Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
naliczono mi 48 dopłat za podjazd z jednego tygodnia. Czyli jak rozumiem 48 razy zamawiałem podjazd kuriera w ciągu kilku dni ? Mało tego dopłaty mam liczone do każdej nadanej paczki. Dla przykładu kurier odbiera 10 sztuk dpd pick up, i do każdej z tych paczek ma opłatę za podjazd. sytuacja powtarza się kolejny miesiąc. Składanie reklamacji jest czasochłonne, a z każdym miesiącem liczba dopłat wzrasta. Bo wcześniej miałem ich 15, teraz 48 pomimo tego, że skrupulatnie kontroluję liczbę nadań. Zawsze kurier odbiera więcej paczek, żeby przekroczyć minimalną liczbę dla darmowego odbioru. Jeśli ta sprawa nie zostanie wyjaśniona zamierza ją nagłośnić i zgłosić do odpowiednich organów. Jest to celowe i świadome działania na szkodę sprzedawcy.
Czekam na konkretną reakcję ze strony allegro, a nie ściemnianie i odsyłanie do formularza reklamacyjnego. Kto mi zwróci czas i fatygę za wysyłanie dziesiątek reklamacji ?
@RED sprawa jest mega poważna i nie wierzę, że allegro nic o niej nie wie, skoro dzisiaj mój kurier wspominał, że wiele innych osób nadających paczki zgłaszało mu podobne problemy. Według niego umowa DPD - allegro miała być renegocjowana z końcem kwietnia, ale do tego nie doszło i od maja zaczęły się dziać cuda. Ktoś coś próbuje ugrać. Szkoda tylko, że naszym kosztem.
To nie jest pierwsza taka akcja - serwis czuje się bezkarny - uokik cacka się z allegro
takich sytuacji jest więcej:
- ukrywanie faktycznych całkowitych kosztów transakcji przed wystawieniem oferty
- wciskanie na siłę podmiotów odpowiedzialnych za produkt, czy też instrukcji obsługi
- produktyzacja, wciskanie na siłę parametrów przedmiotów
- twierdzenie, w części kategorii, że katalog zawiera już wszystkie eany
- przerzucanie reklamacji na podmioty trzecie
- ukrywanie przed kupującymi kosztów wysyłki, rodzaju przewoźnika, warunków reklamacji czy też zwrotów
- usuwanie treści w wystawionych ofertach, zmiana ich kategorii i itp
- uniemożliwianie poprawnego opisywania produktów
- fikcja w podjazdach kurierów i w czasie wysyłki
Ja do tej pory nie dowiedziałem się dlaczego wystawiono mi fakturę zaliczkową w koronach czeskich, a potem ją skorygowano - mimo, że nic nie sprzedajemy na tym rynku
Przypominam o procesie, który allegro przegrało
bo nie potrafiło uzasadnić opłat jakie wypisało na fakturach, które podobno były zgodne z regulaminem
Tl:dr Sąd uznał, że sprzedająca robiła w c---a, tylko nie wiadomo na ile, więc oddalił powództwo.
Nie chciało się Allegro podać dokładnych danych dotyczących zakupu i przegrali. Wystarczy, żeby ręcznie z systemu przepisali dokładne dane dotyczące transakcji. Nie chciało im się ręcznie przepisać bo automatycznego systemu do tego jak widać nie mają i przegrali. Chociaż zakładając kwotę 12 000 zł, to jeśli kupująca sprzedawała jakąś drobnicę to takich transakcji mogło być kilka tysięcy.
Z artykułu -> " Sąd badał, czy w takiej sytuacji, pozwana, czyli pani Katarzyna, bezpodstawnie się wzbogaciła, bona Allegro dostała rabat, a w zasadzie rabaty transakcyjne.
I po zbadaniu sprawy nie miał złudzeń: "Sprzedający korzystający z platformy Allegro.pl nagminnie prowadzą działania, mające na celu wprowadzenie w błąd algorytmu systemowego, aby sztucznie promować swoje oferty kosztem innych. uczciwych sprzedawców, a tym sam, wykorzystywać funkcjonalność platformy w sposób sprzeczny z regulaminem".
Sąd nie miał również złudzeń, że pani Katarzyna złamała regulamin serwisu fikcyjnie kupując własne rzeczy za pośrednictwem innych kont. Zresztą ona sama nie kwestionowała tego w korespondencji z Allegro.
A co za tym idzie - faktycznie bezpodstawnie się wzbogaciła."
"... Sąd: O ile powódka odsyłała pozwaną do zestawienia, to należy się zgodzić, że jest ono nieczytelne i zawiera błędy w podsumowaniach. Sporządzony na płycie CD billing uniemożliwia dokonanie weryfikacji zarzucanych powiązań pomiędzy transakcjami.
Co zawiera billing? Numery ofert i prowizji, które pobrano. Sąd uznał jednak, że z billingu nie wynika, kiedy i pomiędzy jakimi podmiotami doszło do zawarcia umów ani względem których transakcji pozwana dopuściła się nadużyć."
Wytłuściłem o co mi chodzi 🙂
Prawo pocztowe i prawo transportowe jasno precyzują te kwestie - @mikeza był tu na forum temat z wypowiedziami, do kogo pisać w sprawie potencjalnych nadużyć w w/w temacie
@mikeza ale nawet jeśli, to przecież maksymalnie dziennie to maks powinno się 4.99 zł za podjazd zapłacić, one nie są od paczek przecież, tylko od podjazdu, jasno to wyłuszcza regulamin Allegro:
Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu) |
DPD_N1_PODJAZD
|
4,99zł
|
na FB ktoś twierdzi, ze w miesiąc naliczyli mu 2000 zł za podjazdy! jakby liczyć nawet weekendy to max 154,60zł może wyjść.
@EElektryka_com dokładnie, dlatego dziwi mnie podejście allegro i ściemnianie, że oni będę coś tam wyjaśniać. Ja mam za 1 tydzień 48 podjazdów, czyli dziennie kurier musiałby przyjeżdżać do mnie 10 razy , co jest przecież technicznie niemożliwe. Podjazdy są po prostu z automatu liczone do każdej paczki pickup, o dziwo do zwykłych DPD wysyłanych na adres nie ma dopłat. To pokazuje, że jest błąd systemu i to allegro powinno prostować a nie my składać reklamacje. Nadmienię, że ja żadnych podjazdów nie zamawiam, bo mam stałe zlecenie odbioru paczek przez DPD.
U mnie to samo, klient wybiera DPD Pick Up i opłata naliczona UWAGA!! od każdej takiej paczki, więc jeśli mamy przykładowo 5 takich paczek w ramach jednego podjazdu to do każdej z nich jest naliczona opłata. Składałem reklamację i tam mają taki burdel, że przypisują do mojego konta przesyłki których nawet ja nie nadałem. I najlepsze tłumaczenie "proszę składać reklamację" bo nic innego sprzedawcy nie mają do zrobienia, tylko będą klepać reklamację do każdej takiej paczki, parodia. Sprawa ewidentnie do UOKiK.
Monika napisała wczoraj, że konsultuję temat i poprosiła o cierpliwość.
@RED spokojnie, nigdzie nie znikneliśmy - zdajemy sobie sprawę z powagi tematu i jasno komunikujemy, że konsultujemy temat i wrócimy do Was z odpowiedzią.
[AKTUALIZACJA - 09.07.2025]
Korekty zostały wykonane. Zobaczycie je w zakładce Rozliczenia z Allegro.
Zostały wykonane wczoraj (08.07) w godzinach 17:00- 22:00.
[AKTUALIZACJA - 08.07.2025]
Wystąpiły utrudnienia w systemie przesyłania danych u przewoźnika, co spowodowało, że korekty nie trafiły do nas w terminie i nie zostały uwzględnione w rozliczeniach ani na fakturach za czerwiec.
Jesteśmy już w kontakcie z przewoźnikiem i otrzymaliśmy zapewnienie, że wszystkie brakujące korekty wraz z zestawieniami zostaną do nas przesłane jak najszybciej. Jak tylko je otrzymamy, zostaną one jak niezwłocznie przetworzone.
Przepraszamy za wszelkie niedogodności i proszę o cierpliwość.
[AKTUALIZACJA - 10.06.2025]
Wracamy do was z informacją w tej sprawie. Dziękujemy wam za cierpliwość.
Po dokładnym przeanalizowaniu zgłoszonych informacji zauważyliśmy, że w wyniku błędu wystąpiły nieprawidłowości w naliczeniach na rachunkach sprzedających. Nasz partner jest obecnie zaangażowany w proces weryfikacji i korekty tych przypadków. Chociaż jako Allegro nie mamy fizycznej możliwości potwierdzenia wykonania usług podjazdu realizowanych przez kuriera, zapewniamy, że wdrożymy wszelkie niezbędne środki, aby w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń. Weźmiemy też odpowiedzialność za naliczone błędnie opłaty, w nadchodzących dniach otrzymacie korekty z ich tytułu.
To mamy siadać teraz do tego i weryfikować, a potem zglaszać, czy zostanie nam oddane, to co niesłusznie zabrane?
@rafmet_net potwierdzę, czy weryfikacja i korekta nie wymaga zgłoszenia ze strony sprzedającego i wrócę do Ciebie z informacją.
15 MAJA mam 11 paczek
i do wszystkich doliczono mi dopłaty
@Syrena_zT to jeszcze może warto pomyśleć nad tymi, którzy mają kilka kont allegro aby nie był liczony podjazd do każdego z kont oddzielenie.
Jeden NIP i adres = jeden numkat
u mnie to samo z 5 czerwca mam DPD naliczone opłaty
TO SA JAKIEŚ ŻARTY CZY CO ?
@AlleMakijazPL te dopłaty mają wszyscy, tylko mało kto o nich wie i to jest najlepsze w tym wszystkim.
ja dzięki temu wątkowi sprawdziłam sobie - dopłaty i mam 5 czerwca naliczone dopłaty
tylko skad my mamy wiedzieć ja to teraz odzyskac
czy można Dpd wyłaczyć i zachowac smart ?
@AlleMakijazPL jeśli masz inne formy dostawy i wypełniasz minimum liczby form doręczenia dla smarta, to możesz wywalić DPD (nie jest on obowiązkowy). Ja tak zrobiłem, a przynajmniej usunąłem pickup, bo do niego były doliczenia.
już to zrobiłam dziękuje
ja mam 10 dopłat
i teraz napisałam do allegro o reklamacje
np zamówienie 66d0ce00-3253-11f0-b87f-bb40cc91b00b
6b669f40-3252-11f0-a502-23c6e7453584
26f64fe0-3342-11f0-b7ac-337954f14218 te 3 zamówienia były odebrane 19 maja razem z innymi deverly
i do każdego naliczono po 4.99 a jak już to raz powinno być 4.99
to samo w innych dniach
oszustwo
Ci co złożyli reklamacje to podejrzewam, że mają jakieś szanse na zwrot, ale nas tutaj w tym wątku jest może kilkanaście osób, a dopłaty, obawiam się, że dotyczą wszystkich. Jakoś nie wierzę, że allegro z automatu będzie zwracać te dopłaty każdemu.
ja mam taką sytuacje ze 20 maja doliczono mi 3 podjazdy po 4.99
gdzie było 6 paczek
to nawet jesli już to podjazd powinien być 1 a nie 3 do każdej paczki