Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie,
w wątku "Lista absurdów Allegro" poruszyłem temat odmiennego traktowania przez Allegro tej samej usługi, w zależności od tego, czy została ona wykonana w ramach pakietu Smart, cz też nie. Podkreślmy, że sprzedawca nie ma żadnego wpływu na to, jakiego wyboru dokona klient - i mimo że spełnia wymagane przez Allegro warunki, może zostać karany za nieswoje "przewinienie".
Gwiazdki to jednak drobiazg w porównaniu z niesprawiedliwym biciem nas po kieszeni. W komunikacie Allegro o projektowanych zmianach czytamy: "Aby wpłynąć na obniżenie kosztów dostawy w serwisie, od 2 kwietnia 2020 roku prowizją od sprzedaży obejmiemy wartość całej transakcji - łącznie z kosztem dostawy opłaconym przez kupującego. Nie obejmie to jednak wszystkich transakcji i wcale nie musi to oznaczać podniesienia kosztów prowadzenia sprzedaży na Allegro. Wystarczy spełnić kilka prostych warunków, aby prowizja nadal obejmowała jedynie koszt sprzedanego towaru. Będzie tak w przypadku, gdy sprzedaż będzie zrealizowana w ramach Allegro Smart!, a więc bez dodatkowych kosztów dostawy dla klienta."
Pytanie za 10 zł: jakie proste warunki ma spełnić sprzedawca, by klient skorzystał z dostawy w ramach Allegro Smart? Samo ustawienie odpowiednich cen nie wystarczy, bo klient:
a/ może nie mieć wykupionego pakietu Smart
b/ może kupić za mniejszą kwotę niż wymagane 40 zł
Ani jedno, ani drugie w żaden sposób nie zależy to od sprzedawcy, więc nie jest on w stanie "spełnić kilku prostych warunków" z cytatu powyżej.
W tym samym komunikacie czytam, że "Klienci na Allegro oczekują niskich i przejrzystych kosztów dostawy." Jeśli więc sprzedawca ustala niskie i przejrzyste koszty dostawy, spełniając warunki cenowe Smart, to dlaczego ma być karany dodatkową prowizją za to, że klient nie zechciał skorzystać z tych dobrodziejstw?
Więc albo ten komunikat jest zwykłym laniem wody, gdyż chodzi o zwyczajne wyciągnięcie kasy pod byle pretekstem, albo ktoś nie do końca przemyślał to rozwiązanie. Bo gdyby przyjąć, że Allegro rzeczywiście zależy na niskich i przejrzystych kosztach dostawy, to wtedy dostawy spełniające warunki Smart powinny być bezwarunkowo zwolnione z dodatkowej prowizji - niezależnie od tego, czy klient z nich skorzysta, czy nie.
@Mis_Izydor"Jeśli tylko kupujący wypełni końcowy, zbiorczy FOD (choć wcześniej wypełniał formularze do każdej aukcji oddzielnie) i dokona zapłaty przez AF, dla sprzedającego niewiele się zmienia. Liczą jak za jeden transport" - ja wcale nie jestem taki pewien, bo przecież prowizja jest pobierana w momencie sprzedaży. W każdym razie, odpowiedź na tę kwestię jak na razie przerasta możliwości serwisu.
Cały problem by nie istniał, gdyby zrobiono tak jak na e-Bay.com, gdzie prowizja od wysyłki jest pobierana dopiero w momencie załadowania numeru przesyłki i oznaczenia jako wysłane. Wtedy widać, czy jest to jedna przesyłka, czy kilka.
Drugim rozwiązaniem byłoby wysyłanie rachunku kupującemu przez sprzedawcę, tak jak się to odbywa wszędzie na świecie. Wszędzie z wyjątkiem Allegro, które obowiązek sporządzania rachunków przerzuciło na klienta, który siłą rzeczy gorzej zna niuanse serwisu niż sprzedawca.
Niestety, Allegro kopiując pomysły z e-Bay'a robi to zawsze w najgłupszy możliwy sposób - czego przykładów mieliśmy aż nadto (np. ukrycie nicków licytujących, które ukryto także przed sprzedawcą) .
Na litośc Boska, on ma wyjaśnić kupującemu jego błąd? Przed czy po otrzymaniu negatywu?
A co z tymi, którym w majestacie regulaminu allerowego zabrano smarta z urzedu czyli aptekom? Czy ta cała wyliczanka nie podlega pod paragraf po nierównym traktowaniu podmiotów gospodarczych?
cyt: "zwrot prowizji za przesyłkę otrzymasz łącznie ze zwrotem prowizji za przedmiot"
a jak kupujący odstąpi od umowy 1 przedmiotu z pakietu wielu zakupionych
w tej sytuacji nie należy mu się zwrot kosztów wysyłki
to prowizja nie będzie zwracana?
@msniezeka przy okazji @TomBanknoter
Maciek sytuacja : Sprzedający ma we wszystkich swoich ofertach Smart! ale Kupujący go nie ma i nie chce mieć. Kupuje więc bez Smarta!.
Pytanie pierwsze : jaki wpływ na to ma Sprzedający?
Pytanie drugie jak prowizję od transportu ma "wrzucić" w marżę Sprzedający jeżeli sprzedaje np produkty za 2-3PLN albo nawet takie za 30-40PLN ale z marżą rzędu 5% - co nie jest takie niezwyczajne?
@pinsplash Ja jestem takim kupującym. Żadnych Smartów!!!!
@pinsplash na pytanie pierwsze odpowiedziałem gdzieś powyżej. Na pytanie drugie nie jestem w stanie odpowiedzieć. To Twój biznes, Ty wiesz najlepiej, w jaki sposób kształtować politykę cenową. Sądzę, że jeżeli Twoja konkurencja da radę, to Ty też.
Czy zechce Pan ponownie udzielić konkretnej odpowiedzi na którą się powołuje.
Wystarczy kopij i wklej fragmentu który jest odpowiedzią.
Dbajmy o przejrzystość wątków bo po pewnym niczego nie można zrozumieć
@BURZYNSKID"Dbajmy o przejrzystość wątków bo po pewnym niczego nie można zrozumieć" - no właśnie, w starym cafe od razu było widać, kto komu odpowiada, a to tutaj to jest jakieś qui pro quo 😋
@msniezekMaciek, nie nie odpowiedziałeś na pierwsze pytanie, bo odpowiedź jest niewygodna dla serwisu : żadnego. Nawet jak zrobisz Smart! za 1 PLN to i tak znajdzie sie taki który bedzie chciał pocztę za 8,5... Więc Sprzedający NIEM MA żadnego wpływu na wybór Kupujacego a tym samym NIE WIE ile prowizji zapłaci za dany przedmiot
Na drugie pytanie, niestety ale jest to odp typu podnosimy ceny i macie problem bo nas to nie obchodzi. Ok każdy maksymalizuje zysk, tylko PLIZ nie piszcie że to dla przejrzystości i obniżki cen - bo tak nie jest
Ps Najlepiej by było jakby tutaj nadstawił klatę admin który za to odpowiada.
ps2 Tylko karz mu założyć kask, bo będzie miał jazdę 😎
podwyżka ceny, która ma być obniżką - to brzmi jak "ułatwienie , które powoduje utrudnienie "- przypomina mi się książka Rok 1984 - Orwell gdzie było ministerstwo pokoju które zajmowało się wojną . absurd za absurdem
Witam
Panie Maćku krótko i na temat proszę..
cyt: .... chęć ukrócenia zjawiska unikania prowizji poprzez przerzucanie części kosztu przedmiotu do ceny wysyłki... Czy nie prościej wprowadzić ograniczenia cen kosztów dostaw -zrobić widełki od ... do.. max i sprawa z takimi patologiami zakończona.Ale Allegro chyba o to nie chodzi....
@Sebastian-1K Tak się nie da. Widełki musiałyby być od 0 do 200zł, czyli ogromne pole do manewru.
WREDZIA-W1 myślę że by się dało to zrobić w prosty sposób,wg kategorii w mojej branży nie ma przesyłek paletowych np za 200zł jest to drobna elektronika...więc np w kategorii rtv-agd te widełki były by stosunkowo wyższe....np pralka lodówka itp wielkie gabaryty przesyłka paletowa (inna sprawa że w takich branżach sprzedawcy wysyłają na własny koszt)
przesyłka 10% ceny ..., może przy przedmiotach powyżej 100 zł za przedmiot
Jak ma to się do rzeczy tanich np używanych książek lub przedmiotów innych - przykłady liczne na forum dla nich prowizje wzrośnie o 200-900%
Książki używane wyceniam na podstawie rynku ( aukcji zakończonych sprzedażą) Nie każdy potrzebuje książek za 40 zł lub klient kupi encyklopedie za 5 zł i wysyłka kurierem za 12. Czy takie przypadki allegro też uważa że specjalnie zawyżyłem koszty przesyłki a obniżyłem cenę przedmiotu. Podwyżka to podwyżka -tak samo jak rząd nakłada nowe podatki tłumacząc że walczy z alkoholizmem lub chorobami płuc. kazdy wie że chodzi o pln - tylko ładniej brzmi że podnosimy daniny na rzecz walki z chorobami a nie - dawajcie więcej kasy bo nam brakuje w budżecie
@msniezek Proszę wytłumacz mi jakim cudem mówisz o zaoszczędzonej żywej gotówce udostępniając SMART skoro poszła już w świat informacja że "
@msniezek oczywiście nie 2,90 zł a 3,90 .
w moim przypadku wzrost prowizji to od 4 lutego 50% z 10 na 15% i od kwietnia o kolejne 15% według admina z 15 na 16,5 czyli 65% wzrostu prowizji. Kto ma takie marże ponad 65% aby nie dokładać na interesu - ale według was spowoduje to obniżenie ceny - tylko że w Polsce sprzedaż po cenach dumpingowych jest zabroniona.
do dolina_ksiązki. Czy coś przegapiłem, w jakich kategoriach dzisiaj wzrastają prowizje?
@BURZYNSKIDJezeli chcesz do kogoś zaadresowac post to w odpowiedzi : 1. wstawiasz @ 2. Pojawia ci się lista nicków z dyskusji 3. klikasz na ten na który chcesz. Wtedy ta osoba otrzymuje powiadomienie.
W tym wypadku @dolina_ksiazki
poniżej wklejam artykuł allegro - jak tłumaczy serwis zmiany spowodują obniżenie cen na allegro 😉
Zmiany prowizji od sprzedaży w kilkunastu kategoriach od 4 lutego oraz możliwość zapisania karty
Planujemy w pierwszym kwartale tego roku wprowadzić zmiany cennikowe, dostosowujące cennik do warunków rynkowych. Wejdą one w życie 4 lutego 2020 r.
W kategorii Książki i komiksy (z wyłączeniem podkategorii Podręczniki do szkół podstawowych i średnich) prowizja wyniesie:
Obecnie prowizja w tej kategorii wynosi 10%.
W podkategorii Perfumy i wody prowizja wyniesie:
Obecnie prowizja w tej podkategorii wynosi 8%. Minimalna kwota prowizji w tej kategorii pozostanie bez zmian: 1 zł.
W kategoriach Specjalistyczny sprzęt medyczny oraz Urządzenia medyczne (z wyłączeniem podkategorii Nawilżacze, oczyszczacze powietrza) prowizja wyniesie:
Obecnie prowizja w tych kategoriach wynosi 6%.
W podkategorii Sporty zimowe w ramach działu Sport i turystyka (z wyłączeniem wszystkich podkategorii "Odzież" i "Obuwie”) prowizja wyniesie:
Obecnie prowizja w tej podkategorii wynosi 8%.
W podkategorii Lodówki turystyczne w dziale Sport i turystyka zmienimy prowizję z 8% na:
Maksymalna kwota prowizji wyniesie 70 zł.
Jednocześnie chcemy ułatwić sprzedającym opłaty za usługi Allegro, dlatego umożliwimy zapisanie na koncie karty do regulowania rachunków, co ułatwi tę czynność i zaoszczędzi cenny czas sprzedających.