Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem tv 55 cali. Po rozpakowaniu okazała się uszkodzona matryca. Sprzedający umył ręce i kazał złożyć sobie reklamacje do DPD lub odesłać smartem z powrotem. Po odesłaniu oczywiście potwierdził uszkodzenie ponownie umył ręce powołując się na jakieś swoje prawa że tv jest mój i mogę go sobie zabierać i robić z nim co chce. Oczywiście czym prędzej złożyłem reklamacje w DPD . Na odpowiedź mają 30 dni . W między czasie kontakt z biurem reklamacji allegro który nic nie wniósł,potwierdził prawa sprzedającego i mi kazał czekać. Dzień przyszła odpowiedź. Telewizor wielkości 55 cali jest towarem zabronionym pocztowo przez regulamin DPD i nie podlega reklamacji uszkodzenia. Dodam że w momencie zamawiania nie dostałem możliwości wyboru firmy kurierskiej i to sprzedający zawarł z nimi umowę na dostarczenie towaru. Dlaczego to teraz ja mam ponosić koszty uszkodzenia a szkoda jest całkowita. Może ktoś coś doradzi .
@Abra666 Przesyłka została odebrana, dlatego złożenie reklamacji leży po stronie odbiorcy.
Aha a Państwa konsultanci twierdzą co innego, a co jeśli przesyłka jest teraz u sprzedawcy i zamówił do zwrotu kuriera DPD poza Allegro?
@Abra666 Gdzie otrzymałeś sprzeczną informację?
Sprzedawca odrzucił reklamację, zatem towar należy do Ciebie. Nie ma znaczenia, że kurier był poza Allegro.
Wklejam z dyskusji
Z toku dyskusji wynika, że sprzedający odrzucił reklamację i nie mam kompetencji aby zmienić decyzję. Proszę o odesłanie produktu do kupującego. Następnie możemy pomóc w zgłoszeniu reklamacji do przewoźnika.
30 czerwca 2025 21:09
Abra666, przykro mi, że sprzedający odrzucił Pana reklamację. aniaagd1, jako, że odebrali Państwo przesyłkę zwrotną, to mają Państwo uprawnienie do złożenie reklamacji na dostawę. Proszę zatem o załączenie potwierdzenia jej złożenia w dyskusji. Wysyłka zwrotna była poza serwisem, dlatego muszą ją Państwo złożyć samodzielnie.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ zapadła cisza... A jak Państwo odniesiecie się do tego ze wg słów konsultanta na infolinii Allegro pomaga/składa w imieniu użytkownika ze Smartem reklamacje do przewoźnika
@Abra666 czy zakupu nie dokonałeś przypadkiem Oficjalnym Sklepie Allegro 🤔
Nie -sklep nazywa się aniaagd1, generalnie wiedzą o tym „procederze„ bo przyznali się w dyskusji że mieli już podobne sytuacje, nic z tym nie robią, zero pomocy, pochwaliłem za konsekwentny model biznesowy.
Pisałem poczytaj dokładnie mój przypadek. Mnie uratował fakt zostawienia paczki przez kuriera jak w domu były dzieci i dobry dzień konsultanta z DPD. Te reklamacje z allegro nic nie pomogą ,przeciągają tylko czas a odpowiedź i tak jest odmowną . Musisz kontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta lub jakimś prawnikiem oni wiedzą o takich sztuczkach prawnych więc najszybciej coś pomogą. U mnie trochę to trwało.
@Abra666 ad1. Z wiadomości od doradcy jasno wynika, że Ty, jako odbiorca przesyłki, masz złożyć reklamację. To, że odesłałeś ją na reklamację, niczego nie zmienia. Towar należy do Ciebie.
ad2. To się zgadza, napisz do nas w tej sprawie przez formularz, a doradca pomoże Ci w złożeniu reklamacji.
ad1
Z drugiej wiadomości to tak chyba na odwrót wynika...
ad2
Pomoże mi wypełnić wniosek? Dziękuję- już sobie z tym poradziłem.
@Abra666 Przykro mi, ale w toku dyskusji doszło do nieporozumienia. Zgodnie z drugą wiadomością, sprzedawca składa reklamację do przewoźnika w przypadku, gdy Ty, jako klient, zrzekniesz się prawa do towaru. Tu nie było takiej sytuacji, zatem obowiązująca jest pierwsza informacja.
Na allegro to ty nie licz. Poczytaj sobie dokładnie moje wpisy. Reklamacje musisz złożyć sam bo to ty od momentu zakupu jesteś właścicielem przesyłki. Jak się nie dogadasz z przewoźnikiem (a mają czas )to szukaj pomocy prawnej i to najlepiej od razu równolegle bo szkoda czasu i pieniędzy.
Hej!
Też kiedyś miałem podobną sytuację z DPD — oni prawie zawsze odrzucają reklamacje i podają powody bardzo podobne do tego, co Tobie napisali.
Warto jednak złożyć odwołanie od reklamacji. Zaznacz, że to oni odpowiadają za przesyłkę, ponieważ nigdzie nie jest napisane, że nie można wysyłać telewizora — są tylko określone wymagania dotyczące pakowania, czyli że przesyłka musi być odpowiednio zabezpieczona jako niestandardowa.
To, że paczka miała nietypowy kształt czy zawartość, nie zmienia faktu, że firma kurierska ponosi odpowiedzialność za jej dostarczenie w stanie nienaruszonym.
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/smart-dla-sprzedawc%C3%B3w/nowa-lista-towar%C3%B3w-dpd-bezwzgl%C4%... tu masz wątek ze allegro ma inną umowę i nie ditycza ich te wyłącznie przewozowe
TV jest towarem zakazanym przez DPD ale nie w przypadku zakupu przez Allegro. To był na pewno pierwszy powód odrzucenia reklamacji. To są kolejne sposoby na pozbycie się reklamacji. Nikt nawet nie czyta powodu . TV i od razu towar zakazany. Szukaj pomocy prawnej bo TV już nie masz a i pieniądze przepadną bo sprzedawca nie tknie palcem w tej sprawie , allegro nie weźmie na siebie odpowiedzialności bo to jest duża suma pieniędzy . Jak DPD zobaczy prawne pismo zmieni podejście.