anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DAC7 ile raportów Allegro wysłało?

drakenek
#10 Popularyzator#

Dostałem dzisiaj 4 maile od Allegro o wysłaniu raportu DAC7. Jak mam to rozumieć? Przecież jak US zsumuje dane z tych raportów to wyjdą jakieś głupoty! 

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@drakenek  może masz dwa konta, bo ja dostałem tylko dwa e maile 😉

oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#14 Krzewiciel#

Ja dostałam po 2 identyczne maile do każdego z dwóch kont. Allegro przegina ze starannością 😉

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@AGLOPRIMA2 Ja tak samo: dwa maile dla każdego z dwóch kont. Z tym że wygląda na to, że sprzedaż z kont na ten sam NIP jest zsumowana.

Inna sprawa że to przy okazji pokazuje trend: za rok 2023 miałem ponaddwukrotnie większą sprzedaż na Allegro niż w 2024. Ale moja ogólna sprzedaż wzrosła - czyli udział Allegro w całokształcie spada - i tak trwa mać 😎

oznacz moderatorów

ojdana111
#8 Zapaleniec#

Dostałam dwa 

oznacz moderatorów

drakenek
#10 Popularyzator#

Ok, maile rzeczywiście były zdublowane, ale... Mam dwa konta. Na jednym bardzo sporadyczna sprzedaż, a tymczasem do US poszły dwa raporty z wartościami ze sprzedaży z głównego konta. Jak US to zsumuje, to nie będzie się zgadzać i na bank będzie kontrola. Allegro, proszę o pilne wyjaśnienie co tutaj zaszło i sprostowanie sprawy!

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @drakenek. Raporty nie zostały zdublowane, sprawdziliśmy to. Każdy raport dotyczy osobnego numeru NIP. Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji, to proszę, abyś napisał w tej sprawie przez formularz.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

drakenek
#10 Popularyzator#

@MiMary  Jakiego osobnego numeru NIP? Mam dwa konta na ten sam NIP. Z resztą osoba fizyczna nie może mieć dwóch osobnych NIP-ów! Co zatem Państwo sprawdziliście? Mogę prosić o informację, co konkretnie zostało sprawdzone w tym przypadku?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@drakenek, proszę, abyś w tej sprawie napisał przez formularz. Nie udzielamy takich informacji na forum.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

Hej mam takie pytanie czy konta firmowe też są zgłaszane do US ? 

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KIKOPIKO Oczy wiście

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

Dzięki za odpowiedz ale po co jak i tak mamy kasy fiskalne które łączą sie onlain z US ? hehe 😂

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KIKOPIKO Na przykład po to, żeby US mógł sprawdzić, czy wszystko nabijasz na tę kasę 😎

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@MiMary Rapoty może nie zostały zdublowane, ale maile tak. Ja do każdego w dwóch kont dostałem po  dwa identyczne maile - mimo że oba są na ten sam NIP. Czyli do jednego NIP dostałem cztery maile. Mam nadzieję, że US się połapie w tym bałaganie, bo inaczej czarno to widzę 😎

oznacz moderatorów

drakenek
#10 Popularyzator#

@TomBanknoter w US się zsumują raporty, zaświeci im się na czerwono, że przychody z PIT nie zgadzają się z tym co Allegro im przesłało i kontrola jak w banku.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@drakenek Nie ma co panikować, może @MiMary potwierdzi, że ilość otrzymanych maili nie przekłada się na ilość raportów wysłanych do US

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@TomBanknoter potwierdzimy to na 100% w poniedziałek, ale już teraz uspokajam - system mailingu nie jest bezpośrednio powiązany z systemem raportów. Jeżeli maile rzeczywiście są zdublowane, nie oznacza to automatycznego zdublowania raportów.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@msniezek Dziękuję. I mnie się tak wydawało - jednak jak widać, sprawa budzi zrozumiały niepokój użytkowników.

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

Ja mam nadzieje że US będzie do tego podchodził z dystansem i zanim będzie podejmował jakieś czynności to będzie pierw wzywał do wyjaśnienia sprawy

Bo cos czuje ze będą niezłe jaja w tym roku 😎

oznacz moderatorów

Zwierzakus
#9 Pomysłodawca#

Będzie ciekawie. US dostanie raport z kwotami. Jeśli ten raport wygląda tak jak ta tabelka, to skąd US ma wiedzieć czy to był rzeczy nowe czy używane ? Poproszą o udowodnienie niewinności, jak to w polsce.

oznacz moderatorów