Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Proszę o wyjaśnienie.
Zgodnie z regulaminem allegro, jeżeli przesyłka zostanie nadana w automacie PRZED godziną graniczną - w tym wypadku jest to 15.00, to jest nadana w terminie, i kurier powinien ją jeszcze tego dnia wyjąć.
Natomiast otrzymuję odpowiedzi od konsultantów, że ta godzina 15.00 nie jest godziną graniczną, tylko przesyłkę należy nadać wcześniej, jakieś kilka - kilkanaście minut wcześniej,
???
Czy przesyłka nadana o godzinie 14.56, czy 14.59 - jest traktowana jako nadana PO terminie??? (przy godzinie granicznej - 15.00)
Czy gdzieś w regulaminie czy na innych stronach allegro jest taka informacja? Proszę o jej wskazanie.
@jolantab Przesyłka zostaje uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera, a nie poprzez samo umieszczenie jej w automacie. Jeśli nadasz do tej godziny granicznej, przewoźnik zapewnia, że taka przesyłka zostanie odebrana jeszcze tego samego dnia- wtedy właśnie zostanie nadana.
Nie odpowiedziałaś mi na pytanie.
Proszę o uściślenie:
Zgodnie z regulaminem allegro, jeżeli przesyłka zostanie nadana w automacie PRZED godziną graniczną - w tym wypadku jest to 15.00, to jest nadana w terminie, i kurier powinien ją jeszcze tego dnia wyjąć.
Czy tak?
Czy przesyłka nadana o godzinie 14.56, czy 14.59 - jest traktowana jako nadana PO terminie??? (przy godzinie granicznej - 15.00)
Jak jest traktowana taka przesyłka:
Jako nadana w terminie czy jako nadana PO terminie?
@w_kiwi, Odpowiesz mi?
@jolantab Ja Ci odpowiedziałam na pytanie. 🙂 Przesyłka jest uznawana za nadaną w momencie odebrania przez kuriera, czyli nie ma znaczenia, czy wsadzisz ją do automatu o 14:56, czy o 15:00.
Ok.
Zamówienie c6d86ee0-db9f-11ee-af02-fb3267871e3a
nadane
https://allegro.pl/kampania/one/kurier/sledzenie-paczki?numer=A000H3PX84#
NADANE W DNIU ZAMÓWIENIA O GODZINIE 14.59.
Do tej pory nie zostało wykluczone z jakości sprzedaży (wysyłka w terminie).
Pomimo mojego zgłoszenia z dnia 08.03. "40642111"
Odpowiedzi konsultantów. Nie jednego. WSZYSTKICH:
-"Prosiłbym więc o nadawanie do 15 minut wcześniej. Wtedy nie pojawi się niejasność związana z opóźnieniem przesyłki."
- "W przyszłości zachęcam aby zlecenia nadawać w automacie paczkowym kilka minut wcześniej aby system miał możliwość wcześniejszego wygenerowania zlecenia dla kuriera. "
-"Jako iż przesyłka musi zostać przyjęta przez automat oraz wygenerować podjazd kurierski, przesyłki należy nadawać w automacie z wyprzedzeniem kilkuminutowym"
-"Przesyłka w automacie paczkowym została razem z podjazdem kuriera wygenerowana o godzinie 15:00:30. Status który pokazuje Pani na zdjęciu jest statusem rozpoczęcia tej rejestracji. "
-" W tym przypadku system nie wyrobił się wystawić dla Państwa paczki w ciągu 54 sekund jako do odbioru tego samego dnia przez kuriera, co skutkuje wydaniem paczki następnego dnia roboczego. Allegro działa zgodnie z regulaminem lecz nie jestem w stanie zagwarantować regulaminowego działania systemu w przeciągu 54 sekund. "
- "Allegro funkcjonuje zgodnie z regulaminem niestety nic nie poradzimy na to że każdy system potrzebuję paru minut na zarejestrowanie czynności. Nie jestem w stanie Państwu dokładnie określić ile system potrzebuję czas na wypełnienie kilku czynności. Jeżeli chodzi o nadanie przez Państwa przesyłki o godzinie 14;59;06 mogło zabraknąć trochę czasu dla systemu na wygenerowanie potrzebnych dokumentów dla paczek i przesłania tego zlecenia dalej"
-"Sprawdziłem w systemie że nadał Pan paczkę 14:59 a godziną graniczną w tym automacie paczkowym jest godzina 15:00. Faktycznie zapisy w regulaminie informują o tym, że należy nadać do tej godziny paczkę lecz trzeba pamiętać że system również potrzebuję chwili na przypisanie przesyłki do skrytki i wygenerowanie dla tej paczki zlecenia i przesłania go do oddziału logistycznego."
to jak to jest?
"czyli nie ma znaczenia, czy wsadzisz ją do automatu o 14:56, czy o 15:00. "
Dlaczego więc nie zostało to zamówienie od dwóch tygodni wykluczone z jakości zgodnie z moim wnioskiem?
Skąd informacja o 15? U nas (Poznań) kurier odbiera paczki z automatu koło 13, tylko raz dziennie i nadanie po 13 to już automatycznie dzień obsuwy.
Sprawdź sobie tutaj
https://allegro.pl/kampania/one/kurier/godziny-graniczne
I za każdym razem, jak nie odbierze w przypadku twojego nadania w godzinie granicznej - zgłaszaj reklamację do allegro.
Oraz oczywiście zgłoś wykluczenie tych zamówień ze statystyk
@jolantab padłam, godzina graniczna to 17:00 :)))) aż zrobię eksperyment 🙂
Świetnie!
Reklamuj wszystkie przesyłki, które nadałaś przed 17, a zostały wyjęte z opóźnieniem.
A ja się tylko zastanawiam, dlaczego allegro z automatu nie wyklucza z jakości sprzedaży tych przesyłek... Przecież mają wgląd w godziny graniczne i godziny wyjęcia przez kurierów z automatów...
@jolantab reasumując dyskusję: masz rację. Godzina graniczna to godzina graniczna, przesyłka nadana o 14:59 powinna być traktowana jako nadana w terminie. Tymczasowo, jeżeli zadziała to inaczej, będziemy ręcznie wykluczać takie "opóźnione" zamówienia z jakości sprzedaży, prosimy o ich zgłaszanie.
Postaramy się też oczywiście jak najszybciej rozwiązać tę sprawę systemowo.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na tę może niszową, ale ważną sprawę!
@msniezek A jak liczycie te przesyłki które ktoś opłaca na minutę lub dwie przed godziną graniczną i nie ma szans by je do tej godziny dostarczyć? Ostatnio tak mi klient opłacił ale na moje szczęście w tym dniu kurier się pół godziny spóźnił .
Hej, w ustawieniach dostawy ustaw - wcześniejszą godzinę, niż godzina graniczna..