Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Do tej pory kody EAN w kategorii Muzyka (płyty winylowe i kompaktowe) były wymagane tylko dla produktów nowych. Bardzo słusznie bo płyty które moją 50 lat i więcej nie posiadają takowych. Od dzisiaj kody EAN są obowiązkowe dla wszystkich produktów, także dla używanych, pomimo tego że nadal widnieje opis że EAn jest tylko opcjonalny czyli nieobowiązkowy dla takich produktów. Co się stało? Awaria?
@vinyloveplyty zmiany dot. sprzedaży na Allegro powinny być komunikowane z wyprzedzeniem min. 14 dni, czy nie taki jest zapis w Regulaminie
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
pomijam już fakt, że podmiot szanujący swoich partnerów biznesowych powinien komunikować zmiany tak, aby wszyscy mieli odpowiedni czas, aby się z nimi zapoznać i do nich dostosować
jak widać Allegro nie szanuje swoich partnerów ...
@ja_Nitka
Temat dla UOKIK i na pozew zbiorowy to jest. Państwo myśle że też z chęcia by sobie przytuliło kilka milionów kary.
Tak na prawdę nie ma alternatywny dla sprzedających używane, kolekcjonerskie płyty w Polsce. Nie ma drugiego takiego miejsca które zrzeszałoby sprzedawców, słuchaczy i kolekcjonerów w kraju. Serwisy zagraniczne wiążą się z dodatkowymi kosztami celnymi, drogimi przesyłkami i wydłużonym czasem realizacji. Pozostają tylko sklepy stacjonarne i okolicznościowe giełdy na których nie ma tak szerokiej oferty. Społeczność ludzi kupujących i sprzedających płyt jest bardzo duża na Allegro i budowana przez ich użytkowników przez 25 lat. Jest tutaj tysiące ludzi którzy codziennie sprawdzają nowo dodane rzeczy. Mam nadzieje że Allegro tego nie zniszczy.
_HolaOla_ "To decyzja biznesowa, dokładnie przeanalizowana przez zespół odpowiedzialny za ten obszar" Serio? przeanalizowana? to dlaczego wprowadzona z dnia na dzień, bez powiadomienia, ograniczająca swobodny dostęp do rynku firmom które współpracują z wami od lat?! A najlepsze to dowiedzenie się na infolinii że zakładka pomoc czy jak tam ona się nazywa, służy do informowania a zmianach i jest tak samo ważna jak regulamin! Nie mówiąc o tym że sugerujcie naginanie prawa na infolinii. Ludzie odpowiedzialni za ten stan są zapewne z siebie dumni, ale jak to mówią wraca... szybciej niż się nawet można spodziewać.Nie pozdrawiam
P.S. a może tutaj na allegro gadane będą też wiążące umowy, tylko w drugą stronę, i za każdy dzień męczenia się zwami dopiszemy sobie jako sprzedawcy 1000zł wynagrodzenia?! Co Wy na to? Bo ja żadnego aneksu do umowy od lat z Wami nie podpisywałem, a ciągłe zmiany, to prowizja, to dodatkowe wymagania - wszystko w jedną stronę, to może teraz czas na nas w drugą?
Tutaj, w tym temacie, też Państwa zachęcają na naginania prawa sugerując żeby kupować kody kreskowe, co jest legalne tylko w przypadku producentów, doskonale sobie zdając sprawę z tego, że tutaj są tylko sprzedawcy.
Warto dodać że ok. 80-90% rynku winylowego w Polsce, jest tutaj, na Allegro. Co jest zasługą pracy wielu sprzedawców i konsumentów, pracą budowania tego rynku pod Waszą marką od 25 lat. Stare, używane winyle woli 99% kolekcjonerów i nigdzie w Polsce nie ma ich tyle co tutaj. Państwo natomiast w niewytłumaczalny, nagły sposób zabijają ten rynek, zostawiając tysiące ludzi bez źródła zarobu i bez możliwości wzbogacania swoich kolekcji o kolejne perły.
Ponadto tak bardzo promujecie ekologiczne rozwiązania i tak bardzo chcecie się pozbyć tego co używane. To dobry temat dla mediów, które może się tym zajmą
Jakiś pozew, zainteresowanie UOKIK, mediów? To jest chore. Zarżnięcie z dnia na dzień rynku używanego wiynla, cd i kasety.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Kiedy odpowiedzi na nasze pytania zadane w tym wątku?
@vinyloveplyty nie mamy nic nowego do dodania.
Pozwolę sobie zacytować wiadomość Oli:
"odpowiedziałam już na wszystkie pytania w moich poprzednich wiadomościach. To decyzja biznesowa, dokładnie przeanalizowana przez zespół odpowiedzialny za ten obszar, więc naprawdę mi przykro, ale nie mam w tej kwestii nic więcej do dodania.".
@gdvorek Nie na wszystkie pytania odpowiedź została udzielona, min. czy kod EAN z wznowienia płyty można wykorzystać do starej produkcji. Co sugerowała Ola
Myślę że jest jeden sposób, by rozwiązać to tak, żeby wszyscy byli zadowoleni - płyty wydane przed erą kodów kreskowych. Można stworzyć przestrzeń w kategorii Kolekcje i Sztuka > Design i Antyki > Zabytki Techniki. Wystarczyłoby dodać tam kolejną podkategorię "Płyty winylowe", wraz z odpowiednimi parametrami. Przecież podkategoria "Gramofony i patefony" już jest. Myślę że sprzedawcy woleli by to niż nic. Proszę o przekazanie tej propozycji do odpowiednich osób. Chyba powinno wam zależeć na rozwiązaniu tego problemu, który jak widać wzbudza duże zainteresowanie.
Bzdura jak talala, problem dotyczy również dziecięcej odzieży używanej (każdej niezależnie od kategorii).To co wczoraj miało stan używany i EAN był opcjonalny dziś jest wymagany. To też decyzja biznesowa??? Macie swoje dzisiejsze prace serwisowe
Są ich miliony. Tych bez EAN. Czytam uważnie i robię za chwilę odcinek kanału o tym (1472) dr Audio - YouTube
@Client:136488409
Warto wspomnieć że problem nie dotyczy tylko branży muzycznej, i nagłaśniać temat gdzie się da. Natomiast same problemy z Allegro i używanymi to nie tylko kod EAN. Dziękujemy za wsparcie.
Dlaczego nie poszedł za tym żaden komunikat, dlaczego nie zostaliśmy odpowiednio wcześniej o tym uprzedzeni? Decyzja podjęta zaocznie która zaskoczyła nawet Was - moderatorów a tym bardziej sprzedawców
Całkiem rozsądna reguła pozwalająca na brak EAN w płytach używanych, wydawanych w latach 80-90-tych bez kodów została ot tak zniesiona.
Czołem. Likwiduję swoją kolekcję płyty CD, około 2000 sztuk. Zbierane od ponad 20 lat. Często podziemny metal z małych wytwórni, z lat 90. czy 2000., bez EAN. Mam też płyty CD z wczesnych lat 80. kiedy jeszcze nie nabijano barcodów (są w powszechnym użyciu od około 1985 roku, przy czym mam kompakty z 1987 także bez EAN).
Wystawianie towaru na Allegro to horror i udręka. Od jakiegoś czasu wszystkie pozycje bez EAN znikają z listy moich ofert, część numerów nie mogę wbić, bo Allegro podaje, że nr jest nieprawidłowy (stare eany z lat 90.). Wstawiałem na portal na literę E, potrafiłem zrobić 100 aukcji w dzień, na Allegro jak zrobię kilka to juz jest dobrze. Słaby kurs dolara mnie powstrzymuje przed E.
Czy naprawdę ktoś tam siedzący w serwisie nie może pojąć, że spora część wydawnictw nie ma barcodów??? W szczególności najstarsze kompakty z lat 80. i te z małych niezależnych wytwórni??? Czy tylko miałki pop i hip hop ma być sprzedawany na tym pato-serwisie?
@Rejels
Niestety trzeba pracować nad tym żeby się stąd całkowicie wynieść, i rozwijać sprzedaż na innym serwisie. Wygląda na to że Allegro chce całkowicie wyeliminować sprzedaż używanych produktów.
@Rejels vin ted jest najlepsze do sprzedaży używanych rzeczy, pewnie również płyt z muzyką. Jest sporo kupujący z zagranicy.
Jeżeli chodzi o kody EAN, to tu duże też zależy od kraju z którego pochodzi dane wydanie. W jednym kody były stosowane już w latach 70. XX w., a w innych pojawiły się dopiero w latach 90.
Ps. Na GS1 Polska jest opcja przy rejestracji "Prowadzę sprzedaz online na Allegro". To wygląda jakby GS1 przygotowało się na nadawanie kodów dla sprzedawców, a nie tylko producentów czy dystrybutorów.
@pecela tylko po co tak omijać system (bo kupowanie eanów dla 50-letnich produktów, które nie mają eanów tym jest) i na siłę wystawiać produkty w miejscu, w którym nie chcą aby je wystawiać. Ktoś wyda pieniądze na nikomu nie potrzebne eany i za miesiąc podejmą "decyzję biznesową" o zablokowaniu wystawiania używanych płyt w ogóle. Sprzedać to, co jest wystawione i wystawiać gdzie indziej, nawet w serwisach dla osób prywatnych jak nie ma innej możliwości. Dużo więcej pracy, ale małe ryzyko, że jakąs "decyzją biznesową" każą sprzedawcy spadać. A na allegro jest pewne, że taką decyzję prędzej czy później podejmą.
Popieram zamiast kombinować po prostu się stąd wynieśmy wszyscy w jedno miejsce.