Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od 4 listopada do 2 grudnia 2024 kupujący na allegro.pl będą mogli skorzystać z tej formy dostawy przy zakupach od 30 zł.
Zamówienia od 30 do 44,99 zł w tym okresie nadasz i rozliczysz tak samo, jak inne zamówienia w ramach Smart!
Jak rozliczymy opłaty za przesyłki Smart! w trakcie akcji
Czyż by sprzedaż spadała ? Czy to się komukolwiek kalkuluje 😞
Te terminy dostaw to inna bajka. Wszystko po to aby jak najszybciej generować zyski i wysyłać kasę funduszom.
Zawsze mnie to dziwi jak Polacy grzecznie czekają na tygodniowe przesyłki od Chińczyka czy wielkiego brata zza kałuży.
A tutaj Allegro doprowadziło do tysięcy roszczeniowych sytuacji bo każdy chce mieć przesyłkę na wczoraj. I allegro stara się spełniać ten chory warunek.
@accadia Inaczej mówiąc, kolejny raz walczą bohatersko z problemem, który sami stworzyli.
Dokładnie.
Dokładnie. Ten ruch ma za zadanie sztucznie wygenerować obroty aby w tabelkach ładnie to wyglądało.
Może jakieś ruchy szykują fundusze?
Kto to wie? Dla sprzedających to jest na niekorzyść. Czadowo, ekonomicznie.
@kostas11 Tyle że jak ktoś ma zapłacić za przesyłkę, to naprawdę rzadko kupuje za 30 zł, raczej dobiera więcej. To Allegro napędza te tony przesyłek o goownianej wartości
U mnie akurat ostatnio prawie połowa takich jest. Potrafią książkę za 8 zeta brać z płatną wysyłka.
@AnnaG-Antyki To współczuję, bo przez ich złodziejskie prowizje od przesyłek faktyczny koszt takiej transakcji wynosi 25-30%
No niestety.
@TomBanknoter @RED dlatego to zmierza w złą stronę, szczególnie dla małych sprzedawców 😞 a na dużych allegro długo nie pociągnie, zobaczcie jak wystawiają duże oficjalne sklepy towar 2x droższy niż we własnym sklepie i jeszcze allegro oznaczyło go Gwarancja najniższej ceny 😞
@kostas11 Szczerze mówiąc, coraz mniej mnie to obchodzi. Gdzie indziej sprzedaje się więcej, taniej, łatwiej i przyjemniej, więc decyzja żeby przestać się męczyć tu, gdzie mnie nie chcą, jest coraz bliżej 😎
Zgadza się allegro to już pirackie działanie
@kostas11 ale co Cię dziwi? "Gwarancja najniższej ceny" jest jedną wielką ściemą ale że nikt się nie wczytuje w regulaminy to kupującym się wydaje, ze kupując taką ofertę złapali pana boga za nogi. Opłaty, prowizje, dopłaty są jakie są więc nikt na Allegro nie będzie sprzedawał tanio, bo nikomu się to nie kalkuluje. Darmowa przesyłka dla zakupu od 30 zł nie ma prawa się opłacać z biznesowego punktu widzenia ale widocznie allegro testuje na ile może wyciskać sprzedawców aż sami się stąd zwiną.
No i co z tego , że nie dopłacasz do smarta?
Smart to wszystkie koszty? Umiesz liczyć?
Widocznie z ekonomią to u Ciebie nie za bardzo. Prowizji Allegro nie pobiera? Kosztów wysyłki nie masz żadnych? Z powietrza wszystko bierzesz?
Jaki jest zysk z 30 zł, a jaki zysk z 300zł?
A ta przesyłka i ta muszą być tak samo obsłużone.
I za to musisz zapłacić pracownikowi i za to.
A klient wyczuwa momentalnie okazję. Po co ma kupić coś za 50 czy 100 zł jak może kupić za 30zł ? I kto jest do tyłu?
Weź kalkulator do ręki.
Czas śpi,…, z allegro bo nas zniszczą
Ależ ależ, udział zamówieniem w smart do ogółu zamówień dramatyczne spada... Nie wiem jak u was, ale sprawdziłem wybrane fragmenty czasu mówiąc do miesiąca - ostatnie pół roku. Wcześniej zamówienia ze smartem było więcej bo około 60%, później 50% teraz jest 30% - chyba stąd ta obniżka progu do 30 zł.
@Halfrunt U mnie wciąż stanowią większość, na poziomie 70-80%. Co z jednej strony generuje mnóstwo niepotrzebnych przesyłek (niektórzy potrafią kupować 3-4 razy w tygodniu materiał po kilkadziesiąt złociszy, bo przecież przesyłka jest "za darmo"), ale z drugiej wcale nie oznacza, że przy braku Smarta tej sprzedaży nie będzie. Być może będzie trochę mniejsza, ale bardziej racjonalna.
W sklepie mam gratis przesyłkę od 300 zł - i co najmniej połowa zamawia powyżej tej granicy. Widać ludzie lubią coś dostać 🙂
Niema co ukrywać , prowizje ponad 10 %, wyróżnienia i dopłaty do przesyłek nie wiadomo skąd … allegro dyma nas na max i chce małych sprzedawców zniszczyć
@MixDom2008 Dzisiaj sprawdziłem sobie koszty, po raz kolejny zresztą. Allegro 16,5 % (prowizje, opłaty za wystawienie, abonament za sklep, no i dopłaty do "darmowego" Smarta - ale bez żadnych wyróżnień, adsów itd). natomiast e.bay.com 11,3 % (prowizje, abonament za sklep, opłaty za przekazy z drugiego końca świata). Czyli sprzedaż na serwisie o ogólnoświatowym zasięgu i dziesięciokrotnej liczbie wyświetleń kosztuje 5% mniej niż na tym prowincjonalnym grajdołku. Polska to już naprawdę bogaty kraj 😎