anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawdź, co zmienimy w panelu Jakość mojej sprzedaży

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

27 lipca 2026 r. wprowadzimy zmiany w panelu Jakość mojej sprzedaży. Zyskacie większą kontrolę nad tym, co wpływa na Wasze wyniki. Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.

Co zmienimy

• Zmniejszymy maksymalną liczbę punktów, które można dostać – z 500 do 400.
  • Usuniemy miary: Polecenia od kupujących, Nierozwiązane Dyskusje i Średni czas odpowiedzi.
  • Dodamy dwie nowe miary:
    Czas rozpatrzenia reklamacji – będziemy w niej sprawdzać, jak szybko uznajecie lub odrzucacie reklamacje od klientów
    Nierozwiązane sprawy klientów – będziemy w niej porównywać liczbę rekompensat z Allegro Ochrony Kupujących z ogólną liczbą Dyskusji i reklamacji od klientów.
  • Wprowadzimy też zmiany w pozostałych miarach, poza miarą Szybka wysyłka.

Szczegółowe informacje o zapowiadanych zmianach znajdziecie tutaj.

Wykorzystajcie nadchodzący czas, by przygotować się do zmian
Już teraz możecie sprawdzić, jak nowe zasady wpłyną na Wasze wyniki. W panelu Jakość mojej sprzedaży dodaliśmy zakładkę Nowe wyniki. Zobaczycie w niej, jak wyglądałby Wasz poziom jakości sprzedaży, gdyby już obowiązywały planowane zmiany. Do 27 lipca macie czas, by jak najlepiej się do nich przygotować.

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
109 ODPOWIEDZI 109

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek sprzedawcy bez reklamacji i bez zwrotów wciąż otrzymają punkty w tych miarach i wciąż mogą mieć wysokie wyniki w jakości sprzedaży. Tak jak pisałam celem nie musi być posiadanie maksymalnej punktacji w każdej z miar. 

Monika
oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@la_nika  napisał(a):

@kovek sprzedawcy bez reklamacji i bez zwrotów wciąż otrzymają punkty w tych miarach i wciąż mogą mieć wysokie wyniki w jakości sprzedaży. Tak jak pisałam celem nie musi być posiadanie maksymalnej punktacji w każdej z miar. 

@la_nika Ale dla sprzedawcy z 0 reklamacji i 0 zwrotów osiągnięcie danego poziomu będzie znacznie trudniejsze niż sprzedawcy choćby z załatwioną reklamacją/zwrotem. To nie jest równe traktowanie, ten system jest ułomny.

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@drekenzes to zależy, jak sprzedawca z 1 zwrotem lub reklamacją obsłuży te zgłoszenia. Żeby mieć więcej punktów, niż ten z żadnym zwrotem lub reklamacją musiałby rozpatrzyć reklamację w mniej niż 9 dni lub zwrócić wpłatę, w przypadku zwrotu w mniej niż trzy dni. 

Monika
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@la_nika wybacz, ale ilość fikołków jaką musisz wykonać, by nas przekonać jest niesamowita. Od 27 lipca sprzedawca z brakiej reklamacji i zwrotów jest gorzej traktowany przez was od sprzedawcy, który posiada reklamacje i zwroty (czyli generuje wam większe koszta obsługi) i takie są fakty wynikające z tych zmian. To, że napiszesz, że nadal ktoś taki otrzymuje punkty niczego nie zmienia. Matematyka tutaj jest brutalna i  50 > 25

Dla mnie sam temat jest zabawny i zmiany mnie nie dotkną, bo cała moja konkurencja oparta jest na tych samych zasadach, ale szkoda mi tych, którzy muszą się mierzyć z wielkimi firmami, a te zmiany to ich faworyzowanie na rzecz mniejszych firm. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek tak matematyka jest tu prosta: 50 punktów to więcej niż 25.
Jednak te dodatkowe punkty są przyznawane za konkretne działanie - sprawne zarządzanie procesem reklamacji w czasie krótszym, niż przewidują przepisy.
Jeśli u Ciebie reklamacji nie ma, automatycznie otrzymujesz 25 punktów bez podejmowania żadnych dodatkowych kroków.
System jest tak skonstruowany, by doceniać obie sytuacje, zarówno brak problemów, jak i szybkość w rozwiązywaniu, gdy już się pojawią.

Monika
oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@la_nika I żeby być na uprzywilejowanej pozycji, trzeba sobie sztucznie wygenerować sytuację z reklamacją i zwrotem, następnie szybko ją rozwiązać, wtedy będą punkty premium. Jak nie to kłody pod nogi za uczciwość. 

kovek
#13 Ambasador

@la_nika nadal nie zmienia to faktu, że negatywna i przykra sytuacja (zarówno dla sprzedającego i kupującego) jaką jest reklamacja i szybkie jej rozwiązanie jest wg allegro lepiej oceniana, niż brak takich sytuacji. Analogicznie ze zwrotami - sklep który szybko zwraca kasę jest lepiej oceniany, niż ten który nie generuje kosztów allegro i nie ma zwrotów. Tutaj nie ma logicznego i merytorycznego uzasadnienia, i nie wiem kto wpadł na ten pomysł. Podobnym absurdem był (tzn. nadal jest do 27 lipca) brak punktów za brak pytań od kupujących. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@drekenzes @kovek dziękuję, że podzieliliście się opinią. 
Wyjaśniłam jak wygląda to z naszej strony i jak będziemy przyznawać punkty w każdej z miar. Wasze uwagi są dla nas cenne i na bieżąco przekazujemy je zespołowi, który zajmuje się jakością sprzedaży. Odradzam sztuczne generowanie reklamacji, ponieważ weryfikujemy czy nie dochodzi do takich sytuacji, gdy nowe zasady wejdą w życie również będziemy to sprawdzać.  

@SZMIGIELDACHY zapewniam, że wszystkie nasze działania są zgodne z prawem, więc jak najbardziej mogą być sprawdzane pod tym kątem, nie ma problemu. 

Monika
oznacz moderatorów

kaliszaneczka-x
#16 Inspirator

@la_nika Nie, głównym zamierzeniem jest jak zwykle ud...pienie małych firm. To dlatego sprzedawcy bez zwrotów czy dyskusji są gorzej oceniani.

A dlaczego jedyną miarą, której nie zmieniacie "jest szybka wysyłka"? Ta miara jest całkowicie losowa, baaa grając w pokerka miałabym większa przewidywalność niż w tej Waszej mierze (a podobno jest to karalny hazard), bo nie zależy ani ode mnie ani od Was tylko od godziny zakupu.

Mając 2 konta i wysyłając wszystkie paczki codziennie tak samo, ma się na nich różne liczby punktów za tą miarę. Co oznacza, że miara jest losowa i nie odzwierciedla absolutnie niczego.  Jedynie pomaga gigantom mającym późniejsze odbiory czy wysyłkom  magazynu Allegro. Czyli działa na niekorzyść klienta, bo ukrywa małych sprzedawców z innym asortymentem poświęcających najwięcej czasu na obsługę pojedynczego klienta i co za tym idzie mającego lepszą jakość obsługi od Waszych super sprzedawcow wrzucających w foliopaki i wysyłających Delivery DHL! 

oznacz moderatorów

klarksonas
#8 Zapaleniec

Co za **piiip**yczne zmiany, jeżeli chcecie cokolwiek zmieniać to może na początek niech obsługą reklamacji zacznie zajmować się "żywy człowiek" a nie debilny czatbot Alina, ile razy kupujący zaczyna bezsensowne reklamacje typu "gdzie moja przesyłka" lub "co z fakturą" gdzie to powinno się odbywać w dyskusji lub na normalnym czacie, sprzedawca odpisuje w reklamacji, bez wypełniania formularzy nie mających się nijak do danej sytuacji, sprawa z kupującym dawno jest załatwiona, a "inteligentny czatbot Alina" wysyła **piiip**yczne maile, iz kupujący nie otrzymał jeszcze odpowiedzi. Przypuszczam iż te wszystkie zmiany wprowadzają osoby które nigdy nie pracowały jako sprzedawcy i nie mają zielonego pojęcia jak to wszystko w rzeczywistości działa

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ To jak ktoś robi wszystko by nie mieć reklamacji czy zwrotów nie jest szczególnym zaangażowaniem? Lepiej lecieć w kulki i szybko rozpatrywać reklamacje niż robić wszystko by ich nie było - to jawna dyskryminacja najbardziej solidnych sprzedawców.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Health___Beauty w mierze Czas rozpatrzenia reklamacji przyznajemy tylko punkty dodatnie.
Jeśli kupujący zwleka z odesłaniem reklamowanego przedmiotu, sprzedający i tak zgodnie z ustawą o prawach konsumenta musi w określonym czasie (14 dni) wydać decyzję. 
Już teraz znaczny procent reklamacji sprzedający na Allegro rozpatrują bardzo szybko. 
Jeśli chodzi o wypłaty z Allegro Ochrona Kupujących nie dostaniesz ujemnych punktów, jeśli  w ostatnich 30 dniach Dyskusji i reklamacji lub wypłat z Allegro Ochrony Kupujących było mniej niż 3. 
Więc nie stanie się tak, że otrzymasz od razu -200 punktów za jedną wypłaconą rekompensatę bo "kupujący wymyśli sobie nieistniejący problem" nawet w tej hipotetycznej sytuacji, że kupujący otrzymałby w takiej sytuacji rekompensatę. 

Monika
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@la_nika  ok, właśnie doczytałam, że to są 3 sytuacje a nie jedna. To trochę zmienia postać rzeczy. 

Co do reklamacji - wiem, że jest 14 dni. Premiujecie szybkie rozpatrywanie reklamacji co nie zawsze zależy tylko do sprzedawcy. Nie mam szans wydać decyzji reklamacyjnej po 1/2/3 dniach jeśli kupujący odeśle reklamowany produkt po tygodniu czy jeszcze później. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Health___Beauty wiemy że zdarzają się sytuacje, kiedy rozpatrzenie reklamacji może się przedłużyć z przyczyn niezależnych od sprzedawcy, ale takie sytuacje nie są standardem. 
Zazwyczaj kupującym również zależy na szybkim załatwieniu sprawy. 

Monika
oznacz moderatorów

liko-sklep
#8 Zapaleniec

Dzień dobry!

Dlaczego chcecie nas - Sprzedających - dosłownie karać za to, że to Kupujący nie kwapią się np. z odesłaniem produktów do zgłoszonej reklamacji?

Tylko bez korporacyjnie okrągłych zdań, że "nie karzemy - lecz premiujemy", że "nie rozumiecie systemu - to dla Waszego dobra" itd. Teorię już znamy z Waszego obwieszczenia, praktyka to jednak odrębny dział, przykład:

1. Nie mam reklamacji, mam 25 pkt na 50 możliwych - niech będzie
2. W ciągu 3 dni zgłasza się 3 Kupujących z 3 reklamacjami
3. Każdego proszę o odesłanie towaru do rozpatrzenia, załączam etykietę
4. Żaden z nich tego nie robi przez 14 dni - OK, to ich problem, reklamacje odrzucam z powodu nie udostępnienia produktu, ale dlaczego jeszcze dodatkowo dostanę od Was okrągłe 0 pkt (a miałem już 25 pkt, co i tak nie jest przecież pełną pulą!)? Za co? Za to, że to Kupujący nie chcą wysłać produktu, choć mają wszystko podane na tacy?

A dlaczego Kupującym nie zaczniecie przyznawać punktów?

Super Kupujący, Rzetelny Kupujący, Przeciętny Kupujący - proste.

Dlaczego nie połączycie tego ze SMARTEM - Super Kupujący ma SMARTA w normalnej cenie, każdy poziom niżej mnoży cenę x2 z poprzedniego poziomu? Dlaczego tylko nam - Sprzedającym - ciągle dokręcacie śrubę, oczywiście "w białych rękawiczkach"?

SMART też "ciekawie" obwarowany - chcesz mieć SMARTA jako Sprzedawca, to musi oferować Allegro One. A dlaczego musisz? Bo bez tego przymusu nikt by z niego nie chciał korzystać - tak wysoką jakość usług Allegro One oferuje! Najwięcej problemów, zaginięć przesyłek, nieterminowych dostaw, a kurierzy to w zasadzie już sami obcokrajowcy ze wschodu, jednym słowem dramat! Paradoksalnie - OK, każdy kiedyś zaczynał i to normalne problemy na starcie usług kurierskich, z tą różnicą jednak, że nikt do tych usług nie powinien przymuszać skoro wie, że są one co najmniej wątpliwej jakości! Oj nie tak łatwo będzie w całości zastąpić inPost od 2027 roku, prawda?

Wracając do meritum - nowy system jest wadliwy u swoich podstaw (obecny też nie jest idealny!) i aranżując go w ten sposób ZNOWU wymuszacie na nas inne rzeczy: od 27 lipca blisko połowa wszystkich punktów w Ocenach Jakości Sprzedaży to będzie jedna miara - Szybka Wysyłka. Dla małych przedsiębiorców wysyłka jeszcze tego samego dnia jest częstokroć nie do przejścia - nie mamy takich mocy przerobowych! Kurierzy też przyjeżdżają przedział 12:30-15:00 i nie idzie tego zmienić - oni nie przyjadą o 19:00, 20:00, nawet jeśli ktoś chciałby od nas zostać na nadgodziny lub przyjść na popołudniową zmianę (której nie ma).

Tworzycie system jako tako działający tylko dla dużych podmiotów na Waszej platformie, znowu zapominając o tych mniejszych. Przypominamy, że paradoksalnie to tych mniejszych jest więcej.

Od 27 lipca, tak jak już ktoś tu wspomniał, nam także po prostu odechce się starać o Super Sprzedawcę - włożony trud nie będzie miał już żadnego przełożenia...

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@liko-sklep Sama Jakość sprzedaży jak i zmiany, które w niej wprowadzamy, nie jest formą kary nałożoną na sprzedawców. Jest to część procesu dostosowywania Allegro do obecnych standardów rynkowych - chociażby faktu, jak ważna jest dla klientów terminowa i szybka wysyłka czy dobry kontakt ze sprzedającym przede wszystkim w sytuacji, gdy towar trzeba reklamować. 

Wprowadzenie oceniania klientów nie ma obecnie żadnego uzasadnienia. Minęły lata od kiedy zrezygnowaliśmy w systemie komentarzy z możliwości oceniania kupujących, bo niczemu te oceny nie służyły. Platformy sprzedaży nie oceniają swoich klientów.

Natalia
oznacz moderatorów

kaliszaneczka-x
#16 Inspirator

" chociażby faktu, jak ważna jest dla klientów terminowa i szybka wysyłka". Dziewczyno jakim cudem przeszło Ci to i klawiatura zwarcia nie dostała?

Jakby Wam choć w mikroskopijnym stopniu zależało na zadowoleniu klientów do byście dawno choćby wzrorem Te.. zbierali opinie o dostawach i pionizowali kurierów w rejonach gdzie źle działają. Jednak macie to gdzieś. Mało tu było postów skarżących się kupujacych, mało było postów sprzedawców wku......, że kurier przyjeżdza raz czy dwa w tygodniu mimo co dzień ponawianych zleceń podjazdów. Mało było postów gdzie sprzedawcy pisali, że z rozmów z kurierami wynika, że Wasze zlecenia podjazdów w ogóle nie docierają lub docierają mocno opóźnione? Co w tym temacie zrobiliście oprócz słynnego "zajmujemy się" i powiadomienia jak wreszcie kurier dotarł, pewnie sam z siebie, bo po paru dniach te same osoby znów się skarżyły na tych samych kurierów. 

Dodam, że w Chinach nie wielu zna polski, baaa tam po angielsku tylko ułamek osób mówi. A jednak potrafią Dhl w Polsce dopilnować lepiej niż Allegro czemu?

oznacz moderatorów

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

Kto to wszystko wymyśla?

Mam w tej chwili poziom super. Nie mam punktów w miarze szybka wysyłka, z uwagi na sprzedaż rękodzieła. Po waszych zmianach dojdzie mi brak punktów za reklamacje i zwrot wpłat - bo ich po prostu nie mam! Myślałam, że to dobrze, ale według was to nie jest zaleta dobrego Sprzedawcy!?

Sory, ale kogo ta zmiana będzie faworyzować? Chyba tylko gigantów, którzy mają mnóstwo zwrotów i reklamacji...

Robicie wszystko, żeby pozbyć się drobnych przedsiębiorców, takich jak ja...

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

giganci płacą kilkaset tys. albo i lepiej prowizji miesięcznie - to chyba oczywiste

oznacz moderatorów

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

Tak, oczywiste... ale to znaczy, że jesteśmy gorsi? Na nas też zarabiają i to nie mało!

Myślę, że gdyby Ci mniejsi na raz zniknęli, byłoby to dla nich mocno odczuwalne. 

Ale to już nie ten temat.

oznacz moderatorów