Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Dzien dobry, chciałbym prosić i sprawdzenie oferty 17189692509
Sprzedawca twierdzi że sprzedaje mój produkt a jest to niemożliwe bo nigdy u mnie go nie kupił a jeszcze niby ma 20 sztuk na stanie, z przebidką 100%. Moje szelki kosztują 65zł a jego 130zł .
Aukcje bezczelnie skopiowana, słowo w słowo, opis, zdjęcia, parametry. Nawet wystawiany typ faktury taki sam a firma założona w styczniu tego roku.
Co to za zagrywki? Pan oczywiście nic nie odpisuje od kilku dni na moje pytania czy posiada moje szelki na sprzedaż.
Zauważyłem że ma 700 aukcji, wszystkie podpięte pod czyjeś produkty, wszystko z przebidką 100% jeśli chodzi o cenę.
O co tutaj chodzi? U tego Pana ktoś kupi, ten Pan kupi u mnie , żeby wysłać tej pierwszej osobie? Czy to jest zgodne z regulaminem?
Czyli finalnie i tak będziesz mieć sprzedaż więc w czym problem? Jeśli kupią bezpośrednio u Ciebie - masz sprzedaż. Jeśli kupią u niego a on kupi u Ciebie - masz sprzedaż. To sytuacja w której wygrywasz w każdym przypadku.
I może jeszcze zakup na fakturę a później zwroty na firmę , korekty itd ?
@AlePiesio Czyli zrobi to co każdy inny kupujący na Allegro. Każda firma może złożyć u Ciebie zamówienie.
Tak , zgadza się ale dla mnie to jest takie kombinowanie , wystawianie ofert moich produktów bez mojej zgody, to ja zapłaciłem za kody EAN nie małe pieniądze, , to ja płace roczną opłatę za utrzymanie tych kodów, to ja zrobiłem zdjęcia produktów, to ja napisałem opis produktów a ktoś w ciągu kilku minut wystawia aukcje i kopiuje wszystko ode mnie, , zdjęcia, opisy, w tym kod EAN za darmo i jeszcze nie posiada takiego produktu na stanie! Dla mnie to jest chore. Niech ten ktoś sam sobie napisze, opisy, zrobi zdjęcia i wykupi pulę kodów EAN i płaci co roku opłatę.
@AlePiesio No ok, ale czym to się różni od kupowania np. w hurtowni (poza tworzeniem opisu)? Też nie płacisz na kody EAN itp.
Zamawiasz towar i sprzedajesz go z zyskiem. Ewentualnie nie zamawiasz go w ogóle do siebie tylko hurtownia nadaje go bezpośrednio do kupującego.
Można polemizować, czy ty tracisz czy zyskujesz, on sprzedaje twoje, ty sprzedajesz innych i tak si e biznes kręci.
@LEW433 małe sprostowanie, ja sprzedaje moje, własnoręcznie zrobione.
@AlePiesio OK Ja Ciebie rozumie, ale ci z allegro na pewno nie.
Ludzie opanujcie się. Jak pewnie wiesz jeżeli kupi od Ciebie to jest to już jego własność. A jeżeli jest to jego własność to może z nią robić co mu się podoba. Na przykład sprzedać dwa razy taniej albo dwa razy drożej. Jakieś bzdurne kody nie powodują że prawo własności przestaje działać.
@AlePiesio ten pan jeśłi sprzeda to kupi u Ciebie podając adres dostawy swojego klienta.
Często mamy takie zamówienie . Nie wiem w czym widzisz problem. Ty towar sprzedasz w takiej cenie jakiej go wystawiłeś. A to że ktoś zarobi ? cóż handel.
Jakbys zatrudniał handlowca na etacie on takze by zarabial:) . Ja osobiście wręcz bym sie cieszył jeśli ktoś chciałby produkt mojej marki wystawiac na swoim koncie.
1) wieksza widocznośc oferty
2) zarabiam tyle ile oczekuje
3) jelsi ktoś de facto zbiera dla mnie zamówienia na moje produkty - to super
Jełsi jestes zainteresowany podam Ci numery moich aukocji które spokojnie mozesz dublować i zarabiac w ten sam sposób. Towar wysyłamy szybko, wsystko mamy na stanie i nie bede robił żadnych przeszkód jako właściciel marki .
Warunek jest jeden : zadnych podrób i innych produktów pod naszą marką. Wszystko ma być kupione u nas. I nie ma problemu
Wygląda na drop. Jak ktoś u niego kupi to on kupi u Ciebie podając adres klienta do wysyłki i faktury. To jest bulwersujące ale nie jest nielegalne. Choć pewnie do RODO mogło by mieć inne zdanie jak nie informuje o tym klientów...
@AlePiesio Pewnie się łebek naczytał, jak to się świetnie zarabia na dropie w Allegro, ale życie go szybko zweryfikuje. Problem by był, gdyby sprzedawał taniej, a jak dokłada 100% to tylko dla Ciebie lepiej - jesteś ekstra konkurencyjny, i chyba tylko ślepy kupi u niego
@TomBanknoter a podobno Allegro się czepiało dropa, widziałem tutaj takie tematy na forum przez ostatnie kilka lat, że sprzedawcy musieli wysyłać zdjęcia do Allegro że posiadają taki towar na stanie, czy w tym przypadku to nie obowiązuje ?
Dziwne te ceny ma, głównie mi chodzi o podpięcie aukcji pod moją, bez żadnych kosztów, wysiłku, czegokolwiek i jeszcze gościu nie umie mi odpisać na pytanie zadają dwa razy przez 2 dniz czy posiada moje produkty. Tylko odpowiedź potrafi wysłać że odpowie tak szybko jak to możliwe 😂 i tak codziennie, pewnie autoresponder.
Minie mu czas nowego na handelek bez prowizji. Pójdzie parę zwrotów na jego adres to mu się odechce. Przecież wystawiając od różnych osób musi podać jeden adres zwrotu...xD
@AlePiesio Ja bynajmniej nie twierdzę, że mi się to podoba, jest to kolejna z licznych patologii na Allegro. A wynika ona z innej patologii - czyli tzw. katalogu produktów, w którym każdy może korzystać w wyników czyjejś pracy.
Na mój gust Allegro stara się bazować na przyciąganiu nowych "sprzedawców", którzy nierzadko pasożytują na tych z dłuższą historią i doświadczeniem w serwisie. Ale w ten sposób generują sztuczny tłok, rośnie im liczba użytkowników i ofert - a finalnie dzięki podrasowanym statystykom będzie łatwiej komuś opchnąć ten staczający się serwis.
No i jest jeszcze ten aspekt, o którym wspomniałeś - czyli nierówne traktowanie użytkowników. Sprawa opisana tutaj:
Gdzie Allegro domaga się jakichś **piiip**ycznych zdjęć z dowodem osobistym i towarem w tle, a tu gostek ewidentnie nie posada towaru, który "sprzedaje".
Oficjalny Sklep Allegro działa w dropie. Nie mogą zabronić sprzedaży w tej metodzie, bo byłoby to poważne ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej.
@AlePiesio W ramach produktyzacji wszyscy sprzedawcy mogą korzystać z danych dostępnych w Katalogu. Zgodnie z punktem 5.5 Regulaminu: "Użytkownik z chwilą wprowadzenia do Oferty (publikacja w Allegro) treści stanowiących przedmiot ochrony prawa autorskiego, w szczególności znaków, logotypów, wizerunku, opisu oraz zdjęć („Treść”), zezwala Allegro.pl na nieodpłatne, niewyłączne, nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści". Jeśli Twoim zdaniem to niemożliwe, żeby wspomniany przez Ciebie sprzedawca miał dokładnie ten sam produkt, użyj opcji “Zgłoś ofertę błędnie powiązaną z produktem” oraz opcji “Zgłoś naruszenie”. Dodatkowo przekazałam już sprawę do weryfikacji.
@julienail zgłaszałem wiele razy ofertę błędnie powiązaną z produktem oraz naruszenie, nic to nie dało.