacz moderatorów
marcus0015
#10 Popularyzator#

Czy zgłaszał ktoś to bezprawie do UOKiK?

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@marcus0015 Kupujący wspominali o zgłoszeniach telefonicznych. 

Ja ciągle liczę na to, że osoby odpowiedzialne jednak się opamiętają. Ale w końcu pewnie wyślę pismo.

oznacz moderatorów
winnyrumcajs
#7 Wielbiciel#

Tak. I na tym się skończyło, po odpowiedzi widzę, że być może nieprawidłowo zostało złożone zgłoszenie, bo UKOiK nie widzi naruszenia. Można zgłosić jako zbiorowe naruszenie, bo moim zdaniem takowe istnieje... Jeśli ktoś chętny, ale anonimowo oczywiście NIE i pisemnie

Bez nazwy.png

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

Allegro powinno uderzyć się w piersi i jak najszybciej wycofać bezprawne zmiany. Miliony zostaną na koncie, a kupujący na platformie.

Optymalizację można było zrobić po ludzku, z poszanowaniem praw konsumenta. Poinformować kupujących, zmienić regulamin. Jeśli narzucać kuriera, to tylko w sposób jawny, a najlepiej porzucić ten poroniony pomysł. Poszukać oszczędności gdzie indziej, np. ograniczyć liczbę zwrotów (sprzedający będą wdzięczni), w najgorszym razie zwiększyć limit kwotowy. Promować One nagrodami, a nie przymusem.

@msniezek 

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

Dokładną datę wprowadzenia zmiany podała @ayo80 w poście na forum dla sprzedających. Przy okazji pojawiło się kolejne określenie zastępcze:

23 kwietnia tego roku uruchomiliśmy eksperyment w formularzu dostawy i płatności. Kupujący zobaczą tylko jedną opcję dostawy w ramach darmowego kuriera w Smart! – Kurier (bez nazwy przewoźnika). Mechanizm działa tak, że pomaga lepiej rozdysponować dzienną liczbę przesyłek pomiędzy różne firmy kurierskie. Metody, które od teraz znajdują się w mechanizmie to: Allegro One Kurier – dostawa jutro, Allegro Kurier DPD, Allegro Kurier DHL, Allegro Kurier UPS.

Link

oznacz moderatorów
gargulce2
#11 Animator#

Do wszystkich niezadowolonych delikatnie mówiąc klientów allegro. Jeśli robiliście zakupy z wysyłką one sprawdźcie maila. Dostałam od allegro ankietę (była w spamie) dotyczącą dostawy one. Oczywiście napisałam co o nich myślę. Może jak każdy wypełni taka ankietę to  przejrzą na oczy że strzelili sobie w kolano. Dla mnie allegro one jest najgorszym przewoźnikiem i dostał odpowiednią i zgodna z prawdą opinię. 

Sprawdźcie maila i spamy. Wypełniajcie ankietę!!!

oznacz moderatorów
gargulce2
#11 Animator#

Jeśli chodzi o odpowiedzi moderatorek to naprawdę brak słów. Artykuł z początku roku mówi jedno, allegro robi drugie. Jak można się podpierać artykułem który mówi o nowej opcji ale nie wyklucza wyboru a całkowitym ubezwłasnowolnieniem kupującego i narzucaniem przez siebie przewoźnika który nam nie pasuje. 

Marysiu naprawdę nie widzisz różnicy? Mam wybor - nie mam wyboru... 

I to nie jest "proponowanie" jak to ładnie przedstawia allegro tylko narzucanie swojej woli. Zaproponować możecie a ja mogę wybrać jedną z propozycji. Taka jest definicja propozycji. 

oznacz moderatorów
lewgorzkowski
#10 Popularyzator#

Chciałem coś kupić i wybrać Kurier Pocztex na adres, w ofercie normalnie się wyświetla taki sposób dostawy, a po przejściu do podsumowania jest tylko "kurier"  brakpocztex.jpg

nie chcę żeby sprzedawca mi to wysłał np DHL-em, którego też ma w ofercie, o co tu chodzi? Dlaczego nie mogę wybrać kuriera, którego udostępnia sprzedawca?

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

O zgrozo! Pocztex został wrzucony do maszyny losującej. No to teraz czeka mnie anulowanie zakupów i blokowanie pieniędzy za każdym razem, jak mi narzucą tę pseudousługę. 

Najwyższa pora pisać do UOKiKu. 

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@lewgorzkowski Nie będziesz mógł sam wybrać przewoźnika. System zrobi to za Ciebie. Może trafi się Pocztex, może inny. Nie mamy na to wpływu. Dowiesz się, co wylosowałeś, dopiero po zawarciu umowy i opłaceniu zamówienia. Jeśli nie chcesz ryzykować, lepiej zrób zakupy gdzie indziej.

To koszmarny pomysł Allegro, z którego nie chcą się wycofać, mimo że został wprowadzony bezprawnie i spotkał się ze zdecydowanym sprzeciwem użytkowników. 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@-Sainkho- dziś przeszli samych siebie chłopu wybrali dhla w podsumowaniu a przywieźli ups-em, czyli nawet już nie trzymają warunków dostawy jeśli chłop odpisze że korzystał z kurier allegro

oznacz moderatorów
lewgorzkowski
#10 Popularyzator#

To jest po prostu jakiś kiepski żart, jest szereg produktów, które jako sprzedawca muszę zamawiać cyklicznie. To zamiast jeden kurier by mi to przywiózł i z głowy, to kartony DPD, stretch DHL... no porażka totalna, rozbija mi to system pracy...

oznacz moderatorów
Halfrunt
#19 Nestor#

Nie może tak być, aby Allegro wybierało klientom kuriera! Przecież wiadomo że jednemu podoba się bardziej kary, gniady czy Tarantowaty...

oznacz moderatorów
ayo80
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski @Halfrunt w kwietniu uruchomiliśmy eksperyment w formularzu dostawy i płatności. Kupujący zobaczą tylko jedną opcję dostawy w ramach darmowego kuriera w Smart! – Kurier (bez nazwy przewoźnika). Mechanizm działa tak, że pomaga lepiej rozdysponować dzienną liczbę przesyłek pomiędzy różne firmy kurierskie. Metody, które od teraz znajdują się w mechanizmie to: Allegro One Kurier – dostawa jutro, Allegro Kurier DPD, Allegro Kurier DHL, Allegro Kurier UPS. Z mechanizmu Kuriera (bez nazwy przewoźnika) usunęliśmy metodę dostawy Allegro Kurier Pocztex. Zrobiliśmy to, ponieważ czas dostawy Allegro Kurier Pocztex  niestety wzrósł. Ale już 8 lipca z powrotem go przywróciliśmy.

Paula
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
pk_1969
#9 Pomysłodawca#

O ile wiem zakazuje sie eksperymentow na zwierzetach, a na ludziach dalej mozna?

oznacz moderatorów
gargulce2
#11 Animator#

@ayo80 nie pisz bzdur. W kwiatniu wprowadziliscie eksperyment na niewielkiej grupie klientow. Juz wtedy spotkalo sie to ze sprzeciwem. Reszta klientow miala wybor kuriera oraz dodatkowo kurier bez wyboru. Mamiliscie ludzi ze test sie skonczy i wszystko wróci do normy. NIE WROCILO!!! test byl zrobiony niezgodnie z regulaminem. Wprowadzone zmiany sa niezgodne z regulaminem i uderzaja w dobro klientow. Nie zmienia sie umowy w trakcie jej trwania bez aneksu.

Po cichaczu zostaly wprowadzone rażące zmiany. No może nie po cichaczu bo ludzie się ogromnie wk.xx.ją na wasz deb.xx.ny pomysł

Test został wprowadzony w życie bez badań i opinii najbardziej zainteresowanych czyli klientow allegro. 

Chcesz Przykład? Proszę bardzo: 

Zamówiona paczka w poniedziałek, allegro wybiera za mnie kuriera one 🤬, paczka dotarła w sobotę (termin byl najpozniej do czwartku)....

Zamówiona paczka w poniedziałek, allegro wybrało za mnie kuriera dpd 😁, paczka dotarła we wtorek rano...

WSZYSTKO W TEMACIE!!!

oznacz moderatorów
-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@ayo80 Z mechanizmu Kuriera (bez nazwy przewoźnika) usunęliśmy metodę dostawy Allegro Kurier Pocztex. Zrobiliśmy to, ponieważ czas dostawy Allegro Kurier Pocztex  niestety wzrósł.

To już nieaktualne, proszę sprawdzić. Pocztex znów bierze udział w losowaniu. Gdyby tak nie było, to byłby widoczny po rozwinięciu wszystkich metod dostawy, a nie jest.

oznacz moderatorów